Κόντρα ΝΔ – Μαξίμου – ΠΑΣΟΚ για τις δηλώσεις Στουρνάρα

0
13

 

«Σύγκρουση» στο πολιτικό σκηνικό έπειτα από τη δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα στην κυριακάτικη Realnews όπου τάσσεται υπέρ του «εθνικού μετώπου» για την επίτευξη του στόχου της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος σε 2%. Επίσης, με συνέντευξή της στην ίδια εφημερίδα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη αναφέρει για το ίδιο θέμα: «Καλωσορίζουμε και τον υπόλοιπο πολιτικό κόσμο στη λογική και την κεντρική διαπραγματευτική στρατηγική μας».

Επιπλέον και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά με δήλωση-παρέμβαση μίλησε στη Realnews για «εθνική γραμμή» για να αλλάξει η ακολουθούμενη πολιτική του μνημονίου που συμφώνησε ο ΣΥΡΙΖΑ και να προκύψουν οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή. Η εθνική γραμμή την οποία προτείνει θα πρέπει να έχει τρεις στόχους, σύμφωνα με όσα είπε η κ. Γεννηματά:

1ον: Προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στην αγορά, στην οικονομία, που ενισχύουν το επενδυτικό κλίμα, απελευθερώνουν τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, δημιουργούν νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας και οδηγούν σε αναπτυξιακή έκρηξη.

2ον: Επαναπροσδιορισμός του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% από το 2018. Με παράλληλη αλλαγή-βελτίωση των έντονα υφεσιακών και κοινωνικά άδικων όρων του προγράμματος.

3ον: Επιτάχυνση της συμφωνίας για την αναδιάρθρωση-απομείωση του δημοσίου χρέους, ώστε να επανέλθει το κλίμα εμπιστοσύνης για την Ελλάδα στις αγορές και να υπάρξει εισροή κεφαλαίων.

Η Φώφη Γεννηματά εκτιμά ως ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι πρόσφατα και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναδεικνύει την ανάγκη να τεθούν και να υπηρετηθούν αυτοί οι εθνικοί στόχοι.

Η Νέα Δημοκρατία αντέδρασε αμέσως θετικά στη δήλωση αυτή της προέδρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ασκώντας παράλληλα κριτική στον πρωθυπουργό και τον καλεί εμμέσως πλην σαφώς να υιοθετήσει τη συγκεκριμένη πρόταση.

«Μετά τη θετική αποδοχή από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κυρία Φώφη Γεννηματά με συνέντευξή της αποδέχτηκε την πρόταση που έχει κάνει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας για μια νέα συμφωνία που να περιλαμβάνει στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 2% από το 2018 και μετά» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.

«Η πρόταση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη θέτει τα θεμέλια για να ξεφύγει η οικονομία από τον υφεσιακό κύκλο στον οποίο έχει περιέλθει. Είναι, όμως, απαραίτητο να συνοδευτεί από ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας» αναφέρει η Συγγρού και επισημαίνει:.

«Δυστυχώς, μέχρι τώρα, αυτή η πρόταση δεν έχει γίνει αποδεκτή από τον κ. Τσίπρα ως σημείο αφετηρίας για μια νέα μεγάλη συμφωνία με τους πιστωτές μας»

Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ δεν αντέδρασε και τόσο θετικά στις δηλώσεις της Συγγρού, καθώς όπως είπαν στη Χαριλάου Τρικούπη ακόμη… γελάνε: «Στο ΠΑΣΟΚ ακόμη γελάμε με αυτά που λέει η Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Μητσοτάκης ακόμα και τώρα ονειρεύεται εκλογές. Για ποια εθνική γραμμή λοιπόν μας μιλάει;».

Την επίθεση επέλεξε το Μαξίμου εναντίον τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Νέας Δημοκρατίας:

«Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, με υπουργό τον κ. Στουρνάρα, έφεραν και εφάρμοζαν μια συμφωνία που προέβλεπε πλεονάσματα 4,5% στο διηνεκές, ενώ, ταυτόχρονα, διακήρυτταν σε κάθε ευκαιρία ότι το χρέος μας είναι βιώσιμο. Τώρα, έρχονται να μιλήσουν για την ανάγκη μιας νέας συμφωνίας…

Όσο η κυβέρνηση έδινε τη μάχη της διαπραγμάτευσης που κατάφερε να μειώσει τα πλεονάσματα της επόμενης τριετίας κατά 20 δισ., η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μας έλεγαν ότι ρίχνουμε τη χώρα στα βράχια.

Τώρα μας λένε το αυτονόητο: ότι μετά το 2018 πρέπει να μειωθούν τα πλεονάσματα.

Γεννούνται όμως δυο ερωτήματα:

1) Γιατί ανακάλυψαν τόσο όψιμα την ανάγκη για μικρότερα πλεονάσματα;. Μήπως γιατί τώρα, το ΔΝΤ, προτάσσει το θέμα στη δική του ατζέντα;

2) Ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις που πρόθυμα σπεύδει να δώσει ως αντάλλαγμα ο κ. Μητσοτάκης; Μήπως η σκληρή αντιλαϊκή και νεοφιλελεύθερη ατζέντα του ΔΝΤ;

Ο Ελληνικός λαός τους έχει πάρει χαμπάρι. Και, σε κάθε περίπτωση, γνωρίζει ότι λιγότερη λιτότητα και μεγαλύτερη κοινωνική προστασία θα διασφαλισθούν μόνο αν οι πιστωτές έχουν απέναντί τους μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται ουσιαστικά και όχι πολιτικές δυνάμεις που λειτουργούν ως yes men και φερέφωνα».

Η απάντηση της ΝΔ στο γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού

«Η κυβέρνηση είναι απελπιστικά απομονωμένη στην πολιτική των υψηλών φόρων που η ίδια επέλεξε», απαντά η ΝΔ σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού.

Η ΝΔ σημειώνει πως πρόκειται για πολιτική αδιέξοδη που οδηγεί την μεσαία τάξη σε φτωχοποίηση και που δεν θα πετύχει καν τους στόχους της γιατί οδηγεί σε έξαρση τη φοροδιαφυγή.

«Ας μην ψάχνει για εξιλαστήρια θύματα. Είναι η ίδια αποκλειστικά υπεύθυνη για την κατάσταση στην οποία έχει φέρει την πραγματική οικονομία», τονίζει η ΝΔ για την κυβέρνηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here