LA LA LAND: Ένα μουσικό μήνυμα για τη σύγχρονη νεολαία

3
66

Η Αμερικανική ταινία του 2016, μουσική, ρομαντική, κωμικο-τραγική, μας μεταφέρει στο παλιό Χόλλυγουντ την χρυσή εποχή των μιούζικαλ.Είναι η ιστορία ενός νέου πιανίστα λάτρη της τζαζ και μιας νεαρής ηθοποιού που κυνηγά την αναγνώριση. Και όσο η αναγνώριση έρχεται και για τους δύο τόσο η σχέση τους συναντά εμπόδια.

«Πόλη των αστεριών, λάμπεις μόνο για εμένα;» το ρομαντικό και μελαγχολικό αυτό τραγούδι αγάπης ακούγεται από τους δύο νέους που αγωνίζονται, και όταν τα προβλήματα τους πνίγουν, η μόνη ανάσα που τους απομένει είναι το όνειρο. Ονειρεύονται για το μέλλον και φθάνουν ακόμη και στην «τρέλλα», που και αυτή έχει τη δική της αξία για τη ζωή τους.

Το σημαντικό στην ταινία αυτή είναι ότι δεν περιορίζεται σε έναν «μιούζικαλ ύμνο στον έρωτα» αλλά μεθοδικά και με τρόπο ευαίσθητο,συγκινησιακό και υποδειγματικό σκηνοθετικά και σκηνογραφικά, κτυπά τις χορδές ενέργειας των νέων. Αφυπνίζει και τους προσκαλεί στον αγώνα που δεν πρέπει να αρνούνται για τη ζωή που απλώνεται μπροστά τους. Παρακολουθώντας την ταινία αυτή, στο νου μου ήρθαν  οι στίχοι του μεγαλόπρεπου ποιητή μας Άγγελου Σικελιανού : «αγωνίσου μόχτησε, αγωνίσου…/ομπρός, ομπρός,απάνω,στον τραχιό τραχιό μου δρόμο, με τα μάτια στυλωμένα πάντα στην κορφή!».

Σήμερα, που η ανθρωπότητα μαστίζεται από την παντοδυναμία του χρήματος βιώνοντας έναν ανεπανάληπτο εκφυλισμό αρχών, αξιών και οραμάτων, η LA LA LAND προσφέρει μια ψυχική ευφορία και γίνεται η απαντοχή των νέων της προβληματικής μας εποχής. Θυμίζει επίμονα την ανθρώπινη φύση μας, και μας γυρίζει στο όραμα, την ελπίδα και το όνειρο. Και «όταν ονειρευόμαστε μπορούμε να έχουμε μέλλον».

Στέλλα Πριόβολου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΕννέα τμήματα ΤΕΙ «επιστρέφουν» στο μηχανογραφικό
Επόμενο άρθροΤζανακόπουλος: H τεχνική συμφωνία θα περιλαμβάνει δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις
Η Στέλλα Πριόβολου είναι ομότιμη καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ελληνική, γαλλική και ιταλική φιλολογία και είναι διδάκτωρ των πανεπιστημίων Αθηνών και Ρώμης. Καθηγήτρια Λατινικής-Ιταλικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ελληνορωμαϊκές -Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Λογοτεχνία, Ιστορία και Πολιτισμός". Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και συγγραφέας πολλών μελετών. Η έρευνά της τα τελευταία χρόνια έχει ως αντικείμενο το θεατρικό έργο του Dario Fo και τη σχέση του με τη λατινική λογοτεχνία του Μεσαίωνα. Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής είναι τα τρία βιβλία από τις εκδόσεις Περίπλους: 1. "Dario Fo, ένας σύγχρονος goliardus", (2001) 2. "Dario Fo, venticinque monologhi per una donna: La Medea", (2005) 3. "Rosa Fresca Aulentissima, το μεσαιωνικό ερωτικό ποίημα με το μάτι των φιλολόγων και του Νομπελίστα Dario Fo", (2010). Το ποίημα αυτό μεταφράστηκε στην ελληνική με την επιχορήγηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας. Από το 1994 μέχρι το 2001, Αντιπρόεδρος του Ι.Κ.Υ. και υπεύθυνη για το κοινοτικό πρόγραμμα "Σωκράτης". Επιστημονική υπεύθυνη προγραμμάτων ξένων γλωσσών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και εμπειρογνώμων Γ.Γ.Ε.Τ. για την κινητικότητα των σπουδαστών. Τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης 2000-2001. Από το 2001-2004 Ειδική Γραμματέας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο ΥΠΕΠΘ, Πρόεδρος της Επιτροπής στήριξης των Εδρών Ελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και εθνική εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών 2001. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας( Σ.Ε.Π.Ι.) και Γ. Γραμματέας της Societe Europeenne de Culture στην Ελλάδα.Από το 2008 μέχρι το 2010, αναπληρώτρια πρόεδρος Τμήματος Σλαβικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών.Έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του Ιταλικού κράτους CAVALIERE al merito della Repubblica Italiana, 2002. Εχει τιμηθεί για την προσφορά της στα Ελληνικά Γράμματα και τον πολιτισμό από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας, 2007 και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Χίου για τον ίδιο λόγο, 2007. Αναπτύσσει επί χρόνια πολιτική δραστηριότητα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ως μέλος της Κ.Ε. και σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο του Ευρωκοινοβουλίου το 1999.

3 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here