Το μακελειό της Τουλούζης θα κάνει ξανά πρόεδρο τον Σαρκοζί;

4
23

Το φριχτό μακελειό της Τουλούζης, που προκάλεσε ο φανατισμός ενός 24χρονου ισλαμιστή, θα αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στη χώρα.
Οι εφησυχασμένοι Γάλλοι θυμήθηκαν, με τρόπο τραγικό, πως στο γκετοποιημένο περιθώριο των μεγάλων πόλεων ζούν χιλιάδες νέοι, κυρίως βορειοαφρικανικής καταγωγής, οι περισσότεροι κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες ενσωμάτωσης και διαβίωσης.

Το σοβαρότατο αυτό πρόβλημα δεν ήταν ψηλά έως τώρα στην ατζέντα των προεδρικών υποψηφίων, τα προγράμματα των οποίων έδιναν έμφαση στην οικονομία, την κρίση, το 35ωρο, το συνταξιοδοτικό και τα διάφορα σοβαρά Ευρωπαϊκά ζητήματα -όπως το δημοσιονομικό σύμφωνο και οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην συνθήκη Σένγκεν.

Ο περιορισμός της μετανάστευσης και η εσωτερική ασφάλεια αναφέρονταν μόνο ως γενικότητες.

Αυτά, βέβαια, μέχρι πριν από τις εν ψυχρώ δολοφονίες επτά ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και τριών παιδιών (τριών έως οκτώ ετών), που εκτελέσθηκαν στο όνομα του Αλάχ, της Τζιχάντ και της εκδίκησης για το θάνατο Παλαιστινίων και Αφγανών…

Το φινάλε, με την εκτέλεση του ισλαμιστή δράστη από ελεύθερο σκοπευτή δεν προσφέρει κάθαρση στην τραγωδία ούτε απαντά στο ερώτημα «τι θα γίνει με τις στρατιές των μεταταναστών που ζουν κάτω απ’ τα όρια της φτώχειας και αποτελούν εύκολη «λεία» για τους στρατολόγους του Ισλάμ.

Τώρα, οι υποψήφιοι για την προεδρία αλλάζουν γραμμή και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν και την παραμικρή λεπτομέρεια από το τρομοκρατικό χτύπημα για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων.
Πρώτος και καλύτερος ο Σαρκοζί, που ανακοίνωσε  ότι θα διώκονται όσοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό για ιδεολογική κατήχηση και εκπαίδευση, αλλά και εκείνοι που  επισκέπτονται συχνά ιστοσελίδες τρομοκρατικού περιεχομένου.

Βεβαίως, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, επειδή έχει διαλυθεί το Κοινοβούλιο λόγω εκλογών. Αλλά σημασία έχουν οι εντυπώσεις…

Η σκληρή γραμμή που υιοθετεί -όπως είχε κάνει και το 2007- φέρεται να τον ευνοεί. Ήδη τα γκάλοπ καταγράφουν άνοδο των ποσοστών του.

Βγάζοντας το σακάκι του υποψήφιου και ξαναφορώντας αυτό του προέδρου, όσο διήρκησαν οι αιματηρές επιθέσεις, κατάφερε να ξαναφλερτάρει με την επανεκλογή του μπροστά σε έναν Φρανσουά Ολάντ που περιόρισε τον εαυτό του σε δεύτερο ρόλο…

Ο σοσιαλιστής προεδρικός υποψήφιος, μπροστά στον υπερδραστήριο Σαρκοζί και την τραγωδία της Τουλούζης, επέλεξε στρατηγική αθέατης, άνευρης δύναμης και του low profile. Πράγμα που κάνει εδώ και μήνες για να αποφύγει τη γκάφα που θα μπορούσε να του στερήσει τον προεδρικό θώκο.

Αυτή του η στάση  έδωσε και πάλι αφορμή στους αντιπάλους του να προτρέπουν τους Γάλλους να ψηφίσουν οποιονδήποτε άλλο εκτός από τον Ολάντ, με το επιχείρημα ότι είναι «ένας άπειρος σε κυβερνητικά πόστα και χειρισμούς πολιτικός»…

Όσο για την Μαρίν Λεπέν, με την ξενοφοβική ρητορική της προσπαθεί και αυτή να αντλήσει οφέλη από την τραγική ιστορία.

Το ερώτημα, τώρα, είναι αν ένα απρόβλεπτο γεγονός -όπως εκείνο της Τουλούζης- μπορεί να ξαναμοιράσει  την πολιτική τράπουλα, ένα μήνα πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Πόσο πιθανό είναι ο Σαρκοζί να ανατρέψει τις προβλέψεις και να κερδίσει το φαβορί Ολάντ, που φέρεται να επικκρατεί στο δεύτερο γύρο με 8 έως και 10 μονάδες;

Σύμφωνα  με τη Ζουρνάλ Ντε Ντιμάνς, εκτός εξελίξεων της τελευταίας στιγμής, η αποχή αναμένεται να αγγίξει επίπεδα – ρεκόρ στον πρώτο γύρο. Το Ινστιτούτο Ifop προβλέπει πως το 29% των Γάλλων δεν επιθυμεί να προσέλθει στις κάλπες. Γεγονός που σημαίνει ότι η προεκλογική αναμέτρηση δεν τους ενθουσιάζει ούτε και οι προτάσεις «αλλαγής» των υποψηφίων .

Στο στρατόπεδο της Δεξιάς ο Σαρκοζί, που δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη, κατάφερε να εξουδετερώσει αντιπάλους όπως ο Ντομινίκ Ντε Βιλπέν και ο Ζάν Λουί Μπορλώ.
Από πού θα αντλήσει ψήφους στο δεύτερο γύρο;

Μόνη δεξαμενή φαίνεται να είναι η Ακροδεξιά, αλλά η Μαρίν Λεπέν (13% -16%) έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα δώσει γραμμή στους ψηφοφόρους της.
Θα την ακούσουν οι οπαδοί της;
Άγνωωστο.

Το μόνο σίγουρο είναι πως θα υπάρξουν ψηφοφόροι που δεν θα τρέξουν να ψηφίσουν τον Σαρκοζί καθώς δεν προέρχονται όλοι από την δεξιά οικογένεια.

Στην Αριστερά, τα πράγματα είναι διαφορετικά εξαιτίας των 5 (μαζί με τον Ολάντ) προεδρικών υποψήφιων. Η υπεροχή του Ολάντ στον δεύτερο γύρο έχει υπολογισθεί βάσει και της εκλογικής δυναμικής των υπόλοιπων κομμάτων της Αριστεράς -κυρίως εκείνων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς του Ζαν Λυκ Μελανσόν.

Το κόμμα του πρώην σοσιαλιστή Μελανσόν συγκεντρώνει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά από 11%-14%  . Θεωρείται σχεδόν δεδομένο (το λέει και ο ίδιος ο Μελανσόν) ότι στην τελική αναμέτρηση η πλειοψηφία των οπαδών του θα υποστηρίξει τον Ολάντ.

Είναι εκεί που στηρίζουν την ελπίδα και την αισιοδοξία νίκης οι σοσιαλιστές .

Πάντως, το εκλογικό αποτέλεσμα αναμένεται να κριθεί και στις ζυμώσεις που θα γίνουν μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου. Ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού δεν κατάφερε να γίνει «ο τρίτος άνθρωπος» της προεκλογικής εκστρατείας, όπως το 2007. Τα ποσοστά του κυμαίνονται μεταξύ 13% και 15% και είτε θα πάει με τον υποψήφιο που θα του δώσει «τα περισσότερα», είτε θα ζητήσει από τους ψηφοφόρους του -που προέρχονται και από τα δύο μεγάλα κόμματα- να πράξουν κατά συνείδηση.

Τέλος, η άγνωστη παράμετρος της εκλογικής αναμέτρησης – εκτός από τα έκτακτα γεγονότα- που θα αποτελέσει βεβαίως και τον ύστατο κριτή του αποτελέσματος στην κάλπη, είναι η ισχύς του «αντισαρκοζικού ρεύματος» που την τελευταία πενταετία έχει ενταθεί σε ιδιαίτερο βαθμό.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΝα δικαστούν για εθνική μειοδοσία όσοι μας πήγαν στο Μνημόνιο
Επόμενο άρθροΔΑΚΕ – Μπαμπινιώτης 1–0 και το Ντέρμπυ της Παιδείας συνεχίζεται…
Η Μαρία Δεναξά γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σύρο, ξεκίνησε τις δημοσιογραφικές σπουδές της στο Ινστιτούτο Σπουδών Μπόνα και τις συνέχισε στο Πανεπιστήμιο Stendhal της Γκρενόμπλ, όπου πήρε και το μεταπτυχιακό της στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Τελείωσε το τμήμα γαλλικού πολιτισμού και Ιστορίας στο Παν/μιο της Σορβόνης και αυτή την περίοδο ετοιμάζει το διδακτορικό της με θέμα "Δημοσιογραφική δεοντολογία και διαχείριση κοινωνικών κρίσεων απο τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ". Το επαγγελματικό της ξεκίνημα έγινε το 1988 στον Αιγαίο FM , συνεχίστηκε στο New Channel και μετά στο MEGA, όπου εργάστηκε για πολλές εκπομπές. Το 1994 έφυγε για το Παρίσι οπου εργάστηκε ως ανταποκρίτρια του Star Channel, της εφημερίδας "Ανεξάρτητος", της Deutsche Welle και του BBC World Service. Απο το 2006 είναι ανταποκρίτρια του ΜΕGA στην γαλλική πρωτεύουσα. Στα 22 έτη καριέρας, έχει συνεργαστεί με γνωστούς Έλληνες και Γάλλους δημοσιογράφους και έχει κάνει συνεντεύξεις με σημαντικές προσωπικότητες: Τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, την Μελίνα Μερκούρη, Αντώνη Σαμαράκη, Jacques Delor, Valéry Giscard d'Estaing, Nicolas Sarkozy, François Bayrou, Jean Michel Jarre, Brigitte Bardot κ.α.

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εντυπωσιακή ανάλυση του θέματος. Σε κάθε περίπτωση είναι κατάντια της πολιτικής όταν τραγικό γεγονός πέφτει θύμα εκμετάλλευσης για ψηφοθηρικούς λόγους.

 2. Κυρία Δεναξά θέλω να σας ρωτήσω τα εξής: ο φόβος μπορεί να θεωρηθεί δικαιολογημένος μόνο όταν κυκλοφορεί ελεύθερο ένα λιοντάρι στην πόλη και σε κάθε άλλη περίπτωση είναι αποτέλεσμα λανθασμένης οπτικής και έλλειψης παιδείας;
  Ένας φιλελεύθερος Ευρωπαίος πολίτης δεν μπορεί να συμβιβαστεί με τον θρησκευτικό φανατισμό του Ισλάμ, φανατισμός που δεν είναι ζήτημα οπτικής αλλά απτή πραγματικότητα. Εσείς δέχεστε τη θέση της γυναίκας στο μουσουλμανικό κόσμο; Οι περισσότερες γυναίκες στις μουσουλμανικές χώρες ζούνε μέσα στην καταπίεση και στο φόβο. Είναι και αυτός ο φόβος αδικαιολόγητος; Είστε απολύτως βέβαιη οτι μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά, ο ισλαμικός φανατισμός με την ελεύθερη σκέψη που είναι το θεμέλιο του ευρωπαϊκού πολιτισμού;

 3. Όπως πάντα , τεκμηριωμένο και το σημερινό σας άρθρο .
  Η διαχείριση της Ιστορίας (η πολιτική δηλαδή ) , είναι φυσικό να αξιοποιεί φαινόμενα όπως αυτό της Τουλούζης. Έτσι γινόταν πάντα .
  Την αυθεντική όμως Ιστορία την γράφει η «ΑΝΑΓΚΗ» ,
  όπως πολύ σωστά λέγεται και …τραγουδιέται !
  Οι είλωτες της Σπάρτης , οι δούλοι…του Σπάρτακου , οι Ξεβράκωτοι ( les sans
  culotes , αν το γράφω σωστά ) της Γαλλικής Επανάστασης , οι ραγιάδες των
  Οθωμανών , οι εξαθλιωμένοι κολίγοι της Θεσσαλίας …και πάει λέγοντας ….

  Γι’αυτό ζητώ ,κ. Δεναξά , να δείτε στο http://chrisblog.gr

  «Δεκαετία του….60» και το βίντεο «Ιθάκες…τί σημαίνουν»

 4. Κυρία Δεναξά,

  μια και μιλάμε για Τρομοκρατία και Μουσουλμάνους, τι γίνεται στην Λιβύη; Ξέρετε;
  Αν μπορείτε, ψάξτε το, σας παρακαλώ, και ενημερώστε μας, γιατί κανένας δεν γράφει- λέει, τίποτα.

  «Στην Λιβύη έχει ξεκινήσει Αντίσταση κατά του NTC- Νατοϊκών, και δεν έχουμε πάρει είδηση #3!!! (videos)»- http://gkdata.gr/?p=14513
  Μαρτίου 27th, 2012

  Libya, Al Kufra today – the green lions are back!
  Άγημα αποδίδει τιμές στην υποστολή της σημαίας, ενώ πλήθος κόσμου παρακολουθεί

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here