Το μήνυμα ήρθε από τη Γαλλία

1
31

Επιτέλους, αχτίδα φωτός από «γαλλικό Διαφωτισμό». Η εκλογή του Ολάντ στη Γαλλία σηματοδοτεί  ένα νέο και ελπιδοφόρο πολιτικό σκηνικό.

Προσδοκώντας ότι οι υποσχέσεις θα γίνουν πράξεις, ως Ευρωπαίοι πολίτες αναμένουμε από τον Γάλλο Πρόεδρο να ανακόψει τον ρουν του κερδοσκοπικού καπιταλισμού και να στραφεί προς την κοινωνία.

Οι αντοχές των λαών εξαντλούνται, γιατί η Ενωμένη Ευρώπη εγκατέλειψε χωρίς περίσκεψη την ανθρωποκεντρική πολιτική, που το όραμά της προέβλεπε, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Από σήμερα ως Ευρωπαίοι πολίτες αναμένουμε από τον Ολάντ να κινηθεί για τη διάσωση της Ευρώπης μέσα από τη στήριξη εκείνων, που απειλούνται περισσότερο, μέσα από την κοινωνική δικαιοσύνη και την εξασφάλιση μιας προοπτικής για τους νέους . Αναμένουμε σεβασμό των εθνικών πολιτικών και των πολιτιστικών χαρακτηριστικών και ιδιαιτεροτήτων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναμένουμε από τον Ολάντ να συνδυάσει την ευρωπαϊκή οικοδόμηση με μια πολιτική στήριξης της ανάπτυξης.

Ως Ευρωπαίοι πολίτες αναμένουμε την εφαρμογή μιας νέας μεταρρυθμιστικής και φιλοευρωπαϊκής σοσιαλιστικής πολιτικής με κέντρο τον Άνθρωπο και στόχο την επιστροφή της ηπείρου μας στις ρίζες της, στις  πολιτιστικές της  αξίες μέσα από τις οποίες αναδύθηκε  και τις οποίες λησμόνησε με δραματικές συνέπειες, που σήμερα βιώνουμε όλοι. Και ο Ολάντ δήλωσε κατηγορηματικά ότι η κρίση της Ευρώπης δεν είναι στενά οικονομική αλλά κυρίως πολιτιστική.

Αν ο Ολάντ μας διαψεύσει και μας απογοητεύσει δεν θα είναι μόνον κρίμα και άδικο αλλά καταστροφικό για όλους εμάς τους Ευρωπαίους πολίτες.

Πιθανή ετυμολογία της λέξης «Ευρώπη» είναι ότι αυτή προέρχεται από τη σύνδεση των λέξεων «ευρύς+ωψ, ωπός», που σημαίνει «ανοιχτομάτης». Ας κοιτάξουν, λοιπόν, όλοι οι ηγέτες της Ευρώπης με μάτια ανοιχτά την βαθιά αιτία της κρίσης. Ας αφυπνιστούν ΟΛΟΙ – ένας κούκκος δεν φέρνει την άνοιξη – και ας αναζητήσουν ένα «σύγχρονο Διαφωτισμό», ένα «νέο Ουμανισμό» ανεκτικό στην πολυπολιτισμικότητα και προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα. Ας οικοδομήσουν την Ευρώπη των πολιτών , των θεσμών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η εκλογή Ολάντ είναι η μεγάλη ευκαιρία!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΤο μέλλον πρέπει να νικήσει το παρόν
Επόμενο άρθροΤοξικά απόβλητα Δημοκρατίας γέννησαν τη Χρυσή Αυγή
Η Στέλλα Πριόβολου είναι ομότιμη καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ελληνική, γαλλική και ιταλική φιλολογία και είναι διδάκτωρ των πανεπιστημίων Αθηνών και Ρώμης. Καθηγήτρια Λατινικής-Ιταλικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ελληνορωμαϊκές -Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Λογοτεχνία, Ιστορία και Πολιτισμός". Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και συγγραφέας πολλών μελετών. Η έρευνά της τα τελευταία χρόνια έχει ως αντικείμενο το θεατρικό έργο του Dario Fo και τη σχέση του με τη λατινική λογοτεχνία του Μεσαίωνα. Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής είναι τα τρία βιβλία από τις εκδόσεις Περίπλους: 1. "Dario Fo, ένας σύγχρονος goliardus", (2001) 2. "Dario Fo, venticinque monologhi per una donna: La Medea", (2005) 3. "Rosa Fresca Aulentissima, το μεσαιωνικό ερωτικό ποίημα με το μάτι των φιλολόγων και του Νομπελίστα Dario Fo", (2010). Το ποίημα αυτό μεταφράστηκε στην ελληνική με την επιχορήγηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας. Από το 1994 μέχρι το 2001, Αντιπρόεδρος του Ι.Κ.Υ. και υπεύθυνη για το κοινοτικό πρόγραμμα "Σωκράτης". Επιστημονική υπεύθυνη προγραμμάτων ξένων γλωσσών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και εμπειρογνώμων Γ.Γ.Ε.Τ. για την κινητικότητα των σπουδαστών. Τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης 2000-2001. Από το 2001-2004 Ειδική Γραμματέας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο ΥΠΕΠΘ, Πρόεδρος της Επιτροπής στήριξης των Εδρών Ελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και εθνική εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών 2001. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας( Σ.Ε.Π.Ι.) και Γ. Γραμματέας της Societe Europeenne de Culture στην Ελλάδα.Από το 2008 μέχρι το 2010, αναπληρώτρια πρόεδρος Τμήματος Σλαβικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών.Έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του Ιταλικού κράτους CAVALIERE al merito della Repubblica Italiana, 2002. Εχει τιμηθεί για την προσφορά της στα Ελληνικά Γράμματα και τον πολιτισμό από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας, 2007 και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Χίου για τον ίδιο λόγο, 2007. Αναπτύσσει επί χρόνια πολιτική δραστηριότητα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ως μέλος της Κ.Ε. και σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο του Ευρωκοινοβουλίου το 1999.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here