Η μοιραία πτήση του Mirage -Τα σενάρια για την τραγωδία

0
116

Τριήμερο πένθος έχει κηρυχθεί για τις ένοπλες δυνάμεις μετά την τραγωδία στο Αιγαίο με τη συντριβή του Mirage 2000-5 και τον αδόκητο χαμό του 34χρονου Γιώργου Μπαλταδώρου, ενώ οι αρμόδιες Αρχές ερευνούν όλα τα πιθανά σενάρια με αυτό του vertigo του χειριστή να είναι το επικρατέστερο.

Αναπάντητα παραμένουν ακόμη τα ερωτήματα γιατί ο έμπειρος κι εξαιρετικός χειριστής δεν πρόλαβε να πατήσει το κουμπί εκτόξευσης του καθίσματός του, γιατί δεν μίλησε καθόλου ούτε κατεγράφησαν συνομιλίες με το άλλο Mirage. Αν υπήρξε αιφνίδιο μηχανικό πρόβλημα ή πρόκειται για vertigo. Και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή με την πυκνή νέφωση και την αφρικανική σκόνη φέρεται να συνετέλεσαν στην τραγωδία.

Ήταν λίγο μετά τις 11:00 το πρωί της Πέμπτης όταν υπήρξε ενημέρωση πως τουρκικά F-16 παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο ανάμεσα στη Χίο και τη Λέσβο. Οι δύο χειριστές απογειώθηκαν από την 135 Σμηναρχία Μάχης της Σκύρου σε επιχείρηση αναχαίτισης.

Όταν τα δυο ελληνικά μαχητικά έφτασαν στο σημείο, τα τουρκικά F-16 είχαν επιστρέψει στον εναέριο χώρο της Κωνσταντινούπολης. Τα τουρκικά μαχητικά έμειναν στον ελληνικό χώρο από τις 11:15 έως τις 11:24. Τελικά η αναχαίτιση δεν έγινε.

Οι δυο πιλότοι πήραν εντολή να κάνουν επιτήρηση συνόρων, σε περίπτωση που οι Τούρκοι επέστρεφαν. Πέταξαν από τη Λήμνο έως τη Ρόδο και λίγο μετά τις 12:00 ξεκίνησε η επιστροφή στη Σκύρο. Κατά τη διαδικασία, ο δεύτερο πιλότος έχασε την οπτική επαφή με το Mirage 2000 – 5 του Γιώργου Μπαλταδώρου. Ο κυβερνήτης του δεύτερου Mirage αποφάσισε να κάνει άνοδο για να ανακτήσει την οπτική επαφή. Σύμφωνα με πληροφορίες εκείνη τη στιγμή το δεύτερο μαχητικό βρισκόταν στα 300 πόδια.

Στις 12:15 ο δεύτερος χειριστής ανέφερε πως είχε χάσει την επαφή με το Mirage και τον αρχηγό του σχηματισμού. Τότε ξεκίνησε η ερευνα εντοπισμού και διάσωσης, ενώ περίπου στις 15:00 βρέθηκαν τα πρώτα συντρίμμια και στις 15:30 ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε ότι ο Γιώργος Μπαλταδώρος, ο κυβερνήτης του μοιραίου Mirage 2000 – 5 ήταν νεκρός.

Πηγή: tanea.gr, kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here