Κονστάνσιο: H λιτότητα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα ήταν υπερβολική

0
84

Αποχωρεί από την κεντρική σκηνή της ευρωπαϊκής οικονομίας ο Βίτορ Κονστάνσιο έπειτα από μία καριέρα 34 χρόνων. Σε μία αποχαιρετιστήρια συνέντευξη στους Financial Times, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρεται στο ελληνικό ζήτημα και τονίζει ότι η λιτότητα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα ήταν υπερβολική.

Όπως τόνισε ο Κονστάνσιο, τα δύο πρώτα προγράμματα υποεκτίμησαν το κόστος της προσαρμογής και ερωτηθείς για τη λιτότητα και αν τα αποτελέσματά της πολύ δραστικά, απάντησε: «Ναι. Και το κύριο παράδειγμα είναι φυσικά η περίπτωση της Ελλάδας. Κανένας θεσμός, ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε η ΕΚΤ ούτε το ΔΝΤ θεώρησαν ποτέ πιθανό – και φυσικά δεν προγραμμάτισαν – μία πτώση 25% του ΑΕΠ της Ελλάδας. Το πρώτο και τα δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας σχεδιάσθηκαν με μία πολύ πιο αισιόδοξη άποψη σχετικά με το κόστος της προσαρμογής. Επομένως, το πρόγραμμα προσαρμογής ήταν πράγματι πολύ σκληρό».

Υπογράμμισε ότι ο κίνδυνος στην Ευρωζώνη έχει μειωθεί ήδη πάρα πολύ. Όπως επεσήμανε, όλες οι χώρες της Ευρωζώνης που βρέθηκαν σε μεγάλη κρίση, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, έχουν κάνει τεράστια προσαρμογή και μπορούν να λειτουργούν πλέον αποτελεσματικά στο πλαίσιο της Νομισματικής Ένωσης και πρόσθεσε ότι οι χώρες αυτές έχουν σήμερα προϋπολογισμούς με ελλείμματα μικρότερα από το 3% του ΑΕΠ καθώς και πρωτογενή πλεονάσματα στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών τους.

«Η ανάλυσή μας και αυτή του ΔΝΤ δείχνουν ότι τα θετικά ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών που έχουν όλες αυτές οι χώρες της Περιφέρειας είναι το αποτέλεσμα διαρθρωτικής προσαρμογής. Δεν πρόκειται για χαμηλότερες εισαγωγές και πιο αδύναμη ζήτηση, αλλά για τη βελτιωμένη επίδοση των εξαγωγών και τις διαρθρωτικές προσαρμογές. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here