Ας κοιτάξει ο καθένας τον εαυτό του και …όλοι μαζί την Γερμανία!

Πόλεμος και πανδημία δεν αντιμετωπίζονται χωρίς αλληλεγγύη.

0
146

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμ.Μακρόν, εν μέσω κορωνοϊού ,μίλησε για την «αρρώστια του ατομικισμού» αναφερόμενος στην αρνητική στάση της Γερμανίας σχετικά με την έκδοση κορωνο-ομολόγων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Την ώρα, εξάλλου, που η Κίνα στέλνει  και στη χώρα μας προστατευτικό υλικό βοήθειας για τον κορωνοϊό , η Γερμανία , η πιο ισχυρή οικονομικά χώρα της Ε.Ε. και  με επάρκεια τέτοιου υλικού, απαγορεύει κάθε εξαγωγή.

Ο μεγάλος φιλόσοφος και λογοτέχνης νομπελίστας Albert Camu στο συγκλονιστικό βιβλίο του «Η πανούκλα» για την πανδημία του 1940, αναφέρει σχετικά με τη συμπεριφορά της Γερμανίας : «Τα θύματα της πανούκλας είναι τα θύματα του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και η ίαση της αρρώστιας θα μπορούσε να είναι η αποχώρηση και η ήττα των Γερμανών και των συμμάχων τους».

Σήμερα, στην Ενωμένη Ευρώπη, τα κράτη πρέπει να είναι αλληλέγγυα. Δεν είναι η Ε.Ε.στενά και μόνον οικονομική ένωση. Έγιναν οδυνηρές θυσίες των λαών για να μην παραβιαστεί η ακεραιότητα του ευρώ και για να εξασφαλιστεί  η οικονομική σταθερότητα της Γερμανίας… basta, που λένε και οι δύστυχοι Ιταλοί. Για να υπάρχουν ευρώ, πρέπει πρωτίστως να υπάρχουν άνθρωποι! Πόλεμος και πανδημία δεν αντιμετωπίζονται χωρίς αλληλεγγύη.

Σκέπτομαι ότι σκόπιμο θα ήταν να θυμίσουμε στην πεπαιδευμένη Καγκελάριο της Γερμανίας, Α.Μέρκελ, την σχετική  «μονόστιχη γνώμη» του αρχαίου έλληνα συγγραφέα και εμπνευστή της Νέας Κωμωδίας Μενάνδρου : «Ανήρ γαρ άνδρα και πόλις σώζει πόλιν».

  • ΕΤΙΚΕΤΕΣ
  • A20
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθρο8 νέα θύματα του κορωνοιού- Έφτασαν τα 63 συνολικά στη χώρα
Επόμενο άρθροΑυξήθηκαν σε 68 οι νεκροί από τον κορωνοϊό στη χώρα μας – Νέα οδηγία για τις μάσκες
Η Στέλλα Πριόβολου είναι ομότιμη καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ελληνική, γαλλική και ιταλική φιλολογία και είναι διδάκτωρ των πανεπιστημίων Αθηνών και Ρώμης. Καθηγήτρια Λατινικής-Ιταλικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ελληνορωμαϊκές -Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Λογοτεχνία, Ιστορία και Πολιτισμός". Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και συγγραφέας πολλών μελετών. Η έρευνά της τα τελευταία χρόνια έχει ως αντικείμενο το θεατρικό έργο του Dario Fo και τη σχέση του με τη λατινική λογοτεχνία του Μεσαίωνα. Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής είναι τα τρία βιβλία από τις εκδόσεις Περίπλους: 1. "Dario Fo, ένας σύγχρονος goliardus", (2001) 2. "Dario Fo, venticinque monologhi per una donna: La Medea", (2005) 3. "Rosa Fresca Aulentissima, το μεσαιωνικό ερωτικό ποίημα με το μάτι των φιλολόγων και του Νομπελίστα Dario Fo", (2010). Το ποίημα αυτό μεταφράστηκε στην ελληνική με την επιχορήγηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας. Από το 1994 μέχρι το 2001, Αντιπρόεδρος του Ι.Κ.Υ. και υπεύθυνη για το κοινοτικό πρόγραμμα "Σωκράτης". Επιστημονική υπεύθυνη προγραμμάτων ξένων γλωσσών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και εμπειρογνώμων Γ.Γ.Ε.Τ. για την κινητικότητα των σπουδαστών. Τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης 2000-2001. Από το 2001-2004 Ειδική Γραμματέας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο ΥΠΕΠΘ, Πρόεδρος της Επιτροπής στήριξης των Εδρών Ελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και εθνική εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών 2001. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας( Σ.Ε.Π.Ι.) και Γ. Γραμματέας της Societe Europeenne de Culture στην Ελλάδα.Από το 2008 μέχρι το 2010, αναπληρώτρια πρόεδρος Τμήματος Σλαβικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών.Έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του Ιταλικού κράτους CAVALIERE al merito della Repubblica Italiana, 2002. Εχει τιμηθεί για την προσφορά της στα Ελληνικά Γράμματα και τον πολιτισμό από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας, 2007 και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Χίου για τον ίδιο λόγο, 2007. Αναπτύσσει επί χρόνια πολιτική δραστηριότητα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ως μέλος της Κ.Ε. και σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο του Ευρωκοινοβουλίου το 1999.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here