Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως: Μην πιέζετε τους ιερείς να σας κοινωνήσουν κρυφά

0
128

Mε ένα ψύχραιμο μήνυμα, μετά την εσπερινή λειτουργία της Μ.Τρίτης, που μεταδόθηκε από τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης, κ. ‘Ανθιμος, κάλεσε τους πιστούς να δείξουν ψυχραιμία. Όπως είπε μεταξύ άλλων «… Ας υπάρχει αυτή η απόσταση φέτος και ας πονάμε κι εμείς εδώ στους ναούς, που ευλογούμε τα άδεια καθίσματα, αλλά στο καθένα από αυτά βλέπουμε το δικό σας πρόσωπο και ευχόμαστε η ευλογία του Θεού, να έρχεται στα σπίτια σας και να πλημμυρίζει τις καρδιές σας. Τις καρδιές όλων που αυτή τη στιγμή μπορεί να είστε στα σπίτια σας, αλλά με την ψυχή και τη σκέψη στην καρδιά σας, είστε εδώ μέσα, μπροστά στην εικόνα του Νυμφίου Χριστού…».

Ο κ. Άνθιμος επανέλαβε ότι το κλείσιμο των ναών έγινε «για να μη ζήσουμε στην πατρίδα μας, αυτές τις εκατόμβες των θυμάτων που βλέπουμε σε άλλες χώρες», παροτρύνοντας «να προσευχηθούμε από το σπίτι μας και να λαχταρήσουμε το Χριστό να’ ρθει μέσα στο σπίτι του καθενός μας». Απεύθυνε έκκληση στους πιστούς να μην «πιέζουν» τους ιερείς για να λάβουν τη Θεία Κοινωνία. «Δέχομαι πολλά αιτήματα ιερέων μας, που τους πιέζετε κρυφά να’ ρθουν και να σας κοινωνήσουν, ή να ρθείτε εσείς κρυφά στους ναούς να κοινωνήσετε. Είναι πολύ δύσκολο για έναν ιερέα να χωρίσει τους ενορίτες τους και να πει ‘Εσείς είστε γνωστοί μου, είστε φίλοι μου, είστε παρέα μ’ εμένα, άρα ελάτε’. Ο Χριστός είναι για όλους και ο ιερέας δεν έχει δικαίωμα να κάνει τέτοια διαλογή κατά τη δική του άποψη… Όταν περάσει το κακό, όλοι μας, όσοι νηστέψαμε, όσοι κουραστήκαμε, όσοι ψυχικά αισθανθήκαμε αυτή την έλλειψη τη Μεγάλη Σαρακοστή, θα ‘ρθουμε χωρίς νηστεία, να κοινωνήσουμε… Κάθε φορά που ο Χριστιανός κοινωνάει, είναι Πάσχα για κείνον και την ψυχή του…».

Τέλος, ο κ. ‘Ανθιμος κάλεσε τους πιστούς, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου δώδεκα παρά τέταρτο να βγούν όλοι στα μπαλκόνια. “Θα ακούσουμε το Χριστός Ανέστη κρατώντας τα κεριά, θα ψάλουμε το Χριστός Ανέστη και στη συνέχεια, αφού γεμίσει η ψυχή μας με το μήνυμα και το άγγελμα της Αναστάσεως, ενώ οι καμπάνες όλων των εκκλησιών, θα χτυπούν χαρμόσυνα, θα μπούμε μέσα στα σπίτια μας. Εκεί θα τελειώσουμε τη νηστεία, θα κάνουμε τον σταυρό μας και θα φάμε το πασχαλιάτικο φαγητό μας…”, είπε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here