Η Ιταλία μεταξύ Μπερλουσκόνι και Γκρίλο στις εκλογές

0
112

Από τις 7 το πρωί έχουν ανοίξει οι κάλπες στην Ιταλία και 47 εκατομύρια πολίτες ψηφίζουν για την επόμενη κυβέρνησή τους. Τα κόμματα αποδύθηκαν σε αγώνα δρόμου, τα τελευταία 24ωρα, για να πείσουν τους αναποφάσιστους,α λλά κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει τι κατάφεραν. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 11 το βράδυ.

Τα τελευταία γκάλο δημοσιεύτηκαν πριν 2 εβδομάδες, διότι αυτό επιτάσσει η νομοθεσία. Έδειχναν να προηγείται το λαϊκίστικο κόμμα των Πέντε Αστέρων, του Πέπε Γκρίλο, με 28%.

Ωστόσο, η συμμαχία της Κεντροδεξιάς είχε συνολικό προβάδισμα με 37%. Ο ηγέτης της Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που δεν μπορεί να αναλάβει πρωθυπουργός λόγω της καταδίκης του από τη Δικαιοσύνη, ελπίζει ότι το κεντροδεξιό κόμμα Φόρτσα Ιτάλια μαζί με τη Λέγκα του Βορρά μπορεί να φτάσουν σε ποσοστά αυτοδυναμίας (χρειάζεται 40%). Μάλιστα, έχει ήδη υποδείξει ως πρωθυπουργό τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι.

Το Δημοκρατικό Κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι είχε ποσοστά κάτω από 23% στις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, κυρίως εξαιτίας της δυσαρέσκειας για την αργή οικονομική ανάκαμψη της Ιταλίας και την υψηλή ανεργία.

Τα σενάρια

Πέντε είναι τα σενάρια, σύμφωνα με το Politico: νίκη της κεντροδεξιάς, συνασπισμός του Δημοκρατικού Κόμματος, του Φόρτσα Ιταλια και των κεντρώων κομμάτων, συνασπισμός του Ρέντσι με το Κίνημα Πέντε Αστέρων και την ακροαριστερά, και των Πέντε Αστέρων με τη Λέγκα του Βορρά ή την ακροδεξιά.

Βέβαια, τα δύο τελευταία θεωρούνται μάλλον απίθανα, ενώ λίγες πιθανότητες συγκεντρώνει και η συνεργασία του Δημοκρατικού Κόμματος με το Κίνημα Πέντε Αστέρων.

Μία ισχυρή πιθανότητα είναι κοινοβούλιο στο οποίο κανείς δεν έχει την πλειοψηφία του 40% για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο συνασπισμό, από πολλά κόμματα μεταξύ των οποίων εκείνα του Μπερλουσκόνι και του Ρέντσι. Ομως, τα βασικά κόμματα το είχαν αποκλείσει αυτό προεκλογικά.

Η συμμαχία του Μπερλουσκόνι έχει τις περισσότερες ελπίδες νίκης, αν και συγκέντρωνε μόνο το 35-38% στις δημοσκοπήσεις τον Φεβρουάριο.

Ενα από τα μετεκλογικά σενάρια είναι και η κυβέρνηση «ειδικού σκοπού», για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την υποχρεωτική έγκριση του επόμενου κρατικού προϋπολογισμού, στην οποία δήλωσε διατεθειμένη να πάρει μέρος και η Αριστερά.

Θεωρητικά, μπορεί να υπάρξει νέα προσφυγή στις κάλπες, αλλά αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο, σύμφωνα με το Politico. Αλλωστε, όπως σημείωσε ο Ιταλός αναλυτής Πίτερ Τσερέτι, δεν υπάρχει χρονικό όριο για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία. «Οι διαπραγματεύσεις μπορούν να συνεχιστούν μέχρι να σχηματιστεί ένας μεγάλος συνασπισμός».

Η Ιταλία μεταξύ Μπερλουσκόνι και Γκρίλο στις εκλογές

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here