Καμιά σωτηρία χωρίς αυτογνωσία και ειλικρίνεια

9
59

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας σήμερα; Το έλλειμμα και το χρέος; Η φοροδιαφυγή; Τα σκάνδαλα που μένουν ατιμώρητα; Οι πολιτικοί που «μας κορόιδεψαν»; Σίγουρα κάποιο από αυτά είναι ή και όλα μαζί. Αν το δούμε, όμως, κάπως αλλιώς, ίσως καταλήξουμε στο πρόβλημα που περιγράφεται με τις λέξεις «αυτογνωσία» και «ειλικρίνεια». Η απουσία τους, ίσως, συνιστά το μεγαλύτερο πρόβλημά μας. Διαχρονικά ναι, αλλά σήμερα, στην καρδιά της κρίσης, η σημασία τους μπορεί να αποβεί καθοριστική, κυρίως ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.

Κι αυτό το μέλλον δεν το καθορίζουν μόνον οι πολιτικοί. Το καθορίζουν και οι πολίτες με τη συμπεριφορά και τις αποφάσεις τους. Όλοι εμείς. «Θεωρητικολογία τέτοιες ώρες», θα έλεγε κανείς. Ας το δούμε στην πράξη.

Η Ελλάδα έζησε τα τελευταία 30 χρόνια σε συνεχή ανοδική πορεία για το μεγαλύτερο -το συντριπτικά μεγαλύτερο- κομμάτι του πληθυσμού της. Και όταν έρχονταν στιγμές που κάποια πράγματα δυσκόλευαν, οι ψηφοφόροι ούτε που ήθελαν ν’ ακούσουν για δυσκολίες. Παραμέριζαν όσες φωνές προειδοποιούσαν και ανέτρεπαν όσες αποφάσεις θα μπορούσαν να προλάβουν τα χειρότερα. Επέλεγαν όσους τους έλεγαν τα πιο ευχάριστα λόγια. Δεν ήθελαν την ειλικρίνεια, διότι δεν την άντεχαν.

Τώρα όλοι καταφέρονται εναντίον των πολιτικών, συλλήβδην, χωρίς να θέλουν ή να μπορούν να θυμηθούν λίγο το πρόσφατο ή το απώτερο παρελθόν και να κάνουν σωστή αξιολόγηση.

Η Ελλάδα έζησε τα τελευταία 20 χρόνια με εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες. Στην αρχή από την Αλβανία και όσο περνούσε ο καιρός απ’ όλον τον κόσμο, την ανατολική Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική. Χιλιάδες Έλληνες  εκμεταλλεύθηκαν χιλιάδες μετανάστες, στην ύπαιθρο και στις πόλεις. Φρόντιζαν τα χωράφια τους, έχτιζαν τα σπίτια τους, κρατούσαν συντροφιά στους ηλικιωμένους τους.

Και τώρα σχεδόν όλοι ξαφνικά αρχίσαμε να ανακαλύπτουμε οτι οι άνθρωποι αυτοί φταίνε για την κακή μας μοίρα. Δεν θέλουμε να παραδεχτούμε την αλήθεια, δεν είμαστε ειλικρινείς, γι’ αυτό και ακούμε περισσότερες τις κραυγές από τον ορθό λόγο.

Το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης είναι πολύ σοβαρό, αλλά οι κραυγές πλώς το κάνουν χειρότερο. Διότι συσκοτίζουν την αλήθεια και δεν επιτρέπουν την ορθή προσέγγισή του.

Τα παραδείγματα είναι άπειρα. Αυτό που έχει σημασία είναι να μπορούμε από αυτά να βγάλουμε κάποια σωστά συμπεράσματα για τη συνέχεια. Η κρίση αυτή δεν είναι πρόσκαιρη. Δεν «θα τη σκαπουλάρουμε» πάλι, όπως σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν. Ούτε υπάρχουν «σωτήρες» με μαγικές λύσεις στο τσεπάκι.

Να εμπιστευόμαστε όσους μας έλεγαν όλα αυτά τα χρόνια αλήθειες ή έστω λιγότερα ψέματα. Και πάνω απ΄ ολα να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, για να μπορούμε να επιλέγουμε και τους πιο κατάλληλους ηγέτες.

Η αυτογνωσία φέρνει την ειλικρίνεια. Και τα δυο μαζί είναι απαράβατος πλέον όρος για την όποια σωτηρία μας.

9 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μα τι λέτε αγαπητέ? ιδέες χύμα χωρίς προτάσεις …. τι νόημα και ουσία έχουν ?

  Να σας πω εγω το εύλογο συμπέρασμα: άμεση απέλαση αλλοδαπών εκτός εκείνων που καλύπτουν ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας …. Ας λειτουργήσουμε επιτέλους σαν την Ελβετία και θα δούμε άσπρη μέρα …. ολα τα υπόλοιπα είναι λογια χωρίς νόημα και αποτέλεσμα ….

 2. ΠΡΑΓΜΑΤΙ, ΕΑΝ Η ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ ΚΑΙ Η ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΤΟΥΝ ΜΕ ΠΑΙΔΕΙΑ….. ΤΟΤΕ ΘΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΜΗ ΤΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ!!!!
  ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΑΣΗ….. (Α. ΜΑΡΜΑΝΗ)
  ΚΥΡΙΕ, ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΣ ΤΟΤΕ, ΑΝ ΘΥΜΑΣΤΕ, ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΝΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑ. ΒΡΗΚΑΝ ΚΕΝΑ, ΠΟΥ ΑΦΗΣΑΝ ΟΙ ΗΜΕΔΑΠΟΟΙ, ΓΙΑΤΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΝ ΜΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ, ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ, ΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΚΑΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ , Ή ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΧΕΙΡΟΝΑΚΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ…. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΣ ΝΑ ΤΟ ΞΕΧΝΑ! ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΜΑΣ ΧΑΛΙΑ. ΑΥΤΟΙ ΑΠΛΑ ΚΑΛΥΨΑΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ!
  ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΨΟΥΜΕ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΜΕ …. ΜΥΘΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΨΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΤΑΜΕ ΕΞΙΛΑΣΤΗΡΙΑ ΘΥΜΑΤΑ…..
  ΑΣ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ κ. ΚΑΡΕΛΙΑ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ!
  Γ.Σ.

 3. Για μένα, μια χαρά το λέει ο κύριος Καρελιάς: Καμιά σωτηρία χωρίς αυτογνωσία και ειλικρίνεια.
  Κι όποιος συνάνθρωπος έχει αντίθετη γνώμη, αν θέλει, του λέω απλώς, να αναρωτηθεί για λίγο γιατί όλοι όσοι διεκδικούν την ψήφο μας στις εκλογές, είναι (ή γίνονται) άνθρωποι που λένε ψέματα με κουκλίστικα λόγια. Και όχι άνθρωποι που λένε την αλήθεια, που δεν κοιτούν να εντυπωσιάζουν κτλ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here