Όταν ο Μακρόν εκρήγνυται

0
148

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για έλλειψη ασφάλειας στην Ευρώπη, κτυπώντας αλύπητα ΝΑΤΟ, Ηνωμένες Πολιτείες, Άγκυρα, και αιφνιδιάζει  προκαλώντας και σφοδρές αντιδράσεις από πολιτικά πρόσωπα και αναλυτές. Χαρακτηριστικά είναι ορισμένα σημεία των  δηλώσεών  του : « Αυτό που βιώνουμε σήμερα είναι ο εγκεφαλικός θάνατος του ΝΑΤΟ εξαιτίας της έλλειψης συντονισμού σε ό,τι αφορά τη στρατηγική λήψης αποφάσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ… Εάν δεν ξυπνήσουμε υπάρχει κίνδυνος μακροπρόθεσμα να εξαφανιστούμε γεωπολιτικά ή τουλάχιστον να μην έχουμε τον έλεγχο της μοίρας μας. Το πιστεύω βαθιά».

Η έκρηξη αυτή του Μακρόν συνδυάζεται από τους αντιδρώντες με τον ρόλο που επιδιώκει να διαδραματίσει για τις παγκόσμιες εξελίξεις στη σύνοδο κορυφής με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση του ΝΑΤΟ.

Ας ελπίσουμε να είναι ο Πρόεδρος της Γαλλίας το ίδιο εκρηκτικός και στην παραπάνω σύνοδο, γιατί δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ο Μακρόν είναι εκείνος που υψώνει το ανάστημά του και υπερασπίζεται τις ευρωπαϊκές αρχές , αξίες και προοπτικές, στις οποίες στηρίχτηκε το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθρο«Αίαντας» στο Βεάκη: ο Νανούρης καινοτομεί, ο Σαράντης «κεντάει», ο Χαντζαράς ζωγραφίζει
Επόμενο άρθρο«Η Λαίδη Μάκβεθ του Μντσένσκ» από 9 Δεκεμβρίου, στο VAULT
Η Στέλλα Πριόβολου είναι ομότιμη καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ελληνική, γαλλική και ιταλική φιλολογία και είναι διδάκτωρ των πανεπιστημίων Αθηνών και Ρώμης. Καθηγήτρια Λατινικής-Ιταλικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ελληνορωμαϊκές -Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Λογοτεχνία, Ιστορία και Πολιτισμός". Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και συγγραφέας πολλών μελετών. Η έρευνά της τα τελευταία χρόνια έχει ως αντικείμενο το θεατρικό έργο του Dario Fo και τη σχέση του με τη λατινική λογοτεχνία του Μεσαίωνα. Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής είναι τα τρία βιβλία από τις εκδόσεις Περίπλους: 1. "Dario Fo, ένας σύγχρονος goliardus", (2001) 2. "Dario Fo, venticinque monologhi per una donna: La Medea", (2005) 3. "Rosa Fresca Aulentissima, το μεσαιωνικό ερωτικό ποίημα με το μάτι των φιλολόγων και του Νομπελίστα Dario Fo", (2010). Το ποίημα αυτό μεταφράστηκε στην ελληνική με την επιχορήγηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας. Από το 1994 μέχρι το 2001, Αντιπρόεδρος του Ι.Κ.Υ. και υπεύθυνη για το κοινοτικό πρόγραμμα "Σωκράτης". Επιστημονική υπεύθυνη προγραμμάτων ξένων γλωσσών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και εμπειρογνώμων Γ.Γ.Ε.Τ. για την κινητικότητα των σπουδαστών. Τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης 2000-2001. Από το 2001-2004 Ειδική Γραμματέας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο ΥΠΕΠΘ, Πρόεδρος της Επιτροπής στήριξης των Εδρών Ελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και εθνική εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών 2001. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας( Σ.Ε.Π.Ι.) και Γ. Γραμματέας της Societe Europeenne de Culture στην Ελλάδα.Από το 2008 μέχρι το 2010, αναπληρώτρια πρόεδρος Τμήματος Σλαβικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών.Έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του Ιταλικού κράτους CAVALIERE al merito della Repubblica Italiana, 2002. Εχει τιμηθεί για την προσφορά της στα Ελληνικά Γράμματα και τον πολιτισμό από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας, 2007 και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Χίου για τον ίδιο λόγο, 2007. Αναπτύσσει επί χρόνια πολιτική δραστηριότητα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ως μέλος της Κ.Ε. και σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο του Ευρωκοινοβουλίου το 1999.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here