Κύριε Τόμσεν, μία εξευτελισμένη Ελλάδα δεν αξίζει σε κανέναν Έλληνα

16
48

Περιφέρονται στην Αθήνα με ύφος εικοσιτεσσάρων καρδιναλίων (τόσοι εκλέγουν τον Πάπα) και βλέμμα απλανές. Τους είδα να βγαίνουν από το Μαξίμου και από τη Συγγρού με την περιφρόνηση ζωγραφισμένη στο βλέμμα για τους ρεπόρτερ και τα τηλεοπτικά συνεργεία που περιμένουν την είδηση μέσα στο κρύο. Η τριάδα της τρόικας με πρωταγωνιστή τον κ. Τόμσεν του ΔΝΤ συνέταξε πρώτα μια ενδιάμεση έκθεση με τα λάθη και τις παραλείψεις της Ελλάδος τη διετία του Μνημονίου και την εμφάνισε στο Eurogroup χωρίς να ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση. Αφού “έθαψαν” τη χώρα στους δανειστές της, ταυτόχρονα συνέταξαν και τον κατάλογο των νέων υποχρεώσεων -που αν τελικά εφαρμοσθεί στη χώρα μας, η Εσθονία με βασικό μισθό 288 ευρώ θα φαντάζει παράδεισος και η γειτονική Βουλγαρία πολυτελής προορισμός.

Περιδιαβαίνουν απτόητοι τα υπουργεία, έτοιμοι να κατεδαφίσουν όλες τις κατακτήσεις που αποτελούν τον κορμό της εργατικής νομοθεσίας στη χώρα μας. Στην ουσία, μας λένε «θα φτωχύνετε τώρα, όλοι τώρα». Να χάσετε ό,τι κερδίσατε με κόπο μιας ζωής, να επιστρέψετε στη δεκαετία του ‘50. «Τα κεφάλια κάτω γιατί το κράτος σας χρωστάει και δεν μπορεί να δανειστεί».

Πράγματι, η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί. Το γιατί φθάσαμε εκεί είναι μια άλλη συζήτηση. Καταλήξαμε στο Μηχανισμό Στήριξης και υπογράψαμε μια νύχτα το Μνημόνιο. Από το αποτέλεσμα καταλαβαίνουμε ότι εκείνο τον Απρίλιο λίγοι διάβασαν και ακόμη λιγότεροι κατάλαβαν τι ήταν αυτό που συνομολογούσαν με τους δανειστές. Το βέβαιο είναι ότι κανένας δεν διαπραγματεύτηκε. Στη διαδρομή μπορεί η κυβέρνηση να μην έκανε τα μαθήματά της, αλλά οι πολίτες αγόγγυστα πληρώσαμε και πληρώνουμε όλα τα χαράτσια. Φτωχύναμε και θα φτωχύνουμε κι άλλο. Όσοι έχουμε ακόμη δουλειά γιατί η φτώχεια μας έφερε την ύφεση , τη δραματική συρρίκνωση της κατανάλωσης και την καταστροφή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αποτέλεσμα: οι άνεργοι φθάνουν το ένα εκατομμύριο, χωρίς να έχουν ελπίδα να επιστρέψουν στη δουλειά και να ξανακερδίσουν την αξιοπρέπειά τους.

Μόνο ένας αρνητής της πραγματικότητας δεν διαπιστώνει, πλέον, ότι η συνταγή του Μνημονίου δεν είναι απλώς λάθος, αλλά βυθίζει τους Έλληνες στην καταστροφή ,καταπίνει τη χώρα. Αρνητές της πραγματικότητας είναι ο κ. Τόμσεν και οι άλλοι δύο της τρόικας. Απέτυχαν να εκπονήσουν και να παρακολουθήσουν ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης. Αντί να παραδεχθούν το λάθος τους και να προσαρμόσουν τη συνταγή στα ίδια δεδομένα, επιμένουν ότι όλη η ευθύνη ανήκει στην Ελλάδα που δεν εφάρμοσε το πρόγραμμα κατά γράμμα.

Σε συνέχεια αυτής της καταστροφικής επιμονής ήρθε και η γερμανική πρόταση να εκχωρήσουμε μέρος της εθνικής κυριαρχίας στα οικονομικά για μερικά χρόνια , απροσδιόριστο πόσα. Εν ολίγοις, οι δανειστές αποκάλυψαν ότι σχεδιάζουν μια φτωχή και εξευτελισμένη Ελλάδα και ζητούν να προσυπογράψουμε αυτή την καταδίκη, απειλώντας μας με πτώχευση.

Κατόπιν τούτων, ζητώντας πάντα την άδεια του κ.Τόμσεν ,θα ήθελα να πω στους πολιτικούς μας πως «τώρα είναι η μεγάλη ώρα». Μια πτωχευμένη Ελλάδα δεν έχει θέση στο χάρτη του κόσμου, αλλά μια εξευτελισμένη Ελλάδα δεν αξίζει σε κανέναν Έλληνα . Είναι η ώρα της διαπραγμάτευσης και της μάχης, όχι μόνο για τη σωτηρία της χώρας, αλλά και για την ανάκτηση της αξιοπρέπειας των Ελλήνων. Κάναμε λάθη, αναπτύξαμε ένα στρεβλό κράτος, δεν τρέξαμε τις μεταρρυθμίσεις, αλλά ματώσαμε και θα ματώσουμε για να μη χαθούν οι κατακτήσεις των τελευταίων δεκαετιών. Οι δανειστές είναι συνυπεύθυνοι για τη δεινή θέση που βρίσκεται τώρα η χώρα και πρέπει να αναγνωρίσουν την ευθύνη που τους αναλογεί. Διαφορετικά, οι αποδοκιμασίες που δέχεται στο δρόμο ο κ.Τόμσεν μπορεί να πάρουν εύκολα τη μορφή της ανεξέλεγκτης βίας. Να βρεθούμε σε μια κοινωνία όπου όλοι θα στρέφονται εναντίον όλων . Οι απελπισμένοι όταν βγουν στο δρόμο δεν έχουν τίποτα να χάσουν, οι δανειστές σίγουρα θα χάσουν τα λεφτά τους. Αφήστε που και ο κ. Τόμσεν θα χάσει την ευκαιρία να πάρει προαγωγή…

ΥΓ: Στο «Θίασο» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ο ηθοποιός που στήνουν οι Γερμανοί στον τοίχο, απευθύνεται στο εκτελεστικό απόσπασμα: “Εγώ ήρθα από τη θάλασσα της Ιωνίας. Εσείς από που ήρθατε…” Δεν παίρνει απάντηση. Τον εκτελούν. Εσείς κ. Τόμσεν από που ήρθατε;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΓιώργο χάσαμε…
Επόμενο άρθροΠΑΣΟΚ και «Ειδοί του Μαρτίου»
Η δημοσιογράφος Μαρία Σπυράκη γεννήθηκε στη Λάρισα και σπούδασε χημικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μετά το πτυχίο της συνέχισε τις σπουδές της στο Λονδίνο στο LSJ, με αντικείμενο "ΜΜΕ και Ειδήσεις", και αργότερα στο πανεπιστήμιο της Μάλτας, με αντικείμενο τη "Διεύρυνση της ΕΕ". Παρακολουθεί από το 2009 στο ΚΕΚ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών τους κύκλους "Σύμβουλος Διαχείρησης Κρίσεων» και η "Οικονομική Κρίση του 2010". Από το 1992 έχει εργασθεί στους τηλεοπτικούς σταθμούς ΣΚΑΙ, STAR, ALTER και τώρα εργάζεται στο MEGA. Επίσης έχει εργασθεί στις εφημερίδες "Επενδυτής", "Εξουσία" και "Θεσσαλονίκη", ενώ τώρα συνεργάζεται με τον Αγγελιοφόρο" και την "Ημερησία του Σαββάτου". Έχει ασχοληθεί με το ελεύθερο ρεπορτάζ, έχει συμμετάσχει σε αποστολές στη Νοτιαανατολική Ευρώπη (Σκόπια, Αλβανία, Βουλγαρία, Σερβία - Μαυροβούνιο). Από το 1998 ασχολείται με το πολιτικό ρεπορτάζ. Εχει εργασθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στον τομέα της Ενημέρωσης, και στο γραφείο του Σταύρου Δήμα την περίοδο 2004-2009, που ήταν Επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ. Είναι παντρεμένη με τον πανεπιστημιακό Στράτο Στυλιανίδη και έχουν δύο παιδιά.

16 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κυρία Σπυράκη,

  Οι Γερμανοί δεν ενδιαφέρονται για την αξιοπρέπειά μας. Ίσα-ίσα. Ο Νίτσε εξήγησε ωραιότατα την ψυχολογία και τους στόχους τους (Η Γέννηση της τραγωδίας). Ο λαός που αιματοκύλισε τον κόσμο ολόκληρο, δυο φορές μέσα στον προηγούμενο αιώνα, προσπαθεί να εξαφανίσει από προσώπου γής το λαό, που οι πρόγονοί του χάρισαν στην ανθρωπότητα τα φώτα του πολιτισμού, της σκέψης και του λόγου. Αυτοί θα μείνουν στην ιστορία για τα εγκλήματά τους, και οι έλληνες για την πνευματικότητά τους. Ναί, αυτοί μπορούν να ξανακάψουν τον κόσμο. Εμείς, μπορούμε να θυσιαστούμε ξανά για ένα ιδανικό; Μπορούμε να σκεφτούμε την οδό διαφυγής από τη μέγγενη της εξαγοράς και της αλλοτρίωσης;

 2. Μα τι κάνετε πολλοί από σας τους δημοσιογράφους τώρα τελευταία; Αβαντάρετε τον ΧρυσοχοΪδη και όλους τους άλλους όμοιους του λαοπλάνους που έχουν αρχίσει εκ του πονηρού να διαλαλούν πως φταίει το μνημόνιο, για να μας κάνουν να ξεχάσουμε ότι φταίνε αυτοί; Δηλαδή εάν δεν είχαμε μπει στο μνημόνιο δεν θα φτωχαίναμε τόσο; και δεν θα είχαμε ύφεση τώρα; Ή αν φύγει η Τρόικα; τι; δεν θα φτωχυνούμε κι άλλο; και οι νέοι θα σταματήσουν να πηγαίνουν στο εξωτερικό για δουλειά; και το 2013 θα έχουμε ανάπτυξη; Να λέει κάποιος δεν θέλω η χώρα μου να εκχωρήσει καθόλου εθνική κυριαρχία, ούτε οικονομική, τίποτα, να ξεκουμπιστούν να φύγουν από δω, προτιμώ να τρωώ και να πίνω λιγότερο από το να έχω την Γερμανίδα να με διατάζει κτλ – το καταλαβαίνω, είναι λογικό. Αλλά το να λέει κάποιος ότι φτωχαίνουμε, και χάνουμε τα κεκτημένα μας εξαιτίας του Τόμσεν, δεν το καταλαβαίνω καθόλου, είναι μη-λογικό.

 3. Λέτε:
  «μία εξευτελισμένη Ελλάδα δεν αξίζει σε κανέναν Έλληνα»
  Ας σταματήσουμε λοιπόν να την ξεφτιλίζουμε. Ας ξεκινήσουμε από κάτι μικρό, όπως π.χ. να μην αφήνουμε τον κάθε Κουλούρη να πηγαίνει σπίτι του έχοντας τραυματίσει τον αστυνομικό που του έκοψε κλήση.

  Λέτε:
  «Οι δανειστές είναι συνυπεύθυνοι για τη δεινή θέση που βρίσκεται τώρα η χώρα»
  Όταν ένας αμετανόητος καπνιστής πεθαίνει από καρκίνο του πνεύμονα με το τσιγάρο στο χέρι, δεν φταίει ο γιατρός που του σύστησε να κόψει το κάπνισμα.

  Αυτό που έχει γίνει όντως συνιστά έγκλημα. Οι θήτες όμως είναι πρώτιστα «δικοί μας».

 4. Κυρία Σπυράκη ο κ. Τόμσεν, και οι υπόλοιποι λογιστές της τρόικας δεν απέτυχαν. Κακώς έχει περάσει αυτό το συμπέρασμα. Αυτοί πέτυχαν τα τόσα όσα περίμεναν τα αφεντικά τους, δηλαδή εκείνοι που τους έστειλαν. Όπως και στην Αργεντινή. Η αποστολή τους ήταν να αποτρέψουν κάθε δυνατότητα ανάπτυξης. Να εκμηδενιστεί η εθνική και η ιδιωτική περιουσία. Να φθάσουν οι μισθοί σε επίπεδο 350 ευρώ. Να καταργηθούν τα ασφαλιστικά ταμεία και οι υποχρεώσεις τους, στους ασφαλισμένους τους. Ο σκοπός των παγκόσμιων επενδυτών είναι να μπορούν να αγοράζουν μεγάλα κομμάτια από τις εθνικές περιουσίες και από τον ορυκτό πλούτο των εθνών. Να αποκτούν απεριόριστο έλεγχο στην διαχείριση στις εθνικές παραγωγικές δυνάμεις. CARGILL, AMOCO, SIDERAL, CALTEX, BP, G.E. overseas, SUMITOMO, HOECHST και αρκετοί άλλοι έχουν διαμοιράσει τις οικονομίες των εθνών της Νότιας Αμερικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας. Εκείνοι που απέτυχαν είμαστε εμείς που προσκολλημένοι σε αναχρονιστικές ρουσφετοθηρικές κομματικές αντιλήψεις αφήσαμε από το 2010, όλον αυτό τον εκλεκτό όμιλο των τριακοσίων και ενός κυρίων και κυριών από τον ανώτατο άρχοντα μέχρι τον τελευταίο καινούργιο βουλευτή να αποφασίζει για το μέλλον μας σε πλήρη αντίθεση από την λαϊκή βούληση.

 5. Μοιραζομαι την αγανακτηση σας. ‘Ομως, ειτε μας αρεσει ειτε οχι, τόσο οι δανειστες μας τωρα όσο και οι διενθνείς εταιροι μας στο παρελθον, δεν μας θεωρουν σοβαρους διαπραγματευτες. Οι ερασιτεχνισμοι μας στην εξωτερικη, εσωτερικη και οικονομικη πολιτικη, μας φερνουν παντα σε αυτο που λενε οι Αγγλοι «on our heels», ή με την πλατη στον τοιχο. Αυτο επιτρεπει στον κο Τομσεν και τους παρ’αυτον να συμπεριφερονται με αυτο τον τροπο.

 6. Ο Κος Τόμσεν και οι συν αυτώ παρατρεχάμενοι ήρθαν από το παγκόσμιο κέντρο της εξουσίας, του χρήματος και της κερδοσκοπίας με κάθε τρόπο και μέσο.
  Και επειδή στης φτωχή και αδύναμη Ελλαδίτσα δεν υπάρχουν πολιτικοί με σθένος, βούληση και παρρησία,
  Επειδή ο πρωθυπουργός στην ουσία και την πράξη είναι δοτός από τα κέντρα αυτά να προωθήσει τα σχέδια τους, επειδή ο λαός, δηλαδή όλοι εμείς, καθεύδουμε μακαρίως διαμαρτυρόμενοι και αγανακτώντας αραχτοί ξαπλωμένοι αναπαυτικά στον καναπέ μας βλέποντας τηλεόραση, θα μας επιβάλουν όλα αυτά…… τα επώδυνα μέτρα , όπως συνηθίζουν να λένε οι σχολιαστές δημοσιογράφοι. Όταν αντιληφθούμε και συνειδητοποιήσουμε τι έγινε και τι πάθαμε θα είναι πολύ αργά. θα έχουν πέσει οι υπογραφές και η χώρα θα έχει δεσμευτεί για δεκαετίες το μέλλον της και το μέλλον μας θα έχει υποθηκευτεί. Ακόμη και ο επίτροπος, παρά την χλιαρή και καθόλου πειστική αντίδραση του πολιτικού κόσμου, θα επιβληθεί , για την σωτηρία της χώρας θα μας πουν και τελικά οι έλληνες από κει και πέρα θα πρέπει να αγωνιστούμε για να ξαναποκτήσουμε την χαμένη και ξεπουλημένη εθνική μας κυριαρχία και υπερηφάνεια θα πρέπει να αγωνιστούμε και ίσως να ματώσουμε για να πάρουμε πίσω την χώρα μας.

 7. Εμένα αυτές οι φάτσες, (ιδιαίτερα η φάτσα), με οδηγούνε γραμμή στους οικονομικούς δολοφόνους. (Εξομολόγηση(…)John Perkins (…) Στέλιος Κούλογλου). Μαρία μου σε συγχαίρω σε παρακολουθώ και σε θαυμάζω, να είσαι πάντα καλά.

 8. Κα Σπυρακη δε πειθετε πολυ διοτι στο Μεγα παρουσιαζετε αποστειρωμενες τις δεξιες θεσεις ενω διακρινω υπολανθανουσα στηριξη στον εκσυγχρονισμο. Τωρα που το ΔΝΤ θα στριμωξει την Ελλαδα η Δεξια και η ακροδεξια θα τους αντιμετωπισουν χωρις την χρεια της δικης σας επχειρηματολογιας. Σας αφηνουν και μιλατε 30 δευτερα. Πρεπει τουλαχιστον 10 λεπτα, ρεπορταζ, σχολιο, προπαγανδα. Ετσι γινεται η εθνικη αντισταση και ενδυναμωνεται το εθνικο φρονημα. Για να νικησουμε το ΔΝΤ και τη παγιδα που μπηκαμε χρειαζεται λαικη υποστηριξη, κι οχι εξαγριωσις του εθνικου ακροατηριου.

 9. Οι μισθοί χαμηλοί.
  Το χρηματιστήριο στα Τάρταρα.
  Ο συνδικαλισμός στην πυρά.
  Άρα;
  Αγοράζουμε φτηνά και λειτουργούμε τις επιχειρήσεις χωρίς φραγμούς.
  Απλό.

 10. Κυρία Σπυράκη
  Δυστυχώς και εσείς όπως και πολλοί άλλοι συμπατριώτες μας , είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε ως σημαία , ότι για όλα τα δεινά της Ελλάδας φταίνε πάντα οι ξένοι , και ποτέ οι εκάστοτε πολιτικοί μας , οι οποίοι επικουρούμενοι βέβαια σε μεγάλο βαθμό απο συναδέλφους σας , μετέθεταν την ανικανότητα , την ασχετοσύνη , την ανοργανωσιά , την κουτοπονηριά, την ρεμούλα , την ψηφοθηρία τους , σε λανθασμένους χειρισμούς των Ευρωπαίων . Ας κοιτάξουμε λοιπόν πίσω και να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας όλοι , πολιτικοί , δημοσιογράφοι , δικαστικοί , πολίτες , χωρίς να κρυβόμαστε πίσω απο το δαχτυλό μας . Το ότι μια ξεφτιλισμένη Ελλάδα δεν αξίζει σε κανέναν μας συμφωνώ απόλυτα , γι αυτό όμως δεν φταίει ο Τόμσεν , αλλά όλοι αυτοί οι Ελληνες που έφεραν την χώρα σε αυτη την κατάσταση , (χωρίς να υπονοώ απαραίτητα τους πολιτικούς) και δυστυχώς ακόμα κυκλοφορούν ελεύθεροι χωρίς να έχουν υποστεί καμμία τιμωρία . Πιστεύω όπως και εσείς άλλωστε λόγω ιδιότητας ότι δεν είναι λίγοι .
  Ευχαριστώ

 11. ποιος Τομσεν κ. Σπυρακη ;απο ποτε φταιει αυτος και οχι οι δικοι μας εγχωριοι ανικανοι και τυχαρπαστοι πολιτικοι τενεκεδες;Ειναι δυνατον να μπορει ενα ατομο να εχει τετοια δυναμη,μας δουλευτε;Και οσο για το υφος καρδιναλιου που εχει η τροικα ,αληθεια απεναντι σε αυτα τα πολιτικα και ανικανα πολιτικα λαμογια ,της πληρης αδρανειας ,της μηδενικης δραστηριοτητας, (το μονο που ενεργοποιειται πανω τους ειναι η εισπραξη του μισθου τους και οτι αρπαξουν επιπλεον) ειναι δυνατον να μην καταλαβαινει με τι ποιοτητας ανθρωπακια εχει να κανει; Σε πιανει δεος εσενα ή οποιονδηποτε καθημερινο μεσο Ελληνα οταν τους αντικριζεις ,ποσοω μαλλον αν συνδιαλεγεσαι κιολας; Οχι υφος ενός καρδινάλιου ,αλλα 100 καρδιναλιων απεναντι τους αυτη την στιγμη εχει ο μεσος Ελληνας του καφενειου,γι αυτο αλλωστε δεν θέλουμε ουτε να τους βλεπουμε…

 12. Αυτο το αρθρο θα πρεπει να σταλει ως ανοικτη επιστολη σε καποιο Γερμανικο εντυπο με την σημειωση.» Ο Ελληνικος Λαος δεν φερει καμια ευθηνει για τους αχρηστους,ψευτες πολιτικους που τον παρασυραν σαν επαγγελματιες λαοπλανοι-καπηλευτες της εξουσιας.Δουλευει,πληρωνει τις υποχρεωσεις του. Ισως η μοναδικη ευθυνη του ειναι που δεν επαναστατησε τιμωρωντας τους περισσοτερους τους αν οχι ΟΛΟΥΣ.

 13. K. Σπυράκη ο Τομσεν είναι υπάλληλος και απο ότι φαίνεται μάλλον καλός. Καλός υπάλληλος είναι αυτός που κάνει την δουλειά για την οποία τον προσέλαβαν, προσωπικα μπορεί να έχει άλλη γνωμη. Το ίδιο και εσεις μπορεί άλλα να πιστεύετε αλλά αλλιώς τα λέτε στο Mega. Το πρόβλημα είναι δικό μας, δεν στέκεται να έχεις το ένα χέρι σηκωμένο και το άλλο απλωμμένο να ζητιανεύεις.

 14. Νομίζω οτι αυτά τα περι καταστροφής ,ξεφτιλισμενης χώρας , τουπέ του Τομσεν και άλλα κακομοίρικα δεν ταιριαζουν σε ενα δημοσιογραφο που οφειλει να αξιολογει αντικειμενικά τις εξελίξεις και να ενημερώνει αλλ’ά σε φοβικούς . Οταν η παγκοσμια αγορα σε θεωρει απατεώνα ή αν θελετε θεωρει μη βιώσιμο το χρεος και πας στη δραχμη τι κανεις ? Η πας δραχμη ή εαν δεν το πιστευεις ζητας βοήθεια .Υπάρχει ενας που να πιστευειοτι με το θανασιμο συνδιασμο χρεους/ ελλειμματος που το καθιστα μη βιώσιμο οτι οι δανειστές δεν θα φροντισαν τη σταθεροποιήση?( ο Στρ. Καν ειχε μιλήσει απο τοτε για εσωτερική υποτίμηση ) προκειμενου να παρουν πισω τα χρήματα των δικών τους πολιτών ?Γιατι οι αντιμνημονιακοί οταν γινοταν οι συζητήσεις για το μνημονιο δεν εβγαιναν να πουν συγκεκριμενες εναλλακτικες σε παραμετρους της συμφωνίας αλλά ελεγαν συνολικά οχι ? Βέβαια εσεις αποψεις της Συγγρου οφείλετε να μεταφερετε και αν δεν τς μεταφερετε σωστα σας κοβουν την ενημέρωση .Εκτος εαν ειχατε απο τοτε κατι συγκεκριμενο να μας πειτε και δεν σας αφησε το κανάλι , Αλλά υπάρχει και η παραίτηση για μεγαλοδημοσιογράφους που οφειλουν οταν εχουν άποψη διαφορετική απο τις εμπαθεις προκατασκευασμένες ερωτήσεις των παρουσιαστών !.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here