Μήνυμα Παυλόπουλου προς Τουρκία: Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες

0
47

ΞΚατά τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Εσθονίας, Κέρστι Κάλγιουλάιτ, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος απηύθυνε ξεκάθαρα μηνύματα προς την ΠΓΔΜ και την Τουρκία.

Ο κ. Παυλόπουλος αναφερόμενος στις σχέσεις μας με την Τουρκία, επανέλαβε ότι επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας: «Τούτο, όμως, προϋποθέτει εκ μέρους της Τουρκίας ειλικρινή σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου. ‘Αρα και οι διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947-οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και πλήρεις και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες-πρέπει να γίνονται απ’ όλους πλήρως σεβαστές. Πολλώ μάλλον όταν η αμφισβήτησή τους οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ως προς την ΑΟΖ, τόνισε ότι η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες και αμφισβητήσεις και σε ό, τι αφορά την ΑΟΖ και την εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας και πρόσθεσε ότι αναφορικά με την ΑΟΖ δεν μπορούμε να ανεχθούμε παραβιάσεις του Δικαίου της Θάλασσας, καθώς αυτό θα δημιουργούσε κακό προηγούμενο για άλλες περιοχές της ΕΕ. Φανταστείτε να προέκυπταν διεκδικήσεις από τρίτα κράτη προς χώρες -μέλη της ΕΕ» υπογράμμισε.

Σχετικά με την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε:

«Η ένταξη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση προϋποθέτει συμφωνία ως προς το όνομά της, η οποία κατοχυρώνει εγγυήσεις εξάλειψης του αλυτρωτισμού» τόνισε ο Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «πριν όμως από την κύρωση της συμφωνίας αυτής απαιτείται κατάλληλη αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, δοθέντος ότι ουδένα δημοκρατικό κράτος μπορεί να ισχυρίζεται, ότι νομιμοποιείται να υπογράφει δεσμευτικές γι’ αυτό Διεθνείς Συνθήκες, οι οποίες παραβιάζουν ευθέως το Σύνταγμά του».

Και σημείωσε ότι είναι αδιανόητο να θέλει να γίνει κανείς μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ χωρίς να έχει επιλύσει, όποιες διαφορές θεωρεί ότι έχει, με τα άλλα μέλη των δυο αυτών οργανισμών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here