Ο κίνδυνος ante portas

Η αδυναμία που περιέρχεται η Ελλάδα και η δυσχερής της θέση, είναι αδυναμία και πρόβλημα όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

0
281

Κάθε πράξη η παράλειψη έχει τις κλιμακούμενες συνέπειές της, από το παρόν και σε βάθος χρόνου. Σήμερα στη Μεσόγειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση βιώνουμε κλιμακούμενα αποτελέσματα της έλλειψης πολιτικών πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση εξέλιξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τελικά οδηγεί μεταξύ των άλλων στη δημιουργία δυνητικά εξελισσόμενων ανισοτήτων και αδυναμίας συναντίληψης του καλού ή κακού, του βαθμού επικινδυνότητας ενός προβλήματος ως κοινά, στο πλαίσιο του συνόλου των κρατών της.

Βάλλεται η πατρίδα μας, μαχόμενη, στην δίνη των γεωπολιτικών εξελίξεων και στην αδηφάγο πολιτική της γειτονικής μας χώρας, η οποία σήμερα δεν διστάζει να εκμεταλλευτεί ακόμη και το δράμα που βιώνουν ανθρώπινες ψυχές εξαιτίας του πολέμου, να τις ωθήσει προς τη Δύση, μέσω της Ελλάδας, η οποία όμως (Δύση), λόγω της πολιτικής αντίληψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους ανθρώπους αυτούς, μάλλον αρχίζει και τελειώνει στην πατρίδα μας.

Προφανώς ομιλούμε για χιλιάδες προσφύγων, ανθρώπων τραυματισμένων και με αδυναμία να απολάβουν των δικαιωμάτων τους στις πατρίδες τους αλλά δυστυχώς και για άλλους που εκμεταλλεύονται την κατάσταση και τα δεδομένα και παρεισφρύουν στις μάζες με σκοπό την μετανάστευση. Δεν μπορούμε άλλωστε να φανταστούμε πρόσφυγες, ανθρώπους που αναζητούν τη νομική βοήθεια σε ένα κράτος δικαίου, που ζητούν χείρα βοηθείας να πετούν δακρυγόνα και φλεγόμενα αντικείμενα στο έδαφός του και στα όργανα περιφρούρησης και επιβολής της έννομης τάξης. Σε αυτό το σημείο το πρόβλημα δεν είναι ανθρωπιστικό αλλά παίρνει ανησυχητικά επικίνδυνες διαστάσεις για την χώρα υποδοχής. Ποια είναι όμως τελικά η χώρα υποδοχής; Δεν αντιλαμβάνεται δυστυχώς η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα τον εαυτόν της ως ένα ενιαίο σύνολο, δεν αντιλαμβάνεται τα σύνορα της ως εκτεινόμενα στα ανατολικότερα σύνορα της Ελλάδας και ότι η παραβίαση των συνόρων αυτών, είναι παραβίαση των συνόρων καθενός εκάστου των κρατών της.

Δεν αντιλαμβάνεται ότι ο σοβαρός τραυματισμός και δυστυχώς εξελισσόμενος με εντατικό ρυθμό, δεν μπορεί να περιοριστεί στην Ελλάδα που ήδη βεβαρημένη από μια κρίση (οικονομική) που ίσως τελικά αποδειχτεί μικρότερη μπροστά στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, δεν αντέχει να διαχειριστεί τις ορδές προσφύγων ή/και μεταναστών μόνη της. Δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι ο κίνδυνος βρίσκεται ante portas.

Η αδυναμία που περιέρχεται η Ελλάδα και η δυσχερής της θέση, είναι αδυναμία και πρόβλημα όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υπερβεί το στρουθοκαμηλισμό της, να εξελιχτεί από ad hoc κράτος σε ένα κράτος με πολιτική ταυτότητα ή αν δεν μπορεί να το πράξει απλά θα πορεύεται πολιτικά ασθενής χωρίς προσανατολισμό και ουσιαστική συνειδητότητα των καταστάσεων, των προβλημάτων, της απώλειας ευκαιριών, με περιορισμένα αντανακλαστικά ημιθανούς, κρατώντας υπερήφανα ένα κοινό διαβατήριο και ένα κοινό νόμισμα από το ένα χέρι της και χάνοντας δάχτυλα από την αδηφαγία των πολιτικών της Τουρκίας και των γεωπολιτικών-οικονομικών εξελίξεων στην διεθνή σκηνή, από την άλλη.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΦεύγουν οι Αμερικάνοι από το Αφγανιστάν- Ιστορική συμφωνία με Ταλιμπάν
Επόμενο άρθροΣτο κόκκινο η ένταση στον Έβρο – 24.203 προσπάθειες παράνομης εισόδου μεταναστών
Γεννήθηκα το 1980 στο Αγρίνιο όπου μεγάλωσα και ολοκλήρωσα τις εγκύκλιες σπουδές μου. Πτυχιούχος της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών παρακολούθησα πολλά σεμινάρια, συνέδρια και μαθήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ παράλληλα εξειδικεύτηκα στις δημόσιες σχέσεις και τη διοίκηση στο ΕΚΠΑ. Είμαι δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου και του Δικηγορικού Συλλόγου Σλέσβιχ-Χόλσταϊν της Γερμανίας. Έχω επίσης από τα φοιτητικά μου χρόνια εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα για μεγάλες εταιρίες όπως η Tim τηλεπικοινωνίες, ADP ltd, δικηγορική εταιρία των καθηγητών της Νομικής Φλογαϊτη-Σίουτη κ.α. Από τα μαθητικά, τα φοιτητικά χρόνια έως και σήμερα ανέπτυξα κοινωνική δράση συμμετέχοντας σε μαζικούς χώρους και απέκτησα διοικητική εμπειρία ασκώντας διοίκηση στο πλαίσιο της κοινωνίας των πολιτών και του εθελοντισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here