Κίνδυνος για τσουνάμι στο Αιγαίο – Έως 15 λεπτά ο χρόνος αντίδρασης

0
208

Κώδωνα κινδύνου κρούει ο ακαδημαϊκός Κώστας Συνολάκης για ενδεχόμενο τσουνάμι στο Αιγαίο σε περίπτωση σεισμού έως και 7 Ρίχτερ.

Μάλιστα, όπως τονίζει, ο χρόνος αντίδρασης σε ένα τσουνάμι θα είναι μόνο δέκα έως δεκαπέντε λεπτά, μέχρι το κύμα να φθάσει στις ακτές. Ο καθηγητής αναγορεύτηκε στο 45ο τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών που συνεδρίασε χθες και είχε την ευκαιρία να μιλήσει για τη θεωρία του.

«Επειδή δεν θα έχουμε αρκετό χρόνο πρέπει εκ των προτέρων να υπάρχουν έτοιμα διάφορα «σενάρια» αντίδρασης. Και να έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία. Προετοιμασία έτσι ώστε από τη στιγμή που το τσουνάμι γίνει αντιληπτό, να αξιοποιηθεί σωστά ο διαθέσιμος χρόνος από την Πολιτική Προστασία αλλά και από τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες” ανέφερε ο κ. Συνολάκης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Υπογράμμισε ότι απώτερος σκοπός των προσπαθειών όλων πρέπει να είναι «να μη δούμε ποτέ στην Ελλάδα σκηνές όπως της Ταϊλάνδης μετά το τσουνάμι του 2004» και πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο τσουνάμι της σύγχρονης εποχής ήταν αυτό του Ιουλίου 1956, επειτα από σεισμό 7,7 βαθμών, το οποίο έπληξε πολλά νησιά του Αιγαίου.

Αναφερόμενος στις πλημμύρε στη Μάνδρα, έκανε λόγο για «εγκληματική άγνοια των επιπτώσεων» από τις Αρχές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here