Η μάνα της κάθε μέρας και της πλαϊνής πόρτας

3
43

Τη μάνα μας πρέπει να τη γιορτάζουμε κάθε μέρα. Έτσι, για ν’ αναπολούμε παιδικά στιγμιότυπα (όπου η στοργή και η τρυφερότητα κυριαρχούσαν) και ν’ αναρωτιόμαστε πώς έγινε και τα χάδια, τα παραμύθια και οι ευχές της μάνας δεν έπιασαν τόπο. Όχι ότι δε μεγαλώσαμε, δε γίναμε κάποιοι, δε φτιάξαμε βιός, παιδιά και σπίτια. Όμως να, αλλιώς περιμέναμε να βρούμε τη ζωή, αλλιώς ονειρευόμαστε να διαθέσουμε την ψυχή μας.

Στις σχέσεις μας με τη μάνα μας υπάρχει πάντοτε ένα μείον. Πάντα κάτι της χρωστάμε, κάτι ξεχάσαμε να της αναγνωρίσουμε, κάποια βαριά κουβέντα είπαμε και δε ζητήσαμε συγγνώμη (ξέροντας, βέβαια, πως αυτή μας συγχώρεσε).

Μολονότι η αγάπη και η καρτερικότητα της μάνας είναι η ίδια, απ’ όποια κοινωνική τάξη κι αν προέρχεται, όσα γράμματα κι αν έμαθε, όσα λεφτά κι αν απέκτησε, βαθιά μέσα μου πιστεύω πως η «καθημερινή γιορτή» της μάνας δεν πρέπει να αφιερώνεται στις διάφορες mammies, στις κοσμικές, στις – μέσω Φιλιππινέζας – εκφράζουσες το μητρικό φίλτρο, στις άνετες κι ανεξάρτητες, αλλά στις μάνες που κέρδισαν το προαιώνιο στοίχημα με τη φύση, που δεν είναι άλλο από το να μετράς την αγάπη με τον πόνο και από τα να θυσιάζεις τη δική σου ζωή για τη ζωή ενός άλλου. (Είτε αυτό το αξίζει είτε όχι. Είτε στο ζητάει είτε όχι. Είτε θα το μάθει κάποτε είτε όχι).

*Ο καθηγητής Γιάννης Πανούσης είναι βουλευτής της ΔΗΜΑΡ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΠοιος ρίχνει τις επενδύσεις στην πυρά και θέλει να μας αφήσει μόνο με το …Φάληρο;
Επόμενο άρθροΗ φωτογραφία της ημέρας
Ο Γιάννης Πανούσης έλκει την καταγωγή του από την Αρκαδία και την Κορινθία, αλλά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Σπούδασε στη Νομική, αλλά αγαπούσε τη Φιλολογία. Συνέχισε τις σπουδές του στις Πολιτικές Επιστήμες και συνέχισε στη Γαλλία με εγκληματολογία, που αποτελεί συνδυασμό πολιτικής σκέψης, φιλολογίας, νομικής και πολιτικής επιστήμης. Διετέλεσε καθηγητής στη Νομική Θράκης επί 19 χρόνια (και πρύτανης απο το 1994 έως το 1997) και όταν έφυγε από εκεί για τη Νομική Αθηνών ένιωσε ότι "ξενιτεύεται" -παρότι όταν είχε πρωτοπάει στην Κομοτηνή είχε τρομάξει! http://www.giannispanousis.gr/page.php?p=biography

3 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here