Μακρόν: Σε κατάσταση εμφυλίου η Ευρώπη

0
109

Κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε προειδοποιήσεις στους ευρωβουλευτές για τους κινδύνους που εγκυμονούνται για την Ευρώπη, η οποία, όπως είπε, «είναι σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου, καθώς έχει γοητευθεί από την ανελευθερία».

Παρουσιάζοντας το δικό του όραμα για την Ευρώπη ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η Ευρώπη είναι μοναδικό μοντέλο στον κόσμο.

Επίσης χαρακτήρισε την ήπειρό μας «θησαυρό που κάναμε πραγματικότητα και κρατάμε ζωντανό για 70 χρόνια: «Θα ήταν το χειρότερο δυνατό λάθος να παραιτηθούμε από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και την προσπάθεια εξάλειψης των ανισοτήτων στη γηραιά ήπειρο». Χαρακτήρισε τον εθνικισμό ως «θανατηφόρα τάση που θα μπορούσε να οδηγήσει την ήπειρό μας στην άβυσσο».

Όπως πρόσθεσε: «Η προάσπιση της ιδέας της ευρωπαϊκής κυριαρχίας δεν είναι μια αφηρημένη ιδέα. Είναι μια πράξη που θα φέρει τις σωστές απαντήσεις στις μεγάλες μεταμορφώσεις του κόσμου, χρειαζόμαστε ισχυρότερη κυριαρχία από τη δική μας».

Επίσης, σημείωσε ότι υπάρχει ένα πλαίσιο διαίρεσης και αμφισβήτησης στην Ευρώπη. Επεσήμανε πως η Γαλλία θα χαρεί να αυξήσει τη συνεισφορά της στον προϋπολογισμό της ΕΕ, αλλά ότι οι εκπτώσεις για τα κράτη – μέλη θα πρέπει να διακοπούν, και να βρεθούν νέα κονδύλια για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, ενώ αναφέρθηκε και στη νίκη του ευρωσκεπτικιστή Ορμπαν στην Ουγγαρία, λέγοντας, «η προδοσία των ψεύτικων υποσχέσεων συνιστά απειλή για τους λαούς».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here