Η Μέρκελ θέλει Ευρώπη με χοντρό πορτοφόλι και τεράστια δυστυχία…

1
40

Πέρασαν τρία χρόνια, έγιναν αισίως 22 Σύνοδοι Κορυφής, αμέτρητα Eurogroup και Ecofin, όμως η κρίση όχι μόνο δεν έχει σταματήσει, αλλά επεκτείνεται και μολύνει τη μία χώρα μετά την άλλη, απειλώντας πια να μεταφερθεί στην Ασία και, φυσικά, να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες απ’ όπου και ξεκίνησε.

Χθες έγινε άλλη μία Σύνοδος Κορυφής που επιχείρησε να δώσει απάντηση στην κρίση…

Τι μας είπαν, λοιπόν, οι Eυρωπαίοι ηγέτες; Μας είπαν ότι δε θα εφαρμόσουν ακόμα τις αποφάσεις που έλαβαν σε μία άλλη Σύνοδο που έγινε τον Ιούνιο!

Τότε είχαν βρει έναν τρόπο να σταματήσουν οι κρατικοί προϋπολογισμοί να εξαρτώνται από την «καλή υγεία» των τραπεζών, φοβούμενοι προφανώς αυτό που έγινε το 2008 στις ΗΠΑ με τη Lehman Brothers…

Για να βοηθήσουμε το συλλογισμό, θα δεχτώ ότι οι ΗΠΑ ουσιαστικά εκτόνωσαν την κρίση των «τοξικών» χρεοκοπώντας μία τράπεζα (δε λέω ότι ήταν κυβερνητική απόφαση) και οι Ευρωπαίοι έλαβαν μία σωστή απόφαση τον Ιούνιο.

Τι είπαν λοιπόν; Ότι οι ζημίες από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δε θα περνούν πια από τους εθνικούς προϋπολογισμούς και οι τράπεζες θα καταφεύγουν στα ευρωπαϊκά ταμεία για χρήματα, τα οποία βεβαίως αργότερα θα επιστρέφουν. Έτσι δε θα επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Ελλάδας, και όπως θα συμβεί εντός του επόμενου διαστήματος στην Ισπανία… και ποιος ξέρει και σε ποια άλλη χώρα…

Χθες ,λοιπόν, οι αρχηγοί χωρών και κυβερνήσεων συναντήθηκαν για να επαναβεβαιώσουν αυτές τις δεσμεύσεις. Και το έκαναν!

Αποφάσισαν να υλοποιήσουν την τραπεζική εποπτεία που αποτελεί και απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του μόνιμου μηχανισμού στήριξης, ο οποίος δημιουργήθηκε πριν από μερικές ημέρες. Όμως,  με πάρα πολλούς αστερίσκους.

Ο Ολάντ, που θέλει αλλά μάλλον δεν μπορεί να κάνει περισσότερα, επέβαλε την εποπτεία σε όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρωζώνης, κάτι στο οποίο αντιστεκόταν σθεναρά η Γερμανία που ήθελε έλεγχο μόνο των μεγάλων και «συστημικών» τραπεζών, διότι οι μικρές, τοπικές της τράπεζες είναι η «Αχίλλειος πτέρνα» της.

Όμως, το σημαντικότερο (κατά τη δική μου άποψη) είναι ότι η Γερμανία επέβαλε για ακόμη μία φορά τον σημαντικότερο παράγοντα, το χρονοδιάγραμμα! Σε μία κρίση που επεκτείνεται και βαθαίνει, η Μέρκελ απλά δε βιάζεται…

Οι αγορές τρέχουν με ταχύτητα φωτός και η Καγκελάριος είναι μία χελώνα που, με την πολιτική της, απειλεί να ρίξει όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στα βράχια!

Αν μου επιτρέπεται μία πρόβλεψη, δε θα επιτρέψει να γίνει τίποτα πριν από τις εκλογές της το Σεπτέμβριο του 2013, με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει κάτι τέτοιο για πολλές χώρες της ευρωζώνης, όχι μόνο για την Ελλάδα. Θεωρώ ότι αν πέσει η Ισπανία που θα συμπαρασύρει την Ιταλία, οι συνέπειες θα είναι παραπάνω από ολέθριες…

Δε θα πω ότι δεν είναι Ευρωπαία, άλλωστε η ίδια η καταγωγή της το αποδεικνύει. Ας είμαστε ειλικρινείς, δε γίνεσαι Ευρωπαίος στα 40. Και για την υπεράσπισή της θα πω ότι καταλαβαίνω γιατί δε θέλει να πληρώσει η χώρα της την ευρωπαϊκή κρίση.

Φυσικά και δεν είναι ακριβώς έτσι, αλλά βοηθάει το συλλογισμό! Το θέμα, όμως, είναι ότι ελλείψει ευρωπαϊκής συνείδησης, η Γερμανίδα Καγκελάριος καταστρέφει και την ευρωπαϊκή συνείδηση εκατομμυρίων άλλων ανθρώπων και σπουδαίων ηγετών που έχτισαν μία Ευρώπη πάνω σε όραμα, αλλά και ανισότητες.

Η Ελλάδα ποτέ δεν ήταν τόσο δυνατή όσο η Γαλλία και η Γερμανία. Η είσοδός της, όμως, στην Ευρωζώνη βασίστηκε στο συγκεκριμένο όραμα ανθρώπων που χτίζανε μία Ευρώπη όχι μόνο πάνω σε λεφτά, αλλά και σε κοινή ιστορία – στην Ελλάδα ανήκει μέρος αυτής – σε προσπάθειες και σε μία ταυτότητα. Την ευρωπαϊκή!

Σε αυτούς τους ανθρώπους άξιζε το Νόμπελ Ειρήνης που τώρα ακούστηκε σαν κακόγουστο αστείο…

Το δε χειρότερο, πάντα κατά τη δική μου ταπεινή άποψη, είναι ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως που να μπορεί να σταματήσει τη Μέρκελ που εμφανώς ονειρεύεται μία Ευρώπη με χοντρό πορτοφόλι, δυστυχισμένη και διχασμένη…

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΗ επιστροφή της Έλλης, η επίθεση της Γκολεμά και η βουλευτής -τέρας του Σύριζα!
Επόμενο άρθροΤα ναζιάρικα νιαουρίσματα δεν αποτελούν διαπραγμάτευση…
Η Κλειώ Νικολάου είναι δημοσιογράφος από το 1999 όταν αποφοίτησε από το "Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας". Εχει εργαστεί σε οικονομικές και πολιτικές εφημερίδες, κυρίως στο διεθνές οικονομικό ρεπορτάζ, αλλά και στο ρεπορτάζ του υπουργείου Οικονομικών. Εχει κάνει εκπομπή στην ΕΡΑ, ενώ έχει εργαστεί και στα γραφεία Τύπου της "ΑΘΗΝΑ 2004" στο γραφείο Διεθνών ΜΜΕ, καθώς και στην Επιτροπής Διεκδίκησης των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 στο Βόλο. Σήμερα εργάζεται στο portal newsbeast.gr, στη σύνταξη Οικονομικών και Διεθνών Ειδήσεων.Έχει σπουδάσει εφαρμοσμένη γλωσσολογία στο Paul Valery στο Montpellier και έχει κάνει το μεταπτυχιακό της στη διερμηνεία στο ίδιο Πανεπιστήμιο και στο τμήμα Λεξικογραφίας στη Σορβόννη.Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η αλήθεια είναι ότι η ευρωπαϊκή συνείδηση ξεκινά από την παιδεία. Με σεβασμό στην εθνική ταυτότητα μπορεί σταδιακά να διαμορφωθεί και η ευρωπαϊκή. Εάν θέλετε δείτε την νέα κίνηση κομμάτων σε όλη την Ευρώπη στην ιστοσελίδα http://www.federalistparty.eu. Η ιστοσελίδα μας είναι http://www.usenow.gr. Στην Ρώμη 3 και 4 Νοεμβρίου 2012 θα προσπαθήσουμε ως Ευρωπαϊκό Φεντεραλιστικό Κόμμα για μια κοινωνική και αλληλέγγυα Ευρώπη. Είμαστε νέοι, έχουμε όραμα, είμαστε αισιόδοξοι. Θέλουμε μία άλλη παιδεία, καλλίτερη, με έμφαση στην Ευρώπη, στις ξένες γλώσσες, τα ταξίδια, την κινητικότητα των νέων, όχι δυστυχία και διχασμός, αλλά ένωση και κατανόηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here