Η ηλιθιότητα μπορεί ποτέ να είναι μαγκιά;

12
93

Θυμάμαι πόσο είχα ανησυχήσει ένα χειμωνιάτικο πρωινό στον περίφημο Α12, τον αυτοκινητόδρομο που διασχίζει κάθετα την Αυστρία. Είναι από τους δρόμους με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία, καθώς οδηγεί από την Ιταλία προς τη Γερμανία. Τον διασχίζουν χιλιάδες νταλίκες καθημερινά μεταφέροντας προϊόντα από το Νότο (και την Ελλάδα) προς τις αγορές της Ευρώπης. Ο λόγος της ανησυχίας ήταν η πυκνή χιονόπτωση, σε συνδυασμό με το μποτιλιάρισμα των αυτοκινήτων, λόγω ατυχήματος δύο χιλιόμετρα μπροστά.

Θεώρησα περίπου δεδομένο πως μόλις είχε ξεκινήσει μια μεγάλη περιπέτεια. Τελικά ανησύχησα αδίκως, γιατί η ροή της κυκλοφορίας αποκαταστάθηκε μετά από σαράντα πέντε λεπτά, χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα. Μεσολάβησε το πέρασμα –με πολύ μεγάλη ταχύτητα- από τη Λωρίδα Εκτάκτου Ανάγκης, ενός μικρού κομβόι αυτοκινήτων. Πέρασαν κατά σειρά, σχεδόν το ένα πίσω από το άλλο, δύο γερανοί, ένα ασθενοφόρο, τρία εκχιονιστικά (που ήταν και «αλατιέρες) και δύο περιπολικά της αστυνομίας.

Στο χρονικό διάστημα που ήμασταν ακινητοποιημένοι, όσοι οδηγοί δεν είχαν λάστιχα χιονιού, φόρεσαν καλού κακού στα αυτοκίνητά τους αλυσίδες, καθώς άρχισε σιγά σιγά να «το στρώνει» στο οδόστρωμα. Δύο χιλιόμετρα μετά, στο σημείο που είχε γίνει το τρακάρισμα, δεν υπήρχε ίχνος. Σε χρόνο – ρεκόρ οι γερανοί είχαν αποσύρει τα αυτοκίνητα που είχαν εμπλακεί, ενώ τα εκχιονιστικά πήγαιναν εμπρός, στην κεφαλή του κομβόι, καθαρίζοντας τον δρόμο αφού η ακινητοποίηση των αυτοκινήτων είχε συσσωρεύσει στο οδόστρωμα 2-3 πόντους χιόνι.

Δεν χρειάστηκε ούτε η παρέμβαση του εισαγγελέα, ούτε δηλώσεις υπουργών και κομματικών εκπροσώπων, ούτε καταγγελίες πολιτών για την απουσία του κράτους! Όλοι έκαναν τη δουλειά τους και πρώτοι απ’ όλους οι πολίτες που χρησιμοποιούσαν τον δρόμο. Κανείς δεν διανοήθηκε να κλείσει την ΛΕΑ, όχι γιατί θα του δώσουν κλήση, αλλά γιατί θεωρείται εγκληματική πράξη που μπορεί να βάλει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές! Βλέπετε εκεί, σε αντίθεση με τη χώρα μας, κανείς δεν είναι ούτε τόσο μάγκας, ούτε τόσο έξυπνος!

Εννοείται πως σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, όταν οι θερμοκρασίες είναι κοντά στο μηδέν, οι αλατιέρες πηγαινοέρχονται. Το ίδιο και τα εκχιονιστικά μόλις πέσουν οι πρώτες νιφάδες. Οι δε οδηγοί, αν δεν έχουν λάστιχα χιονιού, βάζουν αλυσίδες στο πρώτο πάρκινγκ, πριν αρχίσουν να γλιστράνε στο δρόμο.

Οι εικόνες στην εθνική οδό Αθηνών Λαμίας τη Δευτέρα το βράδυ, προκαλούν κλαυσίγελο! Αυτοκίνητα χωρίς αλυσίδες ακινητοποιημένα στη μέση του δρόμου, νταλίκες χωρίς αλυσίδες διπλωμένες, οι ΛΕΑ κλειστές και τα εκχιονιστικά ακινητοποιημένα.

Δεν γνωρίζω τις ευθύνες της εταιρείας που διαχειρίζεται τον δρόμο. Ενδεχομένως να είναι μεγάλες, αν δεν είχε ρίξει εγκαίρως αλάτι. Όμως γνωρίζω πως αρκεί μόλις ένας ηλίθιος, για να γίνει ανάσχεση της κυκλοφορίας χιλιόμετρα πίσω και οι συνθήκες στο απάτητο κομμάτι του δρόμου να γίνουν χειρότερες. Αν, μάλιστα, δεν είναι ένας αλλά πολλές εκατοντάδες, τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα. Όπως το βράδυ της Καθαρής Δευτέρας.

12 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Τι συγκρίνετε κύριε Σπηλιόπουλε ? τον ουρανό με τη γή ? μια χώρα που λειτουργεί περίφημα με μια άλλη που έχει αφρικανικά – τριτοκοσμικά πρότυπα? δειτε και το θέμα της Υπατίας αντίστοιχα στον κοινωνικό τομέα … εκβιασαν μια χούφτα τριτοκοσμικοί και κέρδισαν στο εικονικο μπρα ντε φερ το ελληνικό κράτος … για αναλογισθείτε το ιδιο σενάριο στην Αυστρία …..

  Εσείς που εχετε την δυνατότητα των ηλεκτρονικών Media πως λειτουργείτε ? δεν φτάνει να χαιδευτε τον τηλεθεατή, πρέπει και να τον καθοδηγείτε προς την συμπεριφορά που αρμόζει – ακόμα και αν συγκρούεται με τα νεοελληνικά πρότυπα … το κάνετε ?

 2. βαρέθηκα να λέμε ότι είμαστε μια χώρα τριτοκοσμική, άρα μη συγκρίσιμη με άλλες προχωρημένες, κ. μαρμάνη..
  μήπως κάπου ΄΄κρυβόμαστε ΄΄πίσω από αυτή τη ρήση, και συνεχίζουμε την ιδια συμπεριφορά, και επίδειξη θάλεγα ασέβειας, προς το κάθε τι το ΄΄ευκόλως εννοούμενο ΄΄στις εξελιγμένες χώρες?
  μήπως, απλά γράφουμε στα παλιά μας τα παπούτσια, οποιαδήποτε ειδοποίηση ή οδηγία – όπως τώρα με την κακοκαιρία- γισατί απλά είμαστε σ΄ε΄να κράτος μπάχαλο, ρε αδελφέ, τι ψάχνεις τώρα? και γω θα ψάξω για αλυσίδες?
  ξεχνάμε ότι είμαστε μέρος του συνόλου του μπάχαλου και αν δεν διορθωθούμε εμείς, δεν διορθώνεται τίποτα.
  δεν ξέρω αλλά μάλλον καλό αλλοθι μας πέφτει αυτή η ιστορία περί διαλυμένου κράτους και τριτοκοσμικής χώρας….
  σαν υστερόγραφο, σας αναφέρω ότι όταν πριν 27 χρόνια, καινουργια οδηγός ούσα, χρησιμοποιούσα τη ζώνη ασφαλείας, το τι σχόλια ειρωνικά και χλευαστικά άκουγα από μάγκες οδηγούς, δεν λέγεται..
  ακόμη και τώρα, αν σταματήσω στη διάβαση πεζων, θα τα ακούσω, κατά 80% απο τον οδηγάρα πίσω μου…
  ευχαριστώ

 3. Αυτά που γίνανε κατα τη διάρκεια της Κ. Δευτέρας, νομίζω ότι οφείλονται αποκλειστικά στους οδηγούς και σε κανένα άλλον.
  Πραγματικά δεν μπορώ να κατήγορήσω κάνενα. Ούτε υπουργό, ούτε περιφερειάρχη, ούτε αστυνομικό κλπ.
  Αν δεν είχαμε τους μ….κες που καβαλάνε την ΛΕΑ & αν είχαν φροντίσει όλοι να έχουν αλυσίδες στα αμάξια τους τότε η ταλαιπωρία της επιστροφής πιθανότατα να μην υπήρχε. Αλλά ακόμα και να είχαμε τα ίδια προβλήματα, θα μπορούσαμε να κατηγορήσουμε τις αρχές. Γιατί θα φορούσαν όλα τα αυτοκίνητα αλυσίδες και η ΛΕΑ θα ήταν ανοικτή. Άρα αυτό που θα έπρεπε να είχαμε κάνει, θα το είχαμε κάνει.
  Όμως τώρα, ας σωπάσουμε (τουλάχιστο για το συγκεκριμένο θέμα) και ας σκεφτούμε πόσο μ…..κες είναι οι Αυστριακοί που απλά κάθοντε στην ουρά και δεν κλείνουν την ΛΕΑ.

 4. ΚΥΡΙΕ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΕ ΣΥΜΦΩΝΟ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΝ ΠΕΡΝΑΝΕ ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΟΠΟΤΕ ΞΕΡΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ.ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΟΤΙ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΒΡΙΣΚΟΜΟΥΝ ΣΤΗΝ ΛΩΖΑΝΗ ΤΗΣ ΕΛΕΒΕΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΕΚΕΙΝΕΣ ΕΙΧΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΧΙΟΝΙ.ΔΕΝ ΕΝΝΟΕΙΤΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΔΡΟΜΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ,ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΗΤΑΝ ΣΕ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΡΟΗ.ΣΤΟΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΟΥΤΕ ΝΑ ΠΑΣ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΟΥΤΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙΣ ΛΟΥΡΙΔΕΣ ΑΜΕΣΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΑΤΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ ΣΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΕΝ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΩ.

 5. Δυστυχώς αυτό το άρθρο μου θυμίζει άρθρο του Κώστα Καββαθά από τους 4 τροχούς του 1980….(19 ήμουν τότε) Ίδιο θα έλεγα είναι, και την ίδια πικρή γεύση αφήνει στο τέλος διαβάζοντάς το. Τα Χριστούγενα βρέθηκα στη Γερμανία και θαύμαζα (ζήλευα θα έλεγα τον Ιρανό μετανάστη ταξιτζή να μου εξηγεί ότι το χιόνι των 5 cm που κάλυψε ξαφνικά την autobahn δεν είναι τίποτα για τα χειμερινά του λάστιχά του και συνέχιζε να οδηγεί το Ford S-max Ταξί του με 110 km/h. Ποιους Υπουργούς, Περιφερειάρχες, δημοσιογράφους λέτε ? Δεν έχουν καμία δουλειά αυτοί. Δεν χρειάζονται. Ο Ιρανός Ταξιτζής επιβεβαίωσε ότι σε 4 ώρες θα βρισκόταν ξανά στο σημείο που με άφησε για να με παραλάβει. Σε αφελή ερώτησή μου »κι΄αν κλείσει ο δρόμος?» λόγω του πυκνού χιονιού που εξακολουθούσε να πέφτει αυτός απάντησε: Εδώ είναι Γερμανία, δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση.

  Π

 6. Κύριε Σπηλιόπουλε,
  Όταν όλοι μας αντιληφθούμε ότι ο μικρόκοσμός μας ορίζεται εν πολλοίς από εμάς τους ίδιους, τότε θα καταφέρουμε να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας.
  Όλα αυτά, στα οποία αναφέρεστε, ήταν η καθημερινότητα των πέντε ετών που έζησα ως συμβουσιούχος εκπαιδευτικός σε γερμανικό σχολείο της Βαυαρίας.
  Μια φίλη μου γερμανίδα δασκάλα μού ανέφερε ότι στα τριάντα χρόνια υπηρεσίας της στα σχολεία, πρώτη φορά έκλεισε το σχολείο λόγω χιονιού και αυτό πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων. Άκουσον, άκουσον, …
  Στα χωριά της Φλώρινας (όπου ζω και διδάσκω) κλείνουν πολύ συχνά τα σχολεία για ένα ψιλό χιονάκι. Και τα ΜΜΕ της Αθήνας γράφουν και κραυγάζουν για προβλήματα στους δρόμους και έτσι ακυρώνουν τις διακοπές τους κάποιοι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου στα μέρη μας. Πάντως κάποιος «σκληρός» νομάρχης που δεν έκλεινε τα σχολεία δεν επανεκλέχθηκε.
  Όσον αφορά τη συμπεριφορά των Ελλήνων οδηγών αυτή θέλει πολύ εκπαίδευση. Όταν τελευταία βρέθηκα στην Αθήνα, ο ταξιτζής ενοχλήθηκε (τουλάχιστον) που το προπορευόμενο αυτοκίνητο με πινακίδες επαρχίας δε γνώριζε προς τα πού έπρεπε να κατευθυνθεί. Στη Γερμανία όταν οδηγούσα σε μια άγνωστη πόλη βλέποντας οι τοπικοί ότι έχω πινακίδες από άλλη πόλη είχαν την υπομονή να περιμένουν ή βοηθούσαν με τον τρόπο τους να προλάβω να διαβάσω την πινακίδα που στην Ελλάδα συνήθως δεν υπάρχει ή είναι λάθος τοποθετημένη.
  Του είπα του ταξιτζή: «Δε θέλετε να έρχεται στην Αθήνα;»
  «Ναι», μου είπε. «Τότε γιατί τον κάνεις να νιώσει ακόμη πιο έντονα ότι η Αθήνα είναι μια κόλαση;»

 7. ΖΗΛΕΥΩ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΤΕ……
  ΑΝΑΡΩΤΗΘΗΚΑΜΕ ΟΜΩΣ, ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΤΥΧΑΙΡΟΙ;
  ΑΠΛΑ, ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΝΟΜΟΥΣ, ΚΑΙ ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟ ΤΟΥΣ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ! ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ …. ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΩΝΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥΣ! Η ΓΡΑΦΙΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΝΩΣΤΗ ΛΕΞΗ, ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΑΙ ΤΑΧΥΤΑΤΑ, ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥΣ, ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΑΥΤΟΥΣ Ή ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ.
  ΑΝ ΚΥΡΙΟΙ ΣΥΜΒΟΥΝ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΕΔΩ, ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΤΥΠΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΠΟΛΙΤΕΣ. ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΩΣΤΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΟΤΑΝ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΣΩΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ!
  ΜΗ ΒΙΑΖΕΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΚΕΡΑΥΝΩΝΕΤΕ ΤΗ ΦΥΛΗ ΜΑΣ!!!
  ΑΡΧΙΣΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΝΤΙ ΤΟΥ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ-ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, ΝΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ, ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΤΕ ΤΙΣ ΑΤΑΣΤΑΛΙΕΣ, ΝΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΑΣ, ΕΣΤΩ ΑΝ Ο ΑΝΤΙΔΙΚΟΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.
  ΑΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΕΤΣΙ, ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΨΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΔΕΟΜΕΝΟΥΣ.
  Γ.Σ.

 8. Έχω περάσει από τον συγκεκριμένο αυτοκινητόδρομο πριν 18 χρόνια. Χειμώνας με τα χιόνια να είναι έτοιμα να πέσουν. Είχα εντυπωσιαστεί με την πληθώρα των εκχιονιστικών που περίμεναν στα πάρκινγκ. Θεωρώ λογικό στην Ελλάδα οι υποδομές σ’ αυτό το θέμα να μην είναι ίδιες με την Αυστρία την Ελβετία ή την Γερμανία. Το χιόνι εκεί είναι τρόπος ζωής σε μας αντίθετα είναι κάτι έκτατο και πρόσκαιρο. Φανταστείτε η παραπάνω χώρες να είχαν τον ίδιο αριθμό λιμενικών σκαφών με την Ελλάδα!! Η συμπεριφορά των οδηγών πιστεύω ότι φταίει της περισσότερες φορές για το μπάχαλο που δημιουργείτε. Είτε από άγνοια είτε από επιπολαιότητα οι έλληνες είναι «έξω από τα νερά τους» σε χιονισμένους δρόμους και το δείχνουν. Είναι και το εγωιστικό γονίδιο που μας κάνει ξερόλες και πολλές φορές επικινδύνους. Όταν φωνάζουμε λοιπόν για τις υποχρεώσεις των άλλων (έχοντας δίκιο ή όχι) να κοιτάμε και λίγο τις δικές μας υποχρεώσεις.

 9. Την πειθαρχία δεν την αποκτήσαν κάποιοι λαοί ούτε δωρεάν, ούτε εύκολα. Αν η κυκλοφορία σε ΛΕΑ είχε πρόστιμο 1.000 Ευρώ την πρώτη φορά και κατάσχεση του αυτοκινήτου τη δεύτερη, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα κλείναν ούτε οι δικοί μας δρόμοι, όσο «έκτακτο καιρικό φαινόμενο» κι αν είναι το χιόνι το χειμώνα. (Το αυτό ισχύει και για την είσοδο ανάποδα στο μονόδρομο, την παραβίαση του κόκινου, το «χώσιμο» στο φανάρι μπροστά από τους «ηλίθιους» που περιμένουν, και τόσα άλλα).

 10. ΠΟΣΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΣΕ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΙΣ Λ.Ε.Α.; από εκεί ξεκινάει το πρόβλημα. Δεν υπάρχουν νόμοι εαν δεν επιβάλλονται κυρώσεις στου παραβάτες.

 11. Στο κρατος των πανεξυπνων Ελληνων που μολις ακουσουν στο ραδιοφωνο οτι σε 30 χιλιομετρα εχει γινει τρακαρισμα μπαινουν στις λωριδες εκτακτης αναγκης η μολις κολλησουν λιγο οι μπροστινοι τους τσουπ δεξια , δεν γινονται αυτα…Κυριοι η αμμορφωσια μας και η ελλειψη παιδειας και το γεγονος οτι ατομικα ειμαστε εξυπνοι ενω ολοι οι συμπολιτες μας ειναι ηλιθιοι φταινε που ΠΟΤΕ δεν προκειται να γινουμε ευνομουμενο κρατος …Μια ζωη θα ειμαστε τα μιασματα της Ευρωπης γιατι αν θελουμε να καταφερουμε κατι πρεπει ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ και σε μια μερα να αλλαξουμε νοτροπια…Πραγμα που δεν γινεται…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here