Ο Μπιν Λάντεν είναι ζωντανός

3
30

Χωρίς τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, τον εμπνευστή και ιδρυτή της, η Αλ Κάιντα δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια. Ξέρω ότι πολλοί θα πουν «μα, έτσι κι αλλιώς η οργάνωση είχε αλλάξει άρδην χαρακτήρα τα τελευταία χρόνια, με ζώντα τον ηγέτη της». Σωστά. Οι στοχευμένες και εντατικές επιθέσεις των Αμερικανών και οι συνεχιζόμενες συλλήψεις μελών της, που ξεπερνούν τις 5000 απο το 2001 έως σήμερα, οδήγησαν την οργάνωση να  μεταλλαχθεί  σε Λερναία Ύδρα με αυτόνομους πυρήνες ανά τον κόσμο. Πυρήνες που, επί της ουσίας, δεν είχαν καμία επαφή με τον νεκρό τρομοκράτη. Από την Υεμένη, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες έως και τις χώρες του Σαχέλ στην Αφρική, τρομοκρατικές οργανώσεις συνέδεσαν το όνομά τους με την Αλ Κάιντα, με αντάλλαγμα την προπαγανδιστική καθοδήγηση και κάποιες φορές την τεχνική υποστήριξη. Αποδεδειγμένα, η «κεντρική οργάνωση» δεν είχε τον τελευταίο λόγο στον επιχειρησιακό έλεγχο των τρομοκρατικών επιθέσεων των «θυγατρικών της».

Δεν είναι τυχαίο ότι μια απο τις πιο ενεργές επιχειρησιακές βάσεις της Αλ Κάιντα βρίσκεται στην Υεμένη, όπου το δίκτυο της Τζιχάντ είναι δομημένο και πολύ επικίνδυνο. Το ίδιο συμβαίνει και με την Aλ Κάιντα του Μαγκρέμπ Aqmi, η οποία δεν έκρυψε ποτέ τον θαυμασμό της για τον Μπιν Λάντεν. Δρα στο όνομα του, ωστόσο  επιχειρησιακά είναι απολύτως ανεξάρτητη.

Όλα αυτά είναι αλήθεια. Πράγματι, εξαιτίας του ανθρωποκυνηγητού που είχαν εξαπολύσει οι Αμερικάνοι εναντίον του, ο ρόλος του Μπιν Λάντεν ήταν περισσότερο ιδεολογικός τα τελευταία χρόνια. Μέσα απο τα μηνύματα του υποδείκνυε τον προσανατολισμό και αυτό ήταν όλο. Αυτό ήταν όλο; Ναι, αλλά ας μην υποτιμάμε το γεγονός ότι παρέμενε το πρόσωπο -σύμβολο της ισλαμιστικής τρομοκρατίας, ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε, σχεδίασε και οργάνωσε το μεγαλύτερο στρατήγημα των τελευταίων 50 χρόνων. Την επίθεση στους δίδυμους πύργους, στην καρδιά της Νέας Υόρκης, της πρωτεύουσας του κόσμου.

Τί πρόκειται να γίνει από δω και πέρα; Ας πούμε τί δεν θα γίνει καταρχήν. Όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται να πεθάνει η Αλ Κάιντα. Εκείνο που σίγουρα θα χρειαστει είναι μια νέα επικοινωνιακή βιτρίνα.

Τις επόμενες ημέρες θα γνωρίζουμε ποιος θα αντικαταστήσει τον Μπιν Λάντεν. Ίσως ο Αιγύπτιος Ayman Al Zawahiri, που θεωρείται πιο ακραίος και ριζοσπαστικός ή ο αμερικανουεμενήτης Anwar Al Awlaki. Kαι οι δύο θα θελήσουν να αποδείξουν –και, μάλιστα, πολύ γρήγορα- στους φανατικούς μουσουλμάνους ότι ο Μπιν Λάντεν πέθανε… όχι όμως και η Αλ Κάιντα! Σε αυτό το κεφάλαιο ξεκινάει η μεταθανάτια ζωή για τον Μπιν Λάντεν. Ο διάδοχός του θα τον ανακηρύξει μάρτυρα και εις το όνομα του -όπως προειδοποιεί η CIA- θα εξαπολύσει νέες τρομοκρατικές επιθέσεις. Στο πεδίο των συμβολισμών, λοιπόν, ο μεγαλοφυής σαουδάραβας τρομοκράτης είναι και θα παραμείνει ζωντανός.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Έτσι είναι. Αν η εξόντωση του ηγέτη της Αλ Κάιντα είχε γίνει όταν ήταν πραγματικά στην κεφαλή της οργάνωσης, τότε ναι, το τέλος του ηγέτή της θα σήμαινε και το τέλος της οργάνωσης. Πέρασαν όμως πολλά χρόνια και εμφανίστηκαν ανεξάρτητοι πυρήνες με ανεξάρτητους ηγέτες. Οπότε ο θανατός του δεν λέει τίποτε παραπάνω από την αφύπνιση και ίσως την πιο δυναμική απάντηση της οργάνωσης.
    Ας πάρουμε παράδειγμα από τις θρησκείες. Δεν έπαψαν να υφίστανται όταν πέθαναν οι ηγέτες τους. Ίσα ίσα αφυπνίστηκαν.
    Οπότε η είδηση του θανάτου του Μπιν Λάντεν μπορεί να συνοδευτεί από μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων. Ας ελπίσουμε να κάνω λάθος. Κάνω όμως; Ας περιμένουμε για να το διαπιστώσουμε!

  2. γενικά θα συμφωνήσω απόλυτα, μάλιστα θα προσθέσω πως η Αλ Κάιντα αναμένεται να ισχυροποιηθεί. Ο θάνατος του ηγέτη της πιστεύω πως έχει ως συνέπεια την στρατολόγηση πολλών νέων μελών. Σε κάθε περίπτωση, κρίνεται σκόπιμο, ο νέος ηγέτης να έχει ότι χρειάζεται για να μπροέσει να αφυπνίσει τα ένστικτα που τόσα χρόνια ο Οσάμα, έκανε :[

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here