Κολυδάς: «Γαϊδουροκαλόκαιρο» οι επόμενες ημέρες (ΒΙΝΤΕΟ)

0
83

 

Διατηρείται το επόμενο τετραήμερο ο άνομβρος καιρός σε όλη τη χώρα αναφέρει στην πρόγνωσή του ο Θοδωρής Κολυδάς μέσω της ιστοσελίδας του kolydas.gr, και τονίζει ότι οι άνεμοι θα εξασθενήσουν προοδευτικά και από Τετάρτη και μετά θα έχουμε αραιές νεφώσεις παροδικά πυκνότερες. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά.

Σε ανάρτησή του στο facebook ο αναπληρωτής διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας τονίζει ότι θα έχουμε «γαϊδουροκαλόκαιρο».

Αναλυτικά:

«Γαϊδουροκαλόκαιρο

Ως προς την προέλευση, πιθανόν είναι αυτό που φαίνεται. Φανταζόμαστε το καλοκαίρι σαν ένα πεισματικό γάιδαρο ή μουλάρι να τα έχει στυλώσει και να μη φεύγεΙ. Εκτός αν παπαρετυμολογώ και υπάρχει κάποια πιο προσγειωμένη, λ.χ. λαογραφική εξήγηση της ονομασίας.

Στα Ελληνικά, το βρίσκω στην Αριάγνη του Στρατή Τσίρκα, σε ένα συγκινητικό απόσπασμα, που περιγράφει το πώς αυτοί που θα φύγουν από ένα μέρος (όπως λ.χ. οι Αιγυπτιώτες Έλληνες) μπορούν να μεταφέρουν τα υπάρχοντά τους, αλλά δεν μπορούν να πάρουν μαζί τους την αγάπη τους για τον τόπο, και για ένα ζενεσεκουά που περιλαμβάνει μυρωδιές, το γαϊδουροκαλόκαιρο, εμπειρίες, αναμνήσεις…

«Τη λεκάνη και τα εικονίσματα μπορείτε να τα πάρετε. Ακόμα και το τραπέζι με τον κίτρινο μουσαμά. Και την Ουρανίτσα την ίδια μπορείτε να τη στείλετε αλλού. Μα τη νύχτα μέσα στο γαϊδουροκαλόκαιρο, το φως της ασετυλίνης, τους δρόμους και το βουητό του μαχαλά, τα σπασμένα τζάμια και τις μεγάλες φωτισμένες γυάλες με το πράσινο και το κόκκινο νερό, το λαχάνιασμα του Γιούνες, το χαμόγελο του γιατρού, αυτά όλα θα μείνουν πίσω, δεν κλείνονται σε βαγόνια. Και δίχως αυτά τι παίρνετε μαζύ σας; Τίποτα!…….»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here