«Κάποτε πέρασαν και αυτοί»: ένα αφήγημα γνώσης και ευαισθησίας

0
79

Το προηγούμενο άρθρο μου ήταν αφιερωμένο στον αλησμόνητο Τηνιακό εκδότη Στρατή Φιλιππότη, και το βιβλίο που παρουσιάζω σήμερα όχι μόνον εκδόθηκε από τον ίδιο, αλλά και ο συγγραφέας του Γιώργος Στουρνάρας ήταν μέλος της «παρέας του Φιλιππότη»,μιας θρυλικής παρέας που περιέγραψε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιάννης Καιροφύλας στο βιβλίο του για τα Εξάρχεια.

Ο Γ.Στουρνάρας,Ομότιμος σήμερα καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών,ερμηνεύει, κατά κάποιον τρόπο,στον πρόλογο, τον τίτλο του βιβλίου του,γράφοντας χαρακτηριστικά: «Θα ρωτήσει κανείς ποια ιστορία γράφουν οι καθημερινοί άνθρωποι, σε αντίθεση με τους ηγέτες τους, που χαράζουν τις ιστορικές εξελίξεις. Κι όμως οι καθημερινοί άνθρωποι γράφουν την ιστορία, οι άλλοι την σχεδιάζουν και την υλοποιούν μέσω των καθημερινών ανθρώπων».

Παρουσιάζει, λοιπόν, στα επόμενα κεφάλαια του βιβλίου με περίσσια γνώση και ευαισθησία τη ζωή και τη δράση επτά ανθρώπων μέσα στο φόντο των ιστορικών εξελίξεων της εποχής τους.Τα πρόσωπα αυτά πέρασαν πολλούς κινδύνους, έζησαν την κατοχή, τον εμφύλιο, τους διωγμούς, τους πολέμους που ανακάτεψαν τις κοινωνικές τάξεις στην Ελλάδα. Βίωσαν την προσφυγιά της Μικράς Ασίας, του Πόντου, ενσωματώθηκαν με τους παλαιοελλαδίτες διατηρώντας τις παραδόσεις τους, όσο μπορούσαν. Αντιμετώπισαν την δεκαετία του ’50, που σημαδεύτηκε από τη μετανάστευση κυρίως νέων σε ξένες χώρες, μια μετανάστευση που ζούμε και σήμερα, στην εποχή των… αξιομνημόνευτων μνημονίων με τη μετανάστευση νέων επιστημόνων.

Ο τίτλος του τελευταίου κεφαλαίου «ΕΚΕΙΝΟΣ» παραμένει «άγνωστος» για τον αναγνώστη, ενώ αποτελεί αποκάλυψη για όσους γνωρίζουν τον συγγραφέα, γιατί είναι μια κρυφή εξομολόγηση της δικής του ζωής,ενός ανθρώπου που αγωνίστηκε έχοντας στο πλευρό του τον «άγγελο». Και ο άγγελος, που παρουσιάζεται στο αφήγημα, παραμένει ένα μυστήριο που καλείται να λύσει ο αναγνώστης, και έχει τη δική του γοητεία.

«ΕΚΕΙΝΟΣ» συνειδητοποιεί ότι η ζωή του ήταν συνδεδεμένη και επηρεασμένη από τα πρόσωπα που παρουσιάζει και ψυχογραφεί.Το νησί της Τήνου είναι στενά συνδεδεμένο μαζί του και την μάνα Άννα με την αδυναμία της για την Παναγιά την Βουρνιώτισσα.

Αναπολεί «ΕΚΕΙΝΟΣ» τους δικούς του ανθρώπους,θυμάται τα λόγια του Θουκυδίδη «…μία δε κλίνη κενή φέρεται εστρωμένη των αφανών» και αποδίδει ο ίδιος την προσήκουσα τιμή σε όλους εκείνους που πέρασαν πριν από αυτόν. Στις δύσκολες μέρες που βιώνει, δεν λησμονεί τα λόγια της γιαγιάς Θεανώς:«κι αυτό θα περάσει με αγώνα και δουλειά» έτσι, όπως έκαναν «αυτοί που πέρασαν κάποτε».

Το συναρπαστικό αυτό βιβλίο για όσους μπορούν να προσεγγίσουν τον Άνθρωπο απέναντι στον κίνδυνο και τη δυστυχία,ο συγγραφέας αφιερώνει στη μάνα του την «συνδημιουργό», αφού, όπως ο ίδιος γράφει πολλές από τις ιστορίες του οφείλονται σε ΕΚΕΙΝΗ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΕλιγμός Μαδούρο για βουλευτικές εκλογές στο τελεσίγραφο της Ευρώπης
Επόμενο άρθρο«Donna Abbandonata ή πολύ με στεναχωρήσατε κύριε Γιώργο μου» στο VAULT
Η Στέλλα Πριόβολου είναι ομότιμη καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ελληνική, γαλλική και ιταλική φιλολογία και είναι διδάκτωρ των πανεπιστημίων Αθηνών και Ρώμης. Καθηγήτρια Λατινικής-Ιταλικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ελληνορωμαϊκές -Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Λογοτεχνία, Ιστορία και Πολιτισμός". Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και συγγραφέας πολλών μελετών. Η έρευνά της τα τελευταία χρόνια έχει ως αντικείμενο το θεατρικό έργο του Dario Fo και τη σχέση του με τη λατινική λογοτεχνία του Μεσαίωνα. Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής είναι τα τρία βιβλία από τις εκδόσεις Περίπλους: 1. "Dario Fo, ένας σύγχρονος goliardus", (2001) 2. "Dario Fo, venticinque monologhi per una donna: La Medea", (2005) 3. "Rosa Fresca Aulentissima, το μεσαιωνικό ερωτικό ποίημα με το μάτι των φιλολόγων και του Νομπελίστα Dario Fo", (2010). Το ποίημα αυτό μεταφράστηκε στην ελληνική με την επιχορήγηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας. Από το 1994 μέχρι το 2001, Αντιπρόεδρος του Ι.Κ.Υ. και υπεύθυνη για το κοινοτικό πρόγραμμα "Σωκράτης". Επιστημονική υπεύθυνη προγραμμάτων ξένων γλωσσών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και εμπειρογνώμων Γ.Γ.Ε.Τ. για την κινητικότητα των σπουδαστών. Τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης 2000-2001. Από το 2001-2004 Ειδική Γραμματέας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο ΥΠΕΠΘ, Πρόεδρος της Επιτροπής στήριξης των Εδρών Ελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και εθνική εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών 2001. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας( Σ.Ε.Π.Ι.) και Γ. Γραμματέας της Societe Europeenne de Culture στην Ελλάδα.Από το 2008 μέχρι το 2010, αναπληρώτρια πρόεδρος Τμήματος Σλαβικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών.Έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του Ιταλικού κράτους CAVALIERE al merito della Repubblica Italiana, 2002. Εχει τιμηθεί για την προσφορά της στα Ελληνικά Γράμματα και τον πολιτισμό από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας, 2007 και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Χίου για τον ίδιο λόγο, 2007. Αναπτύσσει επί χρόνια πολιτική δραστηριότητα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ως μέλος της Κ.Ε. και σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο του Ευρωκοινοβουλίου το 1999.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here