Μαδρίτη Covid19: Τα κρούσματα μειώνονται με τα μαγαζιά ανοιχτά

0
42

Με τοπικά lockdown και συνεχή τεστ αντισωμάτων, διαχειρίζεται επιτυχώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας εκπλήσσοντας τους ειδικούς

Το «θαύμα της Μαδρίτης. Την στιγμή που σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ισπανίας αλλά και της Ευρώπης καφέ, εστιατόρια και μπαρ παραμένουν κλειστά λόγω της πανδημίας, στη Μαδρίτη η κίνηση συνεχίζεται μέχρι τα μεσάνυχτα.

Η ισπανική πρωτεύουσα, η οποία μέχρι πρότινος θεωρούνταν επίκεντρο της πανδημίας διεθνώς, καταφέρνει ο αριθμός των κρουσμάτων της να μειώνεται και άλλα επιδημιολογικά στοιχεία να βελτιώνονται σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες.

Η εφημερίδα El Mundo, όπως και άλλα ισπανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για το «θαύμα της Μαδρίτης». Οι ειδικοί εκπλήσσονται, όμως δεν βρίσκουν εξήγηση. Τι κάνει σωστά η Μαδρίτη, δίνοντας ίσως το παράδειγμα και σε άλλους; «Αυτή είναι η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου ευρώ», λέει στην El Mundo ο επιδημιολόγος Χοσέ Χονάι Οχέδα, τονίζοντας ότι ακόμη «είναι πολύ νωρίς» για να έχουμε μία αξιόπιστη εξήγηση.

Τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων
Στο ερώτημα «ποιο μπορεί να είναι το μυστικό της επιτυχίας» πολλοί επιδημιολόγοι απαντούν «τα τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων». Στα τέλη Σεπτεμβρίου οι ισπανικές αρχές αγόρασαν πέντε εκατομμύρια από αυτά τα τεστ και άρχισαν να τα εφαρμόζουν στις πιο «προβληματικές» από επιδημιολογικής απόψεως συνοικίες της Μαδρίτης.

«Ήταν μία σωστή απόφαση, γιατί μας έδωσε τη δυνατότητα να εντοπίζουμε κρούσματα πιο γρήγορα, με τρόπο απλό και οικονομικό, ώστε όσοι έχουν προσβληθεί από τον ιό να απομονωθούν εγκαίρως», λέει ο Μιχέλ Άνχελ Ρόγιο, εκπρόσωπος του ισπανικού συνδέσμου επιδημιολόγων. Βέβαια τα τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων θεωρούνται λιγότερο ευαίσθητα από την καθιερωμένη μοριακή μέθοδο (PCR). Ωστόσο, παρατηρεί ο Οχέδα, «ελάχιστα θετικά κρούσματα είναι αυτά που δεν ανιχνεύονται».

Επιπλέον μέτρα για 10 ημέρες
Η Μαδρίτη θα κλείσει τα σύνορα της για 10 ημέρες προκειμένου να αποφευχθούν οι μετακινήσεις πολιτών εν μέσω τοπικών εορτών. Η 8η Δεκεμβρίου είναι εθνική εορτή στην Ισπανία, ενώ η 7η Δεκεμβρίου είναι αργία σε όλες τις περιοχές εκτός από την Κανταβρία, την Καστίλλη-Λα Μάντσα, την Καταλονία, τη Βαλένθια, τη Γαλικία και τη Χώρα των Βάσκων.

Κανείς δεν θα μπορεί να εισέλθει ή να εγκαταλείψει την περιοχή μεταξύ 4 και 13 Δεκεμβρίου.

Η περιφερειακή κυβέρνηση θα αφήσει τη νυχτερινή απαγόρευση από τα μεσάνυχτα έως τις 6 το πρωί, πριν από την περίοδο των Χριστουγέννων. «Θέλουμε να φτάσουμε (στα Χριστούγεννα) με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής υγειονομικής περίθαλψης της περιοχής, Αντόνιο Ζαπατέρο.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, ο 14ήμερος αθροιστικός αριθμός κρουσμάτων κορoνοϊού ανά 100.000 κατοίκους μειώθηκε για εβδομάδες και την Πέμπτη έφτασε στις 297. «Είναι η πρώτη φορά που έπεσε κάτω από 300», επεσήμανε ο Ζαπατέρο. Ενώ ο τρέχων μέσος όρος στην Ισπανία είναι 436.

Η πίεση στα νοσοκομεία της περιοχής έχει επίσης μειωθεί, με τον αριθμό των ασθενών να πέφτει αυτήν την εβδομάδα κάτω από τα 2.000 και ο αριθμός των ασθενών της μονάδας εντατικής θεραπείας (ICU) μειώθηκε επίσης κάτω από 400.

Πηγή: flash.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here