Καρκίνος στο Γαστρεντερικό: Διάγνωση και πιθανή θεραπεία

0
954

Γράφει ο Νίκος Β. Τσαβαρής – Παθολόγος Ογκολόγος, Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών

Τα καρκινώματα του πεπτικού αποτελούν το 15% του συνόλου των καρκινωμάτων. Η κλινική εμφάνιση των κακοήθων νεοπλασμάτων του πεπτικού, εμφανίζεται με επιμένοντα κοιλιακό πόνο, όπως οπισθοστερνικό, που να υποδύεται τον καρδιακό πόνο αντανακλά στη ράχη ή στο αριστερό άνω άκρο (οισοφάγος). Επιγαστρικό που συχνά αντανακλά στη ράχη (στομάχου δωδεκαδακτύλου, παγκρέατος), επιγαστρικός με δεξιού υποχονδρίου, με αντανάκλαση δεξιά ωμοπλάτη (Ήπατος, χοληφόρων).

Επίσης περιομφαλικός αλλά και στο δεξιό λαγόνιο βόθρο (Νήστιδος, ειλεού, σκωληκοειδούς). Πόνος συνήθως αισθητός στην κάτω κοιλία, του ορθού αισθητός στην περιοχή του πρωκτού αλλά και στο ιερό οστό, εγκάρσιου ή κατιόντος μοιάζει με πόνο που προέρχεται από την αριστερή οσφυϊκή χώρα ή από το ισχίο (Παχέος εντέρου). Έντονος και συσπαστικός πόνος (κολικού), συχνά με μεσοδιαστήματα ύφεσης ή και εξάλειψης (Πόνος εντερικής απόφραξης). Η εμφάνιση αιμορραγίας ως Αιματέμεση (Κιρσοί (Ηπάτωμα), καρκίνωμα οισοφάγου, στομάχου), μέλαινα (Καρκίνος στομάχου, χοληφόρων), Αιματοχεσία (Καρκίνος Παχέος Εντέρου), Σιωπηλή αιμορραγία (κυρίως καρκίνος τυφλού, κ.ά. ).

Διαταραχή κενώσεων με προεξάρχουσα τη δυσκοιλιότητα, ή εναλλαγές δυσκοιλιότητας διάρροιας (ψευδή – διάρροια) (Καρκίνος Παχέος Εντέρου).

Η σημασία του πρώιμου σταδίου είναι σημαντική τόσο στην αντιμετώπιση (απλή) όσο και στην επιβίωση (μακρά έως πλήρη ίαση). Εξαρτάται από την εκτίμηση της κλινικής εικόνας και συγκεκριμένα πόσο γρήγορα πάει ο ασθενής στον ιατρό και πόσο ορθά και σύντομα ο ιατρός θα φθάσει στη διάγνωση. Στο ερώτημα «υπάρχει βελτίωση στην αντιμετώπιση και επιβίωση;» η απάντηση είναι «Ναι».

Καρκίνος στο Γαστρεντερικό: Διάγνωση και πιθανή θεραπεία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here