Ο ιστορικός του μέλλοντος για τα έτη 2010-2011

3
30

Πιθανότατα ο ιστορικός του μέλλοντος, όταν θα περιγράφει την Ελλάδα της μεγάλης οικονομικής κρίσης, να αναφερθεί στην 8η Μαρτίου 2011. Το βέβαιο είναι ότι τα σχόλια του δεν θα είναι καθόλου κολακευτικά για τις πολιτικές δυνάμεις που διαχειρίστηκαν την μεγάλη κρίση.

Αντικειμενικός, λόγω χρονικής απόστασης, απαλλαγμένος από τις φορτίσεις και τις ισορροπιστικές λογικές, ο ιστορικός μέλλοντος θα αναρωτηθεί σίγουρα αν «μωραίνει κύριος ον βούλεται απωλέσαι», και σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα απόλυτης μωρίας, θα αναφέρει τις συναντήσεις του «τότε» πρωθυπουργού με τους αρχηγούς, των «τότε» πολιτικών κομμάτων.

Θα αναφερθεί στην χαρακτηριστική αδυναμία όλων να συμφωνήσουν σε μια κοινή στρατηγική, στην αδυναμία να αρθούν πάνω από κομματικές σκοπιμότητες και προσωπικές φιλοδοξίες, στην αδυναμία να διαβλέψουν ότι σε μια κατεστραμμένη χώρα δεν θα μπορέσουν ούτε αυτοί να υπάρξουν, θα αναφερθεί στην αδυναμία να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μια ύστατη προσπάθεια να σώσουν την χώρα.

Ο ιστορικός του μέλλοντος θα απορήσει σίγουρα με την μακαριότητα του πολιτικού συστήματος των ετών 2010-2011. Το πιθανότερο είναι δε, να απορήσει και με τις λεγόμενες κοινωνικές δυνάμεις των ετών 2010-2011. Να απορήσει και με τη δική μας μακαριότητα. Την απόλυτη παράδοση, την αδυναμία να επιβάλουμε συσπείρωση και συναίνεση και στήριξη και κοινή πρόταση και ενιαία στρατηγική.

Θα απορεί ο ιστορικός του μέλλοντος για το πώς είναι δυνατόν μπροστά στην χρεοκοπία, την ανεργία, το πισωγύρισμα της ελληνικής κοινωνίας, την πλήρη εξαφάνιση του κοινωνικού κράτους, απέναντι στο ενδεχόμενο ανεξέλεγκτων κοινωνικών εκρήξεων, κάποιοι να είναι ΠΑΣΟΚ, κάποιοι άλλοι ΝΔ, κάποιοι τρίτοι αριστεροί, με ταμπελίτσες διαφόρων μεγεθών και αποχρώσεων. Πολιτικοί και πολίτες. Δημοσιογράφοι και δημόσιοι υπάλληλοι, παπάδες και εργάτες.

Και δεν μπορεί παρά να αναφέρει ο ιστορικός του μέλλοντος, ότι το μεγάλο θέμα των πιο κρίσιμων ωρών για την χώρα ήταν αν ο Παπανδρέου μίλησε για εκλογές στον Σαμαρά ή αν ο Σαμαράς μίλησε για εκλογές στον Παπανδρέου. Το τελευταίο θα είναι ανέκδοτο, όταν οι ειδικοί θα μιλούν για τις προσωπικές και συλλογικές τάσεις αυτοκαταστροφής.

Εκείνο που ο ιστορικός του μέλλοντος δεν θα μπορέσει να καταλάβει και, ενδεχομένως να θίξει, είναι οι δυνατότητες, οι πραγματικές δυνατότητες του καθενός από τους πολιτικούς αρχηγούς χωριστά. Ίσως αρκεστεί στο τετριμμένο «κατώτεροι των περιστάσεων».

3 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Είναι κάπως υπερβολικοί οι φόβοι σας για τους «ιστορικούς του μέλλοντος». Γιατί, αν και οι μελλοντικοί ιστορικοί είναι σαν τους σημερινούς , ουδεμία ανησυχία .
  Απλά και εκείνοι θα ακολουθήσουν την δοκιμασμένη μέθοδο : Όχι σαφή πορίσματα , αλλά ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ .
  Όσο αντικειμενικοί είναι οι ιστορικοί της…σήμερον για την Επανάσταση του 1821 (λ.χ ώρες είναι
  να διαδηλώσουμε! για την …Τριπολιτσά , λόγω διλήμματος :Επανάσταση ή Αγριότητα ), άλλο τόσο θα είναι αντικειμενικοί και οι του μέλλοντος για την σημερινή κρίση.
  κ. Ταβουλάρη
  Ραχοκοκαλιά της Ιστορικής συγγραφής ,εν Ελλάδι, είναι το «ΤΙΣ ΠΤΑΙΕΙ;»( ήτοι ,τρέχα ΕΣΥ και γύρευε),ακολουθεί το ΔΙΛΗΜΜΑ, με ισχυρές δόσεις υποψιασμένης ΑΠΟΜΥΘΟΠΟΙΗΣΗΣ ( για να μη νομισθεί ότι δεν γίνεται έρευνα στην Ελλάδα) και τέλος ο…λυτρωτικός ΞΕΝΟΣ ΔΑΚΤΥΛΟΣ .
  Συμπέρασμα : Γνωρίζουμε από τώρα ΤΙ θα γράψουν οι ιστορικοί του μέλλοντος.Έχει και τα καλά του…
  Με εκτίμηση
  Χρυσόστομος Τσιρίδης

 2. Αραγε,
  οι ιστορικοι του μέλλοντος θα θυμηθούν να αναφερθούν

  (α)στη ερώτηση [«Δεν έχετε πολιτικές, κύριε Παπανδρέου»,
  «Πείτε έστω και ένα μέτρο που δεν ηχεί ευχάριστα για να αποκτήσετε αξιοπιστία»]

  και(β) στην ιστορική απάντηση [Λεφτά Υπάρχουν]
  που ανεξέλεγκτα και υπεύθυνα προτιμήσαμε για να φθάσουμε εδω που τώρα δεν μας κάνει ;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here