Καμμένος για τα F-16: Οι ΗΠΑ ήθελαν να μείνουν τα αντισταθμιστικά

0
50

Για την τροπολογία του ΥΠΕΘΑ σχετικά με τα αντισταθμιστικά ωφελήματα του προγράμματος αναβάθμισης των ελληνικών μαχητικών F-16, απάντησε από το βήμα της Βουλής ο Πάνος Καμμένος.

Κατά την ομιλία του ο ΥΕΘΑ, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι τα ανταλλακτικά, τα εργαλεία, τα καλώδια και όλα τα άλλα απαραίτητα συστήματα για την αναβάθμιση των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών στην υποέκδοση Viper θα κατασκευαστούν από Ελληνικές εταιρίες.

Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, η επιλογή των εταιρειών που θα αναλάβουν τα προγράμματα αυτά θα γίνει αποκλειστικά από την Lockheed Martin σύμφωνα με τις αμερικανικές προδιαγραφές και διαφανείς διαδικασίες.

Ο ΥΕΘΑ τόνισε ότι οι επιλογές θα γίνουν όλες από τη LM και δεν θα υπάρχει καμία ελληνική παρέμβαση στην διαδικασία επιλογής. Κατά την ομιλία του, πρόσθεσε ότι η υποστήριξη ετοιμότητας επιχειρησιακών μονάδων με έργα υποδομών για τις ΕΔ, περιλαμβάνει και την κατασκευή κατοικιών για τα στελέχη των ΕΔ στη Σκύρο.

Σύμφωνα με τον ΥΕΘΑ, πλέον οι βαφές των ελληνικών αεροσκαφών θα κατασκευάζονται πλέον από την ΕΑΒ και θα υπάρχει δυνατότητα εξαγωγής σε τρίτες χώρες. «Τα προγράμματα αυτά δεν θα έχουν πρόσθετο κόστος ούτε ένα δολάριο», ανέφερε ο ΥΕΘΑ χαρακτηριστικά στην ομιλία του.

Τα αντισταθμιστικά οφέλη, σύμφωνα με τον ΥΕΘΑ, συμπεριλαμβάνεται και η μεταφορά τεχνολογίας, ενώ η ψήφιση της τροπολογίας θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της ΕΑΒ, αλλά και άλλων ελληνικών ιδιωτικών εταιριών.

Σύμφωνα με τον ΥΕΘΑ, με την τροπολογία αυτή διασφαλίζεται η γραμμή παραγωγής των F-16, αλλά και των C-130J στην ΕΑΒ. Μάλιστα, η γραμμή παραγωγής των C-130J θα μεταφερόταν από την LM σε άλλη χώρα, αλλά τώρα αυτή θα παραμείνει στην Ελλάδα, εξασφαλίζοντας δουλεία για την ΕΑΒ για τα επόμενα 20 χρόνια.

Τέλος, ο ΥΕΘΑ ανακοίνωσε στους Βουλευτές ότι θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στα απόρρητα κείμενα διαπραγματεύσεων της ΓΔΑΕΕ με την Lockheed Martin.

Πηγή: onalert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here