Λέκκας: Κίνδυνος για πλημμύρες σε άλλα 300 σημεία στην Ελλάδα

0
165

Τα αίτια της φονικής πλημμύρας στη Δυτική Αττική και τον κίνδυνο νέα φαινόμενα να προκαλέσουν νέες καταστροφές επεσήμανε σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας και διαχείρισης καταστροφών.

Ο κ. Λέκκας προειδοποιεί ότι τουλάχιστον άλλα 300 σημεία στην Ελλάδα διατρέχουν ανάλογο κίνδυνο και τονίζει ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα πρόληψης, καθώς «οι επόμενες καταστροφές είναι μπροστά μας».

Απέδωσε την τραγωδία στη δυτική Αττική όχι μόνο στην έντονη βροχόπτωση αλλά και στην ακραία διάβρωση που είχε αποτέλεσμα να καταλήξει στο νερό ο διπλάσιος όγκος λάσπης.

Όπως είπε αναλυτικά: «Το πιο κρίσιμο στοιχείο στην εξέλιξη του φαινομένου δεν είναι μόνο η έντονη βροχόπτωση, αλλά είναι και ισόποσος όγκος εδάφους που παρασύρθηκε από το νερό καταλήγοντας να είναι το νερό ο διπλάσιος όγκος λάσπης, δηλαδή το έδαφος που παρασύρθηκε από το νερό είναι εκείνο που έπνιξε τη Μάνδρα. Δηλαδή δεν είναι μόνο το ακραίο καιρικό φαινόμενο αλλά η ακραία διάβρωση, η οποία προκλήθηκε από την πτώση του νερού. Κι όλα αυτά μαζί συνδυάστηκαν κι έγινε ο διπλάσιος όγκος λάσπης. Νερό και έδαφος διπλασίασαν τις καταστροφές.

Οσο για την επόμενη μέρα, πρέπει να γίνουν μέτρα πρόληψης, διότι οι επόμενες καταστροφές είναι μπροστά μας. Δηλαδή, μέτρα πρόληψης που δεν έγιναν τα τελευταία 50 χρόνια και πρέπει να γίνουν τώρα. Όπως διάνοιξη των χειμάρρων, κατεδάφιση εδώ και τώρα των αυθαίρετων κτισμάτων που είναι μέσα σε κοίτες ή των καταπατήσεων των χειμάρρων. Αυτό που είδαμε στην Μάνδρα και στη Νέα Πέραμο θα μπορούσαμε να το δούμε σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας. Υπάρχουν τουλάχιστον άλλα 300 σημεία στην Ελλάδα, τα οποία διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο, είναι υποψήφια για να σημειωθούν τέτοιες καταστροφές» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Λέκκας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here