Κοτζιάς: Γερμανικό μοντέλο για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας

0
41

Νέες αποστάσεις λαμβάνει από τον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινή γραμμή του ο τέως ΥΠΕΞ και πρόεδρος του «Πράττω» Νίκος Κοτζιάς ο οποίος σε ομιλία του Κομονοτηνή διαφοροποιήθηκε στην πρόταση για απευθείας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Ο τέως υπουργός Εξωτερικών πρότεινε μία παραλλαγή του γερμανικού μοντέλου όπου ο πρόεδρος εκλέγεται από ένα μεικτό σώμα κοινοβουλευτικών, αυτοδιοικητικών και κληρωτών.

«Και τι άλλο πρέπει να κάνουμε; Θα στεναχωρήσω ίσως μερικούς, αλλά πρέπει να το πω. Θα πρέπει επιτέλους οι μυστικές υπηρεσίες να τεθούν σε κοινοβουλευτικό έλεγχο. Θα πρέπει να μην υπάρχει κανείς ανεξέλεγκτος από αυτό. Και το ίδιο πιστεύω, ότι πρέπει να γίνει και για όλα τα άλλα» υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς προσθέτοντας:

«Η χώρα έχει ανάγκη ηθικής στην πολιτική, η χώρα έχει ανάγκη δημοκρατίας στην πολιτική, έχει ανάγκη να κάνει μια εξωτερική πολιτική που να την αναβαθμίζει διεθνώς και να τη διευκολύνει στο εσωτερικό της»

Συνέχισε υπερασπιζόμενος τη Συμφωνία των Πρεσπών: «Επιλύσαμε το ονοματολογικό της FYROM με έναν – ανάμεσα σε άλλους – μεγάλο γεωστρατηγικό στόχο: Να μην αφήσουμε τον ισλαμισμό ή την τουρκοφιλία να κατακτήσουν τα βόρεια σύνορά μας», τόνισε εμφατικά, ενώ συμπλήρωσε ακόμη πως «αφήσαμε απ’ έξω τις επιρροές τρίτων δυνάμεων που στρατηγικά και γεωστρατηγικά δεν συμφέρουν τη χώρα».

Ακόμη, επανέλαβε πως η γείτονα «για πρώτη φορά ομολογεί – το γράφει μέσα η Συμφωνία – ότι δεν έχει καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο, καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό», καθώς και οτι η Συμφωνία ξεκαθάρισε «οτι αυτός ο λαός εκεί δεν έχει καμία σχέση με την ελληνικότητα, με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, οτι είναι Σλάβοι, και η γλώσσα τους, που αναγνώρισε η Ελλάδα το 1977, ανήκει στις σλαβικές γλώσσες και καμία σχέση δεν έχει με την αρχαία ελληνική».

Για την ανάγκη δημιουργίας στην Ελλάδα μιας «ζωντανής, αντιδεξιάς, τολμηρής, δημοκρατικής, αριστερής συμμαχίας», έκανε λόγο μεταξύ άλλων ο Νίκος Κοτζιάς.

«Χρειάζεται να ξανατοποθετήσουμε τον πολιτικό χάρτη», σημείωσε, «με πατριωτισμό και νέες ιδέες, δίνοντας έμφαση στη νεολαία και στην τεχνολογική ανάπτυξη».

«Υπάρχουν άνθρωποι με ταλέντα και υπευθυνότητα, εργατικοί, που θέλουν να δουλέψουν και θέλουν μια Ελλάδα καθαρή, με αξιοκρατία και ηθική», παρατήρησε ο Νίκος Κοτζιάς, εντοπίζοντας την αναγκαιότητα να δημιουργηθεί στη χώρα μια «μεγάλη συμμαχία των ταλαντούχων», απέναντι στο «πρόβλημα της Ελλάδας» όπως είπε, «των ολιγαρχών, των μαφιόζων επιχειρηματιών, των αεριτζήδων, που εμποδίζουν το ξεμπλοκάρισμα της χώρας».

«Στόχος μας είναι να συστήσουμε αυτό το μεγάλο μέτωπο», σημείωσε.

Πηγή: inkomotini.news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here