Με Navtex η Τουρκία φθάνει μέχρι τα Κύθηρα

0
80

Από την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου οι τουρκικές αρχές θα διεξάγουν μαζί με το γερμανικό σκάφος R/V METEOR επιστημονικές έρευνες στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, μέχρι τα χωρικά ύδατα των Κυθήρων.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το mignatiou.com, με δυο NAVTEX (0020/18 και 0021/18) που εξέδωσαν οι τουρκικές Αρχές αναγγέλλουν τη διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών από το γερμανικό σκάφος R/V METEOR σε περιοχές «εκτός ξένων χωρικών υδάτων» μέχρι νεότερα. Οι περιοχές αυτές καλύπτουν πολύ μεγάλη έκταση στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και φθάνουν μέχρι και τα όρια των χωρικών υδάτων των Κυθήρων!

Το METEOR είναι το ίδιο σκάφος το οποίο ενώ πραγματοποιούσε πριν τρεις ημέρες έρευνες βάσει ελληνικής NAVTEX βόρεια της Λήμνου παρενοχλήθηκε από τουρκικό πολεμικό σκάφος, ενώ οι τουρκικές Αρχές εξέδωσαν NAVTEX με την οποία χαρακτήριζαν άκυρη την Ελληνική Αναγγελία των ερευνών αυτών, δηλώνοντας ότι για την περιοχή αρμόδιες για έκδοση NAVTEX είναι οι τουρκικές Αρχές. Σύμφωνα πάντως με ελληνική αναγγελία το γερμανικό σκάφος πραγματοποιεί έρευνες σε περιοχή νότια της Λέσβου ενώ σύμφωνα με το δηλωμένο δρομολόγιο του πλοίου, μετά την ολοκλήρωση αυτής της έρευνας θα αναχωρήσει με προορισμό την Κατανια της Ιταλίας.

Οι επόμενες κινήσεις του METEOR θα δείξουν εάν πράγματι το γερμανικό σκάφος προκειμένου να ολοκληρώσει το πρόγραμμα των ερευνών του, απευθύνθηκε και στην Τουρκία ζητώντας άδεια για έρευνες σε περιοχή που εμπίπτουν στην ελληνική αρμοδιότητα και συμπίπτουν μάλιστα με μεγάλο μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Εντύπωση προκαλεί και παλι ότι οι Ελληνικές Αρχές αποφεύγουν να εκδώσουν αντί-NAVTEX που να ακυρώνουν τις τουρκικές και να μην επιτρέπουν έτσι την δημιουργία στρεβλής εικόνας για το ποιος ασκεί κυριαρχικές αρμοδιότητες στο Αιγαίο, ακομη και εξω από τα Κύθηρα.

Πηγή: mignatiou.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here