Κοινό άρθρο Καμίνη- δημάρχου Σκοπίων:«Βιώσιμη λύση, όχι νέα απογοήτευση»

0
63

Με κοινό τους άρθρο οι δήμαρχοι της Αθήνας και των Σκοπίων, Γιώργος Καμίνης και Πέτρε Σιλέγκοφ, αντίστοιχα, το οποίο δημοσιεύεται σήμερα στις εφημερίδες «Τα Νέα» και «Sloboden Pecat» εκφράζουν τη ν υποστήριξή τους στην προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης στη «διαφορά που χωρίζει τις δύο χώρες μας, εδώ και δεκαετίες».

Στο άρθρο – παρέμβασή τους, ενόψει της συνάντησης που θα έχουν την Παρασκευή στην Αθήνα, οι δυο δήμαρχοι χαρακτηρίζουν εποικοδομητική την πρόσφατη συνάντηση των πρωθυπουργών Τσίπρα-Ζάεφ στο Νταβός που, όπως γράφουν «δημιούργησε στους λαούς μας ενθαρρυντικά αισθήματα ελπίδας, ώστε να μη χαθεί και πάλι μια ιστορική ευκαιρία», ενώ τονίζουν ότι έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή.

Στο άρθρο τους, με τίτλο «Βιώσιμη λύση, όχι νέα απογοήτευση», σημειώνουν ότι ενθαρρύνουν τις κυβερνήσεις των δυο χωρών «να καταβάλουν τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια, ώστε να μη χαθεί αυτή η νέα ευκαιρία, και να έρθουν σε μια συμφωνία που θα εξυπηρετεί τα θεμελιώδη συμφέροντα των δύο χωρών και θα εξασφαλίζει ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους πολίτες μας».

Ενώ για τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στο εσωτερικό των δυο χωρών αναφέρουν ότι αυτές οι «συναισθηματικές αντιδράσεις και οι ανησυχίες πρέπει να γίνουν σεβαστές, να τις διαχειριστούμε προσεκτικά και να μην τις αγνοήσουμε. Μας βαρύνει το καθήκον να διερευνήσουμε τις ρίζες της συναισθηματικής αντίδρασης αυτών των ανθρώπων. Παράλληλα οφείλουμε να τους εξηγήσουμε την αναγκαιότητα μιας συμβιβαστικής λύσης, καθώς επίσης και τα πλεονεκτήματα που η επίλυση του θέματος θα επιφέρει στις χώρες μας και στις ζωές των ανθρώπων αυτών. Καμία από τις δύο πλευρές δεν πρέπει να επιτρέψει στις εθνικιστικές φωνές να καπηλευθούν τα συναισθήματα αυτά», τονίζουν. Επίσης σημειώνουν ότι «η Αθήνα και τα Σκόπια, είναι αποφασισμένες να οικοδομήσουν γέφυρες συνεργασίας και να αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη που θα φέρει πιο κοντά τις δύο γειτονικές χώρες.Διότι έφτασε, η ώρα να στρέψουμε το βλέμμα μπροστά, προς μια εποικοδομητική συνεργασία με μεγαλύτερη μεταξύ μας κατανόηση».
Είναι ανάγκη, σημειώνουν «να εγκαταλείψουμε τις αλυτρωτικές διεκδικήσεις, να απομονώσουμε τις εμπρηστικές φωνές και να αφήσουμε πίσω τα λάθη του παρελθόντος. Την ένταση και τη δυσπιστία οφείλουμε να τις αντικαταστήσουμε με πραγματισμό και οικονομική ανάπτυξη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here