Κουρσάρες & σκυλάδικα στα χωριά. Και τώρα τι;

26
195

Νομίζω ότι το μεγαλύτερο έγκλημα που έγινε σ’ αυτόν τον τόπο τα τελευταία χρόνια είναι η αγροτική πολιτική που εφαρμόστηκε.

Μια πολιτική που θέλησε σε μια κατ’ εξοχήν αγροτική χώρα, όπως η Ελλάδα, να μην υπάχουν αγρότες.

Αυτό έγινε μεθοδικά και σταθερά εδώ και τριάντα χρόνια. Απόκοψαν τους αγρότες από τη γη τους, με μια πολιτική που απαξίωνε τη δουλειά τους.

Ό,τι επί αιώνες ήταν γι’ αυτούς ιερό, κατάντησε να το περιφρονούν.

Πού να φανταστούν οι πρόγονοι των σημερινών αγροτών, οι κολλίγοι της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, που πριν από έναν αιώνα μάτωναν για να αποκτήσουνε ένα κομάτι γης δικό τους, ότι τα εγγόνια τους θα άφηναν αυτό το κομμάτι γης να ρημάζει, για να πάρουν επιδότηση.

Επιδότηση, αυτή η καταραμένη λέξη. Επί χρόνια δεν άκουγες τίποτα άλλο, από τα χείλη των αγροτών, παρά μόνο αυτή τη λέξη.

Ό,τι πιο παράλογο μπορούσε να συμβεί, έγινε πραγματικότητα. Είπαν ξαφνικά στους αγρότες, “δεν θα καλλιεργείτε τα χωράφια σας” ή, ακόμα χειρότερα, “θα πετάτε τους καρπούς σας, για να παίρνετε επιδότηση”.

Τότε αυτό τους φάνηκε εύκολο και καλό. Θα γλίτωναν από τον κόπο, τη σκληρή δουλειά, θα κάθονταν στα καφενεία και θα πληρώνονταν κιόλας.

Έτσι σιγά – σιγά, πεθαίνοντας οι παππούδες, οι παλιοί αγρότες, οι νέοι δεν έμαθαν να δουλεύουν τη γη τους.

Και πού να μάθουν; Στις καφετέριες της Λάρισας, των Σερρών, των Τρικάλων ή της Δράμας;

Κι αν καλλιεργούνται τα χωράφια, αυτό το κάνουν οι Αλβανοί που, σιγά σιγά, τα αγοράζουν κιόλας.

Όλοι έχουμε ακούσει την έκφραση στα καφενεία των χωριών: “Θέλω αύριο δέκα Αλβανούς για το κτήμα”, που σημαίνει ότι οι Αλβανοί θα σηκωθούν να πάνε το πρωί στο χωράφι και τα παιδιά των ιδιοκτητών θα κοιμούνται ή θα παριστάνουν τους σπουδαστές σε κάποιο ΤΕΙ, το οποίο δεν θα τελειώσουν ποτέ, ή κι αν το τελειώσουν, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα βρουν ποτέ δουλειά πάνω στο αντικείμενο που σπούδασαν.

Θα μου πείτε είμαι αντίθετη στο να μορφώνονται τα παιδιά των αγροτών; Όχι, καθόλου, ίσα ίσα μακάρι να είχαμε μορφωμένους αγρότες – καλλιεργητές.

Αλλά δεν είναι δυνατόν όλοι να γίνουν επιστήμονες. Και στη δική μου γενιά, είχα συμμαθητές, αγροτόπαιδα, πανέξυπνα παιδιά, ικανά, που μπήκαν στα Πανεπιστήμια και διέπρεψαν. Δεν ήταν, όμως, όλα. Ήταν αυτά που πραγματικά άξιζαν.

Δε λέω, με την πολιτική αυτή των επιδοτήσεων έπεσε πολύ χρήμα στην Ύπαιθρο. Άλλαξε πρόσωπο. Τα χωριά γέμισαν ωραία σπίτια, μεγάλα πολυτελή αυτοκίνητα, σκυλάδικα και Σούπερ Μάρκετ.

Αλίμονο, ποιός δεν θέλει την πρόοδο; Μόνο που αυτή η πρόοδος είχε σάπιες ρίζες ή δεν είχε καθόλου ρίζες και τώρα κινδυνεύει να σωριαστεί, σωριάζεται σαν άδειο σακί σε χέρσο χωράφι.

Θα μου πείτε, προτιμούσες να δουλεύουν οι αγρότες νύχτα μέρα σε δύσκολες συνθήκες, να τους παίρνουν τα προϊόντα τους για ένα κομμάτι ψωμί, να είναι συνέχεια χρεωμένοι στις τράπεζες και προκοπή να μην έχουν;

Όχι, θα ήθελα να υπήρχε μια αγροτική πολιτική που θα τους αντάμειβε για τον κόπο τους και θα μπορούσαν να ζουν με αξιοπρέπεια απ’ αυτόν.

Δεν είναι δυνατόν, ωραιότατα σταροχώραφα της πατρίδας μου, της Θεσσαλίας, να μην σπέρνονται με σιτάρι, αλλά να τα σπέρνουν με ακακίες για να παίρνουν επιδότηση κι εμείς να εισάγουμε σιτάρι από αλλού.

Τί είδους πολιτική είναι αυτή; Εγώ ξέρω ότι όταν σου λείπει κάτι, φροντίζεις να το καλλιεργείς για να το έχεις σε επάρκεια.

Τώρα τρέχουν με άλλα προγράμματα να δημιουργήσουν νέους αγρότες.

Φοβάμαι, όμως, ότι η αλυσίδα έσπασε. Φοβάμαι ότι είναι δύσκολο για τα νέα παιδιά να ξαναγυρίσουν στη γη των πατεράδων τους και των παππούδων τους.

Μακάρι να μην βγω αληθινή. Γιατί η γη και η φύση εκδικούνται όταν τις περιφρονείς, όταν δεν τις σέβεσαι.

Και τίποτα δεν είναι φοβερότερο από τη θυμωμένη φύση.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΑπό την έκτακτη εισφορά στη μόνιμη συμφορά;
Επόμενο άρθροΣε καιρούς οίκων μη ανοχής
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Λάρισα, όπου και τελείωσε το σχολείο. Σπούδασε στις σχολές του «Θεάτρου Τέχνης» (Κάρολος Κουν) καθώς και του «Εθνικού Θεάτρου». Επίσης φοίτησε για τρία χρόνια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1972 πρωταγωνίστησε στην ταινία «Το Προξενιό της Άννας» του Παντελή Βούλγαρη, οπού πήρε το βραβείο ερμηνείας Α’ Γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Το 1975 ίδρυσε το Θεσσαλικό Θέατρο (το πρώτο επαγγελματικό θέατρο στην περιφέρεια) μαζί με τους Κώστα Τσιάνο, Γιώργο Ζιάκα, Λουκιανό Κηλαηδόνη, Διαγόρα Χρονόπουλο κ.α Εχει εκλεγεί δυο φορές δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Λάρισας. Ηταν υποψήφια βουλευτής 2 φορές στο Νομό Λάρισας, το 1989 με το Συνασπισμό και το 1996 με το ΠΑΣΟΚ και το 2009 πρώτη επιλαχούσα βουλευτής στην Ά Αθηνών με το συνδυασμό του ΠΑΣΟΚ Το 1999 ιδρύει με τον σύζυγο της Λουκιανό Κηλαηδόνη το θέατρο Μεταξουργείο, όπου στεγάζουν μέχρι σήμερα όλες τις πολιτιστικές τους δραστηριότητες (θεατρικές και μουσικές). Όλα αυτά τα χρόνια έχει ερμηνεύσει σημαντικούς ρόλους στο θέατρο και έχει πραγματοποιήσει πολλές περιοδείες σ’ όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. (Σημαντικότεροι ρόλοι : “Αγγέλα Παπάζογλου”, “Ρήνα” στο έργο του Βασίλη Κατσικονούρη “Το γάλα”, “Πραξαγόρα” στις “Εκκλησιάζουσες” του Αριστοφάνη, “Εκάβη” στις “Τρωάδες” του Ευρυπίδη, “Μάνα Κουράγιο” του Μπρέχτ, “Φιλουμένα Μαρτουράνο” του Εντουάρντο ντε Φιλίππο, “Μάρθα” στο “Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλ” του Έντουαρντ Άλμπυ, “Αμάντα” στο “Γυάλινο Κόσμο” του Τέννεσυ Ουίλλιαμς κ.α. Το 2006 γράφει το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Το Θεσσαλικό μου θέατρο» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ΚΕΔΡΟΣ» Τα τελευταία 10 χρόνια ζει και εργάζεται στο κέντρο της Αθήνας, στο Μεταξουργείο. Με τον Λουκιανό Κηλαηδόνη έχουν αποκτήσει δύο κόρες, τη Γιασεμί και τη Μαρία.

26 ΣΧΟΛΙΑ

 1. «Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΗΘΙΚΗ»

  «Ελληνάρας» ο παιδεραστής δασκαλο_προπονητής, Νίκος Σειραγάκης: «Τους έκανα Σπαρτιάτες» (!!!)

  Να επανέλθει, άμεσα, η θανατική ποινή για τους παιδεραστές

  Καθηγητής, 30/11, στο Χαλάνδρι, και δάσκαλος/προπονητής, 1/12, στο Ρέθυμνο: Οι παιδεραστές της διπλανής μας πόρτας…

  21/11: Αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας ασελγούσε σε 7χρονη ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ του φίλων (!!!)

  ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ!

  Προσοχή στα παιδιά και στα εγγόνια σας!! ΟΙ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ Π-Α-Ν-Τ-Ο-Υ!

  Αρχιμανδρίτες -Στρατιωτικοί -Επιχειρηματίες – Εκπαιδευτικοί – Γιατροί -Μουσικοί – Οικονομολόγοι – Φωτογράφοι – Ιδιωτικοί υπάλληλοι – Εισοδηματίες κοκ κλπ κ.ά.

  ΔΕΙΤΕ: Πώς να τους αναγνωρίζετε από τα σύμβολά τους

  Read more… http://gkdata.gr/?p=8662

 2. Θέλωντας να περάσετε την άποψή σας εμφανίζεστε με ρατσιστική διάθεση έναντι άλλων συμπολιτών σας. Στην προκειμένη περίπτωση, ειρωνεύεστε τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τα οποία θεωρείτε ότι υπάρχουν άνευ λόγου, δεν λέτε όμως το ίδιο για τα άνευ αντικειμένου Τμήματα των Πανεπιστημίων. Ούτε για την άνευ αντικειμένου λειτουργία άπειρων θεατρικών σκηνών στο Λεκανοπέδιο. Τα παιδιά των αγροτών κυρία μου θα μπορούσαν να μην έχουν το ψώνιο της ηθοποιίας και να μάθαιναν σε κάποιο ΤΕΙ, που εσείς περιφρονείτε, την τέχνη και την επιστήμη της βιολογικής καλλιέργειας. Λυπάμαι.

 3. ΠΟιος να σας ακούσει;
  ποιος ενδιαφέρεται;
  η ελλάδα συμετείχε τόσα χρόνια σε ένα σχηματισμό ο οποίος κατέστρεψε την αγροτική παραγωγή εντός του για να εισάγει φθηνότερα απ την περιφέρειά του. Οι Γερμανοί, απ την άλλη πλευρά δεν ψήφισαν κανένα νόμο – σχέδιο για την αποβιομηχάνιση της ΕΕ. Συνεπώς αυτοί που ψήφιζαν τόσα χρόνια αυτούς τους νόμους, ήταν, αν μη τι άλλο, ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΙΣ. Πάντως πιστεύω, ότι αν δεν καταστρέψουμε εντελώς τη γή, τότε θα ξαναγυρίσουμε στην πρωτογενή παραγωγή…

 4. συμφωνω απολυτα μαζι σας!!!
  εδω στη κρητη να δειτε τα χαλια μας!!!! η γεωργικη σχολη στη μεσσαρα εκλεισε, γιατι δεν ειχε φοιτητες!!!! παντου ελιες, που δε χρειαζονται εργατικα χερια, και αλλες καλλιεργειες εγκαταλειμενες…. οπως λετε, δεν επιδοτουνται. και τα νεα αμπελια, που μας εστειλαν, ειναι αποδοτικα στην αμερικη, οχι ομως στα δικα μας χωματα!
  καταστρεψαμε με πολυ μελετη τις ριζες μας…..
  μας δανειστηκε μια ευλογημενη γη και μεις την περιφρονησαμε!!!
  ΥΒΡΙΣ!!!!!

 5. Υποκλίνομαι κα Βαγενά, στη σκέψη σας, αλλά και στη σεμνή σας παρουσία και στο έργο σας. Υποκλίνομαι και στο Λουκιανό για τα ίδια ακριβώς πράγματα. Όποιος επισκέπτεται την επαρχία και την ζει ως παρατηρητής , αυτά ακριβώς που λέτε θα διαπιστώσει. Αυτή τη νοοτροπία θα αντιμετωπίσει , ας ειν’ καλά η «επιδότησ…» (η κατάληξη κομμένη πάντα εννοείται). Μην βάζετε μπαμπάκια , δεν έχουν τιμή, είναι και υδροβόρα, όχι , έχουν επιδότησ , μη βάζετε καπνά, αλλάξτε καλλιέργεια , όχι η επιδότησ θα μας σώσει. Και δώστου τα αγροτοδάνεια, και δώστου οι ψευδείς βεβαίωσεις των γεωπόνων και δώστου ο συνεταιρισμός..και όπα και λουλούδια στο σκυλάδικο και να οι ρωσίδες κι οι βουλγάρες δυστυχείς υπάρξεις , βορά στα θηρία που ανάσαιναν αντί σκόρδο και τσιππουράκι , όπως παλιά, ουίσκυ και σούσι…όμως όλα αυτά πρέπει να παραδεχτούμε ότι είχαν και έχουν ένα όνομα στην ούγια …ΠΑΣΟΚ και πάσης Ελλάδος , άμα λάχει να ..ουμ.
  Όσο για το θυμό της Φύσης, ήδη βλέπουμε τα πρώτα σημάδια …
  Άγιε Νικόλα φύλαγε κι Άγια Θαλασσινή

 6. αν δεν υπηρχαν οι επιδοτησης κυρια βαγενα τι θα υπηρχε?το χρηματιστιριο αγροτικων προιοντον.ριξτε μια ματια για να δειτε την σημερινη τιμη του καλαμποκι και του βαμβακι ψαξτε την αποδοση ανα στρεμα και ολα τα καλα του χωραφιου θα τα δεειτε μπροστα σας.Ωραιο το αρθρο σας αλλα σε λαθος βαση το βλεπετε το θεμα.Προβλημα ειναι οτι στην ελλαδα μερικοι,στην ουσια αριστεροι,δεν θελαν τους συνεταιρισμους.Πολιτικη του ειδους,καθε μικρο αγροτης να περαση απο την αγροτικη τραπεζα να παρη το δανειο για το καινουργιο του τρακτερ,φορτοσαν με χρεει του αγροτες.Επεισης η πολιτικη του πουλαω χυμα τα προιοντα δεν βοηθησε ωστε να δημιουργηθη υπεραξια για τα ελληνικα προιοντα.Βλεπε κρασι.μεχρι και 20 ευρω το μπουκαλι.Οσο για αλβανους εργατες και ολα τα σχετικα,εχετε στα υποψη οτι και οι γερμανοι αγροτες χωρις τους πολονους εργατες δεν θα μπορουσαν να μαζεψουν την σοδεια τους.

 7. Δυστυχώς Κ. Βαγενά, είναι αδύνατο μία τόσο μικρή χώρα σαν την Ελλάδα να παράγει όλη την γκάμα των γεωργικών προιόντων, και συγχρώνως ανταγώνιστικά και φθηνότερα απο άλλες χώρες με μεγαλύτερες σε εκτάση φάρμες και καλύτερη τεχνολογία που τους επιτρέπει χαμηλότερες τιμές και μεγαλύτερη παραγωγικότητα.

  Η Αγροτική Πολιτική της ΕΕ παρόλο που μπορεί να μην είναι σωστή, ήταν τουλάχιστόν καλοπροέρετή, και είχε σκοπό να βοήθησει το εισόδημα των αγροτών και να βελτιώσει τον τεχνολογικό τους εξοπλισμό και άρα την παραγωικότητά τους.

  Τώρα, αν οι αγρότες, κανανε την επιδότηση Cayenne και λουλούδια στα μπουζούκια, γιατί να κατηγορούμε την πολιτική?

  Αν, υποθετικά, η ΕΕ τους έδινε επιδότηση για να φυτρώνουν ότι θέλουν αυτοί (πχ. στάρι) πιστέυετε οτι σήμερα θα είχαμε άλλα αποτελέσματά;

  Δυστυχώς το μεγαλύτερο λάθος τών επιδοτήσεων είναι οτι συντήρεί περισσότερους αγρότες (τουλάχιστών στα χαρτιά) απόσους θα έπρεπε να υπάρχουν.

  Και στην τελική, όσο κυνικό και άν ακούγετε, μήπως θα έπρεπε να αναλογιστόυμε εγκαταλείπαμε εντελώς την γεωργία και να αρχίζαμε να φυτρώνουμε φωτοβολταικά συστηματα παραγώγής ρεύματός; Στο τέλος πιο κερδισμένοι θα ήμασταν..

  Φιλικα,

 8. Νομίζω πως η λύση βρίσκεται στη μέση. Οι επιδοτήσεις ξεκίνησαν σαν μέτρο με καλή, θεωρώ πρόθεση, ώστε να αναβαθμίσουν οι αγρότες τον εξοπλισμό τους αλλά και να εκσυγχρονίσουν τις καλλιέργειες. Από εκεί και πέρα, το πήραμε στα χέρια μας, εμείς σαν Έλληνες και το κάναμε φάμπρικα ψευδών βεβαιώσεων καλλιέργειας κ.λπ κ.λπ., βρήκαμε τη μηχανή που έκοβε χρήμα με ελάχιστη προσπάθεια και κατέληψε εδώ που κατέληψε όπως πολύ σωστά περιγράφει η συμπατριώτισσά μου Άννα. Έβγαινες έξω από τη Λάρισα Ιούνιο μήνα και ο κάμπος ήταν όλος κίτρινος από τα σιτάρια, τώρα…εισαγωγή σιταριού. Δούλευε το εργοστάσιο της ζάχαρης (μαζί με εκιίνα της άλλης χώρας) φουλ παρέχοντας επάρκεια στη χώρα μας και δυναμικές εξαγωγές, τώρα… έλλειψη και εισαγωγές. Είναι ατελείωτη η λίστα των λαθών να το πω ή της ανύπαρκτης αγροτικής (και όχι μόνο) πολιτικής. Ελάχιστοι, μετρημένοι στα δάχτυλα, είναι εκείνοι οι αγρότες που όλα αυτά τα χρόνια αξιοποίησαν τα χρήματα που τους δόθηκαν προς τη σψστή κατεύθυνση και τώρα δρέπουν τους καρπούς. Ας μπου επιτραπεί να ανφέρω φίλο που όλο το περασμένο διάστημα χρησιμοποίησε τις επιδοτήσεις για να ενοποιήσει τις στρεματικές του εκτάσεις, να αναδιαρθρώσει τις καλλιέργειες και έφτασε σήμερα να μην είναι σκεφτικός και προβληματισμένος αλλά αισιόδοξος για το μέλλον. Αυτοκίνητο όμως καινούριο απέκτησε μόλις τον περασμένο χρόνο…

 9. Κα Βαγενά έχετε δίκιο στην θέση σας σχετικά με την ΚΑΠ της ΕΕ και τα καταστροφικά αποτελέσματα της για τη χώρα μας.
  Όμως και η ευθύνη των αγροτών μας είναι εξίσου μεγάλη, για το ίδιο το κατάντημα τους.
  Αν και κάτοικος της πόλης έχω προσωπική εμπειρία για να υποστηρίξω αυτό που λέω.
  Προ δεκαπέντε ετών περίπου είχα πάει στο χωριό της μητέρας μου κάπου στον νομό Σερρών.
  Καλοκαίρι για διακοπές. Ένα πρωί ήμουν για καφέ σε μια καφετέρια του χωριού με συγγενείς και γνωστούς. Κάποια παιδιά λοιπόν άρχισαν να λένε και να διαμαρτύρονται για το κράτος που δεν φροντίζει για να έχουν δουλειές και τους αναγκάζει να φεύγουν για τις πόλεις (Σέρρες, Θεσσαλονίκη).
  Αφελής όντας τους ρώτησα γιατί δεν πάνε να δουλέψουν στα χωράφια τους, ιδιοκτήτες γαρ οι περισσότεροι, δεν έχουν δουλειές εκεί?
  Η απάντηση? Στα χωράφια δουλεύουν οι Αλβανοί!!!
  Και για να μην κατηγορηθώ για μονόπλευρη ματιά έχω και παράδειγμα υγειούς σκέψης και λειτουργίας.
  Ακόμα πιο παλιά, περίπου είκοσι χρόνια από σήμερα, είχα πάει σε συγγενείς μου στην Νάουσα.
  Οι άνθρωποι μια μέρα με πήραν να μου δείξουν τις καλλιέργειές τους. Φυσικά κυριαρχούσαν τα περίφημα ροδάκινα της περιοχής όμως στο τέλος της βόλτας με περίμενε το καλύτερο. Ακτινίδια! Μάλιστα ακτινίδια!! Εγώ δεν ήξερα ούτε τι γεύση έχουν, όχι να ξέρω ότι παράγονται και στην Ελλάδα!
  Κι όμως οι άνθρωποι εκεί είχαν το ανοιχτό μυαλό να βάλουν κάτι νέο στην παραγωγή τους!
  Όπως πάντα λοιπόν η αλήθεια βρίσκεται κάπου στην μέση.
  Φταίνε κι αυτοί φταίμε κι εμείς φταίει κι ο Χατζηπετρής!!

 10. Μωρέ κυρία Βαγενα , χάρηκα που διάβασα το άρθρο σας. Φαίνεται καθαρά ότι ξέρεται από επαρχία και από αγροτική ζωή. Σωστά όσα λέτε για τις επιδοτήσεις. Τα φρούτα και οι νταμάτες στις χωματερές , οι ντομάτες του Δομοκού για κονσερβοποίηση σταμάτησαν με κοινοτική οδηγία και τα δύο εργοστάσια του κάμπου έκλεισαν . Το ίδιο και με τα τεύτλα και τα εργοστάσια τους έκλεισαν και αυτά. ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ !!
  Ομως έστω επιδοτήσεις !! τι τις έκαναν όμως οι αγρότες ?? Μπουζούκια -σκυλάδικα – τζιπ – μπαρ της κακιάς ώρας με αλλοδαπές ξεβράκωτες – ουισκάκι στα καφενεία- φραπέδες – επίδειξη στα πανηγύρια πετώντας λεφτά στα κλαρίνα – ταξίδια αναψυχής στο εξωτερικό – ΠΟΚΑ-ΠΟΚΕΡ & ΚΟΥΜ-ΚΑΝ τζιράρωντας μεγάλα ποσά και φυσικά πάντα αφορολόγητοι & ανέγγιχτοι από την εφορία , αφου οι πολιτικοί τους χάιδευαν τα αυτιά για να τους ψηφίζουν τα κορόιδα & άλλα πολλά . Νόμισαν ότι μπορούνε να απολαύσουν τα πάντα χωρίς κόπο μκαι λογική. Καμμία αποταμίευση για τις κακές σοδειές , αλλά άνετα δάνεια από την Α.Τ.Ε για να αγοράσουν σπόρο για την καλλιέργεια κ.λ.π
  ΤΩΡΑ ΤΟΥΣ ΈΠΕΣΑΝ ΤΑ ΑΥΤΙΆ ,τα κεφάλια μέσα – ερήμωσαν τα καφενεία.
  ΑΥΤΑ τα ολίγα από πρώτο χέρι.

 11. θυμαμαι λιγο πριν τις γιορτες του 2010,ακουγα ραδιο κρητη στο ηρακλειο μια συζητηση για τις επιδοτησεις που ειχαν καθυστερισει να πιστωθουν στους λογαριασμους των αγροτων μεχρι που εκανε μια τηλεφωνικη παρεμβαση – εκληση ο προεδρος του εμπορικου συλλογου να δοθουν οσο γινεται συντομοτερα τα χρηματα στους αγροτες γιατι σε αντιθετη περιπτωση αυτο θα ισοδυναμουσε με καταστροφη των εμπορων του ηρακλειου και αυτο διχνει την εξαρτηση της κοινωνιας απο αυτα τα λεφτα απο τη στιγμη που δεν υπαρχει σοβαρη παραγωγη για να εισρευσουν εσοδα απο αυτη. δυστηχως και εδω θα συμφωνησω με την κυρια βαγενα οι επιδοτησεις το μονο που καταφεραν ηταν να γεμισει η υπαιθρος τεμπεληδες αγροτες χωρις μελλον.

 12. Για να απαντησω στους κυριους Χ.Γ. & burgos.Δειτε την εκπομπη το Κουτι της Πανδωρας – http://www.koutipandoras.gr/?p=288 – και θα σας λυθουν πολλες αποριες.
  2η φορα που γραφω το σχολιο μου.Την 1η κοπηκε – δεν γνωριζω γιατι – ελπιζω οτι τωρα θα εχει καλυτερη τυχη.

 13. κυρια βαγενα εχετε απολυτο δικιο οι επιδοτισεις κατεστρεψαν την ελληνηκη γεωργια μονο οσοι της αξιοποιησαν οπως επρεπε εκαναν κατι καλο.αλλα οι ποιο πολλες εγιναν αυτα που λετε παντα με την ανοχη των αγροτωπατερων ολων των χρωματισμων και των πολιτικων. τωρα ολοι μας ας παρουμε θεση τη πρεπει να αλλαξει στην ελλαδα. τωρα ηρθε η ωρα των πολιτων που δεν θα ελεγχονται απο πολιτικα κομματα και κομματικους συνδικαλιστικους φορεις.

 14. Κυρία Άννα σε παρακολουθώ χρόνια και σε θαυμάζω σαν ηθοποιό και σαν στάση ζωής που έχεις.
  Ωραίος ο προβληματισμός σου στο άρθρο περί αγροτιάς, αλλά όλοι μας όπως και εσείς και η
  οικογένειά σας εγκαταλείψαμε την επαρχία και ήρθαμε στην Αθήνα για να κάνουμε καλή ζωή..

 15. Κ. Βαγενά, απλώς να συμπληρώσω για τον υπερκομματισμό που διέλυσε τους Συνεταιρισμούς και φυσικά η νοοτροπία που εκφύλισε την έννοια του αγρότη σε αυτή του χωραφιάρη…Αν και δεν ασχολούμαι με την μόδα έχω συγκρατήσει μία άποψη της Κοκό Σανέλ πως η πολυτέλεια είναι μία ανάγκη που εμφανίζεται όταν όλες οι υπόλοιπες ανάγκες έχουν ικανοποιηθεί. Με άλλα λόγια αφού οι καταστροφικές επιδοτήσεις θεωρήθηκαν ισόβιες (για κάποιον απροσδιόριστο λόγο φυσικά) και οι βασικές ανάγκες καλύφθηκαν εμφανίστηκε η πολυτέλεια. Τώρα όμως που ο βασικές ανάγκες επανεμφανίζονται (τροφή, θέρμανση, στέγαση κ.λ.π.) πιστεύετε ότι ο κόσμος δεν θα επιστρέψει στα χωράφια; Τι καλύτερο από μία μηχανή παραγωγής τροφής αυτήν την εποχή; Ίδωμεν…

 16. Ο προδότης. Ο παιδεραστής. Ο κλέφτης. Και ο άπατρης.
  Ο προδότης, δημιουργεί προδότες και συχνοτίζετε με προδότες.
  Ο παιδεραστής, δημιουργεί παιδεραστές, και συχνοτίζετε με παιδεραστές.
  Ο κλέφτης, δημιουργεί κλέφτες, και συχνοτίζετε με κλέφτες.
  Ο άπατρης, δημιουργεί ανθρώπους που μισούν την πατρίδα τους.
  Εμάς εδώ στην Ελλάδα, χρόνια τώρα μας εκπαίδευαν, να μην αγαπούμε την Ελλάδα, γιατί ήθελαν να την κλέψουν, τελικά τα κατάφεραν.
  Μας μάθαιναν να αγαπούμε την καρέτα καρέτα, την πράσινη αρκούδα, τους φτωχούς της Αφρικής, και τον Κάστρο.
  Αν όμως αγαπούσες την Ελλάδα, αν κρατούσες ελληνική σημαία, αν έπινες τσικουδιά αντί ουίσκη, ήσουν κακός.
  Φτάσαμε στο σημείο να είναι περισσότεροι αυτοί που φορούν μπουφάν με την αμερικάνικη την ιταλική την αγγλική σημαία στην πλάτη, παρά την ελληνική, μέσα στην Ελλάδα.
  Τέλος πάντων. Ας αποφασίσουμε τουλάχιστον τώρα, ποιόν πρέπει να αγαπούμε πάνω από όλα, την καρέτα καρέτα την αρκούδα τους φτωχούς της Αφρικής τους μετανάστες, η την πατρίδα μας.
  Αν επιλέξουμε να αγαπούμε την καρέτα καρέτα η τους φτωχούς της Αφρικής, ας τους ζητήσουμε τώρα βοήθεια.
  Πάντως, αν κάποιος αγαπά κάτι δεν του το κλέβουν εύκολα, εμείς πιστέψαμε τους κλέφτες και τους άπατροις , που σκόπιμα μας έκαναν άπατροις, γιατί ήθελαν να κλέψουν την πατρίδα μας.
  Τελικά τα κατάφεραν.

 17. Μιά καλή λύση είναι να ορκιζόμαστε , χωρίς να θέλουμε να παρέμβουμε νομοθετικά, να ψηφίζουμε «ΟΧΙ» (ηρωικά) , να παραιτούμαστε και κατόπιν να γκρινιάζουμε πως κανείς δεν κάνει τίποτα. Έτσι και «της μόδας» γινόμαστε (έχουμε κι ένα μαγαζί) και νίπτουμε τας χείρας μας. Μπορούμε επίσης να ήμαστε και υπέρ των μεταναστών , αλλά κατά αυτών που ασχημονούν στην γειτονιά μας, κατά της καταστολής αλλά υπέρ της ευγενικής εκκαθάρισης. Σαν να λέμε κατά του αλκοολισμού αλλά υπέρ της δημιουργικής συστηματικής οινοποσίας. Κατά του κεφαλαίου, αλλά υπέρ της κατανάλωσης που δημιουργεί .

 18. Υβρις, Άτις, Νέμεσις, Τίσις
  Αλλά χρόνια τώρα, οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, όχι μόνο δεν ανέπτυξαν, αλλά υποβάθμισαν την παιδεία, ώστε να έχουν ψηφοφόρους, χωρίς κρίση και σκέψη πολιτική!
  Αυτό θα πληρώσουμε σαν λαός τώρα!

 19. Ολοι εχουμε χασει το μετρο.Ολα μπορουσαν να γινουν παντα χωρις υπερβολες και παντα με μετρο.Δυστυχως ομως τις αποφασεις για τις μεγαλες αλλαγες στην Ευρωπη και τον κοσμο τις παιρνουν αλλοι και τα πραγματα μετα το σπασιμο της παγκοσμιας ισορροπιας εγιναν πιο δυσκολα.Εκτος των αλλων μην ξεχνατε οτι εχουμε και ενα πελατειακο και διαλυμενο κρατος που δεν μαζευε ουτε μαζευει φορους.Για να κανουν λεει οικονομια διαλυουν τα νοσοκομεια,τα σχολεια,την δημοσια υγεια,τους δημους,την προνοια κ.α.Δεν υπαρχει τροπος να γινει οργανωση του κρατους και νοικοκυρεμα χωρις διαλυση των παντων;Εχει χαθει το μετρο.

 20. ΚΥΡΙΑ ΒΑΓΕΝΑ ΔΙΑΒΑΣΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ!ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΑΝΑΦΕΤΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ….ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΩΣ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΑΛΛΑ…ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑ ΣΦΑΛΜΑ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΙΝΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ….ΕΙΜΑΙ ΓΙΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ…ΚΥΡΙΑ ΔΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ ΖΗΤΗΣΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ…ΟΡΟΥΣ ΜΑΛΛΟΝ…ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΙΔΑ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΤΙ ΚΑΥΤΕΡΟ ΖΗΤΗΣΑΤΕ…ΑΛΛΑ ΣΑΣ ΔΟΘΗΚΕ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ…ΚΥΡΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΙΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΙ ΕΙΤΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΕΙΤΕ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ…ΕΙΤΕ..ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΕΙΤΕ ΑΓΡΟΤΗΣ…ΕΙΤΕ….ΕΙΣΑΙ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΠΤ…ΕΛΠΙΖΩ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΣ ΣΑΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΤΥΧΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΟΥΝ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ….ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΩΡΟ ΕΝΟΣ ΚΡΑΤΟΥΣ…ΣΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟ…ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΡΟΝ ΑΡΟΝ ΧΑΡΗ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΓΕΝΙΑ ΟΛΟΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ…ΚΥΡΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΕΤΕ ΤΟ ΠΛΑΤΣΙΚΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΤΡΑΒΕΣΤΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ…ΓΙΑΤΙ ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΣΧΟΛΕΙΤΕ ΕΝΑ ΝΕΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΤΟΣΟ ΠΕΙΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΙΣΟΣ ΓΕΜΙΖΕΙ…ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙ Ο ΔΙΑΟΛΟΣ…ΟΛΟΥΣ…ΑΦΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΑ ΣΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ ΤΗΣ…ΕΥΤΥΧΩΣ ΔΕ ΠΡΟΛΑΒΑΝ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΝ ΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ….ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ…ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here