Ίντερνετ Vs Δημοσιογράφων: Χαμένοι στην παράφραση

2
43

Πολλές συζητήσεις έγιναν τις τελευταίες μέρες για τη δημοσιοποίηση από μερίδα των ΜΜΕ, της λανθασμένης πληροφορίας ότι η Γερμανίδα Μαρί Φέι Μέγιερ που συνελήφθη, ήταν κόρη της Μπάρμπαρα Μέγιερ. Ξανατέθηκε, λοιπόν, το θέμα της υιοθέτησης μιας είδησης, χωρίς διασταύρωση, από δημοσιογράφους που βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία με κέντρα εξουσίας.

Παλιά ιστορία, θα μου πείτε. Σωστό. Το καινούργιο, όμως, στην υπόθεση είναι ότι τη διασταύρωση των στοιχείων την κάνουν, πλέον, άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με το δημοσιογραφικό χώρο. Το «δυνατό» τους χαρτί είναι ότι έχουν σύνδεση adsl, άρα… πρόσβαση στο Ίντερνετ! Είναι μέρος αυτού που λέμε σήμερα «social media», τα οποία τείνουν να αναδειχθούν στον απόλυτο «εχθρό» των παραδοσιακών μέσων επικοινωνίας.

Πριν «σκάσει» η ιστορία της Γερμανίδας, υπήρξε ανάλογο κρούσμα την περασμένη εβδομάδα, στο οποίο εμπλέκεται ένα μεγάλο κόμμα, ένας πρώην πρωθυπουργός και ένα σημαντικό δημοσιογραφικό site πρώην καθημερινής εφημερίδας. Η υπόθεση είναι ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώνεται και όποιος την ήξερε (το σύνολο των social media δηλαδή, που δεν κάνουν μόνο poke στο Facebook) δεν εξεπλάγην όταν έγινε το ατόπημα με τη Γερμανίδα.

Βγήκε, λοιπόν, την περασμένη Παρασκευή 14/01 μία ανακοίνωση από τη ΝΔ, σύμφωνα με την οποία ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν στο πρόσφατο βιβλίο του «Βeyond the Crash» (Πέρα από το Κραχ) κατηγορούσε ευθέως το Γιώργο Παπανδρέου για καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων που οδήγησαν τη χώρα στο μηχανισμό στήριξης.

Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος (το οποίο μόλις είχε αναλάβει ο δημοσιογράφος Γ. Μιχελάκης) θριαμβολογούσε σε ύφος «στα’ λέγα εγώ». Η είδηση ότι η ανακοίνωση της ΝΔ χρησιμοποιεί ως αντιπολιτευτικό όπλο το βιβλίο του Γκόρντον Μπράουν δημοσιεύθηκε στο site του «Βήματος», τόσο πριν τη δημοσιοποίησή της (ως αποκάλυψη) όσο και μετά, ως επιβεβαίωση της «αποκάλυψης». Ήταν δε, γραμμένη με τέτοιο τρόπο που δεν ξεχώριζες ποια ήταν τα γραφόμενα του Γκόρντον Μπράουν και ποια τα λεγόμενα της ΝΔ.

Συγκεκριμένα το άρθρο ανέφερε: «Για την ηγετική ομάδα της Ν.Δ. το κυρίαρχο σημείο, είναι ότι εάν ο πρωθυπουργός – όπως υποστηρίζει ο κ. Μπράουν –είχε κινηθεί νωρίτερα, το κόστος για την Ελλάδα δεν θα έφτανε από τα 30 στα 120 δισ. ευρώ».

Την είδηση διάβασε το μεσημέρι της ίδιας μέρας ένας μπλόγκερ, όχι ανώνυμος, ο Κωνσταντίνος Αλεξάκος. Είτε από δυσπιστία απέναντι στον ελληνικό Τύπο και τα μεγάλα κόμματα (ναι, στη συνείδηση του κόσμου είμαστε ένα και το αυτό), είτε από καθαρή περιέργεια, δεν του πήρε πάνω από τρία λεπτά να βρει στο google το απόσπασμα του βιβλίου του Μπράουν που αναφέρεται σ’ αυτό το θέμα και να το αναδείξει ως γκάφα της ΝΔ: «European guarantees are the foundation of the 2010 rescue of Greece. I believe that George Papandreou, the Greek Prime Minister, has had the courage to take the toughest of decisions and implement the severest of measures. But we also have to make sure he has the best possible advice. For example, in the first months of the year because of delays in the decisions to help Greece the cost to Greece of avoiding default grew from an estimated € 30 billion to around € 120 billion».

Με αγγλικά επιπέδου Lower, αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι «καθυστερήσεις τους πρώτους μήνες του χρόνου στη λήψη αποφάσεων για τη διάσωση της Ελλάδας», στις οποίες αναφέρεται ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός δεν έχουν υποκείμενο. Μπορεί να εννοεί είτε την κυβέρνηση Παπανδρέου, είτε την Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε και τους δύο. Όμως, σε καμία περίπτωση αυτή η φράση δεν αποτελεί δριμύ κατηγορώ του Μπράουν προς τον Παπανδρέου, όπως έγραφε η ανακοίνωση της ΝΔ και «αποκάλυπτε» το site.

Κι επειδή είμαι κι εγώ υστερική με την ακρίβεια των πραγμάτων, μόλις το είδα στο Twitter, ρώτησα μεταφραστή-διερμηνέα ποιος έχει δίκιο. Μου απάντησε ότι η συγκεκριμένη φράση είναι επίτηδες γραμμένη έτσι, ώστε να μην είναι απολύτως ξεκάθαρο πού αποδίδει ευθύνες ο Γκόρντον Μπράουν. Αυτό λέγεται και διπλωματικός τρόπος γραφής.

Αυτά έγιναν το μεσημέρι της Παρασκευής, με τα σχόλια να οργιάζουν στο ίντερνετ για την αγγλομάθεια της ΝΔ, την προπαγάνδα και τον τρόπο που κάνουμε τη δουλειά μας οι δημοσιογράφοι. Υποθέτω ότι κάπως έτσι αντιλήφθηκε και το ΠΑΣΟΚ ότι κάτι συμβαίνει και έβγαλε -το βράδυ πια- τη δική του ανακοίνωση μέσω του Γ. Πεταλωτή, αποδίδοντας με το δικό του τρόπο τον Γκόρντον Μπράουν: «…Στο επίμαχο σημείο, αναφέρεται στις καθυστερήσεις από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, για βοήθεια προς την Ελλάδα, και όχι του ‘Ελληνα πρωθυπουργού και της κυβέρνησης». Οk, έτσι είναι αν έτσι νομίζετε.

Εν τέλει, ασήμαντο περιστατικό, θα μου πείτε. Το δέχομαι. Αποτελεί, όμως, μια θαυμάσια ευκαιρία να αναρωτηθούμε μήπως εχθρός της δημοσιογραφίας δεν είναι το ίντερνετ, αλλά ο κακός μας εαυτός.

Μήπως αυτός ευθύνεται για την κρίση που περνάμε, αλλά και για το γεγονός ότι άνθρωποι εκτός χώρου, αφήνουν για λίγο τα retweets και κάνουν τη δουλειά μας, δηλαδή τη διασταύρωση της πληροφορίας; Όλα τα άλλα είναι για εσωτερική κατανάλωση. Αλλά πρέπει να είσαι πολύ «εσωστρεφής» τύπος και να μη βλέπεις τι γίνεται γύρω σου και να τα καταπίνεις αμάσητα.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Εν τέλει, ασήμαντο περιστατικό, θα μου πείτε. Το δέχομαι. Αποτελεί, όμως, μια θαυμάσια ευκαιρία να αναρωτηθούμε μήπως εχθρός της δημοσιογραφίας δεν είναι το ίντερνετ, αλλά ο κακός μας εαυτός. Κυρία Μπενβενίστε, εχθρός της Δημοσιογραφίας,είστε σεις και οι αρπαχτές,περαστικός είμαι και απλά επί τι ευκαιρία σας απαντώ, αν και νομίζω ότι δεν έχετε καμιά αμφιβολία για αυτό,να είστε καλά.-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here