Μαραθώνια συνεδρίαση στο SPD για ενδεχόμενη επιστροφή στην κυβέρνηση

0
35

Έπειτα από μία μαραθώνια συνεδρίαση 9 ωρών στο στρατηγείο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στο Βερολίνο «Βίλι Μπραντ»στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος του κόμματος  Μάρτιν Σουλτς, σοσιαλδημοκράτες υπουργοί από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, τοπικοί πρωθυπουργοί κρατιδίων από το SPD, μέλη του προεδρείου του κόμματος, και κυρίως ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αρχιτέκτονας της κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού το 2013 επιχειρήθηκε να απαντηθεί το ερώτημα: Ναι ή όχι σε συμμετοχή κυβέρνησης συνασπισμού;

Έπειτα από 6 ώρες οι συμμετέχοντες στη μαραθώνια συνεδρίαση παρήγγειλαν πίτα τεραστίων διαστάσεων για… ενίσχυση. Το κόμμα και κυρίως ο πρόεδρός του, βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση καθώς καλούνται να αποφασίσουν εάν τελικά θα ενδώσουν στην έκκληση του προέδρου της Δημοκρατίας, σοσιαλδημοκράτη Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, για σχηματισμό σταθερής κυβέρνηση συνασπισμού με τη συμμετοχή του SPD. Από τη χθεσινή διερευνητική συνάντησή του Γερμανού προέδρου με τον πάλαι ποτέ κομματικό σύντροφό του, διάρκειας πάνω από μια ώρα, δεν διέρρευσε κάτι στη δημοσιότητα. Εικάζεται πάντως ότι ο Σταϊνμάγερ θύμισε στο συνομιλητή του την ευθύνη του κόμματος απέναντι στη Γερμανία και τη δυνατότητα σχηματισμού και πάλι κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού.

Αλλά ακόμη και μετά τη σύσκεψη 9 ωρών είναι δύσκολο να διαγνώσει κάποιος μετακίνηση θέσεων.

Στο μεταξύ, στις 7 Δεκεμβρίου έχει οριστεί τριήμερο ομοσπονδιακό συνέδριο, στο οποίο θα εκλεγεί η ηγεσία του κόμματος. Το αργότερο μέχρι τότε τα στελέχη του θα πρέπει να καταθέσουν κάτι σαν οδικό χάρτη, για το πώς αυτές οι συζητήσεις «με ανοιχτό το αποτέλεσμα» συμμετοχής σε κυβέρνηση θα είναι προς το συμφέρον της χώρας. Όσο για το πόσο είναι πιθανό να παραμείνει ο Μάρτιν Σουλτς στην ηγεσία μετά το άσχημο εκλογικό αποτέλεσμα, στελέχη του κόμματος επιμένουν ότι συνεχίζει να χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης του προεδρείου και των μελών του SPD.

Πηγή: Deutsche Welle

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here