Ήμουν και εγώ… στο Θερινό Πανεπιστήμιο της Άνδρου!

1
139

 

Είναι μόλις μια εβδομάδα, που έχει τελειώσει το ταξίδι μας στην ‘Ανδρο και ακόμη το χαμόγελο της ξεγνοιασιάς και της επικοινωνίας δεν έχει φύγει.

Θα μου πείτε καλοκαιριάτικα ποιος πάει πανεπιστήμια και τα συναφή… θα σας απαντήσω ότι μπορεί να είναι και λάθος το γεγονός ότι λειτουργούν μόνο χειμώνα τα Εκπαιδευτικά ιδρύματα και, πιστέψτε με, έχω ακλόνητα επιχειρήματα.

Όλη την εβδομάδα, όλο και κάποια είδηση για τα πεπραγμένα του θερινού Πανεπιστημίου υπό την εξαίρετη διεύθυνση της κας Νικολέττας Τσιτσανούδη θα είδατε, όμως με αυτές τις γραμμές θα δείτε το Πανεπιστήμιο αυτό, όπως το είδε μια δημοσιογράφος, μαμά και απόφοιτος του Ελληνικού Πολιτισμού.

Το να αποφασίσει να το επιχειρήσει κάποιος που δεν είναι στην κουλτούρα του, αυτού του είδους οι εκδρομές σημαίνει ότι έχει ανάγκη από μάθηση, από επικοινωνία από ταξίδι γενικότερα.

Έτσι και έγινε… από την πρώτη μέρα που δεξιωθήκαμε στο ξενοδοχείο και παρέστησαν ακόμη και οι τοπικές αρχές του νησιού, αντιληφθήκαμε ότι εμείς ναι μεν θα κάναμε μάθημα, αλλά και όλο το νησί ήταν πολύ χαρούμενο για αυτό που συνέβαινε!!!

13820659_1068917843174626_1531057602_n

Η πρώτη μέρα των διαλέξεων με βρήκε εντυπωσιασμένη από το κτήριο του δημοτικού σχολείου της Άνδρου, ένα υπερσύχρονο κτήριο με air condition και προτζέκτορες που μας έδιναν τη δυνατότητα για συνθήκες Πανεπιστημίου. Η δε εισήγηση της καθηγήτριας Γλωσσολογίας κας Τσιτσανούδη, πραγματικά ήταν αυτό, που δημοσιογραφικά λέμε to the point, ακριβής, συνοπτική με συμπεράσματα και φυσικά διάδραση.

Θέμα της εισήγησης ήταν το πώς οι λέξεις που χρησιμοποιούνται στον καιρό των μνημονίων βοήθησαν ουσιαστικά όχι μόνο να αποδοθεί λεκτικά η κατάσταση αλλά ουσιαστικά κατασκεύασαν μια νέα πραγματικότητα. Τα δίπολα: ασθενής- λαός, χώρα και γιατρός – θεσμοί-τρόικα λειτούργησαν μεταφορικά και οντολογικά τόσο που ουσιαστικά υπεραπλούστευσαν κάτι για το οποίο όμως κανένας ουσιαστικά δεν έχει ακριβείς πληροφορίες.

Ενδιαφέρον είχαν και οι εισηγήσεις και των άλλων καθηγητών μας και επιτρέψτε μου να σταθώ στον κο Γούτσο, όπου μας παρουσίασε ένα βίντεο δυο πολύ καλών μου φίλων και πρώην συνεργατών μου, που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Αφορούσε τον «Αντίλογο των πλατειών» και ήταν μια δουλειά του αγαπημένου μου Γιάννη Μπιλοίρη και της ‘Αννας Πρόκου. Το ότι θα πήγαινα στο Θερινό και θα έκλαιγα μπροστά σε σχεδόν 100άτομα προσπαθώντας να τους εξηγήσω τι έβλεπαν… μου ήταν αδιανόητο, έγινε όμως και ήταν και αυτό στα θετικά…

Τα πρωινά μας κύλησαν κάπως έτσι, με πολύ ενδιαφέροντες εισηγήσεις από διακεκριμένους καθηγητές πανεπιστημίων και όχι μόνο ενώ τα μεσημέρια τα «κλέβαμε» λιγάκι και αντί να χαλαρώσουμε στο δωμάτιο ψάχναμε παραλίες της Άνδρου χωρίς να λείπουμε και από τις εκδρομές τις απογευματινές που είχε διοργανώσει η διευθύντριά μας με την βοήθεια του κ Γιάννη Μαμάη.

Όπως καταλαβαίνετε για τις εκδρομές και τα συναισθήματα που βίωσα θα σας μιλήσω από εδώ και πέρα, αλλά θέλω να σταθώ στον κο Γιάννη Μαμάη, τον άνθρωπο που λατρεύει την Άνδρο, που αγαπά τα νέα παιδιά και δίνει την ψυχή του για αυτό που λέγεται προοδευτικότητα. Εκείνος πρόεδρος του φιλοπρόοδου Ομίλου «το Γαύριο» και ο αδερφός του Γιώργος Δαρδανός ιδρυτής των εκδόσεων Gutemberg και οι δυο μας φιλοξένησαν με παραδοσιακά φαγητά και μουσική στο σπίτι του δεύτερου και απλά φύγαμε από εκεί σαν να επισκεφτήκαμε συγγενείς μας. Μάλιστα ο κος Δαρδανός μετά από μια μικρή μας συνομιλία μου έκανε δώρο «ΤΑ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ» αν αυτό δεν λέγεται τύχη τότε ,τι λέγεται;

Τύχη ήταν επίσης και το υπέροχο δειλινό με μελωδίες του Θεοδωράκη, του ΧατζΙδάκη με τη φωνή του Βασίλη Λέκκα, έξω από ένα εκκλησάκι και με διακόσμηση το φυσικό κάλλος της Άνδρου, στο τέλος είχαμε σηκωθεί όλοι όρθιοι και τραγουδούσαμε μαζί του. Πώς να μην γεμίσεις ωραίες εικόνες και έντονα συναισθήματα σε αυτό το περιβάλλον.

13815198_1068917846507959_147987260_n

Τύχη ήταν και η ξενάγηση στο μουσείο με τις πένες του Καπετάν Λευτέρη Πολέμη με την αδερφή του να μου βάζει έξτρα κολοκυθόπιτα για το επόμενο πρωί.

Τύχη ήταν και η επίσκεψη στα δυο Μουσεία του Βασίλη και Ελίζας Γουλανδή όπου τα γλυπτά του Τόμπρου τα είδα επιτέλους και από κοντά, δεν ανοίγω το κεφάλαιο Takis γιατί θα γράφω με τις ώρες, απλά ήταν για μένα μια μελωδία που πήγε κατευθείαν στην καρδιά μου.

Τύχη ήταν που πήγαμε στο σπίτι του Ανδριώτη κου Κουσανά , του προέδρου της Apivita, ο οποίος μας μίλησε για Ιπποκράτη, για Σωκράτη για Αριστοτέλη και αντιληφθήκαμε για ακόμη μια φορά ότι όλα είναι θέμα φιλοσοφίας ακόμη και η αντιμετώπιση των καθημερινών δυσκολιών.

Είναι πολλά αυτά που θέλω να γράψω και να πω αλλά αυτό που πρωτεύει είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ στην «τύχη» που με έφερε στο Θερινό Πανεπιστήμιο, που έφυγα από την ρουτίνα της Αθήνας, που γύρισα στην κόρη μου και της έδειξα το χαρτί της Αναγνώρισης υπογεγραμμένο από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κο Καψάλη, που γνώρισα τόσους ενδιαφέροντες ανθρώπους και σε αυτήν την ηλικία ξαναέκανα φίλους και που μετά από πολλά χρόνια συνδύασα γνώσεις και διακοπές.

Όχι, το Πανεπιστήμιο δεν είναι διάβασμα, βασάνισμα και κούραση… το σωστό Πανεπιστήμιο έχει τα πάντα και το χαμόγελο από τους φοιτητές και τους καθηγητές δεν λείπει ποτέ.

Κα Τσιτσανούδη Νικολέττα στη διάθεσή σας για το επόμενο…*

13835732_1068917853174625_445912394_o

*Το θέμα του 2ου Θερινού Πανεπιστημίου ήταν: «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης: Από την Αρχαιοελληνική Γραμματεία έως Σήμερα» που πραγματοποιήθηκε στο Γαύριο της Άνδρου. Το πρόγραμμα οργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε συνεργασία και με την υποστήριξη διακεκριμένων ελληνικών και διεθνών ακαδημαϊκών και δημοσιογραφικών φορέων. Φέτος διευρύνθηκε με δύο κύκλους, με την υποστήριξη του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) του Πανεπιστημίου Harvard, του Γραφείου Ελλάδος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Αντιπροσωπείας Ελλάδος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μετά την Άνδρο, ακολουθεί ο δεύτερος κύκλος που θα διεξαχθεί τον Αύγουστο στην Κρήτη.

Ολοκληρώθηκαν με εξαιρετική επιτυχία οι εργασίες του 2ου Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης: Από την Αρχαιοελληνική Γραμματεία έως Σήμερα» που πραγματοποιήθηκε στο Γαύριο της Άνδρου. Το πρόγραμμα οργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε συνεργασία και με την υποστήριξη διακεκριμένων ελληνικών και διεθνών ακαδημαϊκών και δημοσιογραφικών φορέων. Φέτος διευρύνθηκε με δύο κύκλους, με την υποστήριξη του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) του Πανεπιστημίου Harvard, του Γραφείου Ελλάδος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Αντιπροσωπείας Ελλάδος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μετά την Άνδρο, ακολουθεί ο δεύτερος κύκλος που θα διεξαχθεί τον Αύγουστο στην Κρήτη.

Συνδιοργανωτές είναι το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης και η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων. Στην Άνδρο το πρόγραμμα υποστηρίχθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Τη δράση παρακολούθησαν εξήντα προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, απόφοιτοι, διδάκτορες, ερευνητές, εκπαιδευτικοί καθώς και πολλοί δημοσιογράφοι (Antenna, Mega, Aixmi.gr, Real News, Στο Κόκκινο, εφημερίδες Ανδριακή, Κοινή Γνώμη κ.ά).

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΕΙΜΟΥΝ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΤΟ ΘΕΡΙΝΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ ΚΑΙ ΟΛΑ ΗΤΑΝ ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΑΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΑΣ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΟΠΟΥ ΕΧΕΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΤΟΥ ΤΗΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΜΑΣ ΚΥΡΙΑ ΤΣΙΤΣΑΝΟΥΔΗ ΤΟΝ ΕΜΙΛ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΜΑΜΑΗ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΥΤΑΝΗ ΚΥΡΙΟ ΚΑΨΑΛΗ ΤΟΥΣ ΣΥΝΦΟΙΤΗΤΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΕΙΣ ΤΟ ΕΠΑΝΙΔΕΙΝ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here