Κάντο όπως οι αγριόχηνες…

6
128

Ένας συνάδελφος από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έστειλε σήμερα μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση με τίτλο «Ένα μάθημα από τις αγριόχηνες». Μου προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τα μηνύματα πολλά, τα ερεθίσματα ακόμη περισσότερα.

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί οι αποδημητικές χήνες πετάνε σε σχηματισμό V;

Όταν η κάθε χήνα που συμμετέχει στο σχηματισμό κτυπά τα φτερά της, δημιουργεί ένα ανοδικό ρεύμα για τη χήνα που ακολουθεί. Στο σχηματισμό V, αθροιστικά όλο το σμήνος προσθέτει περίπου 70% περισσότερη πτητική εμβέλεια από το αν η κάθε χήνα πετούσε μόνη της!

Οι αγριόχηνες δίνουν το στίγμα. Οι συλλογικότητες έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Αν μια αγριόχηνα ξεφύγει από το σχηματισμό, ξαφνικά αισθάνεται τη δυσκολία και την αντίσταση του αέρα, στην προσπάθεια να πετάξει μόνη της… και πολύ σύντομα επιστρέφει στο σχηματισμό μαζί με τις άλλες.

Οι αγριόχηνες δίνουν το στίγμα. Μοιραζόμαστε κοινές κατευθύνσεις και συλλογικό πνεύμα με τους γύρω μας για να φτάσουμε γρηγορότερα κι ευκολότερα τους κοινούς στόχους.

Όταν μια αγριόχηνα κουραστεί, μετακινείται στο πίσω μέρος του σχηματισμού και μια άλλη παίρνει τη θέση της.

Οι αγριόχηνες δίνουν το στίγμα. Η επιτυχία εξαρτάται από τη συνεργασία και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ομαδικό πνεύμα. Τις δύσκολες δουλειές τις αναλαμβάνουν οι ξεκούραστοι, οι φρέσκοι, αυτοί που έχουν περισσότερες δυνάμεις και μπορούν να προσφέρουν περισσότερα στο σύνολο.

Οι αγριόχηνες που βρίσκονται στο πίσω μέρος του σχηματισμού φωνάζουν για να ενθαρρύνουν αυτές που βρίσκονται μπροστά και «τραβούν» το μεγαλύτερο κουπί.

Οι αγριόχηνες δίνουν το στίγμα. Οι καλές φωνές ενθαρρύνουν για το συλλογικό καλό- διαφορετικά γίνονται κραυγές.

Όταν μια αγριόχηνα αρρωστήσει ή τραυματιστεί, δύο αγριόχηνες εγκαταλείπουν το σχηματισμό και την ακολουθούν προς τα κάτω για να την υποστηρίξουν. Παραμένουν μαζί της μέχρι να μπορέσει να πετάξει ξανά ή να πεθάνει.

Οι αγριόχηνες δίνουν το στίγμα. Η αλληλεγγύη είναι ουσιαστικό στοιχείο της συλλογικής δράσης.

Κάντο όπως οι χήνες. Ειδικότερα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Συλλογικά, δημιουργικά, ενθαρρυντικά, υπεύθυνα, αλληλέγγυα. Η κοινή κατεύθυνση και στόχευση, είναι να βγούμε όλοι μαζί και όσο το δυνατόν λιγότερο λαβωμένοι από την πολυεπίπεδη κρίση που μας μαστίζει.

Ο Στράτος Στυλιανίδης είναι λέκτορας στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΟ Θεός να βάλει το χέρι του…
Επόμενο άρθροΣτα «συν» της κρίσης
O Στράτος Στυλιανίδης γεννήθηκε Πρωταπριλιά στην Πάφο της Κύπρου. Εκεί τέλειωσε το σχολείο. Μετά πήγε για σπουδές στην πατρίδα της μάνας του· στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός στο Τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Κατά τη διάρκεια των σπουδών του έλαβε υποτροφίες από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας για την ακαδημαϊκή του επίδοση. Από το ίδιο τμήμα έλαβε το διδακτορικό του. Για την εκπόνησή του έλαβε υποτροφίες από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη. Από το 2008 είναι λέκτορας στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ. Διδάσκει μαθήματα στην κατεύθυνση της Γεωπληροφορικής. Μέχρι σήμερα έχει: (α) συμμετάσχει σε 33 επιστημονικά συνέδρια σε ολόκληρο τον κόσμο· σε 9 είχε εμπλακεί στην επιστημονική και οργανωτική επιτροπή, (β) συγγράψει και παρουσιάσει 2 διατριβές, 33 επιστημονικές εργασίες σε συνέδρια και επιστημονικά περιοδικά και (γ) συμμετάσχει σε 25 ερευνητικά έργα, χρηματοδοτούμενα από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους· στα 3 ως επιστημονικός υπεύθυνος. Είναι αξιολογητής σε ευρωπαϊκά/διεθνή ερευνητικά προγράμματα και κριτής σε 2 επιστημονικά περιοδικά. Είναι παντρεμένος με τη δημοσιογράφο Μαρία Σπυράκη και έχουν δύο παιδιά.

6 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΝΑΣΤΕ ΚΑΛΑ κ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ,
  ΕΝΑ ΥΓΙΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ!
  ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΕΝΑ ΔΑΣΚΑΛΟ ΜΕ ΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ, ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ!
  ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, ΕΤΣΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΒΟΗΘΑΜΕ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΖΗΤΑΜΕ ΚΕΦΑΛΙΑ ΕΠΙ ΠΙΝΑΚΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΙΚΟΝΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ….ΤΙΣ ΕΝΟΧΕΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΜΑΣ ΑΠΡΑΞΙΑΣ!
  ΜΕ ΤΙΜΗ Γ.Σ.

 2. Παρα πολυ ομορφο!!!
  Ομως οι χηνες οδηγουντε απο το ενστικτο κι οχι απο την λογικη.Ο ανθρωπος χρησιμοποιει τα ενστικτα του συνηθως οταν στριμωχνεται και τοτε δε βγαζει τα καλυτερα απο αυτα.

 3. Οι αγριόχηνες δίνουν το στίγμα: Φεύγουν ομαδόν από τα μέρη που δεν μπορούν πια να ζήσουν και επιστρέφουν όταν έρθει πάλι καλοκαίρι… Εξ άλλου αυτό κάνουν και οι νέοι Έλληνες επιστήμονες που έχουν πάρει το μήνυμα, οι νέοι Έλληνες εργάτες που συνωστίζονται σε ξενοδοχεία (κατά τις απαιτήσεις των καιρών) για να μάθουν πώς θα μπορέσουν να φτάσουν στην Αυστραλία για δουλειά, αλλά και κάποιοι πολιτικοί μας, που δουλέυουν πλέον στο απυρόβλητο ως «σύμβουλοι» σε νεότευκτα κράτη και κρατίδια καθώς και κάποιοι μη εξαιρετέοι bussiness People που προτιμούν να αποδημούν τα χρήματά τους στην Ελβετία και τα νησιά Cayman γιατί έτσι έχουν 70% παραπάνω απόδοση από το να «πετούσαν» τα λεφτά τους μόνα τους στην ημεδαπή.
  Συνεπώς, ναι … οι αγριόχηνες δίδουν το στίγμα…

  (Να υπογραμμίσω ότι θεωρώ το άρθρο του κου. Στυλιανίδη εξαίρετο και γι’ αυτό επιδεκτικό μίας διαφορετικής νότας)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here