ΕΛΕΝΗΣ  ΚΕΚΡΟΠΟΥΛΟΥ | Το άλλο μισό, Εκδόσεις Ωκεανός, Αθήνα 2019

0
457

Γάμος – απιστία – οικογένεια είναι οι τρεις άξονες στους οποίους στηρίζεται το νέο μυθιστόρημα της γνωστής συγγραφέως, μεταφράστριας και δημιουργού των εκδόσεων Ωκεανός –Ενάλιος, Ελένης Κεκροπούλου.

Στην αρχή του βιβλίου, λόγια σοφά του Δάντη και του Πυθαγόρα εναρμονίζονται με το περιεχόμενο του μυθιστορήματος και ακολουθεί μια αφιέρωση της συγγραφέως κυρίως στις νέες γυναίκες, που έχουν τη ζωή μπροστά τους.Διαβάζοντας, όμως, την  ιστορία του βιβλίουδιαπιστώνεις ότι αυτή ενδιαφέρει, προσεγγίζει και συγκινεί τον καθένα μας ή προσωπικά ή με παρόμοια περιπέτεια ενός γνωστού του προσώπου.

Το μυθιστόρημα αρχίζει με τον μύθο του Ανδρόγυνου , όπου η συγγραφέας αναφέρει : «Διαβάζω και ξαναδιαβάζω τον μύθο του Ανδρόγυνου στο Συμπόσιο του Πλάτωνα, όπως τον διηγείται χαριτωμένα, αν και τρομακτικός, ο Αριστοφάνης. Η διχοτόμησή του από τον Δία τρέλανε τα δύο του μισά και τα ώθησε να επιδίδονται σε ακούσια μοιχεία…» Και είναι η μοιχεία, αυτή που χωρίζει τα ζευγάρια, όπως στην περίπτωση του Ανδρέα και της Τζένης, των οποίων «η ζωή είχε διχοτομηθεί σαν τον Ανδρόγυνο, είχαν γίνει δυο ζωές, παράλληλες, τεθλασμένες, ασυνάντητες», όπως χαρακτηριστικά γράφει η Ελένη Κεκροπούλου. Αιτία, η δαιμόνια Ρωσίδα ερωμένη Λούμπα, που εκμεταλλευόταν την επιπολαιότητα, την αβάσταχτη ελαφρότητα του συζύγου, αλλά και πολλών άλλων ανδρών , τραυμάτιζε τον θεσμό του γάμου αλλά και ολόκληρη την οικογένεια.

Η ιστορία του βιβλίου αυτού, αληθινή ή μυθοπλασία, κείμενο λογοτεχνικό σε γλώσσα χυτή και με χαριτωμένη συχνά γλωσσοπλαστία, καθηλώνει τον αναγνώστη με τις συνεχείςανθρώπινες περιπέτειες, που καταλήγουν σ’ έναν ύμνο για την αγάπη : «Η αγάπη μακροθυμεί και ουδέποτε εκπίπτει… αυτή είναι ο συνδετικός ιστός όλων μας».

Η εξέλιξη αυτής της ιστορίας ικανοποιεί ακόμη και τον υποστηρικτή της σατανικής Λούμπα με την τελική κάθαρση. Πράγματι,σε πολλά σημεία του όλου έργου μοιάζει να τηρείται ο ορισμός της τραγωδίας του Αριστοτέλη: «δι’ ελέου και   φόβου περαίνουσα την των τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν».  

Ένα λιτό και απέριττο σκίτσο ανδρόγυνου στο εξώφυλλο, δίνει μια όμορφη νότα στην όλη αισθητική αυτού του βιβλίου.

Στέλλα Πριόβολου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΕυθύνες για το μπλακ άουτ στην Εθνική με 2 πόντους χιόνι
Επόμενο άρθροΈκθεση Ζωγραφικής – Γιώργος Κογιάννης | TΟ ΠΕΡΑΣΜΑ
Η Στέλλα Πριόβολου είναι ομότιμη καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ελληνική, γαλλική και ιταλική φιλολογία και είναι διδάκτωρ των πανεπιστημίων Αθηνών και Ρώμης. Καθηγήτρια Λατινικής-Ιταλικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ελληνορωμαϊκές -Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Λογοτεχνία, Ιστορία και Πολιτισμός". Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και συγγραφέας πολλών μελετών. Η έρευνά της τα τελευταία χρόνια έχει ως αντικείμενο το θεατρικό έργο του Dario Fo και τη σχέση του με τη λατινική λογοτεχνία του Μεσαίωνα. Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής είναι τα τρία βιβλία από τις εκδόσεις Περίπλους: 1. "Dario Fo, ένας σύγχρονος goliardus", (2001) 2. "Dario Fo, venticinque monologhi per una donna: La Medea", (2005) 3. "Rosa Fresca Aulentissima, το μεσαιωνικό ερωτικό ποίημα με το μάτι των φιλολόγων και του Νομπελίστα Dario Fo", (2010). Το ποίημα αυτό μεταφράστηκε στην ελληνική με την επιχορήγηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας. Από το 1994 μέχρι το 2001, Αντιπρόεδρος του Ι.Κ.Υ. και υπεύθυνη για το κοινοτικό πρόγραμμα "Σωκράτης". Επιστημονική υπεύθυνη προγραμμάτων ξένων γλωσσών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και εμπειρογνώμων Γ.Γ.Ε.Τ. για την κινητικότητα των σπουδαστών. Τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης 2000-2001. Από το 2001-2004 Ειδική Γραμματέας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο ΥΠΕΠΘ, Πρόεδρος της Επιτροπής στήριξης των Εδρών Ελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και εθνική εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών 2001. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας( Σ.Ε.Π.Ι.) και Γ. Γραμματέας της Societe Europeenne de Culture στην Ελλάδα.Από το 2008 μέχρι το 2010, αναπληρώτρια πρόεδρος Τμήματος Σλαβικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών.Έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του Ιταλικού κράτους CAVALIERE al merito della Repubblica Italiana, 2002. Εχει τιμηθεί για την προσφορά της στα Ελληνικά Γράμματα και τον πολιτισμό από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας, 2007 και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Χίου για τον ίδιο λόγο, 2007. Αναπτύσσει επί χρόνια πολιτική δραστηριότητα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ως μέλος της Κ.Ε. και σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο του Ευρωκοινοβουλίου το 1999.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here