Κορωνοϊός: «Οχι» στο άνοιγμα των σχολείων από τους λοιμωξιολόγους

0
27

Ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφεται καθημερινά (χθες ήταν 2.186) δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε ανακοινώσεις για σταδιακή άρση του lockdown.

Κατά συνέπεια, οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τον οδικό χάρτη των εορτών, όπως όλα δείχνουν, παίρνουν παράταση για την επόμενη εβδομάδα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η επιτροπή των ειδικών έχει συστήσει στον πρωθυπουργό να προχωρήσει στις ανακοινώσεις όταν ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων πέσει κάτω από τα 1.000.

Προς άνοιγμα τα εποχικά καταστήματα στις 7 Δεκεμβρίου και τα κομμωτήρια στις 14 Δεκεμβρίου

Πλέον αναμένεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, είτε σήμερα είτε αύριο, να ανακοινώσει την παράταση του lockdown για τουλάχιστον ακόμα μία εβδομάδα. Ωστόσο σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου θα επιτρέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών καθώς και η πώλησή τους από τα super markets. Οι λεπτομέρειες για το ωράριο και τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων αυτών θα ανακοινωθούν αύριο, Παρασκευή, από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη.

Στις 14 Δεκεμβρίου αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των κομμωτηρίων.

Είναι ξεκάθαρο βέβαια ότι και στις δύο περιπτώσεις τόσο τα εποχικά καταστήματα όσο και τα κομμωτήρια θα λειτουργήσουν με πολύ αυστηρά μέτρα. Στην πρώτη περίπτωση εξετάζεται ακόμα και η μέθοδος του «click away», δηλαδή οι καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους online και στη συνέχεια να πηγαίνουν στα καταστήματα προκειμένου να παραλαμβάνουν τις παραγγελίες τους. Αν η κατάσταση το επιτρέψει, δεν αποκλείεται οι καταναλωτές να μπορούν να ψωνίζουν και στο κατάστημα, αλλά με πολύ αυστηρά μέτρα.

Τα κομμωτήρια, για τα οποία υπενθυμίζεται πως όσο ήταν ανοιχτά τα μέτρα είχαν τηρηθεί και γι’ αυτό δεν ήταν εστίες διασποράς κορωνοϊού, αναμένεται να λειτουργήσουν κάτω από τις ίδιες συνθήκες. Δηλαδή με τέσσερα άτομα έως 100 τ.μ. και ένα άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον, απόσταση δύο μέτρων μεταξύ θέσεων εργασίας και εξυπηρέτηση πελατών μόνο με ραντεβού.

Στη συνέχεια και εφόσον έχουν τηρηθεί όλα τα μέτρα, αναμένονται και οι αποφάσεις για το υπόλοιπο λιανεμπόριο, για την επαναλειτουργία των μικρών καταστημάτων, αλλά και των εμπορικών κέντρων.

Από τη νέα χρονιά το άνοιγμα των σχολείων και της εστίασης
Από την άλλη πλευρά, σχολεία και εστίαση, με τα έως τώρα δεδομένα, δεν αναμένεται να ανοίξουν άμεσα, αλλά η επιστροφή τους πάει για την επόμενη χρονιά. Εξάλλου χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στο πλαίσιο του 31ου ετήσιου Greek Economic Summit πως «τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για όσο διάστημα μας πουν οι ειδικοί».

Αναφορικά με την εστίαση ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «ίσως σε κάποιο σημείο να μπορούμε να λειτουργήσουμε τα εστιατόρια με κατάλληλη κοινωνική αποστασιοποίηση. Μπορεί κανείς σαφέστατα να εξετάσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ωστόσο ορισμένοι περιορισμοί είναι απολύτως απαραίτητοι ώσπου να βρούμε ένα εμβόλιο».

Μετά τον εμβολιασμό τα μπαρ και η νυχτερινή διασκέδαση
Σημειώνεται πως όσοι περιμένουν να ανοίξουν τα μπαρ και η νυχτερινή διασκέδαση θα πρέπει να έχουν αρκετή υπομονή, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται άμεσα, αφού οι συγκεκριμένοι χώροι, όπως φάνηκε, αποτελούν εστίες διασποράς του κορωνοϊού. Μάλιστα, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός, το άνοιγμα της νυχτερινής διασκέδασης φαίνεται πως θα γίνει όταν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Ελπίζω πως καθώς βγαίνουμε από το δεύτερο lockdown, θα είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί. Αλλά πάλι χρειάζεται να γνωρίζουμε το γεγονός πως ορισμένες οικονομικές δραστηριότητες δεν θα λειτουργήσουν ώσπου να έχουμε το εμβόλιο. Η νυχτερινή διασκέδαση, τα μπαρ, η μεταμεσονύχτια διασκέδαση… Δεν μπορούμε να έχουμε συνωστισμό ανθρώπων σε μπαρ ώσπου να διαθέτουμε το εμβόλιο».

Σημειώνεται πως στις 12:30 μ.μ. είναι προγραμματισμένη η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Στέλιο Πέτσα και ενδεχομένως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να προχωρήσει σε ανακοινώσεις.

Πηγή: iefimerida.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here