Ιωάννα Καλαντζάκου Τσατσαρώνη: Ο ΣΥΡΙΖΑ ισοπέδωσε τη μεσαία τάξη

0
128

Η δικηγόρoς Ιωάννα Καλαντζάκου Τσατσαρώνη είναι δικηγόρος και υποψήφια βουλευτής στον βόρειο τομέα της Β΄Αθηνών με τη ΝΔ.

Τι σημαίνει για σας η πολιτική;

Η πολιτική δεν είναι επάγγελμα. Είναι προσφορά γνώσεων, εμπειρίας και ψυχής για το συλλογικό καλό! Το ίδιο ισχύει με τον συνδικαλισμό, όπου θήτευσα επί 25 χρόνια ως Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων, εκπροσωπώντας τους συναδέλφους μου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Είναι για μένα πολύ σημαντικό όσοι ασχολούνται με την πολιτική να έχουν προηγούμενη επαγγελματική σταδιοδρομία και ενασχόληση με τα κοινά, καθώς έτσι έχουν γνωρίσει βιωματικά τα προβλήματα των συνανθρώπων τους και μπορούν να εισφέρουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους για την επίλυσή τους. Προσωπικά αποφάσισα να ασχοληθώ με την πολιτική θυσιάζοντας πολύτιμο χρόνο από το επάγγελμα μου αισθανόμενη την ευθύνη και την ανάγκη προσφοράς στην προσπάθεια οικονομικής και θεσμικής ανόρθωσης της χώρας. Αγωνιώ για τον τόπο, για τα παιδιά μου, για το μέλλον. Για τους επιστήμονες επαγγελματίες, αλλά και για όλους τους εργαζόμενους Έλληνες.

— Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το διακύβευμα των προσεχών εκλογών;

Η σωτηρία του τόπου! Πρόκειται για τις κρισιμότερες εκλογές μετά την μεταπολίτευση – και αυτό δεν είναι υπερβολή. Η απερχόμενη κυβέρνηση, η χειρότερη της μεταπολιτευτικής περιόδου, προκάλεσε οικονομική και θεσμική καταστροφή. Δίχασε και φτωχοποίησε τους Έλληνες, προσέβαλε τα πατριωτικά αισθήματα και το εθνικό τους φρόνημα, κυβέρνησε με ιδιοτέλεια και κοινωνική αναλγησία. Στις εκλογές της 7 Ιουλίου δεν αναμετρώνται, λοιπόν, μόνο δύο διαφορετικά προγράμματα διακυβέρνησης, αλλά δύο αντίθετα συστήματα αξιών: η καθεστωτική νοοτροπία, ο κρατισμός, η υποκρισία, η αλαζονεία και ο διχαστικός λόγος που χαρακτήρισαν την απερχόμενη κυβέρνηση συγκρούονται με την ελευθερία, την αξιοκρατία και την πολιτική ίσων ευκαιριών, τη συνθήκη αλήθειας με τους πολίτες και τον σεβασμό στους θεσμούς και στο κράτος δικαίου, που αποτελούν τις πάγιες αρχές και αξίες της Νέας Δημοκρατίας. Οι εκλογές αυτές είναι η τελευταία ευκαιρία της χώρας να οδηγηθεί σε οικονομική και θεσμική ανόρθωση και η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη παράταξη που έχει το πρόγραμμα και τις πολιτικές αξίες να αναλάβει την εθνική εξυγίανση.

— Πιστεύετε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών «προδικάζει» την έκβαση των εθνικών εκλογών;

Με την ψήφο του για το Ευρωκοινοβούλιο, τους δήμους και τις περιφέρειες, ο ελληνικός λαός καταδίκασε την κυβερνητική υποκρισία, την αλαζονεία και τον διχασμό. Αξίωσε μία νέα διακυβέρνηση, βασισμένη στην ενότητα, την αλήθεια και την υπευθυνότητα. Και έστειλε μήνυμα εμπιστοσύνης προς το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Στις ημέρες που απομένουν μέχρι τις εθνικές εκλογές, η Νέα Δημοκρατία επιθυμεί να πείσει όλους τους Έλληνες για το ενωτικό της πνεύμα, τους εξυγιαντικούς στόχους, το νέο πολιτικό ήθος και ύφος της και τη σοβαρότητα του προγράμματός της. Το κάνει πρώτος ο πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης! Πιστεύω ότι στις 7 Ιουλίου οι Έλληνες θα καταδικάσουν ακόμη εμφατικότερα το παρελθόν και θα δώσουν στη μεγάλη Δημοκρατική παράταξη ισχυρή εντολή και ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία αυτοδυναμίας.

— Τι μπορεί να κάνει η Νέα Δημοκρατία, με δεδομένη τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και την εποπτεία των δανειστών;

Η Νέα Δημοκρατία υπόσχεται όσα μπορεί να υλοποιήσει. Έχει παρουσιάσει πρόγραμμα με πλήρως κοστολογημένα μέτρα. Λέει την αλήθεια στον ψηφοφόρο. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει χώρα ελκυστική για τους επενδυτές –και ιδίως για τα ξένα κεφάλαια. Αυτό θα επιτευχθεί με μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, με επιτάχυνση της αδειοδότησης των επενδυτικών σχεδίων μέσα από ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα, με επίσπευση των δικαστικών διαδικασιών σε περίπτωση προσφυγών, με αποκατάσταση της αποτελεσματικής και αξιοκρατικής λειτουργίας του Δημοσίου, ώστε να γίνει ελκυστικό για τους επενδυτές και χρήσιμο για τους πολίτες. Η στροφή σε ένα γνήσιο αναπτυξιακό πλαίσιο θα επιτρέψει στη νέα κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευτεί με τους εταίρους μας το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να αποδεσμευθούν πόροι για την ανάπτυξη.

— Για ποιο λόγο θα συναινούσαν οι δανειστές σε ένα τέτοιο αίτημα;

Η εμπιστοσύνη αποτελεί κρισιμότατη παράμετρο στην οικονομία και στις σχετικές πολιτικές διαπραγματεύσεις. Όπως είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες, και μόνο η προσδοκία ανάληψης της κυβέρνησης από τη Ν.Δ. έδωσε ώθηση στο Χρηματιστήριο και οδήγησε σε μείωση των αποδόσεων των ομολόγων. Αυτήν την εμπιστοσύνη θα την εμπεδώσει οριστικά η Ν.Δ. ως κυβέρνηση. Γι’ αυτό και ζητούμε από τους πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά στις εκλογές και να δώσουν στην Νέα Δημοκρατία ισχυρή εντολή και ευρεία αυτοδυναμία, ώστε να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα και να μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά της για να οδηγήσει τη χώρα σε αναπτυξιακό άλμα. Σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, οι εταίροι μας θα συμφωνήσουν, γιατί θα έχουμε και τη δική τους εμπιστοσύνη. Θα δουν ότι δεν επιχειρούμε να τους «ξεγελάσουμε» με πλασματικά υπερπλεονάσματα για τη χρηματοδότηση προεκλογικών επιδομάτων

— Κατά την κυβέρνηση, η Ν.Δ. διατηρεί «κρυφή ατζέντα» με νεοφιλελεύθερα μέτρα, χαλάρωση της εργασιακής νομοθεσίας, επταήμερη εργασία απολύσεις και περικοπές στο κοινωνικό κράτος.

Πρόκειται για απροκάλυπτη ψευδή προπαγάνδα, για που κατασκευάζει ο μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μάταια, γιατί οι Έλληνες βλέπουν πλέον την αλήθεια. Όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης και στον ΣΕΒ, αλλά και όπως αναλυτικά και κοστολογημένα προβλέπει το πρόγραμμα της παράταξης, η Νέα Δημοκρατία θα προωθήσει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που εστιάζει σε τρεις κατευθύνσεις: ανάπτυξη, ίσες ευκαιρίες για όλους, κανείς πολίτης χωρίς κοινωνική προστασία Στον εργασιακό τομέα, το κράτος θα δώσει κίνητρα στην ιδιωτική οικονομία με μείωση φόρων και πάταξη της γραφειοκρατίας, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσεις θα τηρούν την εργατική νομοθεσία. Για τον λόγο αυτό θα υπάρχουν έλεγχοι και οι επιχειρήσεις που τηρούν τον νόμο θα καταχωρούνται σε «λευκό μητρώο επιχειρήσεων», θα ανταμείβονται με μείωση εισφορών και θα πριμοδοτούνται όσες δίνουν στους εργαζομένους τους πρόσθετες παροχές. Τα περί επταήμερης εργασίας είναι ένα ακόμη εξόφθαλμο ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθεί να παραποιήσει την επταήμερη …λειτουργία ορισμένων βιομηχανιών, όταν υπάρχει σχετική συμφωνία της επιχείρησης με τους εργαζομένους της! Για μία ακόμη φορά, η κυβέρνηση έδειξε ότι υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών..
Όσο για το κοινωνικό κράτος, η ανασυγκρότηση και η ενίσχυσή του αποτελούν βασικούς στόχους του προγράμματος της Ν.Δ., ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το διέλυσε. Η Ν.Δ. θα προσχωρήσει σε άμεση αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Τα πανεπιστήμια, που αφέθηκαν στο έλεος διαφόρων αναρχικών και παρανόμων, θα ξαναγίνουν χώροι σπουδών, έρευνας και ανταλλαγής απόψεων με την κατάργηση του ασύλου, την ενίσχυσή τους και τη διασύνδεση με την αγορά εργασίας. Η δημόσια υγεία, που πάσχει από ελλείψεις υποδομών και προσωπικού, θα ανασυγκροτηθεί και θα επεκταθεί με την παροχή προληπτικών εξετάσεων και αποτελεσματικής πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Για να οικοδομηθεί κοινωνικό κράτος, πρέπει να αυξηθεί το διαθέσιμο εθνικό εισόδημα – και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ένα επενδυτικό κύμα, ώστε το πλεόνασμα της πραγματικής οικονομίας να χρηματοδοτήσει την κοινωνική πολιτική. Η Νέα Δημοκρατία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική διάσταση των κρατικών δαπανών, αλλά και στην κατοχύρωση της ισότητας ευκαιριών και της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής.

— Η κυβέρνηση, όμως, επιμένει ότι το ασφαλιστικό σύστημα που προτείνει η Νέα Δημοκρατία δεν εγγυάται την καταβολή των επικουρικών συντάξεων

Ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Για την κυβέρνηση, μάλιστα, που με τον νόμο Κατρούγκαλου μείωσε τις συντάξεις και αύξησε τις εισφορές, αρμόζει εδώ το «φωνάζει ο κλέφτης»… Η Νέα Δημοκρατία προτείνει ένα σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων. Ο πρώτος είναι υποχρεωτικός, αναδιανεμητικός και κρατικός. Ο δεύτερος είναι επίσης υποχρεωτικός, αλλά κεφαλαιοποιητικός, ώστε να διασφαλίζεται η ανταποδοτικότητα των εισφορών των εργαζομένων και να μην κινδυνεύουν να λάβουν επικουρική σύνταξη μικρότερη από τις καταβολές τους. Σ’ αυτόν, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ ενός κρατικού φορέα, όπως είναι σήμερα, το ΕΤΕΑΕΠ, και ενός ιδιωτικού, όπως ενός επαγγελματικού ταμείου που θα συνεργάζεται με ιδιωτικούς φορείς για την καλύτερη απόδοση των διαθεσίμων του υπό την αυστηρή εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Στον δεύτερο αυτό πυλώνα θα μπαίνουν μόνο οι νέοι εργαζόμενοι μετά τη μεταρρύθμιση, ώστε δεν θα υπάρχει «κενό» στην μεταβατική πρώτη δεκαετία για τις παλιές επικουρικές συντάξεις. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζονται τα δικαιώματα των ασφαλισμένων, τα οποία η απερχόμενη κυβέρνηση φαλκίδευσε, μεταβάλλοντας τις συντάξεις σε «χαρτζιλίκι». Τέλος, ο τρίτος πυλώνας θα είναι προαιρετικός και ιδιωτικός, θα δοθούν όμως κίνητρα στους ασφαλισμένους, εάν επιθυμούν να μετάσχουν. Σήμερα δεν υπάρχει κανένα φορολογικό κίνητρο για όποιον εργαζόμενο θέλει να κάνει ιδιωτικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα για να συμπληρώσει το εισόδημά του μετά τη συνταξιοδότησή του.

— Πώς θα αντιμετωπίσει η Νέα Δημοκρατία, εάν γίνει κυβέρνηση, την τουρκική προκλητικότητα;

Όπως έχει τονίσει ο κ.Κυριάκος Μητσοτάκης, η στάση της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και συγκρούεται με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα στην περιοχή. Η Ελλάδα θα αναδεικνύει, άρα, το πρόβλημα αυτό ως διεθνές και ευρωπαϊκό, ώστε, εάν η τουρκική προκλητικότητα συνεχιστεί, να επιβληθούν στοχευμένες κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι η Ελλάδα αρνείται τον διάλογο με την Τουρκία. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη δηλώσει ότι επιθυμεί να ανοίξει δίαυλο ουσιαστικής επικοινωνίας με τον κ. Ερντογάν, εφόσον φυσικά η συζήτηση γίνεται εντός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου και του σεβασμού στους κανόνες καλής γειτονίας.

— Υπάρχει κάποιος τομέας με τον οποίον θα θέλατε να ασχοληθείτε προσωπικά, εφόσον εκλεγείτε;

Θα ήθελα να συμβάλω στην επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης και τη βελτίωση της ποιότητάς της. Η ταχεία και ποιοτική επίλυση των δικαστικών διαφορών είναι κρίσιμη τόσο για την ελευθερία όσο και για την οικονομία, καθώς η Δικαιοσύνη είναι πυλώνας της δημοκρατίας αλλά και της ανάπτυξης. Θα ήθελα ακόμη να μετάσχω στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας, ώστε να ενθαρρυνθούν να επιστρέψουν στην πατρίδα οι νέοι μας που εξαναγκάστηκαν σε μετανάστευση, να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα, αλλά και να ανορθωθεί η μεσαία τάξη που ισοπεδώθηκε από την απερχόμενη κυβέρνηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here