Καταπέλτης για Χρυσή Αυγή προστατευόμενος μάρτυρας

0
320

Καταπέλτης για τη Χρυσή Αυγή ήταν o πρώτος προστατευόμενος μάρτυρας, πρώην μέλος της, ο οποίος αποκαλείται «Α» μάρτυς.

Μίλησε για στρατιωτική δομή και πολεμικές εκφάνσεις – «ντου» σε επιλεγμένους στόχους, ενώ παράλληλα εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος, όντας στην κορυφή της ιεραρχικής πυραμίδας, είχε πλήρη γνώση της δράσης της.

Αίσθηση προκάλεσε η σύνδεση των επιθέσεων της Χρυσής Αυγής με την «κονόμα», χωρίς κανέναν ιδεολογικό μανδύα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο μάρτυς .

Αναλυτικότερα, απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι είχε διατελέσει μέλος της Χρυσής Αυγής από το 2012 ως το τέλος του 2013, τονίζοντας τα στρατιωτικά χαρακτηριστικά της, μέρος των οποίων ήταν και οι «βόλτες», δηλαδή οι επιθέσεις κατά αλλοδαπών και άλλων.

«Στη Χρυσή Αυγή γινόταν προπαγάνδα για πατριωτικούς λόγους. Είχαμε τις λεγόμενες βόλτες, τα «ντου», τις επιθέσεις δηλαδή, κάναμε πολεμικές ασκήσεις, για να είμαστε έτοιμοι για πολλά πράγματα, ξέρουν τι εννοώ, αν χρειαζόταν να πάμε να χτυπήσουμε κάποιον, ή να κάνουμε κάποια φασαρία», κατέθεσε.

Και ο ίδιος είχε, άλλωστε, εκπαιδευτεί στρατιωτικά στη Μαλακάσα, όπου το «παρών» έδινε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Ρουπακιάς, δολοφόνος του Παύλου Φύσσα. Στις εκπαιδεύσεις, πρόσθεσε, παρακολουθούσε και μετείχε και ο Ηλίας Κασιδιάρης.

«Στη Μαλακάσα πήγα τρεις φορές για εκπαίδευση. Σκληρή εκπαίδευση, με πολύ πόνο. Ήμασταν εκεί 30-35 άτομα με εκπαιδευτές διάφορους και ένας από αυτούς ήταν στρατιωτικός. Εκεί ήταν και ο Ρουπακιάς, ήταν υπεύθυνος ομάδας, είχε αξίωμα μπορούσε να πηγαίνει παντού, όχι σαν κι εμάς. Μιλούσε με τους «μεγάλους». Εκεί είχε έρθει και ο Κασιδιάρης που παρακολουθούσε, μία φορά μας έκανε και εκπαίδευση, πολεμικές τέχνες».

Ο μάρτυς αναφέρθηκε εκτενώς σε δύο εφόδους στις οποίες έλαβε μέρος: «χτυπήθηκε Πακιστανός, πολύ άσχημα το παλικάρι. Πήγαμε 20 μηχανάκια με δύο πάνω το καθένα. Η επίθεση κράτησε 20 λεπτά».

Αποκάλυψε, επίσης, ότι πολλοί μέσα στη Χρυσή Αυγή είχαν όπλα, ενώ οπλισμός υπήρχε και στα γραφεία της Νίκαιας, του Πειραιά και του Περάματος.

«Στις οργανώσεις Νίκαιας, Περάματος και Πειραιά, υπήρχαν μαχαίρια, στιλιάρια και όπλα που ήταν διασκορπισμένα δεξιά και αριστερά. Ο Πατέλης, για παράδειγμα, είχε δύο περίστροφα, το ένα 45άρι».

Πρόεδρος: Την εκπαίδευση την χαρακτηρίζετε σκληρή.

Μάρτυς: Ήταν σκληρή, σαν τους κομάντο.

Πρόεδρος : Είπατε σκληρή και με πολύ πόνο.

Μάρτυς: Μας δίνανε και μερικές γερές στον αυχένα, για να μαθαίνουμε στον πόνο.

Ο ίδιος μίλησε για τη δομή των ταγμάτων εφόδου αλλά και τους σκοπούς τους.

Εισαγγελέας: Πείτε μας για τα τάγματα εφόδου, τί ήταν και τί έκαναν.

Μάρτυς: Τα τάγματα εφόδου ήταν με 20 ή 30 άτομα. Φορούσαν μαύρα παντελόνια και μπλούζες της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, στον Πειραιά παντελόνια παραλλαγής και μπλούζες της Χρυσής Αυγής και είχαμε στειλιάρια μεγάλα που υποτίθεται ότι ήταν σημαίες. Τα τάγματα τα είχαμε για τους ξένους και για εκείνους που δεν θέλανε τη Χρυσή Αυγή. Είχαμε επικεφαλής που έδινε το σύνθημα για το «ντου» και το κάναμε».

Ο μάρτυς αναφέρθηκε στο πως άρχισε να αποστασιοποιείται από την στρατιωτική οργάνωση της ΧΑ, τονίζοντας με έμφαση: «δεν ήθελα να γίνω δολοφόνος».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια του Παύλου Φύσσα. «Ζητάω συγγνώμη κι ας μην ήμουν στο περιστατικό», είπε και πρόσθεσε ότι δέχθηκε απειλές ο ίδιος και η οικογένεια του, μετά την κατάθεσή του στον αρμόδιο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Αναφερόμενος στον ρόλο Μιχαλολιάκου, ο μάρτυρας είπε: «οι εντολές για τις επιθέσεις ήταν σε γνώση του, γιατί κανείς δεν θα μπορούσε να πάρει τέτοια απόφαση χωρίς εκείνος να το γνωρίζει».

Μάλιστα ο μάρτυρας αποκάλυψε ότι πολλές φορές οι επιθέσεις σε αλλοδαπούς είχαν σχέση «με την κονόμα».
«Τους φοβίζανε και τους πουλάγανε κινητά, τσιγάρα και άλλα, όλα για την κονόμα. Αλλά και τα μέλη της ΧΑ όλο πληρώναμε. Πουλούσαν τα πάντα σημαίες, λάβαρα…»

Σημειώνεται ότι η κατάθεση γινόταν παρουσία, εισαγγελέα και δικαστή, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της ΓΑΔΑ, μέσω ηχητικού συστήματος τηλεδιάσκεψης και με τη φωνή εξαιρετικά αλλοιωμένη.

Η υπεράσπιση αμφισβήτησε ευθέως τη νομιμότητα της διαδικασίας, τονίζοντας ότι στην αίθουσα της ΓΑΔΑ υπάρχει και τρίτο άτομο, που υπαγορεύει τις απαντήσεις στον μάρτυρα. Οι συνήγοροι εκτίμησαν ότι ακούστηκε «υποβολέας» ο οποίος διόρθωσε μια ημερομηνία που ανέφερε ο μάρτυρας.

Η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη, ζήτησε να μιλήσει προσωπικά με τις δικαστικές λειτουργούς, για να λάβει τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει τρίτος στον χώρο.

Επίσης η υπεράσπιση δεν δίστασε να αναφερθεί ονομαστικά στον μάρτυρα, αποκαλούμενο ως «κύριο …..», μη σεβόμενοι το γεγονός ότι τελεί υπό καθεστώς προστασίας και η ταυτότητα του πρέπει να παραμείνει άγνωστη.

Συνολικά θα καταθέσουν πέντε προστατευόμενοι μάρτυρες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here