Κόκλας: Τίποτα δεν πίστεψα απ΄τον Τσίπρα -Τον ψήφισαν αγράμματοι…

13
3965

 

Φύση αισιόδοξος, bon viveur, με ισχυρή πολιτική άποψη ο Κώστας Κόκλας ξεδιπλώνει πτυχές του χαρακτήρα του σε μία εκ βαθέων εξομολόγηση. Ως καθηγητής Χίγκινς, σε μια συνεργασία –υπεραπαραγωγή με τις Θεατρικές Σκηνές στο Πάνθεον, ο αγαπημένος πρωταγωνιστής νιώθει γεμάτος από τη ζωή, αλλά και από τις μέχρι τώρα δουλειές του.

Έχει ισχυρή πολιτική άποψη, όμως δεν πρόκειται να πάει να ξαναψηφίσει. Όσο για τον Αλέξη Τσίπρα…δεν τον πίστεψε ούτε μία στιγμή, όπως λέει. Kαι ξαφνιάζει, διατυπώνοντας την άποψη ότι δε χρειάζεται να ξαναγίνουν εκλογές, φτάνει μια εταιρεία, υποστηρίζει…

Μ.Σ Πρωταγωνιστείτε φέτος σε μία παράσταση υπερπαραγωγή το «Ωραία μου Κυρία» στο Πάνθεον . Λίγα λόγια για την παράσταση και τον ρόλο του καθηγητή, αλλά και για τη συνεργασία σας με τις Θεατρικές Σκηνές.

Κ. Κ «Το έργο είναι ο Πυγμαλίωνας, του Μπέρναντ Σω, Σε αυτήν την ιδέα βασίζεται η διασκευή του Αλέξανδρου Ρήγα. Ένα κείμενο γεμάτο φρεσκάδα, με ρυθμό, άποψη, με ένα τέλος που βέβαια δεν είναι του Πυγμαλίωνα του πρωτότυπου αλλά νομίζω ότι είναι από τις καλύτερες προσεγγίσεις. Είναι παραγωγή παρά πολύ ακριβή για τα σημερινά δεδομένα, με ρίσκο τεράστιο για τον παραγωγό, αν σκεφθείς μόνο το ΙΚΑ που πρέπει να πληρώσει. Είναι 50 άνθρωποι που δουλεύουν εδώ, παρόλα αυτά ξέρεις πως όσοι ασχολούνται με το θέατρο, το κάνουν επειδή το αγαπούν, όχι για να βγάλουν λεφτά. Ο Πάνος Κατσαρίδης που έχει αναλάβει τη διεύθυνση των Θεατρικών Σκηνών, είναι άνθρωπος φιλόδοξος που αγαπάει πολύ το θέατρο. Δεν σκέφτεται το κόστος, αρκεί να είναι ωραίο το αποτέλεσμα και να ευχαριστηθεί ο κόσμος. Η παράσταση απευθύνεται σε όλο το φάσμα του κοινού, από ηλικίας 8 χρονών ως 88».

Μ.Σ Φέτος υπάρχει πτώση στα θέατρα της Αθήνας από εισπρακτικής μεριάς. Ακόμη και παραστάσεις μεγάλες, κατεβαίνουν πιο σύντομα από ό,τι είχαν προγραμματιστεί. Αυτό οφείλεται στην οικονομική κρίση;

Κ.Κ «Αποκλειστικά, ναι. Τα θέατρα έχουν κατεβάσει παρά πολύ το εισιτήριο, έχει φτάσει σχεδόν να είναι στην τιμή του κινηματογράφου. Μπορείς να δεις παράσταση με 8-10 ευρώ, πράγμα που δεν αντιστοιχεί σε αυτό που βλέπεις. Είναι παρά πολύ ακριβό το θέατρο. Έχει ΟΓΑ, ΙΚΑ, προσφορά για τους ανέργους ή τους συνταξιούχους. Δεν μπορείς από ένα συνταξιούχο ή άνεργο να ζητήσεις 20 ή 25 ευρώ. Έτσι, πολλές παραγωγές δε μπορούν να κρατηθούν για μεγάλο διάστημα».

Μ.Σ  Διάβασα σε συνέντευξή σας ότι πλέον έχετε χρέη, όπως και πολλοί άλλοι Έλληνες. Αυτά είναι από χρήματα που σας χρωστούσαν ή λόγω των δυσβάστακτων φόρων;

Κ.Κ «Τα χρέη μου έχουν συσσωρευτεί τα δύο τελευταία χρόνια, το 2015 και το 2016, από όταν έπαψε η δουλειά μου να μου δίνει χρήματα -και είναι χρέη προς την εφορία. Αυτά που έχει όλος ο κόσμος, δηλαδή. Είναι αποτέλεσμα των 2-3 τελευταίων χρόνων, λόγω της κατάστασης που επικρατεί. Ειδικά μετά τα capital controls».

koklas1

Φυσικά η συζήτηση από μόνη της πήγε στην πολιτική και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Τσίπρα ψήφισαν οι αγράμματοι, οι γυναίκες και όσοι είχαν συμφέρον

 

Μ.Σ Ήσασταν από τους ανθρώπους που πιστέψατε στον Σύριζα;

Κ.Κ «Όχι, όχι είναι αφελές αυτό. Τον πίστεψαν άνθρωποι αγράμματοι ή που είχαν κάποιο συμφέρον. Ένας άνθρωπος λογικός που έχει τελειώσει το σχολείο, ξέρει ότι ως λαός πρέπει να κάνουμε κάποια πράγματα και δεν τα κάνουμε. Όσο δεν τα κάνουμε, θα έχουμε αυτά τα θέματα».

Μ.Σ Αναφέρθηκα στον Σύριζα, γιατί θεωρώ ότι τον Αλέξη Τσίπρα πίστεψαν άνθρωποι που στο πρόσωπό του είδαν μία ελπίδα.

Κ.Κ «Όχι, όχι δεν το πιστεύω, τον ψήφισαν αρκετοί άνθρωποι, τον ψηφίσατε εσείς οι γυναίκες παρά πολύ γιατί είναι πολύ ωραίο παιδί – 9 στις 10 τον ψήφισαν- και κάποιοι άνθρωποι που πίστεψαν ότι θα μπορέσει να διαιωνιστεί αυτή η κατάσταση. Δηλαδή το να παίρνεις 16 ή 18 μισθούς και να δουλεύεις 5 μέρες την εβδομάδα».

Μ.Σ Δεν πιστέψατε ούτε ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ;

Κ.Κ «Τίποτα, τίποτα. Έλα τώρα αυτά είναι…»

koklas7

 

Στην Ελλάδα ψηφίζαμε όσους θα μας διόριζαν

 

Μ.Σ Ποια θεωρείτε ότι ήταν τα λάθη που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση;

Κ.Κ «Οι πολιτικοί έβαλαν τη δίψα και την αγάπη τους για την εξουσία πάνω από την ίδια τη χώρα. Είναι πολύ ωραίο να σε λένε υπουργό, να σε λένε πρωθυπουργό, αλλά δεν έχει να κάνει με την πραγματικότητα, είναι προσωπικές φιλοδοξίες αυτές»

Μ.Σ  Θεωρείτε, δηλαδή, ότι ο κ.Τσίπρας ήξερε πολύ καλά πώς ήταν η κατάσταση;

Κ.Κ «Εντάξει, έχει πάει σχολείο. Κι αν δεν ήξερε αυτός, ήξεραν οι άλλοι γύρω του. Απλά βρεθήκαμε σε αδιέξοδο γιατί υπήρχε μία μεγάλη μερίδα του λαού που ήταν κεντροαριστερά, και όταν άρχισε να διαλύεται το ΠΑΣΟΚ, ήταν αδύνατον να πάει με μία δεξιά κυβέρνηση ή με μία πολύ νεοφιλελεύθερη. Τους υποσχέθηκαν ότι θα συνεχίσουν να είναι συνδικαλιστές, να παίρνουν τους μισθούς αυτούς, κι όλοι αυτοί εισχώρησαν στον Σύριζα. Εδώ στην Ελλάδα πιστεύουμε ότι δικαιούμαστε, είτε από το Θεό είτε από τη μοίρα ή το σύμπαν, 1800 ευρώ το μήνα, για 16 μήνες  και όλα τα προνόμια. Ε, τι να πω, θα το συνηθίσουμε σιγά σιγά. Με χαρά μου ακούω ότι τα νέα παιδιά δεν έχουν στόχο να διοριστούν στο δημόσιο. Η δικιά μου γενιά, οι φίλοι μου, οι συμμαθητές μου, είχαν ως στόχο να πάνε στο Πανεπιστήμιο και μετά οι γονείς τους να τους διορίσουν κάπου, ώστε μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει να έχεις το μισθό σου».

Μ.Σ  Γι αυτό, ίσως, είχαμε και τις ανάλογες κυβερνήσεις ;

Κ.Κ «Και για αυτό εκλέγαμε τις ανάλογες κυβερνήσεις που θα μπορέσουν να διορίσουν τα παιδιά μας και να μας τακτοποιήσουν, που λέγαμε. Αυτό έχει να κάνει σε μία φιλοσοφία που είχαμε σαν λαός, ότι πρέπει να τακτοποιηθούμε. Μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού το ήθελε αυτό, ήταν το όνειρό του».

Μ.Σ Πάντως και η σημερινή κυβέρνηση το ίδιο κάνει.

Κ.Κ «Ναι, γιατί σου είπα πως αυτή η κυβέρνηση βασίστηκε σε αυτό. Στο ότι εγώ σας υπόσχομαι ότι θα διαιωνίσω αυτήν την κατάσταση. Θα συνεχίσετε να είστε συνδικαλιστές, θα συνεχίσετε να παίρνετε τους μισθούς σας, θα τους αυξήσω κιόλας, αν είναι δυνατό».

Μ.Σ Μπορεί να αλλάξει όλο αυτό το τοπίο;

Κ.Κ «Έχει αλλάξει εκ των πραγμάτων. Άσε τι λέει η κυβέρνηση, η πραγματικότητα είναι άλλη. Κανείς δεν πρόκειται να σε διορίσει, κανείς δεν πρόκειται να σε πληρώσει. Δεν υπάρχουν χρήματα»

koklas5jpg

 

Εμείς έχουμε κολλήσει κάπου στο κομματαρχιλίκι και στους κοτζαμπάσηδες.

 

Μ.Σ Στους επόμενους μήνες ή στον επόμενο χρόνο βλέπετε ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει ακόμη κι από το ευρώ;

Κ.Κ «Νομίζω ότι δεν θα μας αφήσουν στη μοίρα μας, ποτέ δεν το έκαναν οι ξένοι. Η Ιταλία εξάγει από το κουκούτσι της ελιάς μέχρι Φεράρι, έχει πολύ εξωστρεφή οικονομία. Έχει αυτοκίνητα, ρούχα. Και οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί λαοί έχουν τα προβλήματά τους, έχουν όμως τον τρόπο να προχωράνε τις ζωές τους και να προοδεύουν. Εμείς έχουμε κολλήσει κάπου στο κομματαρχιλίκι και στους κοτζαμπάσηδες. Να σκεφθείς ότι γύρω στο χίλια οκτακόσια τόσο υπήρχε ένας Έλληνας που πήγε πάνω στις Άλπεις στα βουνά -τότε εκεί είχαν γελάδια και συνεννοούνταν με ρόπαλα- πήγε εκεί και τους έκανε το καλύτερο κράτος στον κόσμο. Ο ίδιος ήρθε εδώ μετά από ένα χρόνο και τον σκότωσαν. Για τον Καποδίστρια μιλάω. Είναι θέμα Παιδείας, νομίζω φταίει κιόλας ότι είμαστε πολύ νέοι σαν κράτος. Μέχρι το ΄40 ή το ΄50 δεν ξέραμε πού είναι τα σύνορά μας, αν είναι στη Λάρισατη Θεσσαλονίκη ή στην Αλεξανδρούπολη. Ψηφίσαμε πρώτη φορά το 1974, κάπως έτσι συντεταγμένα. Οι   Άγγλοι και οι Γάλλοι ψηφίζουν από το 1700. Μην το συζητάμε, είμαστε πολύ μακριά»

koklas

Δεν κάνουμε τίποτα για τη χώρα, οι ξένοι μας στηρίζουν

 

Μ.Σ Φοβάστε μήπως υπάρξει σοβαρό πρόβλημα με την Τουρκία;

Κ.Κ «Δεν θα αφήσουν οι ξένοι να κάνει κάτι η Τουρκία στην Ελλάδα. Οι ξένες δυνάμεις έφτιαξαν τη χώρα, αυτοί μας συντηρούν και μας κρατάνε. Εμείς δεν είχαμε διάθεση ποτέ να κάνουμε κάτι για να στηρίξουμε τη χώρα μας. Κάθε φορά που ήταν τα δύσκολα πηδάγαμε από το καράβι και φεύγαμε. Απλά αφηνόμαστε στην αγάπη και τη γενναιοδωρία των ξένων. Κι αυτό θα συνεχίσει να υπάρχει. Δεν νομίζω ότι οι Άγγλοι, οι Γάλλοι και οι Γερμανοί θα αφήσουν τους Τούρκους να πάρουν νησιά του Αιγαίου, γιατί από κει περνάει ο στόλος τους. Είμαστε και λαός που δεν έχει κερδίσει ποτέ ένα πόλεμο. Να πούμε «ωπ αυτό είναι δικό μας γιατί πολεμήσαμε γι αυτό, το κερδίσαμε κι όποιος ξαναπατήσει εδώ θα γίνει»…  Οι Σκωτσέζοι πολεμήσανε, οι Ιταλοί πολεμήσανε και κερδίσανε πολέμους, εμείς δεν είχαμε τέτοια εμπειρία. Μερικές μάχες, ενδεχομένως, που μείνανε και ιστορικές. Αυτό που μας χρειάζεται είναι να αλλάξουμε πολλές γενιές, έτσι θα αποκτήσουμε εθνική συνείδηση».

Μ.Σ Σας ανησυχεί το γεγονός ότι από τα κόμματα αυτό που έχει σταθερή πορεία είναι η Χρυσή Αυγή;

Κ.Κ «Όχι δεν ξέρουμε καν τι είναι φασισμός στην Ελλάδα. Δεν έχουμε τέτοια παράδοση. Είναι σημάδι των καιρών. Η αγανάκτηση οδηγεί σε ακραίες εκφράσεις. Ένα 10% να έχει η Χ.Α σκέψου ότι ένας στους δέκα είναι ακροδεξιός. Δεν νομίζω ότι αυτό επηρεάζει την ελληνική πραγματικότητα.»

koklas3

 

Δεν έχουν νόημα οι εκλογές, μια εταιρεία να μαζεύει φόρους

 

Μ.Σ Είστε υπέρ των προώρων εκλογών ή όχι;

Κ.Κ «Εγώ θα σας πω την αλήθεια μου και μπορεί να παρεξηγηθώ, αλλά νομίζω ότι πρέπει να τελειώσει αυτό το πράγμα με τις εκλογές και την πολιτική. Έχει τελειώσει η πολιτική. Αφού όλοι πληρώνουμε εφορία και τέτοια, μπορούμε  να πληρώνουμε μία εταιρία που να μαζεύει τους φόρους να κάνει μία διαχείριση, και να τελειώσει αυτό το πράγμα που πάμε στις κάλπες για να πάει ένα χρόνο ο ένας και δύο χρόνια ο άλλος. Γιατί αυτό σημαίνει ότι θα μοιράσει ο καθένας τα πράγματα όπως θέλει αυτός, θα τακτοποιήσει τους δικούς του, πράγμα που είναι πρωτόγονο»

Μ.Σ Ψηφίζετε πάντα;

Κ.Κ «Ψήφιζα, αλλά από ένα σημείο κι ύστερα έπαψα, γιατί προσβάλλω και την αξιοπρέπειά μου, τη λογική μου»

Μ.Σ Η τελευταία φορά που ψηφίσατε;

Κ.Κ «Πήγα ψήφισα κι ο άνθρωπος που βγήκε καταχράστηκε καμία δεκαριά εκατομμύρια από το δήμο, πήγε φυλακή έκαψε και τη δημαρχία. Ήταν η τελευταία φορά που ψήφισα. Έχει τελειώσει για μένα αυτό το θέμα»

Μ.Σ Επομένως δεν έχετε κάποιον στο μυαλό σας που θα μπορούσε, ενδεχομένως, να κυβερνήσει τη χώρα και δεν έχει δοκιμαστεί.

Κ.Κ «Όχι, όχι. Έχουν δοκιμαστεί όλοι. Το καλύτερο θα ήταν να βρεθούν εταιρίες που να τα αναλάβουν αυτά και να τις πληρώνουμε. Κι όσο κάνουν καλά τη δουλειά τους να μένουν, αλλιώς να αναλαμβάνει άλλη εταιρία. Δηλαδή δεν έχει νόημα πια η πολιτική»

koklas6

 

Μ.Σ Σαν άνθρωπος είστε αισιόδοξος ή απαισιόδοξος;

Κ.Κ «Αισιόδοξος και  μάλιστα παρά πολύ. Είναι και η φύση της δουλειάς μου τέτοια . ο άλλος έρχεται εδώ να πληρώσει εισιτήριο , να περάσει καλά».

Μ.Σ Δεν έχει να κάνει αυτό βέβαια με το χαρακτήρα και τη στάση ζωής

Κ.Κ «Ναι δεν έχει να κάνει. Πολλοί είναι οι καταθλιπτικοί στη δουλειά μας. Εγώ όμως σαν χαρακτήρας είμαι αισιόδοξος».

Μ.Σ  Πριν μερικούς μήνες αντιμετωπίσατε σοβαρό πρόβλημα υγείας. Πηγαίνοντας το χρόνο πίσω τι θυμάστε από εκείνα τα λεπτά; Υπήρξε κάτι που φοβηθήκατε πολύ; Ή απλά θέλετε να το διαγράψετε από τη μνήμη σας;

Κ.Κ «Δεν είναι ότι θέλω να το διαγράψω από τη μνήμη, αλλά ήταν ένα θέμα υγείας και ευτυχώς ήμουν παρά πολύ τυχερός γιατί από την στιγμή που το ανακαλύψαμε, μέσα σε ένα τέταρτο είχε τελειώσει για μένα, οπότε είναι σαν να μην έγινε. Νιώθω πολύ υγιής , είχα κοντά μου τους ανθρώπους που αγαπάω, το ξεπέρασα γρήγορα».

Μ.Σ Έχετε δηλώσει ότι δεν πηγαίνατε μέχρι τότε σε γιατρούς

Κ.Κ «Ναι αυτό ήταν και το λάθος μου. Το έχουμε εμείς οι ζακυνθινοί δεν πάμε σε γιατρούς, δεν ξέρω για ποιο λόγο.(γελάει). Όσο τα ψάχνεις βρίσκεις, κάτι. Μετά, ξέρεις, ήμουν πολύ κουρασμένος και από τη δουλειά μου και με πολύ πίεση -οπότε δεν ήξερα αν αυτό που νιώθω ήταν γιατί δεν είμαι καλά ή επειδή τρέχω από το πρωί μέχρι το βράδυ. Το βασικό, πάντως, είναι ότι εμείς οι άνδρες από τα 40 και μετά πρέπει να πηγαίνουμε στο γιατρό».

koklas9

 

Ο Κώστας Κόκλας συνεργάστηκε αρκετά χρόνια σε παραγωγές με το μεγαλύτερο κανάλι της χώρας. Όπως δήλωσε δεν του χρωστάει χρήματα, ωστόσο το φταίξιμο το ρίχνει στους ιδιοκτήτες του κι όχι στον Σύριζα.

Μ.Σ Όσον αφορά στο Mega εσείς δηλώσατε ότι δεν σας χρωστάει τίποτα. Πώς είδατε, ωστόσο, την κατάσταση με το μεγάλο κανάλι όλους αυτούς  τους μήνες;

Κ.Κ «Ήταν ένα κανάλι που είχε φτιαχτεί από τους ανθρώπους που δουλεύανε μέσα, είχε στηριχτεί με πολλή αγάπη από τους εργαζόμενους, οι δουλειές που έκανε άφησαν εποχή»

Μ.Σ Πιστεύετε ότι έφταιξαν οι μέτοχοι;

Κ.Κ «Μα δεν υπάρχει «φταίω» σε αυτά. Έκανε τον κύκλο του, νομίζω όμως ότι το έκλεισαν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες του, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί πια δεν είχε έσοδα το κανάλι. Όπως, άλλωστε, και κανένα κανάλι δεν έχει έσοδα. Εμάς στη δουλειά μας δεν μας πληρώνει ούτε ο Μπόμπολας, ούτε ο Βαρδινογιάννης, ούτε ο Κυριακού, ούτε ο Μαρινάκης. Μας πληρώνει η αγορά. Μας πληρώνουν τα προϊόντα. Και να σε πληρώσει ο Μαρινάκης, πες ότι είσαι στο κανάλι του για ένα χρόνο, το δεύτερο χρόνο αν δεν έχει έσοδα από διαφήμιση και τέτοια, θα μου πει ρε Κόκλα δεν έρχεσαι σε ένα βαπόρι να δουλέψεις καλύτερα; Τι να σε κάνω εδώ;»

koklas8

Όσο για το αν φοβάται κάτι στη ζωή; Όπως μας αποκάλυψε δεν φοβάται τίποτα, ούτε καν το θάνατο!

Μ.Σ Τι φοβάστε περισσότερο στη ζωή;

Κ.Κ «Δεν έχω φοβίες. Ούτε καν με το θάνατο. Θα ήθελα να είμαι όσο το δυνατόν περισσότερο μπορώ κοντά στο γιο μου τον Δημήτρη, μέχρι να μεγαλώσει και να μπορέσει μόνος του να ανοίξει τα φτερά του».

Μ.Σ Έχετε περάσει κάποια κατάθλιψη;

Κ.Κ «Όχι, όμως την έχω την κυκλοθυμία μου, είμαι δίδυμος με δίδυμο και εκεί που πετάω και είμαι μέσα στην τρελή χαρά παθαίνω και κάτι βυθίσεις και κοιτάζω τον τοίχο για μία με δύο μέρες. Αλλά αυτά είναι φυσιολογικά, νομίζω, Όλος ο κόσμος τα περνάει. Δεν νομίζω ότι μπορείς να είσαι αναίσθητος μέσα στην τρελή χαρά όλη την ώρα»

Μ.Σ Καταχρήσεις  έχετε κάνει;

Κ.Κ «Καταχρήσεις ποτέ. Δεν έφτασα στα άκρα. Ήμουν bon viveur πάντα μου άρεσε και να βγαίνω και να πιω και να φάω ωραία φαγητά, αλλά πάντα είχα μέτρο. Ποτέ δεν ξέφυγα. Ήμουν ανοιχτός σε όλα αλλά αρκεί να υπάρχει μέτρο».

13 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πρέπει οι καλλιτέχνες/ άνθρωποι του πνεύματος να παρεμβαίνουν και να στηλιτεύουν τα κακώς κείμενα της κοινωνίας ή πρέπει απλά να αποσύρονται στην τέχνη τους? Πρέπει. Πρέπει όμως και να είναι προσεκτικοί – να μη λαικίζουν αλλά και να μή προσβάλλουν ομάδες που όχι μόνο δεν φταίνε (σε σχέση με τους πραγματικούς υπαίτιους) αλλά έχουν υποφέρει και τις δυσμενέστερες συνέπειες όλης αυτής της κατάστασης.
  Τόσα χρόνια καταριόμασταν το λαό (κι εγώ μαζί) που δεν άλλαζε και έμενε στα ίδια. Τώρα που άλλαξε -επιτέλους- τον καταριόμαστε πάλι (εγώ όχι πλέον). Φυσικά, άλλαξε γιατί τον πλάνεψαν, γιατί είχε ανάγκη απο ελπίδα και γιατί πίστεψε πως θα του χαρίζονταν αυτή. Τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον ψήφισε κανείς γιατί θα έμπαινε σε δουλειά, ούτε γιατί θα του έσβηνε κλήσεις της τροχαίας, όπως γινόταν με κριτήρια που ψήφιζε ο κόσμος στο παρελθόν. Τον ΣΥΡΙΖΑ τον ψήφισε κόσμος (μαζί κι εγώ) γιατί πρωτίστως δεν ήταν η ΝΔ η το ΠΑΣΟΚ και γιατί πουλούσε αριστεριλίκι – το οποίο και χάψαμε σαν «ρομαντικοί» τύποι που είμαστε και ήταν προτιμότερο απο τον φασισμό των υπόλοιπων επιλογών. Τώρα φυσικά ευχόμαστε να είχαμε δαγκώσει τη γλώσσα μας ή να μας είχε κοπεί το χέρι αλλά πλέον είναι αργά.
  Για να επανέλθω, ούτε αγράμματοι είμαστε, ούτε καυλαντίζουμε με τον Αλέξη, ούτε περιμένουμε να μας βάλουν σε δουλειά, όπως λεεί οτι κάνουμε ο κος Κόκλας. Μετανάστες είμαστε εδώ και 5 χρόνια, ενα βιβλίο το ανοίξαμε στη ζωή μας κι εμείς και δόξα στα κάλλη μας(!) μας είχαμε κι εμείς τις κατακτήσεις μας – δεν περιμέναμε τον Αλέξη να μας φτιάξει κε Κόκλα.

  Υ.Γ.1
  Ο θρύλος λέει πως ο Σολωμός καθόταν στον πύργο του στη Ζάκυνθο και ακούγοντας τα κανόνια να βαρούν και τα τουρκικά πλοία να πολιορκούν το Μεσολόγγι, εμπνεύστηκε τους Ελεύθερους Πολιορκημένους. Θα έπρεπε να εμπλακεί και αυτός στον πόλεμο κατηγορώντας τους συμπατριώτες του για το πόσο φτωχοί και κακομοίρηδες φαίνονται απένατι στον τουρκικό στρατό και στόλο? Μάλλον όχι. Αντ’αυτού έγραψε το ποίημα που θα τους εκθειάζει αιώνια.
  Αντιθέτως ο κος Κόκλας αν δεν παίζει τον «Κωστάκη που τον ξεμυάλισε η χωριάτα», προσβάλλει τους ανθρώπους που είναι τόσο «αγράμματοι» και τον χειροκροτούν όταν ηθοποιεί στο σανίδι…

  Υ.Γ.2
  Μόνη σύνδεση ανάμεσα στον Σολωμό και τον Κόκλα η παρουσίαση του 2ου ώς ανθρώπου του πνεύματος…

  • Φίλε μου, με ολο το σεβασμό προς το πρόσωπό σου. Φαίνεται πως δεν είσαι αγράμματος, αλλά κάτι δεν μου κολλάει λέγοντας ότι είσαι ρομαντικός και εψαχνες απαντήσεις στην αριστερά. Θέλω να καταλήξω ότι εφόσον έχεις ήδη πάει σχολείο και ξέρεις ότι τα κουκιά δεν βγαίνουν με ευρώ και με δραχμή θα ζούσαμε πολύ χειρότερα από την Βενεζουέλα γιατί δεν βλέπεις την μόνη επιλογή που υπάρχει; Το άλλο ανέκδοτο με τον φασισμό γιατί το λες; Εχεις δει τι ελευθερίες είχαν όλα τα αριστερά καθεστώτα ανα τη γη; Γιατί επέλεξες λοιπόν να ψηφίσεις ένα κόμμα που θα μείωνε τις ατομικές σου και οικονομικές σου ελευθερίες; Κριτική σκέψη υπάρχει τελικά στον μέσο Ελληνα ψηφοφορο; ή επηρεάζεται και ψηφίζει αφιλτράριστα και συμφεροντολογικά;

   • Αγαπητέ Φιλελεύθερε,

    Πραγματικά παρατηρώ αρκετά πράγματα στα οποία συμφωνώ στο σχόλιό σου. Το μόνο με το οποίο διαφωνώ είναι το ότι εγώ μίλησα για αριστερή ιδεολογία (την οποία φυσικά «μάσησα» και έκανα λάθος) και όχι για κομμουνιστικά/ δικτατορικά καθεστώτα. Είμαι σίγουρος πως και οι δύο καταλαβαίνουμε την διαφορά.

    Επίσης, όπως ανέφερα παραπάνω, δεν έχω κανένα συμφέρον απο τον Τσίπρα μιας και είμαι μετανάστης απο το 2012 και πολύ περισσότερο είμαι περήφανος για το ότι μέχρι τα 32 μου δεν συμμετείχα ποτέ σε εκλογική διαδικασία καθότι -όπως πολύ σωστά είπες- οι κυβερνήσεις έβγαιναν με κριτήρια μόνο συμφεροντολογικά.

    Ελπίζω να κάλυψα οποιαδήποτε ανακρίβεια.

    Με εκτίμηση,
    Στέλιος

  • Και ερχεται ο κος Πορτοκαλιδης να μας πει πως δεν ειναι αγραμματος και ανοητος επειδη ηλπιζε και το εκμεταλλευτηκαν. Αυριο θα μας λεει τα ιδια για τον Σωρρα. Οτι δεν ηξερε κλπ
   Αλλα οχι, δεν ειναι ανοητος που πιστεύει οποια βλακεια του πασαρουν.
   Αλλα οχι δεν ειναι λειτουργικα αναλφαβητος αφου ξερει να διαβαζει αλλα δεν αντιληφθηκε οτι ο Τσιπρας και το παρεακι του ελεγαν βλακειες…

   Αν οντως δεν ειναι κρετινος- τοτε σιγουρα δεν εχει την τσιπα να παραδεχθει το λαθος του και αυτο ειναι ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ
   Λιγη τσιπα παιδια
   Τσιπα

   • Αγαπητέ Θανάση,

    Σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου. Προφανώς και δεν θα σου επιστρέψω τους χαρακτηρισμούς μιας και μόνος σου αποθεώνεις την έννοια του κρετινισμού, βρίζοντας έναν άνθρωπο τον οποίο δεν γνωρίζεις και κρίνοντας τον απο ένα σχόλιο το οποίο ούτε καν κατάλαβες.

    Απλά κάνω επικόλληση του τί έγραψα παραπάνω μήπως και καταλάβεις οτι αναγνώρισα το λάθος που έκανα και απλά είπα πως δεν είναι δυνατόν ο οποιοσδήποτε Κόκλας να βάζει στο ίδιο τσουβάλι όλους, πετώντας χαρακτηρισμούς εδώ κι εκεί.
    «Τώρα φυσικά ευχόμαστε να είχαμε δαγκώσει τη γλώσσα μας ή να μας είχε κοπεί το χέρι αλλά πλέον είναι αργά.»
    Ναί είμαι τέτοιος τύπος, που έκανα λάθος μια φορά και αναγνωρίζω την ευθύνη μου. ‘Αλλοι κάνουν το ίδιο λάθος επι 35 χρόνια και ακόμα αποκαλούν άλλους ανόητους… Βρές το λάθος.

    Αν ούτε και τώρα κατάλαβες δυστυχώς δεν είναι δικό μου το πρόβλημα.

  • Στυλιανε,αρκετο κακο εκανες στη χωρα με το..ρομαντισμο σου,εχε τουλαχιστον την ευθιξια να μη ζητας κ τα ρεστα.

   Αυτο ακριβως ειστε οσοι ψηφισατε συριζα απο…ρομαντισμο και οχι απο συμφερον:Ενα τσουρμο απο αμορφωτους κ’ ανοητους που φλομωσατε τους παντες στη χυδαιοτητα,το βρισιδι και την αμορφωσια,προκειμενου να κανετε κυβερνηση μια συμμορια.Και τωρα μου προσβαλλεσαι?

   Μπραβο στον Κοχλα που εχει τα @@ να μιλησει στα ισια, και δεν καθεται να ξεφτιλιζεται γλυφοντας την Κυβερνηση (σαν κατι μπεζους κ κιμουληδες) μπας και τσιμπησει καμια κρατικη επιχορηγηση ή καμια δουλιτσα στην επιδαυρο..

   • Αγαπητέ Νίκο,

    Η μόρφωση, η παιδεία και άλλα πράγματα που σπανίζουν στον τόπο που γεννήθηκα, αποτυπώνονται στην παντελή έλλειψη ικανότητας δύο η περισσότεροι άνθρωποι να συζητήσουν πολιτισμένα.

    Θα ξαναπώ πως το λάθος μου το αναγνώρισα και εύχομαι να μην το είχα κάνει. Επίσης εύχομαι να είχατε την σχετική ευγένεια να απαντήσετε σε έναν άνθρωπο που δεν γνωρίζετε και διαφωνείτε μαζί του χωρίς χαρακτηρισμούς. Μιλάς για χυδαιότητα των άλλων και δεν κοιτας τη δική σου καμπούρα όπου τα επιχειρήματα σου βασίζονται στα @@ του Κόκλα!

    Εγώ τουλάχιστον έχω την ευθιξία και βάζω το όνομα μου σε αυτά που γράφω.

    Καλή χρονιά σου εύχομαι.

  • Εσείς που κατηγορείτε τον κο. Πορτοκαλίδη, μέλλον δεν πιάσατε τι λέει: δεν υποστηρίζεο τον σύριζα (το αντίθετο μάλλον) αλλά εναντιώνετεαι στον κόκλα για το πόσο υποτιμάει τους έλληνες. λες και ο κόκλας είναι κάποια σπουδαία προσωπικότητα.

   είστε μάλλον στην ίδια γραμμή με την αρθογράφο που δεν δίστασε να βάλει αυτόν τον σεξιστικό και χυδαίο τίτλο

   • Αγαπητέ Γιάννη,

    Ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι που κατέχουν την σχετική νοημοσύνη τουλάχιστον να διαβάσουν αυτό επάνω στο οποίο πρόκειται να σχολιάσουν.

    Επεσες διάνα.

    Με εκτίμηση,
    Στέλιος

 2. Κύριοι όπως είπα στην αρχή «όλοι μικροί μεγάλοι στα καφενεία;’

  Ε! Δεν γίνεται! Τα καφενεία δεν ειναι για όλους (τουλάχιστον τα σοβαρά καφενεία). Ομως φοβάμαι ότι «στο καφενείο η Ελλάς» υπάρχει χώρος για όλους. Που σημαίνει: ούτε σοβαρό καφενείο δεν μπορούμε να γίνουμε…

 3. πορτοκαλιδη τι ψηφιζες πριν δεν μασ ειπες.Πασοκος προφανος αφου συνεχισες με την σημερινη του μεταλλαξη.Εσυ μας εφερες εδω με τους σωτηρες της καλπης την ευθυνοφοβια σου και τις εκλογες αλησβεριση,οπαδε του πελατειακου κρατους.Αντε μας σκοτισες με την και καλα ευγενεια σου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here