#Βιβλιοπαρουσίαση|Μαρίας Φωτοπούλου- «Τα τρένα που δεν ανέβηκες»

Εντυπώσεις από ένα ιδανικό ανάγνωσμα για το Σάββατό μας. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κίτρο.

0
94

Διάβασα με πολύ ενδιαφέρον το βιβλίο της Μαρίας Φωτοπούλου, άριστης προπτυχιακής και μεταπτυχιακής μου φοιτήτριας στη Φιλοφοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η Μαρία είναι σκεπτόμενη, βαθιά σκεπτόμενη, κάτι που δύσκολα κανείς βρίσκει στη γενιά της. Έτσι, οι προβληματισμοί της για την ανθρώπινη συμπεριφορά στο βιβλίο της με τίτλο «Τα τρένα που δεν ανέβηκες» ήταν για μένα αναμενόμενοι.

Η ηρωίδα της είναι η όμορφη Κοντέσα, η πιο περιζήτητη και καλοπληρωμένη πόρνη της πόλης των Αθηνών. Κοριτσάκι ακόμη καταλήγει σε πορνείο της Τρούμπας αναζητώντας τρόπο επιβίωσης. Όταν αποκτά το πρώτο της παιδί, η κοσμοθεωρία της αλλάζει εντελώς. Από την Τρούμπα της Αθήνας, μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, βρίσκεται στο Λος Άντζελες . στην ταραγμένη για την Αμερική περίοδο από τον πόλεμο του Βιετνάμ. Θέλει να αλλάξει τη ζωή της , να δώσει σε αυτήν νόημα και αξία, να σταθεί στην κοινωνία στα δικά της πόδια με αξιοπρέπεια και εκτίμηση από το περιβάλλον της. Αυτό όμως το περιβάλλον των προσώπων που υπήρξαν οι «δορυφόροι» της, πλήττεται μοιραία από το ριζικό της ηρωίδας και αντιδρά έντονα με αποκορύφωση έναν φόνο, αλλά και την εξιλέωση.

Το βιβλίο είναι βγαλμένο μέσα από τη ζωή, και για τη ζωή, με ιδιαίτερες συμπεριφορές, επιλογές ζωής, ανατροπές, εκπλήξεις, γραμμένες όλες με έντονη ευαισθησία.

Στον πρόλογό της η συγγραφέας γράφει χαρακτηριστικά : «αφήνω τον αναγνώστη να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα ως προς το τι  προσδιόρισε ακριβώς τη μοίρα των δικών μου ηρώων. Να δει τα λάθη τους, αυτά που θα μπορούσε ο ίδιος να κάνει καλύτερα, αλλά και να αναρωτηθεί τι είναι αυτό που καθορίζει τη δική του ζωή…. Έχει σημασία τελικά να απαντήσουμε τι είναι αυτό που κάνει τη ζωή μας να είναι έτσι όπως είναι ή μήπως πρέπει να προσπαθούμε να κοιτάζουμε το σήμερα και να γινόμαστε διαρκώς καλύτεροι;

Και κλείνει τον πρόλογό της με έναν πολύ όμορφο παραλληλισμό: «Τα τρένα που δεν ανέβηκες» ξεκίνησαν το δικό τους ταξίδι ακριβώς πριν από τρία χρόνια και πέρασαν από Συμπληγάδες για να φτάσουν στον προορισμό τους . Και ευτυχώς, γιατί τι νόημα θα είχε το ταξίδι του Οδυσσέα αν έφτανε στην Ιθάκη του κάνοντας κρουαζιέρα; Και όπως ο ομηρικός ήρωας είχε τους συντρόφους του έτσι και εγώ, είχα τους δικούς μου συνοδοιπόρους  που με στήριξαν σε κάθε μου βήμα αλλά και σε κάθε μου στραβοτιμονιά που μπορούσε ανά πάσα στιγμή να ρίξει το καράβι στα βράχια».

Το βιβλίο που μας χάρισε  η νεαρή συγγραφέας Μαρία Φωτοπούλου είναι αξιόλογο, γραμμένο  με στοχασμό, με βαθιά ανθρώπινες ιδέες, με κομψό λόγο και εμβάθυνση σε αυτό που λέγεται ζωή.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΘα αφήσουν τον Ολυμπιακό να βολοδέρνει; Αξίζει στον Σπανούλη;
Επόμενο άρθροΉρθε η ώρα το σπίτι να… μυρίσει Χριστούγεννα | Συνταγή Πανετόνε
Η Στέλλα Πριόβολου είναι ομότιμη καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ελληνική, γαλλική και ιταλική φιλολογία και είναι διδάκτωρ των πανεπιστημίων Αθηνών και Ρώμης. Καθηγήτρια Λατινικής-Ιταλικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ελληνορωμαϊκές -Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Λογοτεχνία, Ιστορία και Πολιτισμός". Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και συγγραφέας πολλών μελετών. Η έρευνά της τα τελευταία χρόνια έχει ως αντικείμενο το θεατρικό έργο του Dario Fo και τη σχέση του με τη λατινική λογοτεχνία του Μεσαίωνα. Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής είναι τα τρία βιβλία από τις εκδόσεις Περίπλους: 1. "Dario Fo, ένας σύγχρονος goliardus", (2001) 2. "Dario Fo, venticinque monologhi per una donna: La Medea", (2005) 3. "Rosa Fresca Aulentissima, το μεσαιωνικό ερωτικό ποίημα με το μάτι των φιλολόγων και του Νομπελίστα Dario Fo", (2010). Το ποίημα αυτό μεταφράστηκε στην ελληνική με την επιχορήγηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας. Από το 1994 μέχρι το 2001, Αντιπρόεδρος του Ι.Κ.Υ. και υπεύθυνη για το κοινοτικό πρόγραμμα "Σωκράτης". Επιστημονική υπεύθυνη προγραμμάτων ξένων γλωσσών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και εμπειρογνώμων Γ.Γ.Ε.Τ. για την κινητικότητα των σπουδαστών. Τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης 2000-2001. Από το 2001-2004 Ειδική Γραμματέας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο ΥΠΕΠΘ, Πρόεδρος της Επιτροπής στήριξης των Εδρών Ελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και εθνική εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών 2001. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας( Σ.Ε.Π.Ι.) και Γ. Γραμματέας της Societe Europeenne de Culture στην Ελλάδα.Από το 2008 μέχρι το 2010, αναπληρώτρια πρόεδρος Τμήματος Σλαβικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών.Έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του Ιταλικού κράτους CAVALIERE al merito della Repubblica Italiana, 2002. Εχει τιμηθεί για την προσφορά της στα Ελληνικά Γράμματα και τον πολιτισμό από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας, 2007 και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Χίου για τον ίδιο λόγο, 2007. Αναπτύσσει επί χρόνια πολιτική δραστηριότητα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ως μέλος της Κ.Ε. και σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο του Ευρωκοινοβουλίου το 1999.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here