Η Ιεραρχία αναγνώρισε το Αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας

0
62

Yπέρ του Αυτοκεφάλου της ουκρανικής Εκκλησίας, το οποίο παραχώρησε το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, ετάχθη η Ιεραρχία της Ελλάδος. Τη θετική εισήγηση έκανε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, θέλοντας να δείξει την ιδιαίτερη βαρύτητα του θέματος, και την απόφαση πήραν οι 80 Μητροπολίτες μετά από πολύωρη συζήτηση.

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας επισήμανε ότι «η Εκκλησία της Ουκρανίας παρέμενε πάντοτε στην κανονική εκκλησιαστική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο παραιτήθηκε εκ της κανονικής του δικαιοδοσίας, για να ενταχθεί στην κοινωνία των αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, πράξη την οποία το Πατριαρχείο Μόσχας αποδοκιμάζει ως αντικανονική, σαν να ανήκε κανονικώς σε αυτό».

Χαρακτήρισε δε την ανακήρυξη της εκκλησιαστικής Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας «ιδιαιτέρως επωφελή για την Ορθόδοξη Εκκλησία και πολύτιμη για την ενίσχυση των σχέσεων των δύο αδελφών αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, της Μεγάλης Ρωσίας και της Ουκρανίας», εισηγήθηκε «την αναγνώρισιν υπό της ημετέρας Εκκλησίας της Αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της ανεξαρτήτου Δημοκρατίας της Ουκρανίας».

Επτά Μητροπολίτες ζήτησαν την αναβολή λήψης απόφασης.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here