Καμία δουλειά δεν είναι ντροπή εκτός του μπάτσου & του Βουλευτή

51
3254

Συνέντευξη

Ο Τζίμης Πανούσης δεν δίνει συχνά συνεντεύξεις. Μίλησε αποκλειστικά στην aixmi.gr. Παράσταση έχει καιρό να ανεβάσει, να τα πει, αλλά σαν βαλβίδα αποσυμπίεσης χρησιμοποιεί την καθημερινή του εκπομπή «Δούρειος Ήχος» στο Ράδιο 9. Αν τον έχεις ακούσει έστω και μια φορά στο ραδιόφωνο ή τον έχεις δει σε παράσταση, αν έχεις προσπαθήσει να αποκρυπτογραφήσεις τους στίχους των τραγουδιών του ή γελάς με την υπερβολή των αστείων του τότε δεν είσαι ανυποψίαστος αναγνώστης.

Είναι ειρωνικός, περιπαικτικός, αυτοσαρκαστικός. Όλα αυτά, όμως, χάνονται και δίνουν τη θέση τους στη θλίψη όταν μιλάει για το σήμερα του Έλληνα. «Τι να το κάνω που έχω δουλειά» – λέει –«όταν ο διπλανός μου πεινάει»;

Είναι καυστικός με την οικογένεια Παπανδρέου, «είμαστε η μόνη χώρα με παππού, γιό, εγγονό πρωθυπουργούς» σημειώνει, ενώ χαρακτηρίζει τον Σαμαρά… «χειρότερο από τον Γιωργάκη».

Για τον Παπαδήμο στάζει … μέλι («ούφο» τον αποκαλεί) και για την θέση του υπουργού Οικονομικών έχει την απόλυτη πρόταση : «ο Εφραίμ θα ήταν ο καλύτερος»… Eπειδή φαίνεται στο βλέμμα του ότι έχει πολλά να πει, ξεκινάμε χωρίς ερώτηση και στην πορεία βλέπουμε…

[σκιτσογραφία: Έφη Ξένου]

«Ξεκινώντας, θα ήθελα να πούμε κάτι για το διαδίκτυο επειδή αυτό θα μας φιλοξενήσει. Να πω, όπως δηλώνω στις παραστάσεις μου και στο ραδιόφωνο καθημερινά, όπου έχω μια επικοινωνία με έναν και μοναδικό ακροατή, έχω μια αμφίδρομη ραδιοφωνική σχέση 23 χρόνων με τον ακροατή μου και η εκπομπή λαμβάνεται σαν ραδιοφωνική αντιβίωση κάθε δώδεκα ώρες. Έχω και επαναληπτική δόση το βράδυ. Με την ευγενική κοροϊδία εδώ του παραγωγού… Θέλω, λοιπόν, να πω ότι το διαδίκτυο παρόλο που ασχολούμαι πριν καν έρθουν οι υπολογιστές στην Ελλάδα… Έκανα ένα ταξίδι πριν χρόνια στο Λονδίνο, πήρα έναν υπολογιστή, τον πέρασα από την Ελβετία, μου τον κρατήσανε… τέλοσπάντων… Παρόλο που είμαι από την αρχή σε αυτό το πράγμα μέσα, έχω μια αλλεργία στον ψηφιακό Πολιτισμό. Γιατί εμείς, η δικιά μου η γενιά, έχουμε την ατυχία να βιώσουμε ένα τραύμα. Το τέλος του αναλογικού Πολιτισμού και την αρχή του ψηφιακού. Με όλα τα προβλήματα. Δηλαδή εγώ που ασχολούμαι με την φωτογραφία σχεδόν επαγγελματικά – η πρώτη μου δουλειά ήταν φωτογράφος…πορνό…δεν έχει σημασία…

 • Καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή.

Εκτός από του μπάτσου κι από του βουλευτή…

Έλεγα, λοιπόν, ότι εγώ που έμπαινα σε σκοτεινό θάλαμο… Δεν ξέρω αν έχεις μπει ποτέ μέσα σε σκοτεινό θάλαμο… Τα υγρά τα φωτογραφικά έχουν μια τρομακτική ομοιότητα με τα κολπικά υγρά. Μυρίζει σαν ερεθισμένο ηδονοτριβείο εκεί μέσα. Σε τραβάει όλο αυτό. Αυτό ήταν το αντικείμενό μου… Τέλοσπάντων, στο θέμα μας. Τυπώνοντας μια αναλογική φωτογραφία βλέπεις ότι έχεις μια ανάλυση που δεν την έχουν φτάσει τα ψηφιακά. Θέλω να πω ότι όταν πήρα την πρώτη μου ψηφιακή φωτογραφική μηχανή με κάμποσα mpixel, τράβαγα κι έβλεπα «τι Κοινούσης, τι Πανούσης». Είτε τράβαγες τον Κοινούση, είτε τον Πανούση το ίδιο πράγμα ήταν. Το ίδιο και στη μουσική που είναι η δουλειά μου. Εκεί φάγαμε μεγάλο στραπάτσο εμείς. Γιατί όταν μπαίνουμε σε ένα στούντιο να γράψουμε, έχει προηγηθεί δουλειά στο σπίτι και πολύ προετοιμασία. Κάθεσαι και ασχολείσαι με τη λεπτομέρεια του ήχου και τις συχνότητες. Στο cd αλλά και στο mp3 χειρότερα, πέφτει κούρεμα. Το PSI, δηλαδή, στη δική μας τη δουλειά έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Με αποτέλεσμα να παιδευόμαστε να βγάλουμε ένα ηχόχρωμα στο μπάσο και το μπάσο να μην υπάρχει γιατί τις ψηλές και τις χαμηλές νότες, λέει, τις πετάει επειδή το αυτί δεν τις ακούει. Το αυτί μπορεί να μην τις ακούει αλλά τις αισθάνεται το στομάχι. Έχει ευτελιστεί πολύ η δικιά μας η δουλειά.

 • Υπάρχει και πολύ πειρατεία μέσω διαδικτύου

Όχι, είμαι υπέρ της πειρατείας γιατί διαδίδει τη μουσική.

 • Δεν σκοτώνει;

Όχι δεν σκοτώνει, αυτά είναι γελοιότητες. Οι δισκογραφικές εταιρείες σκοτώνουν τη μουσική. Ο καπιταλισμός σκοτώνει τη μουσική. Οι πειρατές μια χαρά κάνουν. Εγώ θυμάμαι ότι ο πρώτος μου δίσκος, που είχε και μεγάλη εμπορική επιτυχία είχε κυκλοφορήσει σε 36 διαφορετικές εκδόσεις από τσιγγάνους, γύφτους, πειρατές, μαύρους, Νιγηριανούς…Τα έχω μαζέψει όλα αυτά και είμαι περήφανος που τα έχω. Αυτοί οι άνθρωποι διαδώσανε τη μουσική μου.

 • Άρα, που καταλήγουμε; Το διαδίκτυο δεν βοηθάει στη μαζική διάδοση της μουσικής;

Σε αυτό παίζει έναν ρόλο, ειδικά τώρα που καταστράφηκε η δουλειά μας λόγω της επέλασης αυτού του ψηφιακού Πολιτισμού, αλλά και των εφημερίδων. Από τους εκδοτοκωστόπουλους καταστράφηκε, οι οποίοι θεωρήσανε ότι η δική μας η δουλειά πρέπει να δίνεται τζάμπα, να πετιέται. Μάλιστα μαθαίνω ότι τα cd κάνουν πολύ καλή δουλειά στο μπαλκόνι για τα περιστέρια

«Να απαλλαγούμε από τα κομματόσκυλα»

 • Συνεπώς, γενικά δεν πάμε καλά. Τι βλέπετε; Κάγκελα παντού;

Χα! Είναι τόσο ψυχοφθόρο όλο αυτό…υπάρχει τέτοια καντήφλα. Έχω κόψει φίλους γιατί μιλάνε μόνο για την κατάσταση που ζούμε. Αλλά με εμμονή, όμως, αρρώστια. Ερχόταν ας πούμε ο ντράμερ μου στη δουλειά και ήταν χάλια. Ούρλιαζε, χτύπαγε τις πόρτες. Και διαπίστωσα ότι έβλεπε τις ειδήσεις πριν έρθει στο μαγαζί. Σε καταστρέφει όλο αυτό. Από την άλλη πρέπει να ενημερώνεσαι για να δεις τι γίνεται. Το θέμα είναι ότι πρέπει να απαλλαγούμε από τα κομματόσκυλα. Η ουσία του πράγματος είναι αυτή. Είναι κάποιες συμμορίες συγκεκριμένες, δεν είναι πολλές οικογένειες οι οποίες είναι γαντζωμένες στις καρέκλες. Σ’ αυτό το σημείο θέλω να πω ότι η καρέκλα κάνει τον άνθρωπο, δεν κάνει ο άνθρωπος την καρέκλα. Έχουν μάθει, λειτουργούν με «λογική μαφίας». Μάλιστα γνωρίζω κι από μαφιόζους Ναπολιτάνους ότι ζηλεύουν τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει το σύστημα σε μας εδώ. Μη ξεχνάς ότι αυτό λειτουργεί πολλά χρόνια, δεν είναι τωρινό. Και ψάχνουμε τρόπους, δυστυχώς δεν τους έχουμε βρει, για το πώς θα απαλλαγούμε απ’ αυτούς τους νταβατζήδες.

 • Έχετε επαφή με την ιταλική μαφία;

Βεβαίως! Εξηγώ : Το καλοκαίρι μένω στην Άνδρο κι έχουμε ένα τρομερό θέμα με τα σκουπίδια εκεί. Τα ρίχνουν στη θάλασσα, σε ένα μάλιστα σημείο όπου υπάρχει ένας εκπληκτικός αρχαιολογικός χώρος. Ο πρώτος αρχαίος οικισμός της Ευρώπης με βραχογραφίες. Εκεί εμείς ρίχνουμε τα σκουπίδια με αποτέλεσμα να γίνει κατολίσθηση, να πέσουν οι βράχοι στη θάλασσα και να υπάρξει μεγάλη καταστροφή. Στην προσπάθεια να βρεθεί λύση ήρθα σε επικοινωνία με την Ναπολιτάνικη τοπική αυτοδιοίκηση- γιατί κι εκεί ως γνωστόν έχουν πρόβλημα με τα σκουπίδια. Στη Νάπολη το κομμάτι των σκουπιδιών το διαχειρίζεται η μαφία. Και ξέρεις, δεν υπάρχουν ταμπού σ’ αυτό. Λένε ότι τα διαχειρίζεται η μαφία και τα διαχειρίζεται η μαφία. Όχι όπως εδώ, που σου λέει η άλλη «είμαι τηλεπερσόνα», αλλά κάνει βίζιτες. Εκεί το λένε. Και στην Αμερική ο άλλος κάνει μπίζνα τη φιλανθρωπία και λέει «κάνω μπίζνα». Δεν λέει ότι είναι ο Νταλάρας και σώζει την Αφρική και την Κύπρο. Είναι τα πράγματα πιο ξεκάθαρα. Και ζηλεύουν τον τρόπο που δουλεύουμε εμείς, γιατί όντως είναι θαυμαστός.

«Είμαστε δουλοπάρικοι και ραγιάδες»

 • Έμεις δεν έχουμε ευθύνες;

Είμαστε δουλόφρονες, όπως λέει ο Καστοριάδης από το 400 π.χ. μέχρι σήμερα είμαστε δουλοπάροικοι, ραγιάδες. Δεν είμαστε πολίτες, δεν έχουμε συνείδηση. Δεν έχουμε ζήσει καμιά επανάσταση. Πολύ σωστά βλέπουμε το κράτος ως κάτι κακό, είναι κακό έτσι όπως είναι, από την άλλη όμως δεν κάνουμε κάτι να αντιπαραταχτούμε.

 • Το καλοκαίρι υπήρξε αντίδραση

Όχι, από την αρχή δεν μ΄ άρεσε αυτό που γινόταν. Ένα ξενόφερτο πράγμα. Αγανακτισμένοι; Εμείς αγανακτισμένους λέγαμε στα φοιτητικά μου χρόνια τους φασίστες που έρχονταν και παρίσταναν τους αγανακτισμένους πολίτες, τους τραμπούκους με στόχο να σπάσουν τις απεργίες και τις καταλήψεις. Αυτό του καλοκαιριού ήταν μια μόδα. Μπροστά ήταν κάποιοι φασίστες, ακολουθούσαν κάποιοι επαγγελματίες αριστεροί…ένα μπερδεμένο μπουλούκι. Εγώ πιστεύω ότι η εξέγερση περνάει από το στομάχι. Πρέπει να βγει ο κόσμος και θα βγει.

 • Από πού αλλού μπορεί να ξεκινήσει η εξέγερση;

Νομίζω μόνο από εκεί

«Τι να το κάνω που έχω χρήματα όταν ο διπλανός μου πεινάει»;

 • Θα πρέπει, λοιπόν, να πεινάσουμε πραγματικά;

Ο Μπρέχτ λέει κάτι πολύ σοφό : «Ή όλοι ή κανείς». Τι να το κάνω εγώ που έχω δουλειά και βγάζω χρήματα όταν ο διπλανός μου πεινάει; Δεν μπορώ να ζήσω έτσι. Αυτά είναι κάποια αμερικάνικα ήθη που δεν μας ταιριάζουν. Είχα πάει στην Αμερική και δεν άντεξα, δεν άντεχα να κατεβαίνω από το δωμάτιό μου στο ξενοδοχείο και να βλέπω τον άλλο στο δρόμο να κοιμάται σε ένα κουτί. Δεν έχουμε μάθει εμείς να ζούμε έτσι.

 • Συμβαίνει ήδη;

Τι να πω…Ίσως το βλέπουν αυτό σαν εξέλιξη. Αυτός ο Παπαδήμος, ας πούμε, μπορεί να το βλέπει σαν event, σαν happening. Ότι βάζει κάποιος ένα χαρτόκουτο, κοιμάται και αυτό είναι εικαστική παρέμβαση στην πόλη. Ούφο μιλάμε. Επ’ ευκαιρίας θέλω να καταγγείλω αυτούς τους ποδηλάτες που βγαίνουν στο δρόμο…Τι χάλι είναι αυτό; Μπλοκάρουν τους δρόμους, βγαίνουν κάτι τύποι σαν καρνάβαλοι, ως τι δηλαδή;

 • Οικολογία ή για άλλους διαμαρτυρία;

Μα εισπνέουν οικολογική αυτοκτονία με τόσο καυσαέριο που ρουφάνε. Και είμαστε σε μια χώρα που δεν έχει καμιά υποδομή για ποδήλατο, μην τρελαθούμε τελείως. Το ποδήλατο μας μάρανε;

 • Οι ποδηλάτες σας φταίνε;

Επ΄ ευκαιρίας ήθελα να το καταγγείλω. Είναι τρομερό πρόβλημα…΄Εχουμε πολλή δουλειά.

 • Ποιες άλλες ομάδες αποτελούν πρόβλημα;

Βασικά τα κόμματα και οι νεολαίες τους. Είναι κι εκεί προβληματική η κατάσταση.

«Με μπαγλάρωσαν οι Κνίτες και με έκαναν μαύρο»

 • Σ’ αυτές είχατε πάντα αλλεργία;

Η πρώτη ψυχρολουσία που έχω φάει είναι όταν μπήκα στο Πανεπιστήμιο. Την πρώτη εβδομάδα εμφανίστηκα στη σχολή και είχαμε κατάληψη. Εκεί θυμάμαι έβγαιναν διάφοροι  με την κιθάρα τους και παίζανε. Πήγα κι εγώ να πω κάποια τραγούδια δικά μου. Με μπαγλαρώσανε οι Κνίτες και με κάνανε μαύρο. Ήταν η πρώτη εμπειρία μου από το Πανεπιστήμιο. Γιατί έλεγα «Παράγγειλε η μαμά Ρωσία να διώξουμε τη CIA να φέρουμε την KGB’». Διάφορα τέτοια.

 • Κι άλλα πολλά. Πάντα δοκιμάζατε, με τα τραγούδια σας, τις αντοχές του συστήματος;

Και στη Χούντα η ίδια κατάσταση φυσικά, παρόλο που στη Χούντα συνεργαζόμασταν χωρίς να το ξέρουμε. Μετά άρχισαν να βγαίνουν τα προβλήματα σταλινικού τύπου.

 • Ενώ διαπιστώνατε ότι κάποιες λέξεις δεν αντέχουν να τις ακούνε, εσείς το τσιτώνατε;

Αυτό που δεν μ’ αρέσει είναι να αυτολογοκρίνομαι. Μπορώ να πω για τη μάνα μου, τον πατέρα μου, θα πω αυτά που έχω να πω. Μου βγαίνουν από μόνα τους, δεν το κάνω επίτηδες.

 • Μέχρι σήμερα που αποκαλείτε τις αριστερές νεολαίες «πεκινουά του ΣΥΝ» και από την άλλη «κνιτόσκυλα που τρέφονται με pedigree από την πρώην Σοβιετική Ένωση»;

Κοιτάξτε, εγώ πιστεύω ότι ο Κνίτης και ο χίπης – εγώ αισθάνομαι χίπης – γεννιούνται και πεθαίνουν τοιούτοι. Με την ευρεία έννοια. Κι εγώ χίπης είμαι, μπορεί να μου κλείσει η εταιρεία μου να πάω να μείνω σε ένα καλό ξενοδοχείο, ενώ πριν έμενα σε παγκάκι. Κι ο Κνίτης. Πρώτα είχε αφεντικό τον Στάλιν και τώρα τον Λαμπράκη.

«Ο Τζουμάκας κατουρήθηκε στην υπουργική Μερσεντές»

 • Εσείς το παραδέχεστε, εκείνοι όχι;

Είναι μεγάλο πρόβλημα. Τότε στο Πολυτεχνείο, θυμάμαι, ήθελα να σατιρίσω όλη αυτή την εξέγερση και τους ανθρώπους που συμμετείχαν. Ήταν τρομερό ταμπού, απαγορευόταν. Μη ξεχνάμε ότι όλοι αυτοί είναι που μας έφεραν σε αυτό το χάλι σήμερα. Δηλαδή ο Τζουμάκας, ας πούμε, την πρώτη φορά που μπήκε στην υπουργική Μερσεντές έμαθα ότι κατουρήθηκε από τη συγκίνηση. Μέσα στη Μερσεντές. Μου το ΄χε πει ο οδηγός του.

 • Κι αυτός χίπης;

Ο Γιώργος είναι βασικά χίπης. Τον αισθάνομαι. The house of the rising sun. Είναι ο Τζέφρι για μένα. Έχει την μπαντάνα στο σπίτι του, τη φυλάει. Είναι παιδί, όχι των λουλουδιών όπως είμαι εγώ. Είναι παιδί του λουλουδιού, της Μαργαρίτας.

 • Είχε δουλέψει μικρός στη Σουηδία…

Καθάριζε τζάμια, ναι. Κι εγώ έχω δουλέψει. Όχι τζάμια. Άλλες δουλειές. Εξήγησα παραπάνω ότι έχω δουλέψει ως φωτογράφος σοφτ πορνό…

 • Αυτό γιατί το εγκαταλείψατε;

Εγκατέλειψε το είδος την Ελλάδα, δεν το εγκατέλειψα εγώ. Έχω δουλέψει σε θιάσους, μπουλούκια, έχω μάθει τη δουλειά του ταχυδακτυλουργού. Μου την έμαθε ένας καραγκιοζοπαίκτης. Ξέρω να εξαφανίζω περιστέρια, κάνω τέτοια…

 • Να εμφανίζετε κάτι ξέρετε;

Όχι. Λεφτά; Δυστυχώς δεν ξέρω.

 • Πόσα χρόνια κάνετε σάτιρα;

Από τότε που γεννήθηκα. Επαγγελματικά από τα τέλη της δεκαετίας του ’70. Στην αρχή με κάτι παραστάσεις στον πολιτιστικό όμιλο Χολαργού και μετά κανονικά επαγγελματικά. Μας φώναξαν τότε να παίξουμε για τρεις μέρες σε ένα μαγαζί στην Πλάκα και παίξαμε όλες τις μέρες χωρίς ρεπό. Είχε ανταπόκριση.

 • Έχετε βαρεθεί να κάνετε επαγγελματική σάτιρα;

Όχι, αυτός είναι τρόπος ζωής. Ή το ‘χεις ή δεν το ‘χεις. Κάποιος έχει πει ότι η θλίψη είναι η μυστική πηγή του χιούμορ. Εμείς οι κωμικοί έχουμε μια θλίψη στην καθημερινότητα μας. Όλο αυτό που κάνουμε είναι μια βαλβίδα ασφαλείας. Εγώ τρεις χρονιές αποφάσισα να μην παίξω για να ξεκουραστώ και αρρώστησα και τις τρεις βαριά. Βγαίνω και εκφράζομαι, τώρα έχω το ραδιόφωνο και τα λέω καθημερινά. Αλλιώς πνίγομαι.

 • Είναι δύσκολη δουλειά η σάτιρα σε τέτοια εποχή που ζούμε;

Όχι, αυτά έρχονται από μόνα τους. Δεν συμφωνώ με αυτό «τώρα έχω να πω». Όταν είναι πολύ φορτισμένες πολιτικά και κοινωνικά οι καταστάσεις λιγοστεύουν τα βέλη στη φαρέτρα τη δικιά μας. Εμένα η δουλειά μου είναι να φτιάξω μια υπερβολή, να την παρουσιάσω. Τώρα οι υπερβολές της καθημερινότητας με ξεπερνάνε. ΄Οτι και να πω εγώ σαν υπερβολή, στην πραγματικότητα γίνεται δέκα φορές πιο σουρεαλιστικό.

«Αντέχει ο κόσμος δύο Νταλάρες»;

 • Θα πιστεύατε ποτέ ότι θα μιλούσαμε για έναν ακόμα Νταλάρα;

Αυτό είναι τραγικό. Αντέχει ο τόπος δύο Νταλάρες; Είναι δύσκολα. Και είναι τρεις στην ουσία γιατί ήρθε και η γυναίκα του. Καταστροφή.

 • Τον έχετε περιλάβει τον Νταλάρα στην εκπομπή σας;

Ναι, τον αγαπάω πολύ. Τον Νταλάρα του PSI λέμε τώρα, ε; Συμπαθέστατη φυσιογνωμία.

 • Αν έχετε νομικά θέματα και μ’ αυτόν;

Δεν θα έχω γιατί κάθε φορά θα λέω ότι αναφέρομαι στον άλλον.

 • Το PSI τι είναι;

Ε, νομίζω ότι κάθε Έλληνας το γνωρίζει αυτό. Έχει σχέση με τρίχες, αυτό το ξέρουν όλοι. Επιτρέπουμε σ’ αυτούς τους τύπους να μαγαρίζουν τις ζωές μας και να καταστρέφουν τις ζωές των παιδιών μας. Αυτό είναι τραγικό. Εγώ έχω δώσει στον εαυτό μου και στον Θεό μου που είναι ο λαός μου – άλλοι πιστεύουν στον Θεό, εγώ πιστεύω στον λαό – ότι αυτό το καλοκαίρι πρέπει να είναι το τελευταίο. Αν και τώρα δεν ξεσηκωθούμε…Βέβαια, έχουμε τεράστιο πόλεμο από τα «αριστερά» κόμματα. Προκηρύσσουν μια απεργία, όπως π.χ. η ΕΣΗΕΑ που λέει «σήμερα θα κάνουμε απεργία». Παρόλα αυτά δουλεύουμε γιατί λένε ότι πρέπει να κρατήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Όλοι, λοιπόν, στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Μα πώς θα πάμε στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις όταν δουλεύουμε; Μιλάμε για τύπους επαγγελματίες πυροσβέστες. Πληρώνονται γι΄αυτό το πράγμα. Τους έχω ζήσει από τα Πανεπιστήμια, τις καταλήψεις, από τα ραδιόφωνα που πήγαμε κάποια στιγμή να κάνουμε μια αυτοδιαχείριση.

 • Τι πρέπει να κάνουμε;

Να ξεκαθαρίσουμε τα του οίκου μας. Με τους Κνιτοφασίστες πρέπει να τελειώνουμε. Πάω να πω κάτι και λένε «ο Πανούσης είναι της CIA».

 • Το ‘χετε ακούσει αυτό;

΄Οτι υπηρετώ κρυφά κέντρα, του κεφαλαίου, ότι είμαι πλούσιος, ότι ο πατέρας μου είναι εφοπλιστής…κάτι παπαριές δηλαδή. Πρέπει να απαλλαγούμε απ’ αυτούς.

 • Πώς;

Με τη βία, δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Με γιαούρτια, με αυγά. Αν και δεν ιδρώνει το αυτί τους.

 • Γιαούρτια σε όλους ή στους αριστερούς;

Κυρίως στους αριστερούς, διότι τους άλλους τους ξέρουμε. Τους αριστερούς βουλευτές λέω. Τους επαγγελματίες.

 • Είναι δύσκολα όλα. Έτσι τα βλέπετε;

Όλα τα ωραία είναι δύσκολα. Και μια ωραία κοπέλα, αν θέλεις να την κατακτήσεις δύσκολη, είναι αλλά θα κάνεις προσπάθειες να την κατακτήσεις. ΄Η ένα ωραίο αγόρι, αντίστοιχα, που θέλει να κατακτήσει η κοπέλα. ΄Η κι ένα ωραίο αγόρι, αντίστοιχα, που θέλει να κατακτήσει ένα αγόρι.

«Ο Σαμαράς είναι χειρότερος από τον Γιωργάκη»

 • Ο βουλευτής είναι κλειστό επάγγελμα;

Δεν υπάρχει πιο κλειστό, γι’ αυτό πρέπει να ανοίξει. Δηλαδή, πάει από πατέρα σε γιο. Είμαστε, νομίζω, το μοναδικό παράδειγμα χώρας στον κόσμο που έχουμε παππού, πατέρα και εγγονό πρωθυπουργό. Και των βοθρατζήδων το επάγγελμα πρέπει να ανοίξει. Αυτά τα δύο.

 • Αν γίνουν εκλογές τι πιστεύετε ότι θα βγει;

Δεν θα γίνουν εκλογές. Γιατί δεν θέλουμε. Είναι χρονοβόρες. Ακόμα κι αυτές τις τηλεκατευθυνόμενες εκλογές που δεν έχουν σχέση με την Δημοκρατία δεν τις έχουν ανάγκη πια. Θα πάμε έτσι για τα επόμενα δύο χρόνια. Αν το ανεχτούμε κι αυτό θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

 • Τη σύμπραξη Βενιζέλου-Λοβέρδου πως την είδατε;

Εγώ δεν την είδα με καλό μάτι, αλλά η gay κοινότητα- με την οποία έχω επαφές το είδε καλά. Το φιλί, ειδικά, το είδε με πολύ αγαλλίαση. Και μάλιστα, αν ολοκληρώσουν τις σχέσεις τους και βυθιστεί ο Ανδρέας Λοβέρδος στην πισίνα λίπους του Βενιζέλειου κοίτους τότε θα γίνουν πολλά. Έχουν μεγάλη δύναμη οι gay. Μπορούν να δώσουν στο ΠΑΣΟΚ μια σανίδα σωτηρίας.

 • Τον Αντώνη Σαμαρά;

Νομίζω ότι είναι ο έτερος. Χρειάζεται να γίνει ένα τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Τύπους. Δίδυμοι τύποι είναι ο Γιωργάκης και ο Αντωνάκης. Είναι χειρότερος από τον Γιωργάκη ο Σαμαράς, μόνο αυτό θα σου πω.

 • Γιατί δίδυμοι; Από το ζώδιο το λέτε;

Σαν προσωπικότητες. Είναι και οι δύο δίδυμοι στο ζώδιο. Και συμφοιτητές. Είναι άνθρωπος επικίνδυνος κατά τη γνώμη μου ο Σαμαράς. Όχι σαν τον Γιώργο, βέβαια. Εγώ τον λέω Αντωνάκη Σ., ο Αντωνάκης της Πηνελόπης Δέλτα…Έχει κάνει τρομερές γκάφες, έχει κάνει το αλβανικό έπος νούμερο 2, έχει ανοίξει τα σύνορα και ήρθαν όλοι οι φυλακισμένοι της Αλβανίας εδώ. Ως υπουργός Εξωτερικών έκανε δουλειά με τις περίφημες σκουπιδοσακκούλες που έπαιρναν οι δημοσιογράφοι μυστικά κονδύλια. Εν τω μεταξύ τώρα απ’ ό,τι είδα τα μυστικά κονδύλια έχουν τριπλασιαστεί… πάνε πάρα πολύ καλά. Πετάει κι αυτή τη μπαρούφα «εκλογές Απρίλιο». Οι εκλογές θα γίνουν τον Απρίλιο του 2014!

 • Αυτό είναι πρόβλεψη;

΄Ετσι πιστεύω. Δεν συμφέρει κανέναν μας να γίνουν τώρα εκλογές; Γιατί; Για να βγουν οι ίδιοι; ΄Η για να βγάλει ο Κουβέλης άλλους δέκα;

 • Πάμε για παράταση της κυβέρνησης Παπαδήμου;

΄Ετσι πιστεύω. Διορισμένη. Και υπάρχει και ένα δημοκρατικό άλλοθι που χρησιμοποιούν, κυρίως, οι φασίστες που λένε ότι είναι μέσα στα συνταγματικά πλαίσια αφού τα κόμματα συμφωνήσανε, την ψήφισαν 260 βουλευτές, άρα είναι νόμιμη. Θα χάσει κι αυτό το μικρό άγγιγμα νομιμότητας, διότι νομιμοποιείται μόνο αν είναι κυβέρνηση ενός σκοπού. Σκοπός είναι το PSI και το δάνειο. Αν ολοκληρωθεί αυτό και παραμείνει θα είναι εντελώς συνταγματική εκτροπή. Δεν θα υπάρχει καμιά δικαιολογία πια.

 • Χάνουμε, λοιπόν, και την ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει με τις εκλογές;

Αν στο παραμικρό άλλαζαν τα πράγματα οι εκλογές, τότε θα ήταν παράνομες. Είναι το απόλυτο όπλο του συστήματος. Δεν το έχει ανάγκη τώρα. Έχει άλλα όπλα.

«Ο Χρυσοχοϊδης είχε παντρολογήματα και δεν διάβασε το Μνημόνιο»

 • Το κείμενο με τις προϋποθέσεις της νέας δανειακής σύμβασης το μελέτησαν οι βουλευτές. Πιστεύετε ότι το μελέτησαν όλοι;

Τώρα το μελέτησαν. Πριν δεν το διάβασαν γιατί λειτουργούσαν στη λογική των κομματικών συμμοριών. Υπογράφουμε και πάλι θα κάνουμε τα δικά μας, τις ρεμούλες, θα διορίζουμε τα δικά μας παιδιά, κλπ. Δεκαέξι σελίδες ήταν, δεν ήταν πολύ τώρα; Πριν ήταν περισσότερες.

 • Λέτε γι’ αυτό δεν πρόλαβε ο Χρυσοχοϊδης;

΄Όχι, αυτός είχε άλλες δουλειές. Είχε παντρολογήματα.

 • Εσείς σήμερα ιδεολογικά που ανήκετε;

Τι να πω; Δεν μπορώ να βάλω μια ταμπέλα. Ούτε μουσικά μπορώ να βάλω ταμπέλα.

 • Λέγατε παλιά ότι είστε οπαδός του υπαρκτού σουρεαλισμού

Μ’ άρεσε. Ο Σημίτης μας τα χάλασε. Πήγε να μας εκσυγχρονίσει, ενώ ήμασταν μια χαρά. Θα ‘χαμε τώρα τις καταθέσεις στην τράπεζα με 30% επιτόκιο και θα ζούσαμε μια χαρά.

 • Έχετε λεφτά έξω;

Όχι ακόμα. Ελπίζω σε λίγο… τώρα που ανοίγουν οι δουλειές.

 • Η φτώχεια του λαού λέτε ότι είναι κατασκεύασμα;

΄Οχι, πραγματικότητα είναι. Εγώ έχω φίλους που δεν έχουν ούτε 5 ευρώ. Είναι δύσκολα τα πράγματα. Αλλά είναι λίγο μίζερο να λέμε πότε ο κόσμος θα ξεσηκωθεί. Ο λαός έχει ένα δικό του timing. Mπορεί να επαναστατήσει τώρα, μπορεί και σε δυό χρόνια. Ξέρει ο λαός.

 • Τον χαϊδεύετε τον λαό. Σάτιρα δεν πρέπει να γίνει και προς τον λαό;

Η σάτιρα δεν έχει όρια.

 • Ήταν μια ερώτηση που ήθελα να σας κάνω αλλά φαντάζομαι ότι έχετε βαρεθεί να απαντάτε.

Ναι, αλλά έχει και μια βαρετή απάντηση που λέει ότι η σάτιρα είναι βαθιά αντιρατσιστική και, μάλιστα, επί της ουσίας. Δηλαδή θα σατιρίσω και τον ανάπηρο, και τον ομοφυλόφιλο, και τη μάνα μου, τον πατέρα μου, εμένα, όλους. Δεύτερον – αναιρώ αυτό που είπα πριν – η σάτιρα έχει αυστηρότατα όρια. Τα οποία τα βάζει ο κόσμος. Αν ο κόσμος έρθει σε μια παράστασή μου, και δεν γελάσει με ένα αστείο μου, εγώ είμαι υποχρεωμένος να το αλλάξω, να το φτιάξω, να το πω αλλιώς.

 • Συνήθως ποιο αστείο περνάει πιο εύκολα; Το σεξιστικό;

Όχι, αν ήταν έτσι ο καθένας θα έλεγε «δύο μουνιά» και θα πέρναγε. Δεν είναι έτσι. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να πεις βρωμόλογο. Εγώ ξέρεις πόσες φορές ντρέπομαι όταν ακούω τέτοια; Αυτή η δουλειά, επειδή είναι αρχαία και την έχω πάρει κι εγώ από τον παππού του παππού του παππού μου γιατί κι αυτοί που εφηύραν την σάτιρα είναι πίσω 70 γενιές, δεν είναι μακριά. Είναι πολύ σκληρή δουλειά. Δεν είναι εύκολη.

 • Κλειστό επάγγελμα κι αυτό;

Δεν μπορώ να βάλω το παιδί μου. Το αντίθετο. Είναι πολύ ανοιχτό. Δεν μπορώ να βάλω τον γιό μου να λέει αστεία.

 • Δεν ασχολείται ο γιος σας με τα καλλιτεχνικά;

Του έκανα ομοιοπαθητική. Τον έβαλα από νωρίς στο χώρο για να μπορέσει να σιχαθεί. Του ΄βαλα πολύ Ρουβά, πολύ λαϊκά και τέτοια. Το έδιωξα το παιδί και τώρα ασχολείται με την τεχνολογία, με τους υπολογιστές. Η κόρη μου, ίσως…Αν και την έχω ονειρευτεί στις απονομές Οσκαρ. Θα δούμε.

 • Να παραλαμβάνει βραβείο και να ευχαριστεί τον μπαμπά της;

Ναι. Αν και πιστεύω ότι έχει μια ιδιαίτερη χροιά στη φωνή της που νομίζω ότι κάτι θα κάνει.

 • Νομίζω ότι είστε χαζομπαμπάς

Ναι.

 • Έχετε σπουδάσει οικονομικές επιστήμες;

Ναι. Και νομικές. Τα ξέρω όλα αυτά τα οικονομικά. Σιχαμερά. Γι’ αυτό και δεν πήρα το πτυχίο μου ποτέ.

«Ο Εφραίμ θα τα πήγαινε περίφημα ως υπουργός Οικονομικών»

 • Αν αναλαμβάνατε το υπουργείο Οικονομικών ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνατε;

Δεν υπήρχε περίπτωση. Είναι βρώμικη δουλειά. Πρέπει να είσαι γκάγκστερ. Δηλαδή, ένα πράγμα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου όταν είσαι πλούσιος και πολιτικός. ΄Οτι ανά πάσα στιγμή μπορεί να πας φυλακή. Όχι ότι θα πας, δηλαδή, αλλά να κάνεις τέτοια πράγματα που να προϋποθέτουν ποινικές ευθύνες. Μιλάμε για ανθρώπους αδίστακτους που δεν κολλάνε πουθενά. Και φυλακή μπορούν να πάνε, και να σκοτώσουν μπορούν και να πατήσουν σε πτώματα. Είναι ένα είδος ανθρώπων που διαμορφώνεται από το πόστο, από την καρέκλα που είναι βρώμικη.

 • Οι φυλακές είναι ήδη γεμάτες και θα γεμίσουν προσεχώς από τους φοροκλέφτες

Ναι, είναι γεμάτες, να χτίσουμε νέες λεφτά δεν έχουμε, θα τους βγάλουν έξω.

 • Μόνο ο Λάκης Γαβαλάς είναι μέσα;

Είναι ένα crash test αυτό με τον Λάκη. Κατά πόσο θα αντέξουν τη διαβίωση στις φυλακές οι τζιναβωτοί.

 • Φοροδιαφυγή έχετε κάνει;

Όπως όλοι οι κανονικοί άνθρωποι και σωστοί Έλληνες. Μα είμαστε εμείς οι φοροδιαφεύγοντες που κινούμε λίγο την οικονομία. Αν κρατήσαμε, δηλαδή, κάποια λεφτά και δεν τα δώσαμε όλα στον Τσοχατζόπουλο, είναι από αυτό. Όσοι είχαμε την πρόνοια να μην τα δώσουμε όλα στον Άκη και φυλάξαμε λίγα στην άκρη, αυτά είναι που κινούν λίγο την αγορά.

 • Το περιγράφετε σαν αποστολή

Υπάρχει μια διαβάθμιση κι εκεί. Όπως αγαπάω τους παπάδες και σιχαίνομαι τους δεσποτάδες έτσι αγαπάω τους υδραυλικούς που φοροδιαφεύγουν από τους μεγάλους φοροκλέφτες που κλέβουν τη μάνα τους και τον πατέρα τους.

 • Με την Εκκλησία έχετε επίσης ιδιαίτερες σχέσεις;

Πολύ καλές

 • Θέλετε να μου πείτε σε ποιο σημείο βρίσκονται τώρα ;

Καλές, καλές. Τον Ιερώνυμο τον αγαπάω γιατί είναι emo. Ιερων-emo. Έχει μια κατάθλιψη. Θλιβερός είναι…τέλοσπάντων.

 • Την υπόθεση Βατοπαίδι πως την είδατε;

Μια πολύ καλή μπίζνα. Νομίζω ότι αν ο Εφραίμ ήταν υπουργός οικονομικών θα τα πήγαινε περίφημα. Δηλαδή με την Τρόικα θα έκανε ωραίες δουλειές. Θα έβγαζε και τη ζώνη της Παναγίας. Έχουμε τη ζώνη της Παναγίας και κυνηγάμε τη ζώνη του ευρώ; Πρέπει να είμαστε ηλίθιοι.

 • Είστε, επίσης, εναντίον του facebook;

Νομίζω ότι το διαδίκτυο και τέτοιου είδους επικοινωνία μέσα από αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από μια υπερτιμημένη τηλεφωνική παρτούζα, όπου ο καθένας βγαίνει και λέει το μακρύ του και το κοντό του. Το κοντό του, κυρίως, γιατί αν έχεις μεγάλο βγαίνεις και το μοιράζεσαι με τις γειτόνισσες. Δεν ιδροκοπάς στις οθόνες. Είναι μύθος ότι έχεις μια ελευθερία.

 • Δεν έχετε σελίδα στο facebook

Όχι δεν έχω. Υπάρχουν κάποιοι που βγαίνουν ως Τζίμης Πανούσης και έχουν ενάμιση εκατομμύριο φίλους αλλά είναι fake.

 • Τέλος θα ήθελα να σας ρωτήσω ποιο είναι το πιο επίκαιρο σύνθημα σήμερα;

ΚΑΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥ ΜΠΑΤΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ.

Αυτό!

[Συνέντευξη: Κατερίνα Ζάννη]

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΧρυσαυγίτη​ς ο Πέτρος Γαϊτάνος – Είναι δυνατόν;
Επόμενο άρθροΟι αρχηγοί μιλούν για μάχη μέχρις εσχάτων και η τρόικα για…τρικυμία σε ποτήρι!
Η Κατερίνα Ζάννη είναι δημοσιογράφος. Εχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Παράλληλα με το πανεπιστήμιο, ξεκίνησε να εργάζεται στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» κάνοντας ρεπορτάζ για τα media. Περνώντας από διάφορες θέσεις τα τελευταία χρόνια είχε αναλάβει την αρχισυνταξία ένθετου τηλεοπτικού περιοδικού της εφημερίδας. Αμέσως μετά πέρασε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ως υπέυθυνη του περιοδικού «On-Off». Συνεργάστηκε και με το περιοδικό «Εψιλον». Εχει δουλέψει στο ραδιόφωνο του ALPHA παρουσιάζοντας εκπομπή σχολιασμού για την τηλεόραση με την Ντέπυ Γκολεμά. Επίσης έχει συνεργαστεί με περιοδικά και εβδομαδιαίες εφημερίδες. Εδώ και τέσσερα χρόνια έχει αναλάβει τη θέση της υπέυθυνης του γραφείου Τύπου του MEGA.

51 ΣΧΟΛΙΑ

 1. τσιμάκο ξέχασες του πρωθυποουργού αλά καρτ… αυτη κι αν είναι ντροπή…

  ο τζιμάκος δεν έχει σημασία τι λέει, ούτε αν συμφωνείς με αυτά που λέει (εγώ βέβαια συμφωνώ)
  Σημασία έχει ότι έχει μέσα του αρχαιοελληνική ομορφιά, λίο σαν ελευθερία ένα πράγμα που δύσκολα βρίσκεις σήμερα. Η αρχιοελληνική ομρφιά όχι με τη σιχαμένη φασίζουσα αηδία του μπουμπουκου. Αλλά με αυτή της επίγνωσης της θνητότητας που υπήρξε και η βάση της φιλοσοφίας…
  Η απομάκρυνσή μας απ αυτή την επίγνωση και ο εναγκαλισμός μας με το ψέμα της αγάπης για το χρήμα των δυτικοευρωπαίων και των αμερικανών μας έκανε ΔΟΥΛΟΥΣ.
  Αντε καλή λευτεριά

 2. Νομίζω πως ο Πανούσης είναι ο μοναδικός πραγματικός κωμικός που δημιουργεί σάτιρα. Με την έννοια ότι αυτή είναι ναι μεν αστεία αλλά και εξαιρετικά καυστική. Κάθε του κουβέντα αποπνέει νόημα, κρυφό ή φανερό. Και έχει και ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα: ΔΕΝ ΚΩΛΩΝΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ! Εδώ δούλευε στον ραδιοσταθμό της Γιάννας και της τα έσουρε κανονικά. Δεν βάζει κανέναν φραγμό

 3. Είμαστε δουλόφρονες, όπως λέει ο Καστοριάδης από το 400 π.χ. μέχρι σήμερα είμαστε δουλοπάροικοι, ραγιάδες. Δεν είμαστε πολίτες, δεν έχουμε συνείδηση. Δεν έχουμε ζήσει καμιά επανάσταση. Πολύ σωστά βλέπουμε το κράτος ως κάτι κακό, είναι κακό έτσι όπως είναι, από την άλλη όμως δεν κάνουμε κάτι να αντιπαραταχτούμε.ΠΕΣΤΑ ΤΖΙΜΗ ΠΟΤΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΕΜΙΣΑΜΕ ΦΛΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΥΣ

 4. «Με τους Κνιτοφασίστες πρέπει να τελειώνουμε. Με τη βία, δεν υπάρχει άλλος τρόπος…Αγανακτισμένους λέγαμε στα φοιτητικά μου χρόνια τους φασίστες που έρχονταν και παρίσταναν τους αγανακτισμένους πολίτες, τους τραμπούκους.»
  Περιεκτικός, πυκνός και ποτέ πολιτικά ορθός. Κι αν έχει βίλα στην Άνδρο ποσώς με ενδιαφέρει. Είναι η προσωποποίηση της σάτιρας κι η εξωτερίκευση του ασύνειδου.

 5. ola wraia ta leei o panoushs!!!!mono to sxolio gia ton rouva ,ta laika klp na afhne!!!!!!!!!o kathe anthrwpos sto eidos tou,pisteuw!o sakis einai polu ma para polu kalos pop kallitexnhs.o panoushs sto eidos tou einai polu kalos!edw k xronia,oi kallitexnes tou «poiotikou» exoun mia emmonh me ekeinous tou emporikou.uparxoun k oi eksereseis vevaia pou den einai liges!an ekane o kathe enas to kalutero pou mporouse sth douleia tou,apo to na trwgontai metaksu tous,na milaei arnhtika o enas gia ton allon,tha phgainame k kalutera!alla o klassikos elhnas panta einai se theh na krine ton diplano tou…kalutera na krinoume tous eautous mas kai th doulaeia mas,prwta k meta na vlepoume an o diplanos mas to kanei kala!!!!den mporw na katalavw se enan anthrwpo san ton panoush se ti ton wfelhse na pei kati tetoio.monos tou mpainei se enan kuklo anousio,pou den exei kanena nohma!!!ton rouva den exw dei pote,pote,pote na vgei kai na pei 1arnhtikh kouventa gia allon kallitexnh,POTE!!!ki exei akousei para polla.gia emena auto leei polla gia ton saki san anthrwpo…

 6. Επιτέλους, ένας καλλιτέχνης που λέει το αυτονόητο:
  Οι δισκογραφικές εταιρείες σκοτώνουν τη μουσική. Όχι η πειρατεία.

 7. Κύριε Πανούση,

  Με το να διαβάζει ο γιός σας «ΚΑΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥ ΜΠΑΤΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ.» νομίζετε οτι θα τον κάνετε καλύτερο πολίτη; Και ο μπάτσος και ο βουλευτής πρέπει να εκπροσωπούν και να προστατεύουν τους πολίτες, άσχετα αν στην Ελλάδα είναι ανίκανοι. Και τι να ήταν άλλωστε αν η βάση για να γίνεις αστυνομκός είναι ανύπαρκτη;

  Το να λέτε όμως οτι οι δουλειες αυτές είναι ντροπή δεν είναι και πολύ αστείο…

 8. Μαζί με του αστυνομικού και του Βουλευτή βάλε και του δημοσιογράφου!!!! Είναι η μοναδική φάρα – φατριά που κατάφερε να γίνει πιο μισητή και απ’ αυτή των πολιτικών…

 9. Ονειρο της ζωής μου είναι μία μέρα να έρθω να σε δω «ζωντανά» !!! Η συνέντευξή σου και οι πράξεις σου -χρόνια τώρα- αποτελούν τροφή για σκέψη !!!!!! ΠΑΝΤΑ ΝΑΣΑΙ ΚΑΛΑ !!!!! (με κεφαλαία)

 10. ΕΡΩΤΩ ΤΟΝ ΕΧΟΧΟΤΑΤΟ = ΠΑΝΟΥΣΗ =
  ΕΧΕΙ ΠΑΕΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΖΗΤΗΣΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ;
  ΑΝ ΟΧΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΗ ΝΑ ΠΑΗ ΟΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ
  ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΥΤΗΝ ΔΙ ΑΠΡΟΣΤΑΣΙΑ.
  ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΕΙΤΑΙ
  ===== ΕΥΓΕΣ ΣΑΣ ====

 11. Ο τελευταίος που κάνει σάτιρα. Με την αρχαία ερμηνεία του όρου. Που δεν χτυπάει μόνο τον πολίτη με τη σάτιρά του, όπως «το ίδρυμα» του ΣΚΑΙ, ούτε μόνο το κράτος, όπως η ελληνοφρένεια. Επιπλέον έχει σαφή αντιεξουσιαστική ροπή στο λόγο του, κι αυτό φυσικά εμπλέκει και την εκκλησία και τα Θεία. Δεν είναι αρεστός από όλους, αλλά όλοι πρέπει να συμφωνήσουμε ότι είναι διαχρονικός, καυστικός και λεξιπλάστης. Επιπλέον, ακούγοντας τουλάχιστον την ραδιοφωνική εκπομπή του παίρνεις μια μυρωδιά και από την άλλη όψη των γεγονότων όπως παρουσιάζονται από τα μήντια (ακόμα και από τα ίδια που τον φιλοξενούν). Το σύστημα βέβαια τον θεωρεί ακίνδυνο, απόδειξη ότι ο Αλαφούζος έδιωξε τον Καζάκη αλλά όχι τον Πανούση, κι ας βάζει αντιμνημονιακές και αντιεξουσιαστικές πινελιές προ πολλού. Ευφυέστατος και ετοιμόλογος, το διαπίστωσα ζωντανά, αφού του πήραμε συνέντευξη πριν δυο καλοκαίρια οι τρεις μπλόγκερς της Αντιπάρου (εδώ: http://antiparos-blog.blogspot.com/2009/08/blog-post_28.html)

 12. «…Ο τύπος με τη Μερσεντές αυτός με την καράφλα
  κι ο άλλος με το μούσι και τ’ αχτένιστα μαλλιά
  για δες που ανέβηκανε στην πλάτη μας ρε μάγκα
  και μας πετάν γιαούρτια και αυγά…»

  Συνέχισε Τζιπάκο 🙂

 13. «Όπως όλοι οι κανονικοί άνθρωποι και σωστοί Έλληνες» λέει, έκανε φοροδιαφυγή. Εγώ δεν έκανα ρε μεγάλε, ούτε όσοι αξιοπρεπείς άνθρωποι ξέρω. Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε εδώ με το αντικαθεστωτικό καθρέφτισμα του Παγκάλου & της λογικής του «όλοι μαζί τα φάγαμε».

  Οι ΠΑΣΟΚοΝεοΔημοκρατες τόσα χρόνια κάναν παλαμάκια σε ανθρώπους όπως ο Τζιμάκος διότι κρατούσε εκτός εκλογικής αρένας πολύ κόσμο που τους σιχαινόταν. «Όλοι ίδιοι είναι» έλεγαν, άρα απείχαμε και αφήναμε το πεδίο ανοικτό στα δύο κόμματα να πηδήξουν το σύμπαν ανενόχλητοι..

 14. Πολλοί οι εφήμεροι επαναστάτες , πολύ περισσότεροι οι αιώνια υποταγμένοι. Ο Πανούσης αξίζει μια θέση στο σπάνιο είδος των ανθρώπων που ξεκίνησαν την επανάσταση πολεμώντας πρώτα τον ίδιο τους τον εαυτό. Ένα είδος που τελεί υπό εξαφάνιση με αποτέλεσμα να καταστρέφονται οι απαραίτητες ισορροπίες και ο κόσμος μας να κάνει κύκλους βυθισμένος στα αδιέξοδα της εφήμερης επανάστασης και της εφήμερης ύλης.
  Οδυνηρός αυτός ο αγώνας , δεν έχει επιτυχίες επειδή δεν υπάρχουν εφήμεροι στόχοι επειδή η εσωτερική ισοπέδωση των επιθυμιών και των συναισθημάτων ισοπεδώνει και τα καταφύγια των εσωτερικών κεκτημένων, η ήττα απέχει πάντα ένα χιλιοστό από τον θρίαμβο και το αντίστροφο. Αυτό όμως είναι και το μεγαλείο της αληθινής επανάστασης. Που ποτέ δεν μένει στα κεκτημένα, που ποτέ δεν θα υπερηφανευτεί ότι ο αγώνας δικαιώθηκε σταματώντας τον χρόνο , επιλογή ασεβής , ανιστόρητη και συνάμα ηλίθια.
  Τζίμι σου αξίζουν συγχαρητήρια γιατί δίνεις τις μάχες σου στον ανώτερο και πολύ πιο σκληρό πόλεμο , τον σπάνια αντιληπτό από τους εφήμερους επαναστάτες, και τους αιώνια υποταγμένους.

 15. TO ATOMO MΕ ΜΠΟΥΚΑΛΙ 45 ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΡΟΥΒΑ 25…
  ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΤΖΙΜΑΚΟ ΣΕ ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΚΟΝΟΜΑ ΘΕΛΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΖΑΜΠΑ ΤΙΠΟΤΑ.ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΤΣΟ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΣΕΝΑ.
  ΣΕ ΚΑΛΗ ΜΕΡΙΑ.

 16. re paidia to 8ema dn einai an t leei kala o panusis alla na kratiseis auta pu pisteueiss oti leei swsta !dn gnetai kaneis na einai se ola antikeimenikos !anuway egw mages provlepw megali poina giauto prepei na ksesikw8oume monoi mas xwris komata de3ia kai aristera!h e3ousia stn lao gt alliws 8amaste gia mia zwi douloi! na paroume ta opla ti na pw dn 3erw pantws na mn exete autapates sintrofoi kai oi di8en aristeroi mas duleoun!monoi mas oti kanume

 17. paidia o panusis einai apla enas pane3ipnos an 8rwpos o opoios exei kataferei an to skefteite kala. ta teleutaia 10 xronia opoios akouei na milane giauton na leei oti einai 8eos . dn 3erw kai dn me endiaferei an auto h8ele .to provlima omws einai oti opoios pleon pei kati kata tou panusi 8a pesume oloi na tn fame .auto einai la8os . na filtrarume moni mas oti dexomaste gt stn teliki kai o panusis auto exei kanei se ena va8mo exi provata pu tn akolou8oun .emena pantws san musikos mu aresei trela .apla me enoxlei auti i diaxirisi twn mazwn ! dioti se autous ts kairous pu zoume eukolo einai na vgainei o lazopoulos o panusis o kanakis kai na krazoun !wraia einai i satira dn lew kai 8a katsw na akusw kai ts 3 proanafer8entes alla prepei na 3eroume kai pu stamataei h plaka kai pu arxizei o allos na se xeiragwgei.
  en telei simfwnw me to palikari pu leei pio panw oti to sxolio tou panusi einai la8os g ts mpatsous kai ts vouleutes !gt……..otan emeis oi idioi fwnazoume oti einai oloi skartoi kai oti prepei na figune nixta dn einai logiko na apotrepume ts neous apo to na asxoli8oun me ta koina ! kai tn politeia genikotera . gt etsi 8a odigi8oume se enan faulo kuklo prepei na exoume swstous kai entimus an8rwpous genikotera kai eidikotera se auta ta posta ! auta! gia osus mpikate stn kopo na diavasate auta pu egraya sorry an sas kurasa ! alla elpizw se merika pragmat agt dn ginetai se olla na simfwneite mazi mu eidallws an exa la8os elpizw na to katalavw nwris geia kai akuste to …. kagela tou 8eou musikou jimmy panusi

 18. Τζιμάκο καλά τα λές στην Αιχμή και είναι και τζάμπα!
  Οταν ήρθες όμως στη Θεσσαλονίκη μας στρίμωξες σα σαρδέλες στα σφαγεία, μας πήρες και 40€ (χωρίς απόδειξη) το κεφάλι, μας είπες μιά απο τα ίδια που λές- πολύ ωραία πάντα-, φύγαμε , δώσαμε και άλλα 5€ στο πάρκινγκ και πέσαμε να κοιμηθούμε σκεπτόμενοι την επανάσταση μείον 100€ τα δύο άτομα. Ευγε σε σένα και σε μάς που τα χώσαμε.

 19. Μιλάει ο κος Πανούσης για την πείνα που υπάρχει γύρω αλλα στο γυάλινο θέατρο που εμφανιζόταν οι τιμές ήταν στα ύψη, χώρια που στιβαζόσουνα σαν σαρδέλα για να δείς την παράσταση. Είναι εύκολα τα λόγια. Οι πράξεις είναι δύσκολες….

 20. Τζιμακο πως επιτρεπεις να διορίζει ακόμη υπουργούς ο τζεφρυ τοσο ξεφτιλες είμαστε.;
  Είμαστε γεννημένοι ραγιάδες.τι άλλο πρέπει να μας κάνουν για να δείξουμε ότι αξίζει να ζούμε;

 21. Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας το μίσος η μισαλλοδοξία και ο φασισμός είναι «σάτιρα».
  «Σατιρικός καλλιτέχνης» τάχα μου, εναντίον του συστήματος τάχα μου, αλλάδεν έχει και πρό-
  βλημα να σιτίζεται κατά καιρούς από τη Γιάννα, από τον Αλαφούζο, από τον Κοντομηνά κ.α.

 22. Ο τίτλος του άρθρου είναι εντελώς άκυρος, βάζετε σε μία πρόταση δύο εντελώς αντίθετα τα οποία συνδέονται με το ότι είναι ντροπής και τα δύο. Αρνούμαι οποιοδήποτε συσχετισμό, Ο κύριος Πανούσης, αν και γενικά μου είναι συμπαθής ως πρπς τη σάτιρα του. Δε δέχομαι όμως τον όρο μπάτσο και τα συνακόλουθα που λέει περί του επαγγέλματος αυτού. Δεν ξέρει εκ των έσω μάλλον τί πάει να παει απλός αστυνομικός. Μάλλον είναι προσκολλημένος σε παλιές αντιλήψεις, κρίμα γιατί περνιέται κ για προοδευτικός.

 23. ine fenomeno ton imeron na vgainoun anthropi san ton kiro panousi kai na kanoun laikismo kai dimagogia……to xoume sinithisi…..gnomi exoun oli opos lei o platon….gnosi gia na exoun gonomi exoun….????to na ise mpatsos ine prosvoli etsi…?kai apokali tin leksi mpatsos gia ipotimitiko…….tosa palikaria aksia pou exoun pethani en ora kathikontos kai polla ala o kiios panousis ta apaksii……mipos epidi kata vathos epidi ine dilos o idios kai epidi den tha mporouse pote na kani aftin tin doulia???mipos epidi den exi tin pigmi kai ton xaraktira??????mipos epidi ine iper tis anarxias,tou xaos kai tis katalisis olon ton pragmaton pou exoun metriofrosini kai sintiritikotita stin koinonia????mipos epidi o idios ine alos enas akomi ipokritis tis aristeras……..anthropi san ton tzimi panousi ine toulaxiston komikotragiko na vgainoun kai na milane………telos tha ithela na ton simvoulepso na pai na zisi stin vorio korea dioti eki pistevo oti tha vri afto pou ton antiprosopevi…….dioti o pateroulis stalin ine nekros ap oto 1953……..

 24. poli kala ta leei gia olous, eidika gia ta kommata kai tis ilithies neolees pou pistevoun ta afentika tous pou ta pernoun apo to idio afentiko gia na ntynonte prasinikokkinomple!! oso gia to rouva kai to laiko ektos tou oti ta yper..provalloun ta MME me to zori!! anousia komatia, steroun tin eykairia ston kosmo na akousi tragoudia pou tha ton xypnisoun kai tha ton apomakrynoun apo to neroma tou egkefalou!!!

 25. Γιατί όταν γίνεται απεργία στο σταθμό εργάζεται και δεν απεργεί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους?.Καλά τα λόγια και η σάτιρα αλλά καλύτερα οι πράξεις.

 26. Ο Τζίμης είναι από τους λίγους διπλο-τριπλοθεσίτες στην Ελλάδα και εξηγώ : πράκτορας KGB, κατάσκοπος CIA, μουσικός – κ.λ.π. πρέπει να ελεγθούν οι off shore εταιρείες του και να φορολογηθεί με το 45 %.Επίσης πρέπει να συλληφθεί πάραυτα διότι βοήθησε στην απόδραση του Ριτζάι και του Παπακώστα (ήταν ο οδηγός του ελικοπτέρου). Επίσης είναι μέλος των πυρίνων της φωτιάς (ιδρυτικό στέλεχος – βλ. καταστατικό ίδρυσης του σωματείου), αααα, μην το ξεχάσω είναι στο απυρόβλητο διότι … έχει τις πλάτες του Νταλάρα όλα αυτά τα χρόνια και διαφεύγει της σύλληψης !!! … Πανούση σε λατρεύω … ΄΄ο καταδότης σου΄΄.

 27. Αυτός δεν είναι ενας κωμικός που δημιουργεί σάτιρα άλλά ένας μεγάλος ανεπανάληπτος Μ@λ@κ@ς που εκμεταλεύεται τα διαχρονικά προβλήματα του τόπου για την προσωπική του και μόνον προβολή.

 28. Αν και η συνεντευξη ειναι αρκετα παλια, την εχω διαβασει σε αλλη σελιδα 1-2 χρονια πριν…Παντα επικαιρος και σωστος ο Τζιμακος. Ειδικα το κομματι περι δουλοφρονων και ραγιαδων, διαχρονικη αξια του ελληναρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here