Καταδίκη 12 μηνών με αναστολή στον Καρατζαφέρη για το πόθεν έσχες

0
87

Ένοχος για το αδίκημα της υποβολής ελλιπούς δήλωσης περιουσιακής κατάστασης την τριετία 2010-2011-2012 κρίθηκε ο Γιώργος Καρατζαφέρης , αλλά το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου. Έτσι, η ποινή που του επέβαλε ήταν φυλάκιση 12 μηνών με τριετή αναστολή.

Η εμπλοκή του προέκυψε από έρευνα της εισαγγελίας Διαφοράς για την προμήθεια των ελικοπτέρων Super Puma. Η off-shore Catalina έχει λάβει εμβάσματα 1.650.000 ευρώ, σε δύο διαφορετικές περιόδους, τα οποία φέρονται να προέρχονται από άτομο που αποτέλεσε μεσάζοντα για την για αγορά Super Puma το 2000. Η εταιρεία ανήκει στο Γιώργο Καρατζαφέρη και η υπόθεση ερευνάται από την ποινική Δικαιοσύνη.

Στις  δηλώσεις πόθεν έσχες που υπέβαλε ως βουλευτής ή ευρωβουλευτής α) δεν δήλωσε 6,6 εκατ. δολάρια, ποσό σε λογαριασμό της Catalina, β) δεν δήλωσε 1,65 εκατ. ευρώ που είχε λάβει με τρία εμβάσματα σε λογαριασμό της Catalina από εταιρία που εμπλέκεται στην έρευνα για τις αμαρτωλές προμήθειες των εξοπλιστικών και γ) δεν δήλωσε διαμέρισμα στις Βρυξέλλες.

Κατά την ακροαματική διαδικασία προέκυψε πως ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είχε δηλώσει στο πόθεν έσχες από το 1994 έως το 1996 την off-shore, η οποία στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Sunshine, ενώ μετά έγινε λογαριασμός trust. Η περιουσία του trust, όμως, δεν είχε δηλωθεί στο πόθεν έσχες, από αμέλεια της λογίστριας, όπως υποστήριξε ο ίδιος στο δικαστήριο.

Απολογούμενος ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Το μειονέκτημά μου είναι ότι εμπιστεύτηκα ανθρώπους. Όπως την λογίστρια μου, αλλά και κάποιους ανθρώπους που με πρόδωσαν και έριξαν το κόμμα στο 3%… Πού να ξέρω ότι η λογίστρια του κόμματος, η καθ’ όλα ειδική θα άφηνε όλα αυτά τα κενά… Είμαι κατά – προσβεβλημένος, καταστεναχωρημένος, γιατί δεν ήθελα να αφήσω καμία σκιά στα εγγόνια μου».

Ακόμη, είπε ότι το ποσό που είχε μαζευτεί στο trust ήταν χρήματα από τους μισθούς του- οι οποίοι έφθαναν τις 20.000.000 ευρώ όταν ήταν ευρωβουλευτής. Σε ό,τι αφορά στο ποσό του 1.650.000 ευρώ ήταν – όπως είπε – χρήματα που τού είχαν δώσει συνεργάτες και υποστηριχτές του ΛΑΟΣ, με τη συμφωνία ότι θα τους έδινε μετοχές του τηλεοπτικού σταθμού Telecity, όταν θα έπαιρνε πανελλαδική άδεια.

Ο συνήγορος του κ. Καρατζαφέρη, Αθανάσιος Βαρλάμης, ανέφερε στο δικαστήριο πως ο εντολέας του δήλωσε την Catalina και δεν κρύφτηκε ενώ όπως επισήμανε ο ίδιος τα χρήματα κατατέθηκαν στην AlphaBank Λονδίνου.

Νωρίτερα, στην αγόρευσή της εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την ενοχή του Γ. Καρατζαφέρη για ανακριβή δήλωση περιουσιακών στοιχείων και συμμετοχή σε εξωχώρια εταιρία. Τονίζοντας ωστόσο ότι δεν προέκυψε συμμετοχή του στην off-shore Homeric, ούτε ότι κατείχε ακίνητο στις Βρυξέλλες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here