Κυβέρνηση του «τρεις λαλούν και δυο χορεύουν»!

5
36

Ρώτησαν το άτι (άλογο), «πόσα μίλια κόβεις την ώρα;»

κι εκείνο απάντησε «κατά τον καβαλάρη»…

     Λαϊκή Παροιμία

Η δημόσια ομολογία του πρωθυπουργού ότι αν δεν πάρουμε την 5η δόση του δανείου των 110 δισεκατομμυρίων της τρόικας αυτό, «θα σήμαινε κατά πάσα πιθανότητα χρεοκοπία» («Έθνος της Κυριακής», χθες) περιγράφει με τον πιο δραματικό τρόπο σε τι αδιέξοδο βρίσκεται η Ελλάδα. Από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μέχρι την κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και ένα μέγα πλήθος κοινοτικών αξιωματούχων, τραπεζιτών, πολιτικών και οικονομικών αναλυτών κατηγορούν ευθέως την Ελλάδα για ανικανότητα και αναξιοπιστία.

Και, βέβαια, δεν αναφέρονται στον ελληνικό λαό που με μεγάλη αξιοπρέπεια και ανοχή υπέμεινε τον μισθολογικό, ασφαλιστικό και εργασιακό βιασμό που έχει υποστεί για να σώσει τη χώρα του. «Δείχνουν» την κυβέρνηση Παπανδρέου, η οποία στους περίπου 20 μήνες που κυβερνά αποδείχθηκε τραγικά ανεπαρκής  να εφαρμόσει ένα δημοσιονομικό πρόγραμμα. Το μόνο που πέτυχε ήταν να ρίξει το έλλειμμα πετώντας, όμως, στα βράχια τους «κακούς» δημόσιους υπαλλήλους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους χαμηλόμισθους, τους μικρομεσαίους που βάζουν μαζικά λουκέτα. Πέραν τούτου ουδέν!

Και καλά μέχρι τώρα, το ήπιαμε το πικρό ποτήρι. Να έχουμε φτάσει, όμως, στο «και πέντε»,  ο πρωθυπουργός να λέει ότι μπορεί και να μην έχει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις σε ένα- ενάμισι μήνα αν δεν του δώσουν την 5η δόση κλπ και η κυβέρνηση  να συνεχίσει να δίνει την εικόνα «τρεις λαλούν και δυο χορεύουν», ε, πάει πολύ! 

Ακόμη και τώρα που το ένα τελεσίγραφο έρχεται μετά το άλλο, δεν έχουν μία θέση παραδείγματος χάρη ούτε για τις απολύσεις στο δημόσιο. Άλλα λέει ο Παπακωνσταντίνου, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στις ΔΕΚΟ και στις περιπτώσεις κατάργησης οργανισμών. Κάπου κοντά, αλλά και τα ψιλομασάει κιόλας γιατί υπάρχει και η συνταγματική δέσμευση για τη μονιμότητα, κινείται ο Ραγκούσης. Διαφοροποιείται ελαφρώς ο Πάγκαλος.

Ακριβώς απέναντι στέκεται ξεκάθαρα ο Δημήτρης Ρέππας. Σε δηλώσεις του στο κεντρικό δελτίο του «Mega» (19/5) τάχθηκε αναφανδόν εναντίον των απολύσεων. Υποστήριξε ότι κανένα δημοσιονομικό όφελος δεν θα επιφέρουν και ότι η τρόικα τις βάζει στο τραπέζι κυρίως για να πιέσει. «Δεν μπορούμε να παίζουμε με τη δυστυχία του κόσμου για λόγους συμβολικούς», τόνισε.

Προσωπικά είμαι κατά των απολύσεων στο δημόσιο. Όχι μόνο για την κοινωνική αναλγησία μιας τέτοιας απόφασης. Υπάρχουν και ρεαλιστικοί λόγοι. Η μονιμότητα είναι κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα. Μέχρι να βρεθούν τα «παραθυράκια» θα χρειαστεί πολύς χρόνος και με αμφισβητούμενα αποτελέσματα. Επιπλέον, δεν θα μείνει κανένα ουσιαστικό κέρδος στα κρατικά ταμεία στο άμεσο μέλλον. Αντίθετα, μεγαλύτερη θα είναι η ζημιά «αν και όποτε και εφόσον» γίνουν αυτές οι απολύσεις. Το κράτος θα χάσει τον φόρο εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων, θα πληρώσει επιδόματα ανεργίας, θα έχει νέες απώλειες από τις εισπράξεις του ΦΠΑ και ο περιορισμός της κατανάλωσης θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη στενότητα τους μικρομεσαίους. Αναγνωρίζω, όμως, ότι υπάρχουν και αυτοί που είναι υπέρ των απολύσεων. Εργοδότες αλλά και ιδιωτικοί υπάλληλοι που ζουν τον εφιάλτη της συνεχώς αυξανόμενης ανεργίας και δηλώνουν ότι αρκετά πλήρωσαν τον δημόσιο υπάλληλο, που είναι περισσότερο ασφαλής από τους ίδιους, και τώρα δεν θέλουν άλλο.

Δεν κυβερνούμε, όμως, εμείς. Η κυβέρνηση κυβερνά. Και δεν έχει στρατηγική. Καλή ή κακή, αλλά στρατηγική. Που να την υπηρετήσουν τουλάχιστον οι υπουργοί. Δεν γίνεται ο καθένας να σηκώνει το μπαϊράκι του και να μην υπάρχει μία γραμμή για τόσο σοβαρά θέματα που δοκιμάζουν την υπομονή του κόσμου. Να δούμε πότε θα το καταλάβουν!

Για να κλείσω και με κάτι αισιόδοξο, εγώ δεν πιστεύω ότι δεν θα πάρουμε την 5η δόση, τελικά. Για τον απλό λόγο ότι οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι δεν είναι προετοιμασμένοι για το πώς θα αντιδράσουν στην περίπτωση που μια χώρα της Ε.Ε – στην προκειμένη περίπτωση η Ελλάδα- θα κηρύξει στάση πληρωμών. Επομένως θα την δώσουν. Με το στανιό, αλλά θα την δώσουν. Αλλά έχω την αίσθηση ότι είναι η τελευταία ευκαιρία. Το φθινόπωρο θα κριθούν όλα. Και για την κυβέρνηση Παπανδρέου και για την Ελλάδα…

5 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κυρία Κοραή σωστά πιστεύετε! Και την 5η δόση θα πάρουμε και την 6η και την 7η…μη σας πω και την χιλιοστή. Κι όχι για να ΄΄πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις του επόμενου μήνα..΄΄ που είναι η κλισέ φράση των δισχειριστών της εξουσίας, αλλά ΔΙΟΤΙ, όπως πολύ καλά γνωρίζετε εσείς οι δημοσιογράφοι των μεγάλων καναλιών, το παιχνίδι παίζεται στο ξεπούλημα της χώρας, κι όσο πιο πολύ διογκώνεται τεχνιέντως το ΄΄δάνειο΄΄ τόσο πιο εύκολα θα οραματίζεται η κάθε κυρία Μέρκελ, για εξοχικό της το Σούνιο… ή για σουίτα της τον Παρθενώνα.
  Το ερώτημά μου είναι, γιατί εσείς οι δημοσιογράφοι, δεν αναδεικνύετε το δράμα μας, να έχουμε κυβέρνηση που την κυβερνάει η τρόϊκα, που ΠΑΡΑΝΟΜΑ βρίσκεται στη χώρα μας και ΠΑΡΑΝΟΜΑ απαιτεί και η κυβέρνηση εκτελεί. Και γιατί δεν προκαλείτε με τα μέσα που διαθέτετε, την κυβέρνηση, ν΄απαντήσει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, στο ΠΟΙΟΣ λέει ψέματα. Η ίδια που μας παραμυθιάζει πως τα λεφτά του δανείου πάνε για μισθούς και συντάξεις, ή οι επίσημες δημοσιεύσεις έγκριτων Νομικών και Ακαδημαϊκών, που καταγγέλλουν πως ΟΛΟΚΛΗΡΟ το ποσό της κάθε δόσης, πάει στο ΄΄χρέος΄΄ και μόνο. Αν ξεφυλλίσετε μόνο το ΝΟΜΙΚΟ ΒΗΜΑ, θα βρείτε τις επίσημες θέσεις καθηγητών Νομικής και Οικονομικών, που όχι μόνον υποστηρίζουν τα παραπάνω, αλλά μιλάνε και για εσκεμμένη συγκάλυψη. Όπως νομίζω πως ξέρετε και τις ήδη δημοσιοποιημένες απόψεις καθηγητών Ελληνικών Πανεπιστημίων, για την ΠΑΡΑΝΟΜΗ παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα μας. Κι όμως απλά σχολιάζουμε το θέμα. Δεν είναι κι αυτό πρόκληση; Όχι δική σας φυσικά. Όλων μας. Εσείς απλά έχετε τη δύναμη του μέσου. Βοηθείστε! Όχι την κυβέρνηση, αυτή έχει κρυφτεί κάτω από τα ρεβέρ της τρόϊκας. Βοηθείστε τους Έλληνες.

 2. Εγώ πάλι, προσωπικά είμαι υπέρ των απολύσεων στο δημόσιο. Όχι αυτών που επιτάσει η τρόικα, ούτε αυτών που μας λείπουν, στη λογική δυο κιλά περισσεύουν, δυο κιλά κόψε. Αλλά ΑΠΑΙΤΩ την απόλυση των εξής δύο:

  1. Της Κυρία-Ελληνάρα-ΔΥ η οποία όταν η ηλικιωμένη μητέρα μου πήγε να πάρει κλειδάριθμο από τη ΔΟΥ και ενώ ο κόσμος περίμενε τρεις ορόφους στην ουρά, είχε αφήσει τη θέση της και είχε κρυφτεί πίσω από την πόρτα και λούφαρε. Όταν δε μετά από διαμαρτυρίες του κόσμου η προϊστάμενη είδε τι συνέβαινε, γιατί τόση ώρα κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου «έχω βάλει υπάλληλους να εξυπηρετούν»…, η Κυρία-Ελληνάρα-ΔΥ πήρε πάλι τη θέση της και εξυπηρετούσε με ταχύτατους ρυθμούς. Να φανταστείτε ταχύτητα, μίλαγε ταυτόχρονα και στο τηλέφωνο «Ναι χρυσό μου, ναι…, αφού τα έχουμε πει αυτά, αφού τα έχουμε συμφωνήσει…», «κτλ, κτλ,…»

  2. Του Κύριου-Ελληναρά-ΔΥ που όταν είχα πάει να βγάλω δίπλωμα και πήγα στις πληροφορίες να τον ρωτήσω έκανε το τσιγαράκι του και μίλαγε μεγαλοφώνος με τον άλλο λουφαδόρο (βάλτε τον και αυτόν στη λίστα) «Ρε Τάδε, θέλουν λέει να μας κάνουν σεμινάρια σε Υπολογιστές… Ρε, για ποιους μας περάσανε που θα κάτσουμε πάλι σε θρανία… Άσε ο άλλος (σσ: ΄κάποιος προϊστάμενος θα ήταν αυτός), που θέλει λέει να κάνουμε και την Τάδε δουλειά… Αστους να λένε…», » … και Αααχχχχχ, και Βαααααχχχχχχχ…». Καθότι φοιτητής ακόμα, περίμενα από περιέργια να δω πόση ώρα χρειαζόταν για να δώσει σημασία σε αυτόν που βρισκόταν στο γκισέ ακριβώς από πάνω του και τον οποίο είχε καθήκον να εξυπηρετήσει. Περιττό να σας πω ότι μετά από 20 λεπτά στράφηκα σε άλλο γραφείο να εξυπηρετηθώ. «…και Ααααχχχχ, ακου εκεί να δουλεύουμε, και Βααααχχχχχ άκου εκεί να θέλουν να μας εκπαιδεύσουν… και Κλαααααψ, όλα αυτά ενω πληρωνόμαστε…».

  Με απλά λόγια, ΑΠΑΙΤΩ την απόλυση όλων όσων πληρώνονται με δημόσιο χρήμα και αντί να το εκτιμούν, θεωρούν εξυπνάδα να μην εκτελούν τα καθήκοντά τους.

  Και επειδή γράφοντας μου έρχονται στο νου και άλλες ιστορίες με ΔΥ και επειδή είμαι σίγουρος ότι όλοι έχουν από δυο τέτοια παραδείγματα να μας αναφέρουν, αρκεί να φύγουν αυτοί και μόνον από το δημόσιο για να γίνει πιο λειτουργικό και πιο παραγωγικό. Γιατί μάνι μάνι ο αριθμός των ΔΥ θα μειωθεί πάραυτα. Χωρίς Τρόικα, χωρίς καινούριους νόμους. Και δε χρειάζονται καταγγελίες. Αρκεί οι προϊστάμενοι και οι διευθυντάδες να κάνουν και αυτοι το καθήκον τους και να επιβάλλουν το νόμο και την τάξη. Χωρίς πολλά πολλά, του στυλ «έχει οικογένεια, υπάρχει ανεργία, πως θα ζήσει κτλ». Αυτά οφείλει ο καθένας να τα σκεφτεί προτού. Μετά δεν έχει νόημα. Και θα αποκατασταθεί δικαιοσύνη έτσι. Ο ΔΥ που εργάζεται κανονικά, θα πάψει να νιώθει κορόιδο, όπως επίσης θα πάψει να φορτώνεται τη δουλειά αυτού που λουφάρει, χωρίς αντίστοιχο όφελος. Ο δε εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα θα πάψει και αυτός να νιώθει ότι πληρώνει για να τον κοροιδεύουν.

 3. Μήπως 2 λαλούν και 3 χορεύουν καλύτερα???
  Εγώ πάντως γιατί έχω την αίσθηση, οτι πάντοτε θα μας λένε οτι θα είναι η τελευταία ευκαιρία, και οτι θα υπάρχει μετά απο ένα φθινοπωρο, και ένας χειμώνας και μια άνοιξη και ενα καλοκαίρι, και τούμπαλιν…………

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here