Μητσοτάκης: Έκτακτη ενίσχυση 400 ευρώ σε 155.000 μακροχρόνια ανέργους

0
55

Σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία, αναγγέλλοντας, ταυτόχρονα, μέτρα στήριξης των 155.000 μακροχρόνια ανέργων με έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

«Οι 155.000 μακροχρόνια άνεργοι της πατρίδας μας θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ» είπε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε με έμφαση:

«Προσοχή, όμως: Μέχρι σήμερα, θυσιάζουμε συνειδητά ένα μέρος της ευημερίας μας για να προστατεύσουμε την υγεία και την κοινωνική συνοχή. Γιατί η ύφεση το 2020 θα είναι μεγάλη. Ακόμα μεγαλύτερη, όμως, μπορεί να είναι η ανάκαμψη το 2021. Και, σε αντίθεση με το παρελθόν, σήμερα διαθέτουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα: Ένα τεράστιο απόθεμα αξιοπιστίας και σοβαρότητας. Αυτό το εθνικό κεφάλαιο, λοιπόν, δεν επιτρέπεται να σπαταληθεί σε αλόγιστα αιτήματα και πρόχειρες παροχές. Γιατί ένας πόλεμος σε εξέλιξη απαιτεί εφεδρείες. Θα μοιραστούμε τα βάρη της κρίσης με τρόπο δίκαιο, όπως το κάνουμε μέχρι σήμερα. Για να έχουν όλοι μετά, μέρισμα από την αναπτυξιακή έκρηξη που θα ακολουθήσει».

Στο τηλεοπτικό του μήνυμα ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως η πανδημία υποχωρεί αλλά ο πόλεμος δεν κερδήθηκε ακόμη και ευχαρίστησε τους πολίτες για την εμπιστοσύνη και την πειθαρχημένη συμπεριφορά που επέδειξαν, βοηθώντας έτσι το έργο της καταπολέμησης του κορονοϊού.
Εκτίμησε ότι το προσεχές διάστημα θα υπάρξουν δυστυχώς κι άλλες απώλειες αλλά θα είναι πολύ λιγότερες απ’ όσες αν η κυβέρνηση είχε ακολουθήσει άλλη πολιτική. Προς τούτο ο κ.Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα επιμείνει στην ίδια πολιτική που υπαγορεύουν οι ειδικοί και η επιστροφή στην κανονική ζωή θα γίνει σταδιακά και σε φάσεις, και μόνο όταν αυτό θα τεκμηριώνεται από επιστημονικά δεδομένα.

Ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή της επιδημίας πήρε μέτρα για την στήριξη των εισοδημάτων, και διέθεσε περισσότερα από 14 δις για να στηριχθούν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις, ενώ εξασφαλίζει ακόμη 10 δις ευρώ ρευστότητας και πρόσθετα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν μεσούσης της κρίσης του κορονοϊού, και τόνισε ότι ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας χτίζεται, ήδη, καθώς -όπως είπε- «σε μόλις πέντε εβδομάδες, έγιναν όσα δεν γίνονταν επί δεκαετίες». Πρόσθεσε ότι συναντήθηκε και μίλησε με τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής στα νοσοκομεία και εξέφρασε το θαυμασμό του για τις ικανότητες, την αφοσίωση και τη θέλησή τους.

Ο κ.Μητσοτάκης εξέφρασε τον θαυμασμό του για όλους έδωσαν μάχες για να δαμάσουν το πρώτο κύμα του κορονοϊού. Αναφέρθηκε στους γιατρούς τους νοσηλευτές, τους ένστολους και την Πολιτική Προστασία που στάθηκαν -όπως είπε- στην πρώτη γραμμή.

«Και στο πλευρό τους, πολλοί άλλοι μαχητές αυτής της «νέας καθημερινότητας»: Οι υπάλληλοι των καταστημάτων τροφίμων. Τα παιδιά που μεταφέρουν έτοιμο φαγητό. Αλλά και οι εργαζόμενοι που κρατούν νύχτα-μέρα τις πόλεις μας καθαρές. Όλοι αυτοί «δίνουν ζωή στη ζωή μας». Είναι σίγουρο πως, όταν περάσει η κρίση, θα βλέπουμε αλλιώς τους ανθρώπους που γεμίζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Θα ανησυχούμε αν το παλικάρι στο μηχανάκι δεν φοράει το κράνος του. Και θα λέμε καλημέρα στις γυναίκες και στους άντρες που θα αδειάζουν τους κάδους της γειτονιάς μας. Δεν θα είναι πια αόρατοι όπως ήταν, ίσως, για κάποιους. Πολλοί έπρεπε να βάλουν την προστατευτική μάσκα για να λάμψει από πίσω της το φωτεινό τους πρόσωπο. Είναι το πρόσωπο της προκοπής και της αλληλεγγύης. Της αυριανής Ελλάδας. Και θέλω να τους ευχαριστήσω, για μία ακόμη φορά, εκ μέρους όλων των πολιτών» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Πρόσθεσε επίσης ότι μέσα σε 50 ημέρες, διαλύθηκαν μύθοι δεκαετιών και βγήκαν συμπεράσματα, που θα μας συνοδεύουν για καιρό, όπως για παράδειγμα ότι αποδείχθηκε, πως το κράτος πρέπει πρωτίστως να αξιολογείται με βάση την αποτελεσματικότητά του.

«Και πως, όταν το κράτος δεν γίνεται λάφυρο της εξουσίας, τότε μετατρέπεται σε αληθινή «Πολιτεία». Όχι σε έναν κομματικό προορισμό. Αλλά σε μία ομπρέλα φροντίδας για όλους. Που αναθέτει την ευθύνη των κρίσιμων τομέων στους πιο άξιους. Αυτή η παρακαταθήκη εμπιστοσύνης και αξιοκρατίας δεν πρέπει να φύγει μαζί με την πανδημία. Γιατί θα την χρειαστούμε για την επόμενη μεγάλη πρόσκληση: Την ανάταξη της οικονομίας μας».
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε επίσης, ότι αυτή η κατάσταση δεν θα συνεχιστεί επ’ αόριστον και πως «μετά την κρίση, η κάθε εξουσία οφείλει να εγκαταλείπει το απυρόβλητο της ανάγκης, δυναμώνοντας την λογοδοσία. Γιατί καμία έκτακτη συνθήκη δεν μπορεί να αμφισβητεί τη δημοκρατική ευαισθησία».
Τόνισε με έμφαση οτι η Βουλή και οι θεσμοί λειτουργούν παρά τους περιορισμούς και επισήμανε ότι η Ελλάδα μετά την πανδημία πρέπει να είναι μία ανανεωμένη Ελλάδα.

Ο κ.Μητσοτάκης έκλεισε το μήνυμά του λέγοντας ότι ο Απρίλιος είναι ο πιο κρίσιμος μήνας στον αγώνα κατά της επιδημίας, και αλλά πρόσθεσε ότι η τρέχουσα εβδομάδα «είναι η πιο κρίσιμη εβδομάδα! Μία πραγματικά Μεγάλη Εβδομάδα». Στην οποία -όπως είπε- αποτυπώνονται, εφέτος, τα Πάθη και οι θυσίες μας για να ξεπεραστεί ο Γολγοθάς της πανδημίας και να φτάσουμε στην Ανάσταση.

Απευθυνόμενος προς τους πιστούς ο κ.Μητσοτάκης τους κάλεσε να μείνουν στο σπίτι, και τόνισε ότι «αυτό το Πάσχα θα το θυμόμαστε ως το Πάσχα της Αγάπης. Αλλά και της Ευθύνης. Θα το περάσουμε χωριστά από δικά μας πρόσωπα. Και μακριά, ίσως, από τους τόπους μας. Και, δίχως προσκύνημα στις εκκλησίες. Ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο. Δεν κινδυνεύει η πίστη μας, αλλά η υγεία των πιστών. Έτσι, όμως, θα δικαιώσουμε και το αληθινό μήνυμα της μεγάλης γιορτής. Που είναι η νίκη της ζωής απέναντι στον θάνατο. Με τον τρόπο της αυτή η Μεγάλη Εβδομάδα αποκτά μια ξεχωριστή πνευματικότητα. Μας φέρνει αντιμέτωπους με τους φόβους μας, αλλά και τις προσδοκίες μας. Μας ωθεί να μείνουμε ταπεινοί και να αναλογιστούμε τι είναι πραγματικά σημαντικό στη ζωή μας. Ας μείνουμε, λοιπόν, στο σπίτι. Για να ανταμώσουμε πάλι, υγιείς και δυνατοί, όταν περάσει η τρικυμία. Μένουμε σπίτι, βγαίνουμε νικητές. Γιατί μια κλωστή χωρίζει τη νίκη απ’ την καταστροφή: Αν δεν τηρήσουμε μέχρι τέλους τις συμβουλές των ειδικών, μπορεί να διαλύσουμε όσα πετύχαμε».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here