Ο Κρίτων Αρσένης όφειλε να παραιτηθεί από ευρωβουλευτής ή να δίνει τα λεφτά στο ΠΑΣΟΚ

10
70

Ένα από τα πιο διαδεδομένα αιτήματα της κοινωνίας είναι η ανανέωση. «Τόπο στα νιάτα» απαιτεί το σύνθημα. Να φύγουν τα σκουριασμένα μυαλά, να αναζωογονηθεί η πολιτική ζωή από νέους ανθρώπους με φρέσκιες ιδέες, να παραμερίσουν οι παλιοί, με τις δουλείες τους και τα στερεότυπα-βαρίδια που τους καθοδηγούν, ν’ ανασάνει η χώρα. Σωστό. Ποιος μπορεί να διαφωνήσει. Υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι όσοι παρουσιάζονται ως φορείς των ριζοσπαστικών και καινοτόμων αντιλήψεων, τιμούν με τη στάση τους την υπόθεση της ανανέωσης.

Ο Κρίτων Αρσένης είναι ένας νέος άνθρωπος και πολιτικός. Απ’ ό,τι λένε οι συνάδελφοι του στις Βρυξέλλες είναι δουλευταράς, έχει οικολογικές ευαισθησίες και στηρίζει τα κοινωνικά κινήματα. Η απόφασή του να αποχωρήσει το ΠΑΣΟΚ είναι σεβαστή. Η απόφαση του, όμως, να μην παραδώσει την έδρα είναι ευάλωτη στις αιτιάσεις για παλαιοκομματική συμπεριφορά. Δεν εξελέγη με σταυρό. Διορίστηκε από τον αρχηγό σε εκλόγιμη θέση. Η έδρα δεν του ανήκει. Ανήκει στο κόμμα που τον τοποθέτησε. Όφειλε να την «επιστρέψει». Δεν το έκανε. Νομιμοποιούνται , λοιπόν, οι αντίπαλοί του στο ΠΑΣΟΚ να τον κατηγορήσουν ότι περισσότερο τον ενδιέφερε η παχυλή αμοιβή του ευρωβουλευτή και τα περί ιδεολογικών διαφορών με το κόμμα του ήταν απλώς ένα πρόσχημα.

Θα μπορούσε, αν ήθελε να διασκεδάσει τις υποψίες και να κλείσει τα στόματα των επικριτών του, να κρατήσει την έδρα και να δίνει την αποζημίωση στο ΠΑΣΟΚ. Σ’ αυτήν την περίπτωση ουδείς θα τον εγκαλούσε για οπισθόβουλες σκέψεις. Δεν το έπραξε.

Ανάμεσα στην επιλογή Αρσένη και στην επιλογή, για παράδειγμα του Γιώργου Φλωρίδη, ο οποίος όταν ήρθε σε σύγκρουση με το ΠΑΣΟΚ παραιτήθηκε και από βουλευτής, υπάρχει τεράστια απόσταση. Υποτίθεται ότι ο πρώτος είναι το νέο και υποτίθεται ότι ο δεύτερος εκπροσωπεί το παλιό. Όμως, το ποιος από τους δύο λειτούργησε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και συνέπεια είναι φανερό.

Κοντολογίς: Στην πολιτική, το μείζον είναι η σχέση εμπιστοσύνης. Οικοδομείται όταν υπάρχει συνάφεια λόγων και έργων. Αν αυτή η αρχή παραβιάζεται, ακόμη κι από εκείνους που κατά δήλωσή τους έχουν ταχθεί υπέρ της ανανέωσης της πολιτικής και εμφανίζονται ως εκφραστές του καινούργιου, τότε το χάσμα διευρύνεται και η Δημοκρατία μετατρέπεται σε «χωματερή προσομοιώσεων».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΗ Ρεπούση προσβάλλει ξεδιάντροπα την ελληνική ιστορία
Επόμενο άρθροΤα πήρε όλα και… έφυγε η Μπάγερν!
Ο Τάσος Παππάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Είναι πτυχιούχος του Παντείου πανεπιστημίου και του «Δημοσιογραφικού Εργαστηρίου». Δημοσιογραφεί από το 1984. Είναι πολιτικός συντάκτης στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», αρχισυντάκτης στο δημοτικό σταθμό «Αθήνα 9,84» και αρθρογράφος στην επιθεώρηση «Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική». Έχει συνεργαστεί επί σειρά ετών με τα περιοδικά «Αντί» και «Διαβάζω». Έχει γράψει τα βιβλία:«Η χίμαιρα της μεγάλης Αριστεράς» [Δελφίνι 1993], «Ελλάδα-Τουρκία μια προαιώνια διαμάχη» [Ελληνικά Γράμματα 1998], «Ορθόδοξος Καισαροπαπισμός» [Κάκτος 2001], «17 Νοέμβρη: από το μύθο στην πραγματικότητα» [Ελληνικά Γράμματα 2002], «Το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντός τους» [Πόλις 2004],«Ποιά Αριστερά, Ποιά Δεξιά» [Πόλις 2006], «Αμήχανη Αριστερά και οικονομική κρίση» [Πόλις 2010]. Από το Νοέμβριο του 2012 είναι στην "Εφημερίδα των Συντακτών".

10 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Υπάρχουν αναρίθμητα παραδείγματα ευρωβουλευτών που αποχώρησαν από το κόμμα τους, χωρίς να παραχωρήσουν τη έδρα του ευρωβουλευτή που κατείχαν (πχ. Σκυλακάκης στην ΝΔ κλπ). Από τη στιγμή που ο νόμος τους δίνει το δικαίωμα να κρατήσουν την έδρα που άκοπα απέκτησαν, δεν είναι ΑΦΕΛΕΙΣ να παραδώσουν αυτήν και τα προνόμια που έχουν από αυτή.

  ΥΓ1: Ο βουλευτής εκλέγεται με ΣΤΑΥΡΟ, ενώ ο ευρωβουλευτής με ΛΙΣΤΑ. Υπάρχει διαφορά μεταξύ βουλευτή και ευρωβουλευτή.
  ΥΓ2: Δυστυχώς οι νέοι σε ηλικία βουλευτές, δεν είναι απαραίτητα και νέοι σε μυαλά. Το αντίθετο. Εχουν περισσότερο σκουριασμένες ιδέες. Ισως για αυτό κατάφεραν να εκλεγούν. Τα παραδείγματα είναι πολλά.

 2. Για να μην προβληματίζεστε κ. Παππά σας υπενθυμίζω μερικές επιλογές του αχυράνθρωπου gap.
  Παπακωνσταντίνου, Ραγκούσης, Καμίνης, Μπουτάρης, Μπιρμπίλη, Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ,
  Γερουλάνος, Πεταλωτής, Ξυνίδης και εκατοντάδες άλλοι κηπουροί και μπάτλερ της «οικογένειας».
  Ο Κρίτων παιδί μιας πρασινοφρουρού 3ης κατηγορίας, αποτελεί μία μόνο περίπτωση της ευνοιοκρατίας, αναξιοκρατίας και αποκατάστασης ημετέρων του pasok – diaploki.
  Η «αυλή» των Παπανδρέου υπήρξε η χαβούζα που έπνιξε την Ελλάδα.
  Ότι πιο προδοτικό, διεφθαρμένο, ανθελληνικό, κακόγουστο και ποταπό.
  Ακόμα και μια…… ιστορικός σαν τη Repussy, δύσκολα θα κατέγραφε με διαφορετικά χρώματα
  τον πράσινο βόρβορο και την αναδυόμενη οσμή του.

 3. Τι λέτε ρέ; 300000€ το χρόνο που θα τα βρει δε αυτό τον κόσμο. Χώρια τις γνωριμίες που θα του ανοίξουν πόρτες επαγγελματικής σταδιοδρομίας στο μέλλον. Παλαιό και νέο δεν ξερω τί λέτε , το τυπακι τα κονομησε.

 4. Για τον άπειρο-ελάχιστο Κρίτωνα, μπορέσατε να βγάλετε κρίση άμεσα…και αφού καταδείξατε άμεσα την ασυνέπεια του, του χαρίσατε και δυο γλυκά λόγια, από αυτά που θα έλεγε κανείς σε μαθητές λυκείου (έτσι για ξεκάρφωμα που λέμε)…τον εξίσου ολίγιστο Αλέξη, είναι ακόμα πολυ δύσκολο να τον καταδικάσετε για έλλειψη αξιοπιστίας….και δεν αναφέρομαι στο Σαμαρά, γιατί και εκείνος, τα έχει ακούσει δικαίως….όμως τη περίπτωση του εργοδότη Αλέξη, δυο μέτρα και δυο σταθμά…κάποιος θα μιλούσε για παράλειψη, άλλος για δόλο,…

 5. Δεν θέλω να διαφωνήσω με τον συντάκτη του κειμένου Τάσο Παππά στην κριτική που ασκεί στον Κρίτωνα Αρσένη. Είναι σωστή αν τη δεις με αυτή την οπτική γωνία. Θα συμφωνούσα απολύτως εάν δεν υπήρχε μια σοβαρή παράμετρος που δεν αναφέρεται.
  Ο Κρίτων Αρσένης εξελέγη ή τοποθετήθηκε ή και τα δύο μαζί με το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου. Ο Γιώργος Παπανδρέου τον έβαλε σε εκλόγιμη θέση γιατί θεώρησε ότι τα οράματά του θα πάρουν σάρκα και οστά με νέους σαν τον Κρίτωνα Αρσένη. Ο Κρίτων Αρσένης με τη σειρά του είχε να λογοδοτήσει στο ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου.
  Τι δουλειά έχει με αυτήν την καρικατούρα του σημερινού <> του Βαγγέλη Βενιζέλου; Το κόμμα του 12% που πήρε στις τελευταίες εκλογές και που σήμερα τα γκάλοπ του δίνουν + – 5% ;
  Ποιος πιστεύει ότι αν σήμερα είχαμε Ευρωεκλογές ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ θα έβγαζε έναν άντε μετά βίας δύο Ευρωβουλευτές;
  Άρα στην ουσία αυτή η μεγάλη ομάδα Ευρωβουλευτών που έχει σήμερα στην ουσία δεν ανταποκρίνεται στη θέληση του εκλογικού σώματος.
  Γιατί ο Κρίτων Αρσένης θα πρέπει να δεχθεί τα παλιά δεδομένα του μεγάλου ΠΑΣΟΚ παραδίδοντας τη βουλευτική του έδρα στο μικρό και μόνο κατ όνομα ΠΑΣΟΚ;
  Το αν το κάνει για τα χρήματα ή για την άνεση της ευρωβουλευτικής του έδρας….. μπορεί και αυτό να συμβαίνει. Ο χρόνος θα το δείξει.
  Όμως τα επιχειρήματα γιατί να κρατήσει την έδρα του, αντί να την παραδώσει στο Βενιζέλο, είναι αρκετά ισχυρά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here