Μήπως να καταργηθούν τα κόμματα και οι εκλογές;

20
18

Ο Μάριο Μόντι είπε στη συνέντευξη, που όλοι στην Ιταλία και στην Ευρώπη ανέμεναν, ότι «δεν πρόκειται να θέσω υποψηφιότητα σε καμία εκλογική περιφέρεια, ωστόσο είμαι διατεθειμένος να αναλάβω εκ νέου πρωθυπουργός, με όποιον στηρίξει την ατζέντα μου και τους όρους μου».

Τι λέει μ’ άλλα λόγια ο «σούπερ Μάριο» στους Ιταλούς πολιτικούς;

«Κατεβείτε εσείς στην εκλογική αρένα, τσακωθείτε, βγάλτε τ’ άπλυτα σας στη φόρα, χρησιμοποιείστε όποιο μέσο θεωρείτε πρόσφορο για να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος και μετά φωνάξτε με να κυβερνήσω με όποιον εγώ διαλέξω ως συνέταιρο». Τι λέει, επίσης, στους Ιταλούς ψηφοφόρους;  «Ψηφίστε όποιον θέλετε, αλλά για πρωθυπουργό θα έχετε εμένα».

Ποιο είναι το συμπέρασμα; Ότι για τύπους σαν τον Μόντι , δηλαδή για τεχνοκράτες που πλασάρονται ως σωτήρες, τα κόμματα είναι δευτερεύοντες και συμπληρωματικοί μηχανισμοί, οχήματα για ανάδειξη στην κορυφή της εξουσίας ανθρώπων που δεν έχουν ή που δεν θέλουν να έχουν σχέση μ’ αυτά και ότι οι εκλογές είναι μια αναγκαστική και, εν πολλοίς, πολυτελούς χαρακτήρα διαδικασία, την οποία δεν μπορούμε βεβαίως να καταργήσουμε, μπορούμε όμως να την παρακάμψουμε, προσαρμόζοντας το αποτέλεσμα της κάλπης στις ανάγκες της συγκυρίας.

Αν όμως είναι έτσι, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να διεξάγονται εκλογές, δεν υπάρχει κανένας λόγος να λειτουργούν τα κόμματα. Ας αντιμετωπίζουμε τα θέματα διακυβέρνησης με δημοσκοπήσεις. Θα μας έρχονται και πιο φθηνά.

Ας σοβαρευτούμε: Η άποψη Μόντι δεν είναι καινοφανής. Είναι δεσπόζουσα στην ευρωπαϊκή γραφειοκρατία και στους ισχυρούς οικονομικούς και τραπεζικούς κύκλους. Προβάλλεται ως αντίπαλο δέος στη φαυλότητα των κομμάτων και στις ατυχείς επιλογές των μαζών, οι οποίες άγονται και φέρονται από επιδέξιους δημαγωγούς. Εφόσον, λοιπόν, τα παραδοσιακά κόμματα δεν μπορούν να αντισταθούν στον πειρασμό του λαϊκισμού και οι ψηφοφόροι δεν είναι σε θέση να διαγνώσουν τις πραγματικές προθέσεις των ηγετών και παρασύρονται σε δρόμους επικίνδυνους, η λύση δεν μπορεί να είναι άλλη από την (από πάνω διόρθωση) των πραγμάτων, με την τοποθέτηση στις κατάλληλες θέσεις των κατάλληλων ανθρώπων. Αυτών, δηλαδή, που δεν έχουν δεσμεύσεις, που δεν φοβούνται το πολιτικό κόστος και προωθούν αντιδημοφιλείς, πλην όμως απαραίτητες, μεταρρυθμίσεις.

Το ερώτημα είναι, πάντως, γιατί οι λαοί δεν μπορούν να πειστούν για τη σοβαρότητα των επιχειρημάτων και για την αναγκαιότητα των αλλαγών με τους κλασικούς τρόπους- διάλογος, διαβούλευση, αντιπαράθεση – και χρειάζεται μια εξωθεσμική παρέμβαση προκειμένου να επιβληθούν αυτές οι πολιτικές.

Μήπως γιατί οι φερόμενοι ως ουδέτεροι τεχνοκράτες δεν είναι και τόσο ουδέτεροι; Μήπως γιατί οι περιλάλητες διαρθρωτικές αλλαγές δεν είναι τόσο ισορροπημένες και δίκαιες, όσο δηλώνουν ότι είναι αυτοί που τις εκπονούν;  Μήπως γιατί τα προγράμματα που εφαρμόζονται οδηγούν σε ανθρωπιστική καταστροφή και όχι στην έξοδο από την κρίση; Μήπως γιατί οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με οργανωμένη επιχείρηση κατεδάφισης όλων των κοινωνικών δικαιωμάτων, με στρατηγική που έχει ως στόχο την αναδιανομή του εισοδήματος εις βάρος των πολλών; Μήπως γιατί πρέπει να σφηνωθεί στα μυαλά των ανθρώπων η αντίληψη ότι η θηριώδης ανισότητα που επικρατεί στις σύγχρονες κοινωνίες είναι μια φυσική κατάσταση και πως είναι μάταιο να αγωνίζεσαι να την ανατρέψεις; Λέμε, μήπως…

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΘα γίνουμε Γερμανία του Χίτλερ ή Κοσσυφοπέδιο;
Επόμενο άρθροΗ χώρα που πληγώνουμε. Γύθειο | Δεκέμβρης 2012
Ο Τάσος Παππάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Είναι πτυχιούχος του Παντείου πανεπιστημίου και του «Δημοσιογραφικού Εργαστηρίου». Δημοσιογραφεί από το 1984. Είναι πολιτικός συντάκτης στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», αρχισυντάκτης στο δημοτικό σταθμό «Αθήνα 9,84» και αρθρογράφος στην επιθεώρηση «Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική». Έχει συνεργαστεί επί σειρά ετών με τα περιοδικά «Αντί» και «Διαβάζω». Έχει γράψει τα βιβλία:«Η χίμαιρα της μεγάλης Αριστεράς» [Δελφίνι 1993], «Ελλάδα-Τουρκία μια προαιώνια διαμάχη» [Ελληνικά Γράμματα 1998], «Ορθόδοξος Καισαροπαπισμός» [Κάκτος 2001], «17 Νοέμβρη: από το μύθο στην πραγματικότητα» [Ελληνικά Γράμματα 2002], «Το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντός τους» [Πόλις 2004],«Ποιά Αριστερά, Ποιά Δεξιά» [Πόλις 2006], «Αμήχανη Αριστερά και οικονομική κρίση» [Πόλις 2010]. Από το Νοέμβριο του 2012 είναι στην "Εφημερίδα των Συντακτών".

20 ΣΧΟΛΙΑ

 1. καταρχην να πω χρονια πολλα. Εν μερει εχετε δικιο κυριε παπα αλλα οταν προκεικειται για κομματα για συνδικαλιστικους φορεις που εφεραν χωρες εδω που τις εφεραν χρειαζονται καποιον να τον στηριξουν ολοι να βγουν οι χωρες αυτες απο το αδιεξοδο. Οσπου να αποφασισει ο λαος να δημιουργησει νεα κομματα απο τη δεξια μεχρι την αριστερα μεταρρυθμιστικα.

 2. Μήπως οι τεχνοκράτες είναι οι μόνοι που μπορούν να παρακάμψουν εκείνους τους σάπιους κομματικούς μηχανισμούς; Μήπως σε σοσιαλιστικά καθεστώτα τύπου Ελλάδας (και Ιταλίας σε μικρότερο βαθμό), οι εχθροί των πολλών δεν είναι οι πλούσιοι και οι επιχειρηματίες, αλλά οι γραφειοκρατικές ελίτ που ελέγχουν την κρατική μηχανή; Ποιός είναι αυτός που πρωτίστως ελέγχει τον φοροφυγά αν όχι ο εφοριακός λχ.; Μήπως κάποιοι έχουν βαλθεί να μας πείσουν ότι αυτή είναι η μεσαία τάξη και όχι αυτή που παράγει τον πραγματικό πλούτο και η οποία τα τελευταία χρόνια, διωκόταν συστηματικά;

  Σε κάθε περίπτωση ο Μόντι δεν κρύφτηκε….όποιοι Ιταλοί ψηφίσουν κόμματα και προσωπικότητες που έχουν ταχθεί στο πλευρό του, θα το ξέρουν εκ των προτέρων…

  ΥΓ: ακόμα μας χρωστάτε την άποψή σας σχετικά με τον αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει…εύχομαι το οικογενειακό ταξίδι του μεγάλου αρχηγού στη Λατινική Αμερική, να σας βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση και σύντομα να μας πείτε και ευθέως τη γνώμη σας….

 3. «Το ερώτημα είναι, πάντως, γιατί οι λαοί δεν μπορούν να πειστούν για τη σοβαρότητα των επιχειρημάτων και για την αναγκαιότητα των αλλαγών με τους κλασικούς τρόπους- διάλογος, διαβούλευση, αντιπαράθεση – και χρειάζεται μια εξωθεσμική παρέμβαση προκειμένου να επιβληθούν αυτές οι πολιτικές»..

  Μα αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο!
  Γι αυτό άλλωστε θα πρέπει να λειτουργεί η λεγόμενη θεσπισμένη γραφειοκρατία ανεξαρτήτως της πολιτικάντικης υπερβολής, κάτι αυτονόητο για τα σοβαρά κράτη και τις σοβαρές κοινωνίες των πολιτών!..βλέπε Βρεττανία και τα μέτρα που πέρασε χωρίς να ανοίξει ρουθούνι εσωτερικά και παίζοντας απερίσπαστα το ρόλο της στο παγκόσμιο σκηνικό!
  Εκεί λοιπόν εντοπίζεται η διαφορά των πολιτικάντικων επιλογών κωλοτούμπας τύπου Γιώργου, τύπου Σαμαρά, τύπου Κουβέλη και προφανώς σε αυτή του Τσίπρα…
  Το χερότερο όμως είναι όλο αυτό το χάλι που δημιουργήθηκε επί 35 χρόνια και όλοι το αποσιωπούσατε ντύνοντάς το με μανδύες σοσιαλισμού ενώ στην ουσία ήταν καταστροφή και υποθήκευση του μέλλοντος της κοινωνίας για τα επόμενα 30 χρόνια!
  Όχι κύριε Παππά, εμείς οι κατά συνείδηση δημοκράτες δεν ανεχόμαστε κανενός είδους φασισμό , κάτι για το οποίο αγωνιζόμαστε με τις λιγοστές δυνάμεις μας όλα αυτά τα χρόνια της ιδιότυπης φασιστοκρατείας που διαπλεχθήκατε όλα τα χρόνια του βίου σας!
  Θα το παλαίψουμε και τώρα , αν και νοιώθω ότι είμαστε εκ προοιμίου χαμένοι, η χειραγώγηση του φασισμού είναι καλά μπολιασμένη στο κοινωνικό σώμα, ασχέτως εάν φόρεσε σήμερα μανδύα ψευτοεθνικισμού….

 4. GOLDMAN SACHS.Εκεί αρχίζει και τελειώνει η συζήτηση.Μεταρρυθμίσεις χρειάζονται αλλά όχι από τραπεζίτες τζογαδόρους.Εκπομπή από το κουτί της Πανδώρας για όποιον ενδιαφέρεται.

 5. Είναι περίεργα τα όσα συμβαίνουν, τόσο περίεργα μάλιστα, που αν προσπαθήσει κάποιος να τα βάλει στο τραπέζι θα ξεπηδήσουν ιστορίες συνομωσιολογικές.
  Ωστόσο, αν ανατρέξουμε στην ιστορία της Ανθρωπότητας, στα εργατικά κινήματα τις αντιδράσεις των εργοδοτών, από τον 19 ο αιώνα, ίσως αντιληφθούμε πως το κεφάλαιο μοιάζει να ανασυντάσσεται και να ανακτά τα εδάφη που έχασε, όλ αυτά τα χρόνια.
  Αναδεικνύοντας εξουσίες διεφθαρμένες και με «υπαλληλική» σχέση με πολυεθνικές εταιρίες ( μίζες σε διάφορα προϊόντα) ουσιαστικά επιχειρήται μια κατάργηση της εέκοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και γιατί όχι, την αντικατάστασή της με μια τεχνοκρατική δεσποτεία.
  Οι Δημοκρατίες για να συντηρούνται, έστω και με τις κρίσεις τους, χρειάζονται πολίτες μορφωμένους, με παιδεία τέτοια που θα τους αφυπνίζει και διδάσκει την Ιστορία περισσότερο απ τα λάθη του παρελθόντος παρά απ τις νίκες.

 6. Αυτές τις ανοησίες περί «σοσιαλιστικής Ελλάδας» που τις διακινούν διάφοροι Πασόκοι και νεοφιλελέυθεροι [παλιάς και νέας κοπής] ας τις αφήσουμε κατά μέρος. Καπιταλισμός με βαλκανικά χαρκατηριστικά είναι αυτός που έχουμε. Τη γνώμη μου την λέω πάντοτε ευθέως. Όταν φυσικά καταλήξω σε μία άποψη. Κι αυτό δεν είναι υπόθεση μιας στιγμής.

 7. Θα μου κάνατε μεγάλη χάρη αν μου λέγατε με ποιό σύστημα ιδιότυπης φασιστοκρατίας διαπλέχθηκα όλα τα χρόνια του βίου μου. Περίεργη αντίληψη για το τί εστί φασισμός έχετε εσείς ο κατά συνείδηση δημοκράτης. Αυτά τα 35 χρόνια που εσείς σιχτιρίζετε ήταν [τηρουμένων των αναλογιών] τα καλύτερα χρόνια της σύγχρονης Ελλάδας. Χωρίς πραξικοπήματα, χωρίς εκτροπές [αποστασίες], με ομαλό [σχετικά] κοινοβουλευτικό βίο. Νοσταλγείτε κάποια άλλη εποχή κ.Στέφανε Σαμαρά; Για τα λάθη και τις ευθύνες των κομμάτων αυτά τα 35 χρόνια έχουμε μιλήσει στο παρελθόν. Δεν πρέπει όμως να μηδενίζουμε…

 8. Εσύ, που προφανώς δεν έχεις δεσμεύσεις όπως υπονοείς ότι έχει ο Παππάς, γιατί δεν λες ευθέως ποιους θεωρείς κατάλληλους για να σώσουν το λαό. Την τρόικα εσωτερικού, κάποιον άλλο από τους ήδη υπάρχοντες, κάποιον άλλον από το μέλλον, ποιον τελος πάντων;

 9. Στην κάθε πτώση ενός κύκλου γεγονότων, υπάρχει η αντίθετη άνοδος του ιδιου κύκλου με περίοδο προσαρμογής.
  Εκεί χρειαζόμαστε άτομα σαν τον k Μόντι, με υποστήριξη τον πολιτών για να βάλουν τα πράγατα στην θέση τους ξανά, κερδίζοντας ένα πιο δίκαιο καθεστώς για το σύνολο τον Λαών. Ακολουθώντας τι γραμμή τις ιστορίας υπάρχει μια πιο δημοκρατική προοδος δικαιου, στην πάροδο τον αιώνων που πέρασαν, το μοναδικό εμπόδιο που υπάρχει είναι πως όλοι οι Λαοί κινούνται σε διαφορετικά μήκη κύματος, εφόσον όπως αναφέρεσαι «άγονται και φέρονται από επιδέξιους δημαγωγούς» τις πλουσιοκρατιας.
  Η πηγή ενέργειας αυτού του κύματος είναι αυτό που πρέπει οι Λαοί να επιβλέψουν ώστε να λειτουργούν σωστά k όχι ανεξέλεκτα στην σημερινή εξαθλίωση την οποια ζούμε.
  κατά ποσο θα μπορέσουμε να το επιβάλουμε, φαντάζομαι πως θα είναι ο νέος κύκλος αλλαγής τις ανθρωπότητας.
  Ελπίζω να καταλάβουμε πως να λειτουργήσουμε αυτό το εργαλείο επικοινωνίας που μας έχουν εγκλωβίσει υπέρ μας αντί κατά μας. το (Internet),ας το σκεφτούμε καλά….

 10. Προφανώς μία άποψη με την οποία δεν συμφωνείτε είναι ανοησία, αλλά δεν θα επιμείνω σε αυτό…αναρωτιέμαι ωστόσο το τι μπορεί να σημαίνει το » Καπιταλισμός με βαλκανικά χαρακτηριστικά» ;;; Στα Βαλκάνια η μόνη χώρα που ισχυριζόταν πως ήταν «καπιταλιστική» μέχρι το 1990, ήταν η Ελλάδα, οπότε και θα έπρεπε εκείνη να ορίζει το είδος του καπιταλισμού στην περιοχή….οπότε καλύτερα να μιλάμε για «καπιταλισμό με ελληνικά χαρακτηριστικά στα Βαλκάνια», τα χαρακτηριστικά του οποίου είναι ο διογκωμένος και διεφθαρμένος κρατικός τομέας (δε μπορούμε να μιλάμε για δημόσιο, γιατί τίποτα δεν ανήκει κάτι στο δήμο, στο λαό)), η ύπαρξη επιχειρηματικών ελίτ που συναλλάσσονται με τους διεφθαρμένος κρατικούς υπαλλήλους, κράτος που επεμβαίνει σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, κομματοκρατία κλπ….το μόνο σίγουρο είναι ότι όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, δεν παραπέμπουν σε «καπιταλιστική οικονομία»…σίγουρα περιγράφουν χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού, μία εκ των οποίων (την Αλβανία), ο μέγιστος Ανδρέας Παπανδρέου την είχε θεωρήσει και ως χώρα πρότυπο….γι’αυτό άλλωστε έστρεψε και την Ελλάδα προς αυτή την κατεύθυνση…

  Σε ότι αφορά το ΣΥΡΙΖΑ, απορώ πως είναι δυνατόν με τόσα ψέματα που είπε ο αρχηγός του, μόνο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στη Βραζιλία & Αργεντινή (παράδειγμα η παραποίηση των δηλώσεων του Λούλα), δεν είναι αρκετά για τον θεωρήσετε ανάξιο να κυβερνήσει (να καταλάβει την εξουσία μπορεί, αλλά τότε μιλάμε για άλλο πράγμα)…όπως ανάξιοι είναι όλοι αυτοί που κατά καιρούς έχουν κοροϊδέψει το λαό, συμπεριλαμβανομένης και της τωρινής κυβέρνησης…

 11. Αγαπητέ Κύριε, υπερασπιστή του κυρίου Παππά (δεν ξέρω αν είστε αυτόκλητος ή όχι)…δεν δυσκολεύομαι να σας απαντήσω σε αυτό…αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι ένα μέλος της τρόικας εσωτερικού όπως την αποκαλείτε, στήριξε και στηρίχθηκε από τα μαγαζιά, στα οποία ο κος. Παππάς έφαγε ψωμί, οπότε καλό θα ήταν να υπάρχει και ένας στοιχειώδης σεβασμός έναντι αυτού από εσάς…προφανώς και μιλάω για το ΠΑΣΟΚ, οι απόψεις και οι πρακτικές του οποίου μου προκαλούσαν πάντα απέχθεια….

  Σε ότι αφορά εμένα, θα σας πω πρώτα, ότι είμαι από εκείνους που αναγκάσθηκαν να ξενιτευτούν, γιατί αν και είχα θείο στην Κορώνη,η αξιοπρέπεια μου δε μου επέτρεψε καν να αποκτήσω σχέσεις με μέλη της ντόπιας ελίτ προκειμένου να πάρω και εγώ τη θεσούλα μου…βεβαίως και δεν μπήκα στη διαδικασία του επιχειρείν, καθώς θεώρησα ότι θα μπορούσα να βρώ καλύτερους συνεταίρους από το ελληνικό κράτος…ωστόσο πληρώνω κανονικά τους φόρους μου, για την ελάχιστη περιουσία που διαθέτω και συνειδητά, καταναλώνω όταν μπορώ ελληνικά προϊόντα και οι διακοπές μου φυσικά λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα…όχι επειδή είναι η ομορφότερη χώρα του κόσμου…αλλά επειδή είναι και καθήκον έναντι των τιμίων Ελλήνων που δε μπόρεσαν να βρουν την ίδια διέξοδο με εμένα…δακρύβρεχτα όλα αυτά, αλλά αλήθεια…

  Όντας φίλος της με μέτρο ελευθερίας της αγοράς, υπήρξα ανέκαθεν ψηφοφόρος φιλελέυθερων κομμάτων…πιο κοντά στις δικές μου απόψεις, βρίσκεται η Δράση, ωστόσο υπάρχουν και άλλα μικρά κόμματα που θα άξιζε να στηριχθούν από εκείνους που δεν έχουν εξαρτήσεις….σε κάθε περίπτωση, το μόνο που μπορεί να σώσει ένα λαό δεν είναι η ύπαρξη ενός σωτήρα ή ενός κόμματος-σωτήρα,αλλά η ενεργή συμμετοχή των πολλών στις διαδικασίες…..

 12. Mipws, kyrie Pappa, na apantousate me sygkekrimenes anafores sta erwtimata tis teleutaias paragrafou? Eukolo einai na 8etei kaneis erwtiseis me yponooumena. Dyskolo omws na apantisei sygkekrimena se autes…
  (xilia syggnwmi gia ta greeklish, alla sas grafw apo to e3wteriko)

 13. Η τάση να στέλνουμε στο πυρ το εξώτερο και μάλιστα να του φορέσουμε και ταμπέλα υποστηρικτή καθεστώτων παλαιοτέρων χρόνων είναι πραγματικά άνω ποταμών..
  Η φασιστοκρατία έχει να κάνει με τη λεγόμενη πασοκοκρατία των τριών δεκαετιών και την ουρά της όπως εξελίχθηκε όλου του φάσματος του πολιτικού κατεστημένου με προεξέχουσα θέση τη ΝΔ μετά την κυβέρνηση Μητσοτάκη-Μάνου, τον δεύτερο τον αναφέρω για να δώσω μια εικόνα της οπτικής μου ως προς τη διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων και ειδικότερα των οικονομικών…
  Ήταν η τελευταία απόπειρα να ξαναμπει σε τροχιά η κοινωνία μέσω του εξορθολογισμού των βασικών οικονομικών και κυρίως το σπάσιμο των στρεβλών δομών που ήδη είχε δημιουργηθεί από τα πρωτοπασοκικά χρόνια της δεκαετίας του 80..
  Εάν ανατρέξετε(που δεν χρειάζεται διότι γνωρίζετε)..και παρατηρήσετε τη ρητορική των εκλογών του 93 και τα προηγούμενα με τους κολάδες και την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων από τις κατεστραμένες «κρατικές επιχειρήσεις», θα βγάλετε μια καλή εικόνα!!
  Και μην ξεχνούμε πέρασαν 20 ακριβώς χρόνια από τότε!!
  Κι ερχόμαστε στο σήμερα να αντιπαράβάλλουμε τη νέα γενιά και τη δυναμική της σε σύγκριση με τη φτωχότερη γενιά νέων της δεκαετίας του 80…και τί βλέπουμε;
  Βλέπουμε νέους που περιμένουν από το συνταξιούχο πατέρα και παππού να τους εξασφαλίσει το παρόν και το μέλλον!
  Έναν πατέρα , μια μητέρα και ένα παππού που λυσσομανά να μην του πειράξουν τη σύνταξη του 1500 και βάλε ευρώ , ενώ δεν του καίγεται καρφί για 580 βασικό μισθό του παιδιού του…
  Ένα ακόμη απτό παράδειγμα είναι όλα αυτά που μας ζητούν να εφαρμόσουμε οι λεγόμενοι τροϊκανοί…είναι όλα αυτά που υπόσχονταν οι δικοί μας στα γιούρογκρουπ των τελευταίων 12 ετών και φυσικά όλα αυτά που υποσχόμασταν τα προηγούμενα 20 χρόνια και παράλληλα πουλούσαμε παλαιοπαπανδρεϊκή τρέλα, του τύπου , έξω από την ΕΟΚ και τον επομένη της εκλογής και νίκης, υπογραφή και θεμελίωση της χώρας στην ΕΟΚ…
  Για το δημοσίευμα του ρόιτερς και το τρίγωνο εξουσίας δεν χρειάζεται να πω κάτι, άλλωστε αυτά που γνωρίζω για το θέμα είναι τίποτε μπροστά σε αυτά που ζήσατε και γευτήκατε από μέσα!
  Η τοποθέτησή σας-απάντηση σχετικά με τη βαλκανική οπτική της ευρώπης είναι ευστοχότατη, ο Κονδύλης την έχει εκθειάσει με τρόπο σαφή και καταιγιστικό!!
  Εάν όμως κάνετε μια μικρή αναδρομή και προσέξετε τις απαρχές πολλών για να μην πώ όλων από αυτούς που βρίσκονται στα δίκτυα εξουσίας , θα παρατηρήσετε τη συνέχεια του φεουδαλισμού στον τόπο μας με όλη τη βαλκανική του υπόσταση…μιά καλή αρχή θα ήταν το επίθετο παππάς καθώς και το σύνθετο του ονόματος με το πρώτο συνθετικό παππάς..
  Όλοι οι επιτήδειοι λοιπόν σε αυτή την κοινωνία, διατήρησαν άτρωτα όλα τα πόστα της εξουσίας σαν να είναι τσιφλίκια του οθωμανισμού…και σαν πρώτη μαγιά λόγω της όποιας μόρφωσης διέθεταν είναι θεμιτό, μετά από διακόσια χρόνια όμως είναι απλώς ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΦΕΟΥΔΑΛΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ! ΔΥΣΤΥΧΩΣ για μας τους κατά συνείδηση δημοκράτες…

 14. Το θέμα είναι τα κοινοβούλια να εκλέγονται δημοκρατικά και να εκφράζεται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο η λαική βούληση ενώ που και που κανά δημοψήφισμα (όπως το κάνουν στα καντόνια) δε βλάπτει. Τώρα αν η πλειοψηφία των εκλεγμένων βουλευτών που στη τέλικη θα ψηφίζουν και τους νόμους, θέλουν να έχουν για επικεφαλής της κυβέρνησης τον Μόντι ή τον κάθε Μόντι δεν έγινε και τίποτα.

  Ανεξαρτήτως (;) αυτών πάντως, έχω την αίσθηση ότι η ιταλική πολιτική σκηνή, στη φαιδρότητα μας παίζει στα ισα. Και δεν είναι κι εύκολο..

 15. Κοίταξε επειδή αναφέρθηκες στη ΔΡΑΣΗ να σου πω πως το ελληνικό δημόσιο δεν είναι μεγάλο,σπάταλο σίγουρα σε πολλούς τομείς όπως και αντιπαραγωγικό σε κάποιους άλλους τομείς..αλλά δεν έχει πρόβλημα μεγέθους σίγουρα.Δομής ίσως,οργάνωσης σίγουρα αλλά όχι μεγέθους.http://www.economywatch.com/economic-statistics/economic-indicators/General_Government_Total_Expenditure_Percentage_GDP/2010/
  Επομένως μήπως είναι λίγο βλάκας ο Μάνος που θέλει 200.000 απολύσεις στο δημόσιο;

 16. Το σύστημα που υπηρετήσατε κ. Παπά λέγεται «καθεστώς των παπανδρέου» ή «καθεστώς pasok – diaploki» ή «καθεστώς της μεγάλης «δημοκρατικής» παράταξης» ή όπως θέλετε πείτε το.
  Θα μπορούσε να γραφεί μία μεγάλη μαύρη (πράσινη) Βίβλος για τα τα έργα και τις ημέρες αυτού
  του συστήματος ιδιότυπης φασιστοκρατίας.
  Επιγραμματικά αναφέρομαι: στο ύφος, το «ήθος», τη φαυλότητα, τον εκμαυλισμό του λαού, την διάβρωση της κοινωνίας, τον διχασμό, τη διαπλοκή, τη πράσινη νομενκλατούρα, τη κακογουστιά
  και την υποκουλτούρα, την προπαγάνδα και τέλος την προδοσία και το ξεπούλημα της Ελλάδας.
  Για να μην μακρηγορώ το μόρφωμα ξεκίνησε με τον Γιαννόπουλο, εδραιώθηκε με τον Λαλιώτη και
  τέλειωσε με τον Πάγκαλο. Μεγάλες δημοκρατικές μορφές στην υπηρεσία των AGP (Καντάφι),
  Σημίτη (Κράξι) και GAP (συγγνώμη δεν βρίσκω ανάλογο πρόσωπο για τέτοιο res).

 17. Εξαρτάται πως ορίζει ο καθένας το δημόσιο και τι οργανισμούς συμπεριλαμβάνει σε αυτό….επιπλέον, γιατί να μην απολυθούν όσοι μπήκαν χωρίς ΑΣΕΠ, όσοι είναι αντιπαραγωγικοί και όσοι είναι επίορκοι…μήπως πιστεύεις πως στο ελληνικό δημόσιο, αυτοί είναι λιγότεροι από 200.000;…..στη θέση τους θα μπορούσαν να διοριστούν επιτυχόντες του ΑΣΕΠ..δε θα ήταν πιο δίκαιο αυτό;

  Σε ότι αφορά την ερώτησή σου για το Μάνο, αν κρίνω από το έργο του, δε μου φαίνεται τόσο βλάκας….με τα λάθη και τα σωστά….εκτός και αν τον ξέρεις εσύ προσωπικά….ενδεχομένως να είναι καθώς είναι από τους λίγους που είπαν την αλήθεια στο λαό αλλά τα λιβανιστήρια του συστήματος τον παρουσίασαν ως γραφικό και περιθωριακό….αλλά αν η ειλικρίνεια θεωρείται βλακεία στη σημερινή Ελλάδα, τότε δεν είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς πως φτάσαμε στην κατάσταση αυτή….

 18. Αν το υπηρετούσα, όπως λέτε, θα είχα λύσει το οικονομικό πρόβλημα μου. Θίγετε ανθρώπους και υπολήψεις που δεν γνωρίζετε. Να είστε πιο σεμνός και να μην κρύβεστε στην ανωνυμία.

 19. Κυριάκος Λοβέρδος λέγομαι, και χρόνια πολλά.
  Πρώτον χαίρομαι που μάλλον συμφωνείτε, ότι το σύστημα – καθεστώς,
  pasok-diaploki ήταν ιδιότυπη φασιστοκρατία.
  Δεύτερον όταν λέω ότι το υπηρετήσατε δεν υπαινίσσομαι ότι το κάνατε με
  υστεροβουλία. Και εγώ κάποτε υποστήριζα το ΚΚΕ. Ζητώ πάντως συγγνώμη.
  Τρίτον επειδή είστε έξυπνος άνθρωπος και λόγω επαγγέλματος γνωρίζετε
  πολλά για πρόσωπα και καταστάσεις, σας παρακαλώ στο όνομα της
  πραγματικής Δημοκρατίας, να βοηθήσετε όσο μπορείτε, να ξεβρομίσει η χώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here