Μέγα πλήθος στο συλλαλητήριο- Μίκης: Να γίνει δημοψήφισμα

0
379

«Πύρινη» ήταν η ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, στο Σύνταγμα. Καθισμένος σε καροτσάκι τόνισε ότι θα έχει «ολέθρια αποτελέσματα για τη χώρα» αν γίνει αποδεκτή μια σύνθετη ονομασία, με τη λέξη Μακεδονία, για τα Σκόπια.

Ανέφερε ότι πολλές γενιές Σκοπιανών έχουν γαλουχηθεί με το ψέμα ότι είναι απευθείας απόγονοι των βασιλέων της αρχαίας Μακεδονίας, του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. «Απειλούμαστε από αυτή τη χώρα, τα λένε στο Σύνταγμά τους και στα σχολικά βιβλία», πρόσθεσε, και κατηγόρησε για «εθνομηδενισμό» όσους κάνουν πως δεν βλέπουν (μεταξύ αυτών και την κυβέρνηση).

Κλείνοντας την ομιλία του, που συχνά διακοπτόταν από συνθήματα, υπογράμμισε πως πρέπει να αποφασίσει, τελικά, ο κυρίαρχος λαός, μέσα από δημοψήφισμα. «Η Μακεδονία είναι μία. Και ήταν, είναι και θα είναι ελληνική».

Το βίντεο από το Livemedia

Η πλατεία Συντάγματος είναι κατάμεστη, το ίδιο και οι γύρω δρόμοι. Η οδός Φιλελλήνων είναι γεμάτη έως τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, το ίδιο και η Βασιλίσσης Σοφίας έως την Ηρώδου Αττικού, όπως και οι δρόμοι κάτω από την πλατεία, αλλά και η Φιλελλήνων.

Στο μεγάλο συλλαλητήριο παραβρίσκονται και τρεις ιεράρχες, ως εκπρόσωποι της Ιεράς Συνόδου. Η Εκκλησία της Ελλάδος εκπροσωπείται από τον αντιπρόεδρο της Δ.Ι.Σ,. Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο, ο οποίος και απηύθυνε μήνυμα ενότητας, ως ένας από τους κεντρικούς ομιλητές στο συλλλαητήριο, αλλά και από τους Μητροπολίτες Δράμας κ. Παύλο και Χίου κ. Μάρκο.

Χιλιάδες άνθρωποι συνέχισαν να προσέρχονται και μετά τις 2 το μεσημέρι, κρατώντας χιλιάδες ελληνικές σημαίες.

Τον τόνο έδωσε η άφιξη του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε.

Η αστυνομία έχει δημιουργήσει ειδικές ζώνες για να μη αποκλειστεί η περιοχή που αναρχικοί κάνουν αντισυγκέντρωση.

Η εξέδρα των ομιλητών έχει στηθεί στην Ερμού, ενώ στόχος είναι να υπάρχει ακουστική στην Πανεπιστημίου, στη Βασιλίσσης Σοφίας, στη Φιλελλήνων και στη Σταδίου

 

LIVE: Bροντερό λαϊκό παρών στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here