Μίκης: Oι Χρυσαυγίτες αγαπούν την πατρίδα, αλλά με τρόπο εριστικό

0
99

Για τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο και για όσους τον επέκριναν απάντησε ο Μίκης Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR. Όπως είπε χαρακτηριστικά δεν μπορούν να δεχθούν ότι ένας παλιός κομμουνιστής και αριστερός είναι τόσο πατριώτης, ενώ εξήγησε πως η πλατεία Συντάγματος έχει για εκείνον ιδιαίτερη, συμβολική και συναισθηματική αξία.

Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης για άλλη μια φορά επέκρινε τόσο τους «Πυρήνες της Φωτιάς» που τον απειλούν, όσο και τη Χρυσή Αυγή.

«Το Σύνταγμα έχει πολύ στενή σχέση μαζί μου. Διαδήλωσα πρώτη φορά το 1943», είπε και πρόσθεσε: «Τότε που οι Γερμανοί θέλησαν να την δώσουν στους Βούλγαρους. Πρώτη φορά που οι Γερμανοί στην Ευρώπη είχαν δει δημόσια διαδήλωση. Δεν είχαν δει ποτέ. Αλλά το πληρώσαμε φοβερά με αίμα».
Όσον αφορά στις απειλές σε βάρος της ζωής του, ο μουσικοσυνθέτης δήλωσε: «Κι άλλη φορά που οι Πυρήνες ήθελαν να με σκοτώσουν, βλέπεις εκείνο το παράθυρο εκεί; Τους είπα “ανοίγω το παράθυρο για ευκολία, παρότι ήταν χειμώνας και θα πάθαινα γρίπη. “Πηγαίνετε στο ένα μέτρο για να με σκοτώσετε”. Είναι δειλοί αυτοί όλοι, όλη αυτή η γενιά δεν είναι όπως ήμασταν εμείς. Πονάγαμε πολύ την πατρίδα μας και σκοτωνόμασταν».

Σε ότι αφορά στην παρουσία της Χρυσής Αυγής, ο Μίκης Θεοδωράκης διερωτήθηκε: «Η Χρυσή Αυγή ήταν 200-300 άτομα. Όταν είναι 1 εκατομμύριο ο κόσμος, τι σημασία έχει;» και επισημαίνει: «Θα μου πείτε… γιατί τη Χρυσή Αυγή που αγαπούν την πατρίδα; Ναι την αγαπούν αλλά με ένα τρόπο εριστικό. Είναι η πατρίδα και όλοι οι άλλοι είναι… Εγώ αγαπώ την πατρίδα μου γιατί αγαπάει όλες τις πατρίδες του κόσμου».

«Ο ελληνικός λαός είναι πιο υπεύθυνος από όλες τις κυβερνήσεις. Καμία κυβέρνηση από το 1944 μέχρι το 1992, που πάλι εγώ ως βουλευτής και υπουργός της Νέας Δημοκρατίας επέβαλα τον όρο «Mακεδονία» κι έγινε μετά δεκτό και από το συμβούλιο των αρχηγών. Πώς να δεχτούν αυτοί πως ένας παλιός κομμουνιστής, αριστερός είναι τόσο πατριώτης; Δεν καταλαβαίνουν όταν εμείς παλεύαμε με τον ΕΛΑΣ (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός) ήμασταν υπερπατριώτες» κατέληξε ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here